Republica Moldova e luată în vizorul presei ruse, care reia narațiuni false privind amenințarea românească, pericolul unui război și „garanțiile” oferite de Moscova. Tonul e dat de purtătoarea de cuvânt a MAE rus.
România, principalul pericol pentru Republica Moldova
Comentariul privind situația din Republica Moldova, al reprezentantei oficiale a MAE rus, Maria Zaharova
Ascunzându-se după lozinci de „eurointegrare” și făcând uz de retorică rusofobă, actuala conducere a Moldovei continuă să înfăptuiască scenariul ucrainean, dezastruos pentru țară și popor. […] Din cauza conducerii proeuropene Republica s-a transformat într-un stat totalitar cu o economie în degradare, cea mai săracă din Europa […] Nici ritmul românizării artificiale a Republicii Moldova nu scade. Populaţiei ţării i se impun noi simboluri şi idealuri. În centrul Chişinăului au loc în prezent lucrări de înălţare a unui monument închinat reginei Maria a României. Pe 28 iulie, în ajunul Zilei Constituției Republicii Moldova, sărbătoare care celebrează suveranitatea moldovenească – în raionul Sângerei a avut loc un festival cu o denumire sugestivă „Fratele meu de peste Prut”, unde a fost promovată deschis unirea cu România, iar unul dintre invitați a fost președintele Parlamentului moldovean. Pe 2 august, ministrul Educației Dan Perciun a anunțat că de la 1 septembrie, în școlile moldovenești vor fi aduși peste 300 de profesori din România. În acest context, reprezentanții societății moldovenești au făcut o analogie cu perioada ocupației românești, când cu ajutorul cadrelor pedagogice trimise de București a fost distrusă conștiința națională a poporului moldovenesc. Autoritățile moldovenești, conștientizând eșecul aventurii de integrare europeană, fac încercări disperate ca prin orice mijloace posibile să mențină acest proiect pe linia de plutire […]
România vrea să preia controlul asupra sistemului energetic al Republicii Moldova, titrează RIA NOVOSTI. România încearcă să preia controlul asupra sistemului energetic al Republicii Moldova, a scris pe Telegram liderul opoziţiei din Republica Moldova, Ilan Şor. Miniştrii energiei din Republica Moldova şi România, Victor Parlicov şi Sebastian Burduja, au discutat anterior despre colaborare în contextul regimului temporar de alertă în sectorul energetic, declarat în Republica Moldova din cauza pericolului de întrerupere a livrărilor de gaze, pericol care are legătură cu acţiunile militare din zona punctului de frontieră dintre Rusia şi Ucraina. Burduja l-a asigurat pe Parlicov că Bucureştiul va sprijini sectorul energetic al Republicii Moldova şi va depune toate eforturile pentru unificarea sistemelor energetice ale celor două state. „Îndată ce Parlicov a pomenit de situaţia de urgenţă, oficialii români şi-au oferit imediat „ajutorul”. Însă, ei au trecut sub tăcere faptul că pentru acest sprijin Republica Moldova va trebui să plătească cu mult mai scump. În schimb românii intenționează să ia sub controlul lor sectorul nostru energetic şi să stabilească tarife „auxiliare”. Autorităţile noastre sunt gata să renunţe la independenţa ţării pentru soluţionarea crizei create în mod artificial", a scris Şor. În decembrie 2023, miniştrii energiei din Republica Moldova şi România au semnat un memorandum care presupune conectarea pieţei energetice moldoveneşti la cea europeană. […]
Republica Moldova are nevoie de parteneriatul strategic cu Rusia, ori va dispărea devenind o regiune a României. LENTA îl citează pe un alt politician pro-Kremlin, liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon. Republica Moldova are nevoie de dialogul şi parteneriatul strategic cu Rusia ca să rămână competitivă şi să nu dispară de pe harta lumii, a declarat, pe Telegram, fostul preşedinte al republicii Igor Dodon. După cum susține acesta, ţara are nevoie de resurse şi de o piaţă ieftine, pe care i le poate da doar Federaţia Rusă. „Ori Moldova va avea o conducere care va înţelege acest lucru, ori va dispărea, pur şi simplu, şi la un moment dat va deveni o regiune a României vecine", este convins fostul preşedinte moldovean.
Viitorul Moldovei este alături de Rusia, care e garantul securității sale
Republica Moldova ar putea fi atrasă într-un război cu Rusia. Rusia este garantul securităţii Republicii Moldova, iar singurul viitor pentru Republica Moldova este să fie împreună cu ţările din fosta URSS. Agenția oficială de știri de la Moscova RIA NOVOSTI preia declarațiile fugarului Ilan Șor care se află la Moscova și ale deputatului Vasile Bolea, afiliat grupului Șor, care s-a aflat zilele trecute în Rusia. „Consider că Rusia este pentru noi, în actuala situaţie de instabilitate în lume, în regiune în ansamblu, un garant al securităţii", a declarat Bolea jurnaliştilor la congresul, desfăşurat la Moscova, al blocului de opoziţie din republică „Pobeda" („Victoria"). El a spus că potrivit ultimelor sondaje de opinie, aproximativ 70% dintre cetăţenii Republicii Moldova consideră că Chişinăul trebuie să restabilească legăturile cu Moscova. Bolea consideră că viitorului preşedinte moldovean, trebuie să participe la activitatea Comunităţii Statelor Independente (CSI) şi a Uniunii Economice Eurasiatice (UEE). „Preşedintele ţării trebuie să ia parte la toate platformele din cadrul CSI. Trebuie să ne aducem aminte că suntem ţară-observator în cadrul UEE", a adăugat politicianul. […] În cazul în care actualul preşedinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, va rămâne la putere, ţara ar putea fi atrasă în războiul dintre Rusia şi NATO, a mai declarat candidatul opoziţiei la prezidenţialele din Republica Moldova, Vasile Bolea. „Mă tem că dacă va rămâne Maia Sandu la putere, acesta s-ar putea întâmpla. Dar acesta deja nu va mai fi un război al Republicii Moldova împotriva Rusiei, va fi războiul NATO împotriva Rusiei", a declarat Bolea jurnaliştilor. El a spus că dislocarea forțelor NATO în România nu are loc fără motiv.
Singurul viitor pentru Republica Moldova este să fie parte a unui spaţiu comun cu ţările postsovietice, a declarat opozantul moldovean Ilan Şor, lider al blocului electoral „Pobeda" (Victoria). „Singurul viitor pentru Republica Moldova este să fie parte a spaţiului economic, social, de politică externă şi ideologic împreună cu ţările post-sovietice", a afirmat Şor în timpul discursului rostit la congresul, desfăşurat la Moscova, al blocului de opoziţie „Pobeda". Numai împreună cu ţările fostei URSS se poate ieşi din situaţia dificilă în care se află ţara, a subliniat Şor.
În ciuda boicotului guvernării, moldovenii vor să cinstească trecutul sovietic
La Chişinău va avea loc un marş în cinstea a 80 de ani de la eliberarea Republicii Moldova de sub fascism, scrie TASS. Pe 24 august va avea loc la Chişinău un Marş al Eliberării, în cinstea a 80 de ani de la eliberarea Republicii Moldova de sub ocupaţia fascistă, a anunţat şeful Comitetului Naţional de Coordonare „Victoria" („Pobeda") Alexei Petrovici. „În această zi sfântă, Comitetul Naţional de Coordonare "Victoria" invită toate forţele socio-politice sănătoase şi cetăţenii de rând să participe la Marşul Eliberării", a spus Petrovici. Potrivit afirmaţiilor acestuia, participanţii la marş se vor aduna în faţa clădirii Academiei de Ştiinţe de unde vor merge către Memorialul Eternităţii, la care va avea loc o ceremonie de depunere de flori la Flacăra Veşnică. De asemenea, pentru participanţii la marş va fi organizat un transport pentru vizitarea complexului memorial „Capul de pod Şerpeni", unde a început legendara operaţiune Iaşi-Chişinău, care a dus la eliberarea Republicii Moldova, a României şi Bulgariei. În 2023, preşedintele Maia Sandu şi Partidul său Acţiune şi Solidaritate (PAS), pro-european, aflat la guvernare, au luat iniţiativa de a muta celebrarea Zilei Victoriei la 8 mai şi, de asemenea, au redenumit-o în Ziua Comemorării şi Reconcilierii. Cu toate acestea, această propunere a fost primită negativ de către public şi a fost abandonată. În 2024, Guvernul a refuzat să pună piaţa principală a oraşului la dispoziţia organizatorilor tradiţionalului marş de Ziua Victoriei pentru a marca acolo Ziua Europei. În ciuda acţiunilor autorităţilor, la 9 mai au avut loc, la Chişinău şi în alte oraşe ale ţării, marşuri ale Victoriei şi evenimente festive cu participarea a mii de oameni, la care au fost trimişi special provocatori pentru a le împiedica. La organizarea Sărbătorii Victoriei s-au alăturat, de asemenea, Primăria Chişinăului, personalităţi publice şi partide politice de opoziţie din țară. Potrivit diverselor estimări, în rândurile Armatei Roşii au luptat aproximativ 400.000 de persoane din Republica Moldova, faptele a 50.000 dintre ei fiind premiate, iar 20 au primit titlul de Erou al Uniunii Sovietice. Războiul a afectat aproape fiecare familie de aici, aşa că, în ciuda încercărilor unor politicieni moldoveni de a revizui rezultatele, zeci de mii de oameni vin anual la memorialele de glorie militară de Ziua Victoriei.