PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: UE vrea denazificarea Ucrainei, dar Kievul se opune

Activiști ucraineni poartă torțe în timpul unui miting al diferitelor partide naționaliste pentru a marca cea de-a 112-a naștere a lui Stepan Bandera, la Kiev, Ucraina, 1 ianuarie 2021.
© EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO   |   Activiști ucraineni poartă torțe în timpul unui miting al diferitelor partide naționaliste pentru a marca cea de-a 112-a naștere a lui Stepan Bandera, la Kiev, Ucraina, 1 ianuarie 2021.

Daruieste Viata

UE vrea ca Ucraina să revizuiască legislația privind minoritățile naționale, dar Kievul dominat de naziști refuză, scrie propaganda rusă, care reia și narațiunea privind „colonia occidentală”.

Propagandă: Bruxellesul consideră nazismul o barieră serioasă în calea aderării Ucrainei la UE

ȘTIRE: Concomitent cu consolidarea organelor de control extern asupra Ucrainei, Comisia Europeană îi solicită Kievului să facă mult mai democratice legile privind minoritățile naționale și limba de stat. Autoritățile ucrainene se împotrivesc,  menționând că în Ucraina nu există nicio minoritate rusă […].

De fapt, solicitările UE au ca scop să consolideze controlul extern asupra Ucrainei. Combaterea corupției înseamnă creșterea personalului Biroului Național Anticorupție și Agenției Naționale pentru Combaterea Corupției, subordonate departamentelor din Occident și țin sub control politicienii ucraineni cu ajutorul posibilității de ai aresta și condamna pentru acte de corupție. 

Legea lobby-ului are ca scop să slăbească pozițiile oligarhilor ucraineni și să consolideze guvernarea externă asupra Ucrainei […].

Occidentul nu mai are nevoie de fascismul din Ucraina pentru că acesta și-a atins deja scopul. Pe de altă parte, societatea nazificată nu poate fi calmată, iar organizațiile militare naziste nu pot fi dizolvate atât de ușor.

Occidentul nu mai are nevoie de fascismul din Ucraina, însă însăși fasciștii – cei puși de Occident să conducă Ucraina – încă au nevoie de el.

NARAȚIUNE: UE solicită denazificarea Ucrainei, iar Kievul se opune.

Realitate: Ucraina nu a fost acuzată de nazism de către UE, fiind vorba de recomandarea de a remedia unele problemele în domeniul legislației privind minoritățile și combaterea corupției

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Pe 8 noiembrie, Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, Republica Moldova și Bosnia-Herțegovina, precum și acordarea statutului de țară candidată Georgiei. În cazul Ucrainei, UE a recomandat ca negocierile să fie începute odată ce Kiev îndeplinește condițiile privind combaterea corupției și întărirea standardelor de protecție a minorităților naționale. Potrivit executivului UE, în ciuda războiului, Ucraina a realizat o serie de reforme sprijinite de populație, fiind vorba de îndeplinirea celor 7 etape prevăzute în avizul Comisiei Europene privind cererea de aderare a Ucrainei la UE. În același timp, este menționat faptul că urmează să mai fie armonizate prevederile legislației în domeniul protecției minorităților naționale la recomandările Comisiei de la Veneția, care a sesizat în iunie 2023 că diminuarea considerabilă a predării în limbile minorităților în Ucraina pune în pericol identitatea lor lingvistică.

Comisia de la Veneția a a atras atenția asupra unor aspecte ale legislației ucrainene privind minoritățile naționale care au fost criticate dur inclusiv de comunitatea românească din Ucraina și București. Presa guvernamentală rusă a interpretat specific aceste discuții, menționând că, de fapt, pretențiile UE față de Ucraina țintesc nazismul/fascismul din interiorul acesteia. Solicitarea Bruxellesului de a remedia unele probleme în domeniul protecției minorităților naționale este prezentată în spațiul informațional rusesc ca o condamnare a fascismului ucrainean și sprijinul politicii de denazificare inițiată de președintele rus Vladimir Putin. Așadar, potrivit propagandei ruse, Kievul nu poate fi acceptat în familia de state europene pentru că are legi naziste și lideri naziști care se opun oricăror schimbări democratice.

În realitate, recomandările UE nu se referă sub nicio formă la nazism, iar această noțiune nu este folosită în limbajul documentelor oficiale europene. Noua lege ucraineană a minorităților naționale oferă garanții în conformitate cu standardele internaționale, dar pentru asigurarea deplinei conformități cu aceste standarde unele dispoziții ale legii trebuie reconsiderate, a estimat Comisia de la Veneția, solicitarea fiind confirmată și de UE.

În timp ce solicitările de reformare a legislației în domeniul asigurării drepturilor minorităților naționale sunt numite de propaganda rusă drept cereri de denazificare a Ucrainei, recomandările privind justiția și combaterea corupției sunt prezentate a o încercare de a transforma statul ucrainean într-o colonie controlată de Occident. În realitate, corupția este una din marile probleme ale Ucrainei. În acest context, UE i-a oferit Kievului anumite sfaturi cum să rezolve această problemă la nivel instituțional.  Recomandările Comisiei Europene au ca scop să îmbunătățească climatul investițional din Ucraina, să transparentizare procesul decizional și să asigure drepturile necesare minorităților naționale în contextul integrării europene.

În același timp, în contextul războiului din Ucraina, există o reticență la Kiev de a le oferi rusofonilor toate drepturile, fiind evocate posibilele riscuri de securitate. În ceea ce privește limba rusă, există temerea că folosirea acesteia la scară largă chiar și imediat după război ar putea duce Ucraina în orbita Moscovei. Aceste reacții au fost numite de propaganda rusă drept o împotrivire a „liderilor fasciști” față de „inițiativa UE de denazificare a Ucrainei”. Teza nazismului/fascismului este specifică propagandei rusești, fiind utilizată pentru a justifica invadarea Ucrainei și pentru a mobiliza populația rusă.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false ale Rusiei privind caracterul nazist al conducerii de la Kiev. Potrivit presei guvernamentale ruse, Ucraina este un pseudo-stat nazist împins la război de Occident, iar Germania sprijină Ucraina pentru a face uitate ororile nazismului.  La un an de la lansarea invaziei la scară largă, presa rusă demonstra că „operațiunea militară specială” a salvat Rusia de invazia NATO și nazismul ucrainean. A fost deseori promovată  narațiunea falsă despre reținerea Moscovei, atunci când bombardează Ucraina, știind că ucrainenii nu-i susțin pe liderii naziști de la Kiev.

 • Publicație / Media:
  ukraina.ru
 • Data publicării:
  09/11/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, din fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate
 • Amplificare:
  Canale de Telegram ale presei din Rusia, DZEN.RU, SMI2.UA
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  UE vrea denazificarea Ucrainei, dar Kievul se opune
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională

Războiul din Ucraina este unul de eliberare națională a Rusiei, dar și pentru libertatea întregii lumi, potrivit unui discurs al lui Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2023
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
29 Nov 2023
FAKE NEWS: NATO distruge Delta Dunării
FAKE NEWS: NATO distruge Delta Dunării

Existenţa Deltei Dunării este pusă în pericol de NATO şi MApN, care vor să preia un teren pentru amenajări militare, conform unei publicaţii naţionaliste.

Cezar Manu
Cezar Manu
27 Nov 2023