Tezaurul românesc sechestrat la Moscova e pe agenda instituțiilor europene UPDATE

Tezaurul românesc sechestrat la Moscova e pe agenda instituțiilor europene UPDATE
© EPA/ROBERT GHEMENT   |   Portretul Reginei Maria a României este purtat de un susținător al regalității în timpul unei procesiuni în care Muzeul Național de Istorie predă familiei regale cutia de argint care conține inima Reginei Maria a României pentru a ajunge la locul său de odihnă final, castelul Peleș. unde a murit, situat la 140 km nord de București, România, 03 noiembrie 2015.

UPDATE: Parlamentul European a adoptat, joi, o rezoluţie care cere Rusiei să restituie integral tezaurul naţional al României pe care şi l-a însuşit ilegal. Acesta este un caz internaţional fără precedent de însuşire ilegală a rezervelor de aur şi a obiectelor de patrimoniu şi reprezintă o preocupare permanentă pentru societatea românească -subliniază eurodeputaţii. Potrivit rezoluţiei, Parlamentul salută eforturile substanţiale ale Uniunii Europene de a proteja patrimoniul naţional, cultural şi istoric, prin punerea în aplicare a legislaţiei şi a mecanismelor de cooperare care reglementează restituirea bunurilor culturale şi de patrimoniu însuşite ilegal de pe teritoriile ţărilor Uniunii, precum şi eforturile sale de combatere a traficului cu bunuri culturale. Eurodeputaţii solicită Comisiei Europene şi Serviciului European de Acţiune Externă să includă restituirea patrimoniului naţional român pe agenda bilaterală diplomatică care reglementează relaţiile UE-Rusia, de îndată ce contextul regional permite reluarea dialogului politic între părţi.

ŞTIRE INIŢIALĂ: Comisia Europeană susţine, joi, în faţa eurodeputaţilor o declaraţie pe tema restituirii tezaurului românesc, însuşit ilegal de Rusia în timpul Primului Război Mondial.

O situaţie aproape complet necunoscută

Declaraţia Executivului comunitar va fi urmată de o dezbatere, după care va fi supusă la vot o rezoluţie conexă, conform agendei sesiunii plenare a Parlamentului European, reunit la Strasbourg.

Eurodeputați români din diverse familii politice, precum Eugen Tomac (PMP-PPE) sau Victor Negrescu (PSD), au menționat că iniţiativa are loc după ce Uniunea Europeană şi-a adoptat, anul trecut, strategia privind recuperarea bunurilor de patrimoniu traficate ilicit în Europa.


Situaţia tezaurului nostru aflat la Moscova este aproape complet necunoscută la nivelul instituţiilor europene – subliniază Tomac, care adaugă că tuturor europarlamentarilor li s-au oferit două volume complete pe această temă, în limba engleză, publicate de Banca Naţională a României.


Furtul bolșevic


În timpul Primului Război Mondial, între 1916 şi 1917, România a trimis în Rusia ţaristă aliată tezaurul naţional (ce a inclus cantităţi însemnate de aur, obiecte de partimoniu, colecţii de artă, bijuterii, arhive), pentru a fi protejate în cazul ocupării teritoriului naţional de trupele inamice germane, austro-ungare, bulgare și turcești.

După instalarea la putere a regimului bolșevic fondat de Vladimir Ilici Lenin, Rusia a sechestrat tezaurul şi a refuzat înapoierea acestuia, cea mai mare parte din valori rămânând nerestituite până în prezent.

Problema returnării Tezaurului a fost discutată, fără succes, vreme de decenii, de o comisie mixtă româno-rusă.

 

Timp citire: 2 min