Analize

Presa rusă independentă: Kremlinul folosește clone și copii-soldați

Cadeți din Garda tânără la Cetatea Petru și Pavel din St. Petersburg, Rusia, 20 aprilie 2024.
© EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV   |   Cadeți din Garda tânără la Cetatea Petru și Pavel din St. Petersburg, Rusia, 20 aprilie 2024.

Holzstock Festival

Rusia clonează publicații occidentale pentru a-și face propagandă, scrie presa independentă. Veridica a selectat și articole despre copii și adolescenți pregătiți pentru război și minciunile Kremlinului despre ISIS.

Kremleboții au creat o dublură a unei reviste mondene occidentale. Aceasta i-a ajutat să ocolească interdicția la publicitate pe Facebook, relatează AGENTS

Una dintre cele mai mari rețele rusești de dezinformare în afara țării „Dvoinik” [Dublura] a lansat un site-clonă a vestitei publicații Psychologies, prima dublură a unei reviste mondene occidentale, a informat Botblock. Cu ajutorul acestei clone, kremleboții au reușit să ocolească restricțiile privind reclama pe Facebook, relevă o analiză a cercetătorului în domeniul IT, Paul Bouchot. Site-ul are o singură pagină, în limba franceză, cu sfaturi pentru femei cum să-și păstreze frumusețea în vreme de război, inflație și sancțiuni. La accesarea rubricilor, inclusiv a linkului spre pagina principală, acestea duc la site-ul original. Pagina falsă, de pe domeniul Psychologies[.]top, a fost promovată în cadrul unei campanii de trei zile (vineri-duminică), lansată de kremleboți pe Facebook și pe rețeaua X, acumulând peste 83000 de vizualizări. Potrivit expertului, acest exemplu denotă că Meta nu este capabilă să combată sistemic conținutul fals: „De exemplu, au fost interzise domenii-clone cunoscute deja, însă dacă sunt create pagini fictive, de pe care cititorii sunt direcționați către o publicație falsă de știri, o asemenea publicitate va fi admisă. În cazul Psychologies[.]top, pagina a fost creată în aceeași zi în care a fost lansată campania publicitară, astfel încât Meta a permis-o”. Auditoriul german a avut parte de „sfaturi de frumusețe” promovate de rețeaua de dezinformare „Dvoinik” pe clona site-ului Der Spiegel. Site-urile false au început să apară în cadrul acestei rețele în martie 2022. Ele arătau ca vestitele publicații Frankfurter Allgemeine Zeitung, Der Spiegel, t-online, Die Welt, The Guardian, Le Monde, El Mundo, însă clonele răspândeau narațiunile propagandei ruse. După atacul terorist de la Crocus City Hall, a apărut o pagină falsă Der Spiegel, care prezenta Ucraina ca sponsor al terorismului. Publicațiile clone erau promovate de boți pe rețelele sociale, inclusiv pe Facebook.

Kremlinul știe cu siguranță că în spatele atacului terorist din Daghestan a fost ISIS, însă a permis să fie acuzat Kievul, titrează VERSTKA

Politicienilor li s-a recomandat să nu utilizeze expresia „act terorist” în acest caz. Autoritățile ruse sunt sigure că organizația Statul Islamic este responsabilă de evenimentele din Mahacikala și Derbent, însă nu anunță public acest lucru, au comunicat pentru Verstka câteva surse apropiate puterii. De asemenea, politicienilor li s-a recomandat să nu numească acele acțiuni act terorist, „pentru a nu agita populația și pentru a nu readuce tema terorismului în conștiința publică”. Pe 23 iunie, au fost comise atacuri asupra unei sinagogi și a unei biserici ortodoxe, în orașele Mahacikala și Derbent, din republica Daghestan a Federației Ruse; de asemenea, au fost atacați polițiști. În urma atacului au murit 20 de persoane, acesta fiind cel mai grav din ultimii 15 ani după numărul de polițiști uciși. […]Deocamdată niciun stat sau organizație nu și-a asumat oficial responsabilitatea pentru atacul terorist. În același timp Kremlinul este sigur că membri ISIS sunt responsabili, dar nu comentează public acest lucru, au afirmat câteva surse din anturajul administrației prezidențiale și a parlamentului. Putin nu s-a pronunțat asupra acestui caz, iar purtătorul său de cuvânt Dmitrii Peskov a anunțat că președintele nici nu va face declarații în acest context și că atacurile vor fi investigate de instituțiile de forță. În opinia sursei din cadrul Dumei de Stat, președintele procedează astfel pentru „a nu atrage o dată în plus atenția asupra subiectelor problematice”. În discursurile lor, speakerii ambelor camere ale parlamentului au făcut aluzie la implicarea ucraineană în atacul terorist. Președintele Dumei de stat, Viaceslav Volodin, când le-a transmis condoleanțe victimelor „atacului regimului de la Kiev asupra Crimeii” (în aceeași zi, pe 23 iunie, a căzut o rachetă pe plaja din Sevastopol), a adăugat: „Fiecare caz este anchetat. Nu este exclus că în ambele cazuri să fie aceiași organizatori”. Președinta Consiliului Federației, Valentina Matvienko, a vorbit despre atacul „planificat minuțios din exterior de dușmanii noștri, finanțat de ei, cu scopul de a semăna discordie”. Ea a mai spus că „neavând posibilitatea să atace Rusia din exterior, inamicul caută orice căi să destabilizeze societatea noastră din interior”. […] „Deocamdată nu au dat ordin să se vorbească de Statul Islamic, însă e bine să fie indicată oriunde implicarea ucraineană sau cea americană”, a afirmat sursa Verstka, care a explicat că în timpul războiului, declarații împotriva Ucrainei „nu pot fi prea multe, doar prea puține”. Chiar dacă autoritățile vor decide să acuze oficial islamiștii de acest atac, „implicarea ucraineană nu va fi în plus”.

Pentru ce sunt condamnați oamenii în Rusia

REPOST enumeră sentințele pronunțate de instanțele de judecată rusești în ultima săptămână: 10 de ani de închisoare pentru o locuitoare din Sankt-Petersburg, de 59 de ani, pe motiv că a incendiat un birou militar. 12 ani de închisoare pentru un paznic din Habarovsk, pentru că a transferat 779 de ruble (8 euro) în Ucraina. El declară că a fost bătut și forțat să-și recunoască vina. 5 ani de închisoare pentru un elev de 15 ani din regiunea Orlov, pentru că a răspândit volante critice la adresa lui Putin. 20 de ani – un profesor a fost condamnat pentru „transfer de bani” către grupul Azov. El susține că i-a trimis bani fratelui său din Lugansk. 12 ani de închisoare – o ucraineancă a fost condamnată pentru că a lansat baloane alb-albastre la Moscova. Elevii după gratii, baloanele nimicite – lista problemelor pe care a fost în stare să le rezolve Putin, comentează Repost.

Copiii-soldați ai Rusiei. „Iunarmia” pregătește pentru luptă adolescenți din teritoriile ocupate ale Ucrainei, relatează VOT-TAK

Mișcarea de tineret militarizată „Iunarmia” (Garda tânără) acționează nu doar în Rusia dar și în teritoriile ucrainene acaparate. Copiii și adolescenții de acolo sunt instruiți să monteze arme automate, să tragă, să ghideze drone, să studieze tehnica militară. […] Reprezentanții acestei organizații în teritoriile ocupate pregătesc potențiali soldați. Aceștia ar putea în viitor să lupte chiar împotriva propriilor concetățeni. […] 40 de mii de gardiști-ucraineni. Organizația are filiale în toate regiunile Rusiei, în Crimeea anexată și în regiunile ocupate ale Ucrainei: Donețk, Lugansk, Zaporojie, Herson. Pe site-ul „Iunarmia” este indicat că organizația are peste un milion și jumătate de membri. Potrivit datelor publice, în partea ocupată a Ucrainei deja sunt 40 de mii de membri ai gărzii tinere, a comunicat Maria Sulealina, reprezentanta Centrului civic „Almenda”.  […] Ea a mai spus că nu este posibil de stabilit numărul exact al foștilor membri ai organizației din teritoriile ocupate ale Ucrainei care au participat la războiul împotriva țării lor. Într-unul din rapoartele sale, însă, Centrul a atras atenția asupra a 17 cazuri în care absolvenți ai școlilor din Crimeea în care sunt filiale ale „Iunarmia” și alte organizații militariste de tineret, au decedat în zona războiului. […] Activitățile organizației din Crimeea și din celelalte teritorii ocupate denotă că membrii acesteia sunt pregătiți să participe în acțiuni de luptă. În vara anului trecut, tineri din Crimeea au fost instruiți să tragă din arme automate și să acorde primul ajutor medical, în cadrul unui batalion format din localnici „Livadia”, care luptă în Ucraina. Unul din membrii organizației din Simferopol, a afirmat că pe lângă tragerile sportive, ei sunt instruiți să monteze și să încarce automate Kalașnikov. Membrii „Iunarmia” din Zaporojie, sunt instruiți să ghideze drone, să identifice obiecte explozive și studiază tehnica militară. […]

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mariana Vasilache

Mariana Vasilache
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 6 min
Cum rezistă Belarusul sancțiunilor internaționale?
Cum rezistă Belarusul sancțiunilor internaționale?

Până acum, sancțiunile occidentale au avut un impact redus asupra economiei Belarusului, dar au crescut dependența de Rusia, provocând noi rupturi în societate.

Alexander Maliarenko
Alexander Maliarenko
16 Jul 2024
Presa pro-Kremlin: atac american în Crimeea și militarizarea Moldovei
Presa pro-Kremlin: atac american în Crimeea și militarizarea Moldovei

Soția lui Zelenski și-a luat mașină un Bugatti de 4,5 milioane de euro, minte presa pro-Kremlin, care vine și cu povești despre lovituri de stat în Ucraina și capturarea Moldovei de către România.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
04 Jul 2024
Presa pro-Kremlin, scenarii sumbre cu Moldova și dezinformări cu naționala României
Presa pro-Kremlin, scenarii sumbre cu Moldova și dezinformări cu naționala României

Republica Moldova e o periferie controlată de Occident și România, potrivit presei pro-Kremlin. Tot acolo, dezinformări și propagandă despre meciul de fotbal România Ucraina.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
21 Jun 2024
Presa rusă independentă, despre luxul familiei lui Putin și pregătirile lui Lukașenko de război
Presa rusă independentă, despre luxul familiei lui Putin și pregătirile lui Lukașenko de război

Apropiații lui Putin își procură nestingheriți bunuri de lux din Occident, scrie presa rusă independentă. Veridica a selectat și articole despre noua cultură rusă, orientată spre propagandă, și pregătirile de război ale Belarusului.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
14 Jun 2024