
Cea mai gravă criză politică din ultimii ani în Georgia continuă în 2025, după un an marcat de proteste în masă, acuzații de fraudă electorală și deturnarea țării de pe calea integrării europene de către partidul de guvernământ, Visul Georgian. Într-un interviu pentru Veridica, fondatorul Institutului European-Georgian (EGI), Georgi Melashvili, a vorbit despre procesele care au avut loc în Georgia în ultimul an și despre cum își imaginează anul care vine.
În 2024, Visul Georgian și-a dezvăluit adevăratul chip, pro-rus
VERIDICA: Care au fost principalele direcții politice ale anului 2024 în Georgia și cum pot influența ele viitorul Georgiei?
GEORGI MELASHVILI: Acesta a fost anul în care societatea georgiană a început să se scuture de toate iluziile legate atât de „Visul Georgian”, cât și de procesul politic din Georgia în general. „Visul Georgian” s-a dovedit a fi cu adevărat un partid pro-rus [pe cale de a impune un regim în stil rusesc]. Salome Zourabishvili a creat câteva perioade de normalitate și a fost ultima ancoră care a menținut atât „Visul georgian”, societatea georgiană și Georgia în general, pe calea unei politici pro-europene mai mult sau mai puțin normale. Acum că ea a părăsit palatul prezidențial, Georgia trece într-o nouă realitate politică, o realitate mai eliberată de iluzii. Și această spulberare a iluziilor a fost probabil principala temă a anului. Fie că a fost vorba despre alegeri, proteste împotriva legii ruse sau marșuri – aceasta a fost tema principală și principalul laitmotiv al întregului an 2024 în politica georgiană.
VERIDICA: În urmă cu exact un an, în ciuda unor probleme în implementarea reformelor, Georgia a primit statutul de candidat pentru aderarea la UE. Un an mai târziu, guvernul „Visul Georgian” abandonează efectiv viitorul european al țării. Cum ați caracteriza schimbările în această direcție care au avut loc în Georgia în ultimul an?
GEORGI MELASHVILI: Statutul de țară candidată pentru aderarea la UE a fost acordat Georgiei ca plată în avans. A fost un avans, nu atât pentru „Visul Georgian”, cât pentru populația Georgiei, pentru fiecare individ și fiecare cetățean al Georgiei care a susținut opțiunea pro-europeană în ultimele decenii. Din păcate, „Visul Georgian” s-a dovedit a fi neinteresat de integrarea europeană. Mai mult, au organizat alegeri absolut inacceptabile din punct de vedere al nivelului și standardelor occidentale de bază. Și, prin urmare, pe de o parte, toate lucrurile care se întâmplă acum dezvăluie adevărata față a „Visului Georgian” și îndepărtează toate acele măști europene și pro-europene pe care le-au purtat cândva. Pe de altă parte, demonstrează, de asemenea, anumite limite ale Uniunii Europene ca actor geopolitic, deoarece tot ceea ce se întâmplă în Georgia are loc parțial și pentru că Uniunea Europeană nu poate lua decizii eficiente și cu adevărat relevante în politica internațională din cauza faptului că unii dintre membrii săi abuzează de puterea lor de veto pentru a le bloca. Prin urmare, atunci când vorbim despre statutul de candidat, a fost, fără îndoială, o decizie foarte importantă și corectă, deoarece a arătat poporului georgian care sunt cu adevărat prietenii Georgiei și că Uniunea Europeană era pregătită să accepte Georgia și să accelereze toate acele procese de integrare care aveau loc.
Cele mai represive legi ale Georgiei de după era stalinistă
VERIDICA: Anul acesta „Visul Georgian” a adoptat o serie de legi antidemocratice și controversate în parlament. De ce credeți că „Visul Georgian” avea nevoie de aceste legi?
GEORGI MELASHVILI: „Visul georgian” este un fenomen destul de complex. Este un fenomen care combină influența externă a Kremlinului cu teoriile conspirației interne și o respingere a modului în care funcționează de fapt Occidentul și sistemul internațional.
Ivanișvili și „Visul Georgian” cred profund în propria lor propagandă. Aceasta este o caracteristică pe care am observat-o în Rusia, unde factorii de decizie au ajuns să și creadă în propria lor propagandă. Același lucru se poate observa și în Georgia. Un exemplu în acest sens este interviul dat de patronul canalului pro-guvernamental Imedi TV, în care acesta practic a criticat „Visul Georgian” și a spus că dacă nu ar fi adevărate declarațiile celor de la „Visul Georgian” privind riscul ca în Georgia să se deschidă un al doilea front, toate deciziile partidului ar fi o nebunie. Desigur, propagandistul crede „Visul Georgian”, dar pentru noi, observatori neutri ai lumii politice, este absolut clar că „Visul Georgian” într-adevăr a comis o serie de greșeli grosolane și abuzuri atunci când a adoptat toate aceste legi. Pe de o parte, ei sperau ca publicul georgian să-și dea frâu liber furiei, iar după alegeri, pe care, evident, plănuiau să le falsifice, valul de proteste ar fi fost semnificativ mai mic. Ei sperau că vor putea intimida societatea georgiană și implementa un scenariu ca în Belarus, în care întreaga societate să fie speriată și nimeni să nu mai iasă în stradă. Au eșuat în asta și, prin urmare, au decis să strângă șurubul și mai mult.
Am văzut deja că populația nu respectă cerințele acestor legi, care au fost semnate de noul președinte practic în ziua învestirii sale. Și acest fapt, de altfel, este și extrem de relevant: o persoană care a promis în discursul său că va fi un susținător al reconcilierii și-a început mandatul adoptând cele mai represive legi din Georgia de după perioada lui Stalin. Ei bine, acest lucru caracterizează și „Visul Georgian” destul de bine.
Aceste legi au fost adoptate pentru a intimida societatea cât mai mult posibil, pentru a pune presiune asupra populației și pentru a-i forța pe toți să tacă. Acesta este scopul lor principal: ca nimeni să nu se amestece în treburile „Visului Georgian”, care își desfășoară tranzacțiile corupte și controlează total statul georgian, privându-l astfel de suveranitate și transformându-l efectiv într-o regiune a Caucazului de Nord.
VERIDICA: Alegerile parlamentare ar fi trebuit să scoată Georgia din criza politică în curs și să servească drept un fel de test al democrației pentru țară. În opinia dumneavoastră, cum s-a descurcat Georgia la acest test?
GEORGI MELASHVILI: Societatea georgiană a trecut acest test și a făcut-o foarte bine. Vedem clar hotărârea poporului georgian care apără democrația. Am văzut că „Visul Georgian” nu a putut intimida, mitui sau influența în vreun fel societatea georgiană și, prin urmare, poporul georgian și societatea georgiană au trecut, fără îndoială, testul democrației.
În ceea ce privește „Visul Georgian”, cei care știau foarte bine ce reprezintă acest partid nu aveau așteptări prea mari. Toți au înțeles clar că vor încerca să intimideze populația. Toată lumea a știut că vor încerca să mituiască populația. Și toate trucurile pe care le-am văzut în Moldova au fost folosite și de „Visul Georgian” împotriva propriului popor din Georgia. Dar în timp ce în Moldova aceste trucuri au fost mai mult sau mai puțin neutralizate de stat, în cazul Georgiei, din păcate, statul însuși a folosit aceste trucuri pentru a menține puterea și a transfera această putere absolută, totală, „Visului Georgian”.
Prin urmare, fără îndoială, „Visul Georgian” nu a trecut acest test. Dar, pe de altă parte, pentru societatea georgiană a fost încă o spulberare a iluziilor și o întoarcere la realitate - o acceptare a ceea ce este cu adevărat „Visul Georgian”: un regim autoritar rus care trebuie combătut cu metode diferite.
Visul georgian este o forță autoritară care ar putea fi învinsă doar dacă opoziția se unește împotriva ei
VERIDICA: În ultimul an, Salome Zourabishvili, din președinte plasat în această funcție de „Visul Georgian”, a devenit un lider care unește opoziția. Ce rol credeți că poate juca în viitorul politicii georgiene?
GEORGI MELASHVILI: Această întrebare ar trebui adresată Salomeei Zourabishvili înseși, deoarece e o întrebare pe care și-o pune toată lumea de ceva timp și, până acum, nimeni nu a găsit un răspuns. Salome Zourabishvili este deja al doilea președinte care s-a opus „Visului Georgian”. Primul a fost Georgi Margvelashvili. Și acest lucru arată, de asemenea, foarte clar cât de departe a deviat „Visul Georgian” de la poziționarea sa inițială de acum cinci sau șase ani.
„Visul Georgian” de astăzi este o forță pe deplin pro-rusă, o forță pe deplin autoritară, controlată de o persoană care nu tolerează absolut nicio opinie alternativă sau oameni care nu sunt de acord cu pozițiile sale.
Salome Zourabishvili a devenit singurul politician de rang înalt din Georgia acceptat în Occident și cu care Occidentul încă dialoghează. Acum, după ce a părăsit reședința prezidențială, Zourabishvili devine parte a politicii de partid georgiene. Cum, în ce fel și ce funcție își va alege ea însăși rămâne de văzut. În primul rând, aceasta trebuie să fie decizia ei, pe care încă nu o cunoaștem.
VERIDICA: După alegerile parlamentare, opoziția a declarat că nu recunoaște rezultatele alegerilor. Au fost organizate proteste, dar după declanșarea acestor proteste pro-europene, reprezentanții opoziției au rămas aproape tăcuți cu privire la planurile lor viitoare. Care este starea actuală a opoziției georgiene?
GEORGI MELASHVILI: Nu aș spune că s-au dat deoparte. Au existat două revendicări principale care rămân relevante și în prezent: noi alegeri și eliberarea deținuților politici. Opoziția și-a exprimat aceste două revendicări și, în același timp, nu a intrat în parlament, ceea ce este de asemenea foarte important pentru procesul politic. Prin urmare, nu aș spune că opoziția este complet invizibilă. Poate că ei comentează mai puțin și asta este bine pentru că opoziția ar trebui să se concentreze în primul rând pe politică. Așadar, este foarte important ca opoziția să continue să facă ceea ce face acum: să consolideze, să unească resursele, păstrându-și în același timp propria identitate. Pentru că dacă vorbim despre înfrângerea „Visului Georgian”, doar o unificare la nivel național poate realiza acest lucru — unificarea tuturor cetățenilor Georgiei, indiferent de opiniile lor politice. Treptat, acest lucru se întâmplă, deși poate mai încet decât ne-am dori. De exemplu, ar fi fost mult mai bine dacă, înainte de alegeri, partidele de opoziție ar fi reușit să creeze două blocuri mari – unul cu Mișcarea Națională Unită (partidul celui de-al treilea președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili) și unul fără. Și au existat negocieri foarte active în acest sens, de exemplu, negocieri între partidul lui Georgi Gakharia și LELO și așa mai departe. Dar, din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat și, drept urmare, avem realitatea cu care ne confruntăm astăzi.
Existența unui centru unificat de coordonare și informare este foarte bună și corectă. Și faptul că aceste partide s-au unit în jurul lui Salome Zourabishvili și au creat formatul 1+4, este de asemenea, cred, o decizie corectă.
VERIDICA: Anul acesta a fost marcat de numeroase sancțiuni din partea UE și SUA împotriva membrilor „Visului Georgian”. Care este atitudinea actuală a Occidentului față de Georgia și, în special, de „Visul Georgian”?
GEORGI MELASHVILI: Toată lumea susține Georgia și toată lumea percepe „Visul Georgian” ca pe un construct rusesc. Până în prezent, țările europene au arătat foarte clar că vor sprijini poporul georgian, care în proporție de 80% susțin un parcurs pro-european. În același timp, „Visul Georgian” s-a discreditat complet. A arătat că este o forță pe deplin pro-rusă și, în consecință, va fi tratată ca atare.
Faptul că SUA a activat în sfârșit o serie de mecanisme de sancționare este, de asemenea, un semnal foarte concret, inclusiv pentru partenerii europeni și britanici. Coaliția hotărâtă pe care o vedem acum – compusă din Triunghiul Weimar, țările baltice și țările nordice – arată, de asemenea, foarte clar că felul în care este perceput „Visul Georgian” s-a schimbat și, în consecință, atitudinea față de partid va fi aceea pe care acesta o merită.
VERIDICA: Cum vedeți începutul de an pentru Georgia?
GEORGI MELASHVILI: Georgia încheie anul fără iluzii, dar hotărâtă. Și mă aștept ca 2025 să fie de asemenea plin de hotărâre și dorință de luptă împotriva influenței ruse în Georgia și, în consecință, împotriva partidului „Visul Georgian”.