Știri

Expoziție dedicată tezaurului furat de Rusia, deschisă de BNR la sediul Parlamentului European

Sediul Băncii Naționale a României, în București, România, 26 Februarie 2024.
© Veridica   |   Sediul Băncii Naționale a României, în București, România, 26 Februarie 2024.

Holzstock Festival

Astăzi a fost deschisă la Parlamentul European expoziția „Tezaurul de aur al Băncii Naționale a României trimis la Moscova și niciodată returnat — O revendicare mai veche de un secol”, organizată de Banca Națională a României, care prezintă opiniei publice internaționale problema aurului băncii centrale pe care Rusia refuză să-l returneze, la mai bine de o sută de ani de la transportul acestuia la Moscova.

BNR nu va renunța niciodată la revendicarea tezaurului

„România are un drept de creanță deplin valabil din punct de vedere istoric și juridic asupra depozitului său de aur evacuat la Moscova în 1916-1917”, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unui simpozion dedicat chestiunii Tezaurului, organizat în noiembrie anul trecut. În cadrul aceluiași eveniment, Cristian Păunescu, consilier al guvernatorului BNR şi membru al Comisiei comune româno-ruse pentru studierea Tezaurului, a declarat că Banca Națională nu va renunța niciodată la revendicarea tezaurului. 

Documentele prezentate în cadrul expoziției de la Bruxelles atestă fără îndoială că „Tezaurul BNR expediat la Moscova, depus într-o țară aliată, împreună cu toate documentele relevante, în baza unui acord internațional, recunoscut și validat de istorie, rămâne un caz singular în care rezerva monetară de aur este încredințată. cu toate actele oficiale și garanțiile depozitarului că ar fi returnat oricând la cererea proprietarului, doar pentru ca depozitarul să nu își îndeplinească apoi aceste obligații, asumate în conformitate cu toate normele și obiceiurile internaționale”, a declarat Mugur Isărescu la deschiderea expoziției.

Luări de poziție ale oficialilor europeni și membrilor Parlamentului European

„Nu putem să închidem asemenea pagini de istorie pentru că nu s-a făcut dreptate. Statul român a fost jefuit și trebuie să i se facă dreptate. Chestiunea trebuie să fie parte a solicitărilor noastre comune față de Federația Rusă atunci când va veni timpul”, a spus, în cadrul evenimentului, Petras Austrevicius, deputat european, fost ministru de externe al Lituaniei.

„Convingerea mea este că Tezaurul va reveni acasă și momentul acesta nu este departe. Acțiunea de la Parlamentul European nu e decisivă, dar se înscrie în linia creării unui cadru de sprijin pe care ne așteptăm să-l primim de la Uniunea Europeană pentru a ne recupera Tezaurul în negocierile cu Federația Rusă”, a spus fostul președinte al României, Traian Băsescu. Acesta a acuzat modul de abordare a chestiunii tezaurului românesc de către președintele rus Vladimir Putin, pentru care „ca și problema transnistreană, nu există”, calificând drept ridicolă atitudinea acestuia într-o problemă extrem de serioasă. „La rugămintea mea, de a da atenţie returnării tezaurului României, depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial, răspunsul preşedintelui Putin a fost „Noi nu găsim aşa ceva. Nu se găseşte”, ceea ce nu e adevărat. Ştiu precis unde este, cum e depozitat şi nici n-a fost valorificat în vreun fel. Este acolo, depozitat în hrubele Kremlinului, îmi permit să spun, şi deocamdată nu vor să-l returneze. Convingerea mea este că îl vom primi înapoi la un moment dat, și momentul ăsta nu îmi pare a fi foarte departe, adică momentul în care în Rusia s-ar putea să apară democrația. Un regim ca al lui Putin nu poate să țină la nesfârșit.”, a mai spus Traian Băsescu.

La eveniment au mai participat europarlamentarii români Corina Crețu, Maria Grapini, Rovana Plumb și Vlad Botoș, potrivit unui comunicat al BNR.

Problema tezaurului românesc, pe agenda Parlamentului European

Având în vedere că problema rezervei de aur confiscate de statul rus nu este cunoscută la nivel internațional, Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis să susțină inițiativa europarlamentarului Eugen Tomac, de a aduce subiectul în atenția instituțiilor europene. Astfel, returnarea tezaurului României, furat de Rusia, figurează pe agenda plenarei din luna martie a Parlamentului European de la Strasbourg, potrivit calendarului public, și va fi dezbătută pe 14 martie.

Pentru o mai bună cunoaștere a situației Tezaurului românesc de la Moscova, lucrările semnate de Cristian Păunescu, „Tezaurul Băncii Naționale a României dus la Moscova și niciodată returnat”, și de Ilie Schipor, „Tezaurul României și destinul său. Argumente din arhivele rusești”, au fost traduse în limba engleză și distribuite fiecărui membru al Parlamentului European.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica News

Veridica News
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
38.794 de morți în Fâșia Gaza
38.794 de morți în Fâșia Gaza

Numărul răniților se apropie de 90 de mii.

Veridica News
Veridica News
17 Jul 2024
Kremlinul neagă eșecul armatei sale de invazie în regiunea ucraineană Harkov
Kremlinul neagă eșecul armatei sale de invazie în regiunea ucraineană Harkov

Președintele Vladimir Putin voia crearea acolo a unei zone tampon, pentru a preveni loviturile inamice contra teritoriului rusesc.

Veridica News
Veridica News
17 Jul 2024
Nou schimb de prizonieri de război între Ucraina şi Rusia UPDATE
Nou schimb de prizonieri de război între Ucraina şi Rusia UPDATE

Au fost eliberați 95 de oameni de fiecare parte.

Veridica News
Veridica News
17 Jul 2024
România, depășită de Belgia în topul inflaţiei în luna iunie
România, depășită de Belgia în topul inflaţiei în luna iunie

Țara noastră este urmată de Spania și Ungaria.

Veridica News
Veridica News
17 Jul 2024