
Într-un videoclip publicat pe platforma X de Centrul pentru Comunicare Strategică al Ucrainei, Kievul mulţumeşte României pentru ajutorul militar acordat de la începutul invaziei ruse, materializat în „15 convoaie cu ajutoare militare” şi ajutorul furnizat pentru „antrenarea piloţilor ucraineni pe avioane F-16”.
Videoclipul prezintă imagini de la demonstraţii pro-democrație din România anilor 90, proteste din Ucraina și manifestații pentru Ucraina. Apar, de asemenea, preşedinţii Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski în timp ce-şi dau mâna, dar şi imagini cu vehicule militare şi cu sisteme de rachete antiariene. Acestea alternează cu mesaje pe care scrie în limba engleză: „România este unul dintre cei mai apropiaţi vecini ai noştri şi unul dintre partenerii care ne-au susţinut cel mai mult” , „România a găzduit zeci de mii de refugiaţi” etc. „Ucraina nu va uita niciodată generozitatea vecinului nostru. Mulţumesc, România”, este mesajul de final al videoclipului.
Mesajul Ucrainei, ilustrat cu versuri de Adrian Păunescu, poet cu viziuni revizioniste
În mod ironic, fondul sonor al clipului este asigurat de piesa „Trăiască România!”, compusă şi interpretată de Nicu Alifantis, pe versurile lui Adrian Păunescu. Melodia este asociată Cenaclului Flacăra și perioadei comuniste din România și există o variantă care este legată de cultul personalității fostului dictator, Nicolae Ceaușescu.
Autorul versurilor, Adrian Păunescu, a promovat, de-a lungul vieții, mesaje naționaliste și a scris și poezii cu tentă revizionistă. La câţiva ani după revoluţia din 1989, Păunescu publica poezia „Mândria României”, în care apar următoarele versuri:
Dar voi nici sânge nu aveţi în vine,
Ci credite din călimări străine.
Le ştiţi lui Hitler şi lui Stalin taina
Şi-mpingeţi Bucovina în Ucraina.
Câţiva ani mai târziu, poetul a publicat o altă poezie revizionistă, „Imnul României Mari”, în care scrie:
Din Iași, din Timișoara, din Craiova,
Din Cernăuți, din Cluj, din Chișinău,
Românii risipiți oriîncotrova
Aduc la București drapelul tău.
Revizionismul, prezent și în actualul parlament al României și promovat de propaganda rusă
Ideile revizioniste continuă să circule în România la 14 ani după moartea lui Adrian Păunescu. Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a cerut recent anexarea vechilor teritorii românești care, în prezent, aparțin Ucrainei, stat cu care, de altfel, România are un tratat cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare. Senatoarea Diana Șoșoacă a cerut, și ea, în primăvara lui 2023, anexarea unor teritorii ucrainene. O teză similară fusese emisă, în 2022, și de fostul ministru român de externe, Andrei Marga.
Revizionismul teritorial este susținut de Rusia. Una dintre principalele teze ale propagandei rusești, reluată și de Vladimir Putin în interviul acordat recent controversatului jurnalist american Tucker Carlson, este cea a naturii artificiale a statului ucrainean, care a luat teritorii pe care au dreptul să și le revendice Polonia, Ungaria, România și, desigur, Rusia.