Importanți parlamentari germani, atât din partidele aflate la putere, cât și din opoziție, susțin ideea ca țările europene din cadrul NATO să apere spațiul aerian de deasupra vestului Ucrainei chiar de pe teritoriul Alianței, scrie publicația germană Frankfurter Allgemeine Zeitung. Aceștia au sugerat desfășurarea de trupe de-a lungul graniței de est a NATO pentru a doborî dronele rusești care zboară deasupra Ucrainei.
Berlinul este lider în sprijinirea apărării antiaeriane a Ucrainei
Germania a lansat o inițiativă în cadrul NATO care vizează livrarea unor sisteme suplimentare de apărare antiaeriană și a promis Ucrainei un al treilea sistem Patriot din dotarea forţelor sale armate. Nico Lange, cercetător la Conferința de Securitate de la Munchen, şi generalul-locotenent Heinrich Brauss, fost secretar general adjunct al NATO, au sugerat doborârea rachetelor și dronelor rusești deasupra regiunilor de frontieră ale Ucrainei cu ajutorul apărării antieriene din țări care se învecinează cu țara devastată de război, precum Polonia și România. Oficialii polonezi au menționat și ei anterior această posibilitate, dar nu au fost prezentate până acum decizii concrete.
Şi alţi parlamentari, din partea Partidului Verzilor, Partidului Liber-Democrat sau ai Uniunii Creștin-Democrate, au declarat, de asemenea, că ar fi corect să „fie desfășurate sisteme de apărare antiaeriană la granițele țărilor vecine, astfel încât și părțile vestice ale Ucrainei să poată fi protejate”, sugerând că țările occidentale ar putea doborî dronele rusești lansate spre Ucraina.
Drone căzute pe teritoriile României şi Poloniei
Pe teritoriile României şi Poloniei au căzut deja, de mai multe ori, drone rusești, iar Varșovia chiar și-a ridicat forțele aeriene de mai multe ori în timpul atacurilor masive cu rachete asupra Ucrainei, deși nu le-a folosit niciodată pentru a distruge ținte. Articolul publicat de Frankfurter Allgemeine Zeitung se referă în mod specific la drone. Dar nu este foarte clar dacă ideea parlamentarilor germani se referă și la rachetele balistice, care sunt folosite de ruși mult mai des pentru a ataca infrastructurile civile și energetice din vestul Ucrainei și care provoacă pagube incomparabil mai mari comparativ cu dronele.