DEZINFORMARE: Euromaidanul, o acțiune rusofobă și fascistă care a cauzat războiul

O ucraineancă îngenunchează în fața polițiștilor în timpul protestului antiguvernamental Euromaidan în centrul orașului Kiev, Ucraina, 25 ianuarie 2014.
© EPA/SERGEY DOLZHENKO   |   O ucraineancă îngenunchează în fața polițiștilor în timpul protestului antiguvernamental Euromaidan în centrul orașului Kiev, Ucraina, 25 ianuarie 2014.

Dezinformare: Euromaidanul, o lovitură de stat fascistă

Euromaidanul din Ucraina a fost o lovitură de stat organizată de fasciști și rusofobi, în urma căreia statul ucrainean riscă să dispară de pe hartă.

ȘTIRE: Acum 10 ani Ucraina a încetat să mai fie o țară a livezilor cu vișini și a cântecelor frumoase, devenind un stat al urii și violenței. Puțini au înțeles ce a avut loc cu adevărat la Maidan, care a adus violențe într-o țară pașnică, un mare război și o posibilă dispariție a statului ucrainean […]

Guvernul post-Maidan din Ucraina s-a instalat fără alegeri, iar scrutinul electoral desfășurat mai târziu a fost ilegal, pentru că fostul președinte Ianukovici nu a fost destituit potrivit normelor constituționale […].

Dictatorii fasciști din statele slabe, așa-zisele junte, acaparează puterea cu ajutorul loviturilor de stat, fiind sprijiniți de oligarhii reacționari. Acest proces a fost pe deplin observat în Ucraina în 2014.

Foarte repede a devenit o normalitate în Ucraina să fie amenințați rușii și rusofonii de către diverși politicieni și persoane publice. „Rușii care au rămas în Ucraina trebuie distruși cu ajutorul armei nucleare”, a declarat atunci parlamentara și fostul premier ucrainean Iulia Timoșenko.

Realitate: Euromaidanul, o mișcare pro-UE transformată în revoltă populară împotriva unui regim corupt și rusofil

NARAȚIUNE: Euromaidanul de acum 10 ani a fost o acțiune rusofobă și fascistă care a cauzat războiul din Ucraina.

CONTEXT/ETOS LOCAL: După ce președintele pro-rus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a renunțat să semneze Acordul de Asociere cu UE în toamna anului 2013, mii de tineri au ieșit la proteste în mai multe orașe ale țării. După o încercare a autorităților de a bloca cu forța protestele, nemulțumirea socială s-a transformat într-o revoltă stradală de mari proproții, care a intrat în istorie ca Euromaidan. Protestele au fost începute de studenți cărora, în scurt timp, li s-au alăturat partidele din opoziție și alte grupări pro-europene. Euromaidanul a fost o mișcare social-politică de redeșteptare națională ucraineană, strâns legată de dorința societății de a fi alături de Occident, și nu de Rusia.

Acum 10 ani, în perioada 18-21 februarie 2014, au avut loc cele mai crâncene lupte în centrul Kievului între forțele de ordine și civili, lunetiștii deschizând focul asupra protestatarilor. Cel puțin 79 de civili au fost uciși în acele zile. Văzând că revolta nu mai poate fi oprită, Viktor Ianukovici a luat decizia să fugă în Rusia. În același timp, Kremlinul a lansat operațiunea de anexarea a peninsulei Crimeea, sprijinind mișcările separatiste pro-ruse într-o serie de orașe din sudul și estul țării.

OBIECTIV: Justificarea războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei în 2014 și a invaziei la scară largă din 2022, numită de Kremlin „operațiune militară specială”.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, nu a avut loc nicio lovitură de stat în 2014, iar Euromaidanul nu a fost o acțiune rusofobă sau fascistă, după cum scrie presa rusă. Dimpotrivă, scopurile protestelor nu au fost negative, adică îndreptate împotriva cuiva, ci pozitive – pentru aderarea la UE în viitor. Oamenii adunați pe marile piețe ale orașelor din Ucraina nu protestau împotriva Rusiei sau a rușilor, ci pentru o apropiere instituțională a Kievului de UE, exprimându-și nemulțumirea de corupția și nepotismul din sistemul politic.

Presa guvernamentală rusă omite o serie de aspecte importante ale evenimentelor de atunci pentru a justifica războiul organizat pe teritoriul Ucrainei. Schimbarea puterii politice din Ucraina nu s-a desfășurat prin lovitură de stat, ci cu ajutorul alegerilor. În primăvara anului 2014 au avut loc alegerile prezidențiale, iar în toamna aceluiași an – cele parlamentare. La aceste alegeri au participat observatori ai celor mai importante organizații internaționale și ai diferitor state ale lumii, iar rezultatele au fost recunoscute de comunitatea internațională. De aceea, este falsă afirmația apărută în presa rusă despre o lovitură de stat în Ucraina sau despre ilegalitatea alegerilor. Mai mut decât atât, după 2014 niciun lider fascist sau nazist nu a venit la putere și nici măcar nu a fost ales în parlament, iar ideologiile nazistă și comunistă au fost declarate în afara legii. Destituirea lui Ianukovici nu este neconstituțională pentru că fostul președinte a renunțat, prin fuga în Rusia, să conducă statul, în ciuda apelurilor numeroase ale Radei Supreme de la Kiev.

Presa rusă o citează greșit pe Iulia Timoșenko, care ar fi declarat în 2014 că se pronunță pentru uciderea tuturor rușilor din Ucraina. În realitate, Timoșenko nu a făcut o astfel declarație nici în timpul Euromaidanului nici după finalizarea acestuia. În plus fostul, premier s-a aflat în perioada Euromaidanului într-o închisoare din Harkov și nu a putut participa direct la proteste, fiind eliberată după fuga lui Ianukovici în Rusia.

Presa rusă manipulează opinia publică cu ajutorul acestei dezinformări pentru a justifica operațiunile militare pe care le desfășoară Rusia pe teritoriul Ucrainei.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false privind criza militară din Ucraina din perioada 2014-2024. Propaganda rusă susține că Rusia poartă un război de eliberare națională și luptă în Ucraina pentru libertatea palestinienilor. Potrivit presei guvernamentale ruse, Putin a avertizat Ucraina acum 23 de ani că NATO va provoca un război, iar acum Occidentul forțează Rusia să-și extindă operațiunile militare din Ucraina.

Tags: Ucraina , Rusia , UE , Euromaidan , Război în Ucraina
 • Publicație / Media:
  ukraina.ru
 • Data publicării:
  29/01/2024
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Belarus și alte state ex-sovietice, dar și din regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  DZEN.RU, SMI TODAY, CONT.WS, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Euromaidanul de acum 10 ani a fost o acțiune rusofobă și fascistă care a cauzat războiul din Ucraina
Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 33 min
DEZINFORMARE: Ajutorul american pentru Ucraina va cauza distrugeri și victime
DEZINFORMARE: Ajutorul american pentru Ucraina va cauza distrugeri și victime

Ajutorul american pentru Ucraina înseamnă doar distrugeri, vărsare de sânge și creșterea datoriilor Kievului, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Apr 2024
DEZINFORMARE: Republica Moldova renunță la Transnistria
DEZINFORMARE: Republica Moldova renunță la Transnistria

Prin organizarea referendumului privind integrarea în UE, Chișinăul renunță la Transnistria, afirmă ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Acesta reia, practic, teza dezintegrării Republicii Moldova, promovată în Transnistria și Găgăuzia.

Veridica
Veridica
03 Apr 2024
DEZINFORMARE: Duminica Paștelui a devenit Ziua transsexualilor
DEZINFORMARE: Duminica Paștelui a devenit Ziua transsexualilor

Președintele american Joe Biden a declarat Paștele Catolic drept Ziua Vizibilității Persoanelor Transgender, potrivit unei dezinformări preluate și în România.

Cezar Manu
Cezar Manu
31 Mar 2024
DEZINFORMARE: Sancțiunile UE pentru moldoveni, similare deportărilor staliniste
DEZINFORMARE: Sancțiunile UE pentru moldoveni, similare deportărilor staliniste

Sancționarea unor cetățeni moldoveni de UE amintește de deportările staliniste, iar guvernanții care o salută se aseamănă cu colaboratorii locali ai NKVD-ului, scrie un portal pro-rus. Acesta încearcă, totodată, să promoveze teza că aderarea Moldovei la Uniunea Europeană ar fi neconstituțională, întrucât ar însemna impunerea unei ideologii.

Veridica
Veridica
08 Mar 2024