Monitor Fake News Nr. 79: Dezinformare rusească în Elveția și la Paris

O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019
© EPA-EFE/HARISH TYAGI   |   O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019

Holzstock Festival

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Conspiraţia europeană a „vaccinului” împotriva dezinformării

youtube.com/@EPPtv / 14 mai 2024; verificat.afp.com / 7 iun. 2024

Discursul susţinut luna trecută de preşedinta Comisiei Europene la Congresul pentru Democraţie de la Copenhaga i-a nemulţumit pe unii utilizatori ai reţelelor de socializare prin însăşi tema abordată, şi anume combaterea dezinformării. Alţii au fost iritaţi de metafora Ursulei von der Leyen, care a comparat dezinformarea cu un virus a cărui apariţie este mai greu de tratat decât de prevenit, aşa cum se întâmplă în cazul agenţilor  patogeni din biologie. Referirea oficialului european la acţiuni de prevenire a informaţiilor false sau înşelătoare a fost interpretată, după cum arată postările în mai multe limbi, ca o formă de cenzură. Au existat însă utilizatori români care au dus confuzia mai departe. Ei au i-au atribuit în mod eronat Ursulei von der Leyen folosirea în context a cuvântului „lockdown”, echivalentul englezesc al cuvântului „carantină”, sugerând astfel că aceasta doreşte impunerea unei măsuri restrictive similare celei aplicate în cazul epidemiilor.

De aici până la acuzaţia adusă preşedintei Comisiei Europene că ar intenţiona „vaccinarea”, adică pedepsirea celor care – cităm - „nu gândesc ca partidul Uniunii Europene”, nu a fost decât un pas, la îndemână pentru cei dispuşi să considere că răspândirea minciunilor este un drept democratic inalienabil. În realitate, transcrierea oficială a discursului, ca şi înregistrarea acestuia disponibilă pe YouTube, arată că von der Leyen nu a rostit cuvântul „pre-lockdown”, ci „pre-bunking”, o construcţie lexicală contrapusă în discurs cuvântului „debunking” - termen care echivalează în limba română, după caz, cu „demistificare”,  „demascare”, „demitizare” sau „dezvăluire”. „Pre-bunking” este o tehnică de prevenire a dezinformării prin avertizarea oamenilor asupra potenţialelor manipulări şi prin demontarea falsurilor înainte ca informaţiile înşelătoare să apară. Termenul „pre-bunking” a fost popularizat în ultimul deceniu de cercetătorii din domeniul psihologiei și al comunicării, în special de cei care studiază dezinformarea și prevenirea acesteia. Specialiştii Universităţii Cambridge sunt de părere că „pre-bunking-ul” ar putea fi mai eficient în combaterea avalanșei de dezinformări online decât verificarea fiecărui neadevăr după ce se răspândește, cunoscută sub denumirea clasică englezească de „debunking”. Metafora vaccinului pre-bunking împotriva falsurilor este sintetizată şi în acest desen animat de promovare.

Propaganda rusă infiltrată în presa online din  Elveţia  

swissinfo.ch / 16 iun. 2024; insightnews.media / 14 iun. 2024; global.espresso.tv / 14 iun. 2024

Găzduirea de către Elveţia, în 15-16 iunie, a summitului pentru pace în Ucraina, a iritat conducerea Partidului Popular Elveţian, formaţiune naţionalistă de dreapta care a obţinut cele mai multe voturi la alegerile legislative din 2023. Încă din ajunul conferinţei,  şeful organizaţiei de tineret a populiştilor elveţieni, Nils Fiechter, a declarat pentru Russia Today că reuniunea este „o farsă absolută” care pune Elveţia într-o situaţie „penibilă”. Fiechter a spus că organizarea reuniunii internaţionale în staţiunea Bürgenstock afectează iremediabil neutralitatea tradiţională a Elveţiei, expunând-o unui „mare pericol” de a fi atrasă „într-un război mondial”. Nu este prima dovadă de toleranţă a conservatorilor elveţieni faţă de agresiunea Rusiei în Ucraina. Chiar înainte de începerea invaziei, vicepreşedintele PPE Franz Grüter susţinea public pretenţia Kremlinului ca Statele Unite şi NATO să-i ofere garanţii că Ucraina nu va fi admisă în Alianţa Nord-Atlantică. De atunci, propaganda rusă a devenit tot mai prezentă în peisajul media elveţian, datorită rolului Confederaţiei Elveţiene în iniţiativele globale şi a sprijinului declarat pentru Ucraina. Un raport recent al guvernului de la Berna semnala înmulţirea atacurilor cibernetice şi a campaniilor de dezinformare în perioada premergătoare summitului pentru pace. Publicaţia independentă Insight News Media a prezentat câteva exemple de dezinformări şi sursele acestora.

Cel mai adesea, paginile web pro-ruse identificate preiau articole de pe site-uri de propagandă ruseşti sancţionate în Uniunea Europeană, precum Russia Today, Sputnik şi Ria Novosti. Platformele pro-Kremlin Anti-Spiegel, de limbă germană, şi Reseau International, de limbă franceză, au ajuns să strângă o audiență semnificativă în Elveția, fiind frecvent citate și repostate de site-uri web autohtone  cu tendințe similare. De pildă, în perioada iunie 2023 - mai 2024, site-ul reseauinternational.net a înregistrat 700.000 de vizite din partea titularilor de conturi elveţiene. News Insight a creat un tabel interactiv cu link-uri către toate site-urile web ale Elveției care răspândesc narațiuni pro-ruse sau afirmații care beneficiază Moscova. O analiză a traficului media digital din Elveția a relevat popularitatea surprinzătoare a platformelor de propagandă de stat ruseşti. Potrivit SimilarWeb, versiunea în limba engleză a RT a avut aproape 10 milioane de vizualizări într-un an, versiunea germană a depăşit 2,7 milioane de vizualizări, iar versiunea franceză a înregistrat  656.000 de vizualizări. Articolele agenţiei Ria-Novosti, sancţionată de UE pentru răspândirea dezinformărilor, a strâns 918.000 de vizualizări în ultimele 12 luni în Elveţia. Aceasta înseamnă că, pe lângă populaţia semnificativă rusofonă din Elveţia ţintită de propaganda în limba rusă, au fost vizaţi şi elveţienii vorbitori de franceză, germană sau engleză. Analiza de conţinut a articolelor destinate publicului elveţian a identificat naraţiunile-cheie ale Kremlinului despre războiul cu Ucraina: demonizarea Occidentului şi a Ucrainei, prezentaţi ca ameninţări la adresa democraţiei; Rusia luptă de fapt cu ţările vestice şi NATO, în special cu SUA; descrierea ucrainenilor ca nazişti; evocarea ameninţării unui conflict nuclear; apeluri la sistarea sprijinului pentru Ucraina; promovareaa teoriilor conspiraţiei globale. Analiza mai sugerează că, în ciuda eforturilor Europei de a combate dezinformările   ruseşti prin blocarea principalilor vectori online ai propagandei Moscovei, rezultatele dorite nu au fost atinse. Numeroase site-uri continuă să răspândească conţinut pro-Kremlin, iar RT şi Sputnik folosesc site-uri „oglindă” pentru a evita interdicţiile europene, în timp ce vorbitorii de rusă din UE încă accesează instituţiile media ruse.  

Echipa de „deepfake” a Rusiei la Olimpiada de la Paris   

blogs.microsoft.com / 2 iun.  2024; theguardian.com / 3 iun. 2024

Surprins de ascensiunea periculoasă a extremei drepte pe scena politică internă, relevată de alegerile pentru Parlamentul European, preşedintele Emmanuel Macron trebuie să facă faţă şi îngrijorării provocate de falsurile şi dezinformărilor legate de apropiatul eveniment mondial găzduit de Franţa. Compania Microsoft a anunţat la începutul lunii înteţirea campaniei ruseşti care are ca ţintă principală Olimpiada de la Paris. Microsoft a prezentat pe blogul său oficial câteva exemple de acţiuni subversive ale Rusiei, de la site-uri web falsificate până la un lungmetraj documentar deepfake, conceput special pentru a denigra Comitetul Internaţional Olimpic şi a crea impresia că Jocurile de Vară vor fi afectate de violenţă. Cea mai alarmantă dezinformare promovată de actorii pro-ruşi este uzurparea de către aceştia a identităţii unor organizaţii militante în numele cărora lansează la adresa Olimpiadei ameninţări asociate conflictului dintre Israel şi Hamas. Au existat la sfârşitul anului trecut cazuri în care entităţi ruseşti specializate în dezinformări au postat imagini contrafăcute digital cu pretenţia că arată grafitti-uri din Paris conţinând ameninţări cu violenţe împotriva israelienilor participanţi la Olimpiadă. Unele dintre acestea făceau referire la Olimpiada din 1972 de la Munchen, când 11 sportivi israelieni au fost asasinaţi de palestinieni.

Potrivit Microsoft, campaniile sunt desfăşurate de două grupări sprijinite de Moscova, cunoscute ca Storm-1679 şi Storm-1099, botezată şi Doppeganger, adică Dublura. Aceasta din urmă a distribuit şi amplificat folosind canalele Telegram acuzaţiile de corupţie la adresa membrilor Comitetului Internaţional Olimpic şi ameninţările cu violenţe în timpul evenimentului sportiv de la Paris. În iunie anul trecut, Microsoft a descoperit că grupul Stor-1679 se află în spatele realizării şi distribuirii filmului intitulat „Olympics has Fallen” – o parafrază simplistă, dar de efect după superproducţia americană „Olympus has Fallen”, cunoscută în România cu titlul „Cod roşu la Casa Albă”. În film, vocea povestitorului este o imitaţie a vocii lui Tom Cruise, contrafăcută cu mijloacele Inteligenţei Artificiale.

Realizatorii s-au folosit de un site web de mesaje personalizate pentru a păcăli alte vedete şi a insera astfel apariţii cameo, creând impresia participării acestora la realizarea filmului. La fel de fals, ei au prezentat filmul ca fiind o producţie Netflix şi l-au promovat minţind că are recenzii de cinci stele din partea The New York Times şi BBC. Analiza Microsoft arată că creatorii filmului au acordat un timp considerabil punerii în practică a proiectului, dovedind mai multă abilităţi decât în majoritatea unor campanii de manipulare asemănătoare. Specialiştii spun că decizia de la sfârşitul anului trecut a Comitetului Internaţional Olimpic de a le permite sportivilor ruşi să concureze ca sportivi neutri a dat un nou impuls dezinformărilor. Ei se aşteaptă la o intensificare a campaniei pe măsură ce se apropie festivitatea inaugurală a Olimpiadei de la Paris.   

  • Data publicării:
    22/06/2024

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Horia Grușcă

Horia Grușcă
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 7 min
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova

Maia Sandu poartă răspunderea personală pentru uciderea unui criminal turc la Chișinău și pentru creșterea ratei criminalității, potrivit canalului de Telegram Smugleanka. În realitate, rata infracționalității a scăzut iar combaterea criminalității nu este atribuția președintelui statului.

Veridica
Veridica
18 Jul 2024
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump

Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump a produs rapid teorii ale conspirației

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 Jul 2024
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler

Ucraina își persecută tot mai mult cetățenii, iar regimul de la Kiev devine copia celui hitlerist, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Jul 2024
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați

La ordinul UE, transportatorii ucraineni primesc imunitate deplină în faţa legii, potrivit unei unei publicaţii suveraniste din România.

Cezar Manu
Cezar Manu
15 Jul 2024