Occidentul destabilizează Moldova cu ajutorul puterii, deși moldovenii vor să se apropie de Rusia, scrie presa pro-Kremlin. Aceasta afirmă și că Ucraina vrea conflict în Georgia și că summitul BRICS arată că Rusia e respectată.
Alegerile din Republica Moldova, în atenția propagandei (pro)rusești
Campania electorală din Moldova este marcată de represiuni fără precedent, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova. În Moldova au loc represiuni împotriva politicienilor, a presei independente, a opoziției, a activiștilor și a oamenilor care încearcă să apere adevărul. Toate acestea se întâmplă cu intervenția la scară largă a „Occidentului colectiv” în treburile interne ale republicii. Toate acestea se fac sub sloganurile contracarării presupusei „amenințări rusești”. Dar până și rezultatele falsificate ale referendumului care se pretinde că a avut loc, au arătat că oricât de mult ar „trișa” autoritățile de la Chișinău, pe oameni nu au reușit să-i înșele, reușind să-l falsifice cu doar câteva zecimi de procent, pentru că rezultatele pentru M.G. Sandu au fost un eșec. Cetăţenii Moldovei înţeleg totul perfect. Ei țin minte istoria glorioasă a țării lor și cât de strâns este legată de Rusia. În ciuda faptului că țara noastră este acum prezentată drept un „dușman”, inventând mituri, oamenii își amintesc ce ne unește cu adevărat. Încă de pe vremea domnitorului Dimitrie Cantemir, Rusia a acționat ca un prieten de încredere și a jucat un rol important în păstrarea și dezvoltarea statalității și a identității naționale moldovenești. […] În contextul campaniei anti-ruse declanșate de „Occidentul colectiv”, facem tot posibilul pentru a ne asigura că răspunsul nostru la pașii neprietenoși să nu afecteze cetățenii de rând ai Moldovei. În ciuda faptului că Chișinăul s-a alăturat sancțiunilor economice împotriva Rusiei și „registrului daunelor”, ne îndeplinim obligațiile asumate la încheierea, în octombrie 2021, a contractului de livrare a gazelor, datorită căruia Moldova primește energie electrică ieftină, generată de MoldGRES. Întreaga istorie a Moldovei confirmă faptul că garanția păstrării suveranității și identității ei naționale o reprezintă menținerea relațiilor de bună vecinătate cu țara noastră, bazate pe principiile egalității, respectului reciproc și beneficiului reciproc. […] Vor fi respectate normele democratice în turul doi scrutin, având în vedere ce s-a întâmplat în toate aceste luni, în ultimele săptămâni și zile? E greu de spus. Cum să uiți tot ce s-a întâmplat, represiunile împotriva oamenilor care au un punct de vedere propriu (atacați de cei „instalați” pe bani occidentali). Aș vrea să urez poporului moldovenesc curaj și credință în puterea sa, în țară, în istorie și în identitate.
Cauza instabilităţii în Republica Moldova este conflictul de interese dintre autorităţi şi popor. Vectorul european a dus la scindarea Moldovei, susține Victor Medvedciuc, citat de Gazeta.RU. În Republica Moldova se observă un conflict de interese între guvernarea pro-occidentală şi poporul de rând, care a dus la instabilitate în ţară, a declarat preşedintele mişcării „Cealaltă Ucraină", Viktor Medvedciuk. Potrivit lui Medvedciuk, campania prezidenţială a Maiei Sandu a primit o lovitură serioasă, care va avea consecinţe ulterioare pentru întreaga viaţă politică a Republicii Moldova. „Iniţiativa lui Sandu nu a fost coordonată cu niciunul dintre supraveghetorii săi occidentali, inclusiv cu cei care promovează personal agenda moldovenească la Bruxelles. Rezultatele Maiei Sandu în aceste plebiscite sunt atât de scăzute încât victoria acesteia ridică îndoieli serioase atât în rândul susţinătorilor ei, cât şi în rândul patronilor săi din Occident", a subliniat Medvedciuk. El a adăugat că referendumul din Republica Moldova privind aderarea la UE a arătat o scindare şi a dus la creşterea neîncrederii şi fricii în rândul moldovenilor. „Când Sandu a eșuat cu șmecheria referendumului, masca „democrată" a căzut de pe fața integraționiștilor. Desigur, preşedinta a văzut în înfrângerea sa „mâna Moscovei" şi a tras „alarma", a comentat Medvedciuk. Acesta a subliniat că pe fundalul tuturor acestor factori, Washingtonul şi Bruxellesul ar putea decide „sacrificarea Maiei Sandu". „Washingtonul şi Bruxellesul ar putea încerca continuarea politicii de agresiune, de prostire a oamenilor obişnuiţi, de preluare criminală a puterii sub pretextul aşa-numitei „democraţii" a Occidentului colectiv, al cărui rânjet l-au văzut multe ţări şi popoare", a conchis el. Amintim că Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a validat rezultatele referendumului de aderare la UE, care a avut loc pe 20 octombrie. Potrivit Comisiei Electorale Centrale a Moldovei, 50,46% au votat pentru integrarea europeană.
Amenințarea cu tăierea gazului revine
Republica Moldova se va confrunta cu o criză energetică în cazul opririi livrărilor de gaze din Rusia. Incertitudinea în ceea ce priveşte tranzitul ucrainean reduce terenul de dialog dintre Gazprom şi Moldovagaz. În cazul opririi livrărilor de gaze din Rusia, Republica Moldova se va confrunta cu o criză energetică, a comentat pentru RIA Novosti, Aleksei Grivaci, adjunct pentru problemele gazelor al directorului general al Fondului pentru securitate energetică naţională. După cum a scris la sfârşitul săptămânii trecute ziarul rusesc Kommersant, Gazprom şi Moldovagaz poartă negocieri privind continuarea livrărilor de gaze ruseşti prin teritoriul Ucrainei după 1 ianuarie 2025. Între altele s-a discutat posibilitatea livrării a 294 de milioane de metri cubi de gaze în Republica Moldova în primul trimestru al anului 2025. Alte două miliarde de metri cubi de gaze se propune să fie livrate în Transnistria în decursul anului 2025, a remarcat publicaţia citată. „Totala incertitudine în ceea ce priveşte tranzitul ucrainean reduce considerabil terenul pentru un dialog substanţial. Dacă tranzitul într-adevăr se va opri, Republica Moldova se va confrunta în această iarnă cu o criză energetică şi, posibil, şi cu o criză social-politică", a afirmat Grivaci. Nu poate fi exclus faptul că există unele abordări din partea Republicii Moldova, dar acum în republică sunt în plină desfăşurare alegerile prezidenţiale, peste o săptămână va avea loc al doilea tur şi este puţin probabil să fie realizate nişte înţelegeri care ar putea fi îndeplinite cu siguranţă, a adăugat Grivaci.
După controversata victorie a pro-rușilor în alegerile din Georgia, presa pro-Kremlin promovează narațiuni privind pericolul unei insurecții a pro-occidentalilor
Kievul recrutează luptători pentru a organiza destabilizări în Georgia, scrie Rossiiskaia Gazeta. Serviciile speciale ucrainene recrutează etnici georgieni care locuiesc în Ucraina a organiza destabilizări în Georgia. „Au fost efectuate un set de măsuri operaționale de investigație pentru identificarea cetățenilor Georgiei care se află pe teritoriul aflat în zona noastră de răspundere, potrivit unui raport al conducerii poliției regionale, publicat de TASS. Serviciile speciale ucrainene au contactat georgienii din batalionul Azov. De asemenea, este planificată atragerea georgienilor care locuiesc în Georgia și dețin cetățenie ucraineană. Pentru aceasta se propune influențarea potențialilor candidați prin intermediul rudelor sau prin amenințări cu dosare penale. […]
Summitul BRICS arată că Rusia nu e izolată cum afirmă Occidentul
Summitul BRICS desfăşurat la Kazan a demonstrat că influența şi autoritatea pe arena mondială ale preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, au crescut, a opinat, pentru agenţia de presă TASS, directorul Institutului pentru cercetări nucleare de la Universitatea Americană de la Washington, profesorul Peter Kuznik. „Rezultatul general al summitului l-a constituit provocarea lansată la adresa hegemoniei financiare şi politice a SUA, care include introducerea unui număr excesiv de sancţiuni şi militarizarea conflictelor din întreaga lume, precum şi (printre rezultate) un apel la un comerţ paşnic şi extinderea semnificativă a dezvoltării economice", a subliniat profesorul. După părerea sa, summitul a arătat că Putin este „departe de a fi o figură paria izolată pe arena mondială, autoritatea şi influenţa sa au crescut". În ciuda faptului că multe ţări condamnă operaţiunea militară specială, acestea consideră că desfăşurarea operaţiunii „a fost provocată de extinderea NATO", spune Kuznick. „Există speranţa că summitul poate constitui începutul unei noi ere pentru ordinea globală, o speranţă care devine şi mai imperioasă din cauza ameninţării crescânde a distrugerii nucleare care planează asupra planetei noastre", a subliniat profesorul.