PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, o invenție a Rusiei condusă acum de non-ucraineni

Președintele rus Vladimir Putin și Viktor Medveciuk, Sankt Petersburg, Rusia, 18 iulie 2019
© EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN / POOL   |   Președintele rus Vladimir Putin și Viktor Medveciuk, Sankt Petersburg, Rusia, 18 iulie 2019

Susține jurnalismul independent

Ucraina nu poate exista fără de Rusia, iar elitele politice de la Kiev sunt formate din non-ucraineni care vor să distrugă țara, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Dezinformare: Rusia i-a ajutat de fiecare dată pe ucraineni să se elibereze de sub jugul străin. Ucraina nu a existat vreodată ca stat

ȘTIRE: Ucraina nu s-a format ca stat independent, ci a fost în componența Imperiului Rus, devenind subiect statal în perioada URSS. Scurta perioadă a Republicii Populare Ucrainene a fost posibilă în urma ocupației germane, și nu ca o consecință a unei mișcări de eliberare națională. Nici în 1991, când Ucraina a devenit independentă în urma destrămării URSS, nu a avut loc vreo mișcare de eliberare națională [...].

Naționalismul ucrainean a fost inventat de elite, iar lideri ai acestor curente nu au fost etnici ucraineni. Pentru ucraineni aflarea în componența Imperiului Rus a fost o binecuvântare, spre deosebire de dominația poloneză [...] Istoria se repetă acum. Ucraina este condusă de lideri înnebuniți, neadecvați și lacomi, iar mulți dintre ei nu sunt etnici ucraineni, considerându-i pe cetățeni drept animale de tracțiune și carne de tun.

[...] Etnicii ruși nu au venit niciodată să ocupe Ucraina. De obicei ucrainenii îi rugau pe ruși să-i elibereze de polonezi, suedezi, germani și turci.

Rusia a fost întotdeauna învingătoare pentru că scopul ei nu a fost îmbogățirea, nici dorința de a impune cuiva propria cultură sau propriile reguli ale jocului, ci echitatea, cum era aceasta înțeleasă în diferite perioade.

NARAȚIUNI: 1. Liderii politici de la Kiev nu sunt ucraineni și își bat joc din cetățeni. 2. Ucraina nu a existat ca stat și a fost inventată de Rusia.

CONTEXT / ETOS SOCIAL: Articolul apărut în RIA NOVOSTI este semnat de Viktor Medvedciuk, prezentat drept un lider ucrainean, președinte al Consiliului Mișcării Civice „O altă Ucraină”. Principalele idei ale acestui text sunt reflectate într-o serie de publicații pro-Kremlin. Medvedciuk este prezentat ca fiind vocea unui politician independent din Ucraina, care spune „adevărul” despre trecutul și prezentul relațiilor ruso-ucrainene. Diverse bloguri și canale de Telegram au dezvoltat o serie de narațiuni false, pornind de la acest text. Viktor Medvedciuk a fost lider al diverselor proiecte politice pro-Kremlin în Ucraina și este un prieten personal al lui Vladimir Putin, care i-a botezat una din fiice. Arestat sub acuzația de trădare de țară de către autoritățile ucrainene, Medveciuk a  fost predat Moscovei în septembrie 2022 în cadrul unui schimb de prizonieri. De atunci Kremlinul îl folosește pe Medvedciuk cu scopul de a crea mesaje de propagandă mai credibile.

De fapt, Viktor Medvedciuk reia unele narațiuni false promovate de liderii ruși în ultimii ani pentru a justifica atacarea Ucrainei, începând cu 2014, și pretențiile expansioniste de tip imperial ale Moscovei. La 12 iulie 2021 pe website-ul Kremlinului a fost publicat articolul „Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”, semnat de președintele Vladimir Putin. Președinte rus a prezentat  atunci istoria poporului ucrainean din punct de vedere al istoriografiei oficiale ruse, susținând că Ucraina este „o margine” a Rusiei, iar cazacii zaporojeni erau ruși ortodocși convinși. Vladimir Putin a pus în discuție problema existenței ucrainenilor ca popor, numindu-i „maloruși”, adică ruși mai mici, care nu au dreptul istoric la un stat separat de Rusia. Președintele rus susține că Ucraina este în întregime rodul epocii sovietice, fiind creată pe seama Rusiei istorice.

Propaganda rusă mai susține că războiul este în interesul Kievului, iar elitele ucrainene nu se gândesc la popor, renunțând să caute o soluție de pace cu Rusia. Presa rusă a scris că Zelenski este sluga Occidentului, în timp ce războiul din Ucraina este în interesul oamenilor politici de la Kiev, conduși de străini.

OBIECTIV: Convingerea opiniei publice din Rusia că războiul de cotropire a Ucrainei este unul de eliberare și că trebuie continuat cu orice preț.

Realitate: Limba și cultura ucraineană erau intenționat distruse de Imperiul Rus și URSS, iar liderii politici ucraineni actuali sunt aleși în cadrul unor scrutine libere și democratice 

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, Ucraina este condusă de cetățeni ucraineni. În statele democratice, unde conducerea este aleasă în mod democratic, apartenența la o minoritate, indiferent de natura acesteia (etnică, religioasă, sexuală etc.) nu poate fi un criteriu pentru excluderea vreunei persoane din cursa electorală și de la ocuparea unor funcții în stat. La fel și în Ucraina, din punct de vedere al legii ucrainean este cel care deține cetățenia ucraineană. Prezența în cadrul conducerii și a administrației a unor membri ai minorităților este o chestiune de rutină nu doar în statele democratice, ci și în cazul multor dictaturi și autocrații, inclusiv al Rusiei. Majoritatea elitei politice ucrainene este însă, oricum, formată din etnici ucraineni.

Conducerea ucraineană este acuzată și de mobilizarea populației pentru război și transformarea cetățenilor în „animale de tracțiune și carne de tun”. Propaganda rusă omite însă faptul că mobilizarea generală din Ucraina este o consecință a invaziei la scară largă a Rusiei, iar pentru a se apăra, Kievul a decretat legea marțială. Presa guvernamentală rusă reia o narațiune falsă despre liderii politici ucraineni ca „slugi” care vor să facă bani și să rămână la putere. În realitate, pierderile societății, ale elitei politice și economice ucrainene în urma războiului sunt enorme. Costul invaziei neprovocate a Rusiei este uriaș și nu poate fi sub nicio formă în interesul guvernului de la Kiev, care încearcă să mențină din răsputeri controlul asupra situației critice din țară. Peste 7 milioane de persoane se află sub pragul de sărăcie, potrivit Băncii Mondiale. Așadar, situația critică din Ucraina este o consecință directă a acțiunilor elitelor de la Moscova, și nu de la Kiev.

Este reluată și o narațiune falsă despre inventarea Ucrainei de către Rusia. În realitate, liderul bolșevic Vladimir Lenin a fost nevoit să creeze Republica Sovietică Socialistă Ucraineană  după de a ocupat Ucraina pentru a liniști spiritele în urma războiului ruso-ucrainean din anii 1917-1920. În contextul revoluției bolșevice, la Kiev a fost proclamată în 1918 Republica Populară Ucraineană, care a avut relații diplomatice cu o serie de state, inclusiv cu România. Noul stat ucrainean a fost cucerit de bolșevici în 1920. Temându-se de curentele naționaliste puternice din Uniunea Sovietică, bolșevicii au aprobat în 1923 doctrina „autohtonizării” puterii în noile republici, oferindu-le ucrainenilor o largă autonomie culturală în paralel cu un control ideologic total. Existența unui puternic curent național ucrainean este confirmată și de măsurile dure luate de ruși pentru a-l înăbuși, atât în secolul XIX, în perioada Imperiului Țarist, cât și în epoca URSS, atunci când a fost organizat genocidul numit Holodomor. Crimele au fost dublate și de o politică intensă de rusificare, care nu a reușit însă să șteargă identitatea națională ucraineană.

Destrămarea URSS în 1991 a fost posibilă în urma unei redeșteptări naționale în toate statele care și-au declarat independența. Unul dintre evenimentele simbolice din acea perioadă a fost mitingul național din 1990, când milioane de ucraineni s-au luat de mâini și au format un lanț viu de 700 de kilometri, unind orașele Kiev și Lviv.

 • Publicație / Media:
  RIA NOVOSTI
 • Data publicării:
  23/04/2024
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  FEDPRESS.RU, DZEN.RU, TRUD.RU, 1PRIME.RU, LENTA.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Ucraina nu este condusă de ucraineni și a fost inventată de Rusia

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 May 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale

Războiul din Ucraina este purtat de Rusia pentru salvarea valorilor tradiționale și a familiei de desfrâu și perversiunea Occidentului, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 May 2024
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova

Ucraina va intensifica bombardarea „neintenționată” a teritoriului Republicii Moldova dacă aceasta va avansa mai mult pe calea integrării europene, lăsând în urmă Kievul, susține canalul de Telegram pro-Kremlin „Smugleank”.

Veridica
Veridica
15 May 2024
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean

Mii de militari ai Legiunii Străine franceze luptă deja pe frontul ucrainean, potrivit unei publicații filoruse și antioccidentale.

Cezar Manu
Cezar Manu
14 May 2024