Scandal de spionaj în Danemarca

Scandal de spionaj în Danemarca
© EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV   |   Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, vorbește în timp ce a participat la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF) din Sankt Petersburg, Rusia, 6 iunie 2024.

Ministerul rus de Externe a cerut, miercuri, „eliberarea imediată” a unei rusoaice arestate, în ajun, în Danemarca, pentru spionaj, și le-a reproșat autorităților de la Copenhaga că nu au prezentat „nicio dovadă” care să justifice măsura adoptată.

Zaharova

„Ambasada Rusiei în Danemarca a cerut autorităților daneze eliberarea imediată a compatrioatei (noastre) și este gata să îi ofere (acesteia) asistența consulară necesară” - a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, citată de agențiile internaționale de presă.

Ea a denunțat un exemplu de „persecuție” și de „presiune” „fără precedent” din partea danezilor.

La radioul public

Arestarea ar fi legată de dezvăluirile recente ale radioului public danez, DR, și ale altor parteneri media europeni despre fundația rusă Pravfond, suspectată de finanțarea proiectelor de dezinformare și de apărarea suspecților de spionaj.

Sunt peste tot

Presupusele cazuri de spionaj care implică Moscova s-au succedat în cascadă în ultimele luni în Europa.

În Regatul Unit, cinci bulgari au fost inculpați la sfârșitul lunii martie, acuzați că lucrează pentru Rusia.

În Germania, un fost ofițer din armată a fost condamnat la sfârșitul lunii mai la trei ani și jumătate de închisoare pentru transmiterea de informații militare confidențiale către Rusia.

La mijlocul lunii aprilie, doi bărbați, cu cetățenie rusă și germană, au fost inculpați pentru planificarea unor acte de sabotaj pe teritoriul german în folosul Rusiei, inclusiv la o bază a armatei americane.

Inclusiv în România

Luna trecută, un cetățean român a fost arestat preventiv, fiind acuzat de trădare în favoarea Rusiei după ce, începând cu 2022, a supravegheat obiective militare românești sau ale NATO din județul Tulcea (sud-est).

Acesta se numește Alexandru Piscan și este din Ploiești – scriu media de la București, care citează surse judiciare.

În martie, Piscan își anunțase candidatura la Primăria municipiului Ploiești, la alegerile locale de pe 9 iunie, dar n-a mai apărut pe lista aspiranților la funcția de edil.

Timp citire: 1 min