Analize

Presa rusă independentă: persecuțiile nu au lichidat opoziția față de Putin

Președintele rus Vladimir Putin la o întâlnire cu activiștii săi din campania electorală la Moscova, Rusia, 31 ianuarie 2024.
© EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL   |   Președintele rus Vladimir Putin la o întâlnire cu activiștii săi din campania electorală la Moscova, Rusia, 31 ianuarie 2024.

Susține jurnalismul independent

Rușii continuă să i se opună lui Putin, scrie presa rusă independentă, care arată și ce manevre pregătește regimul ca să câștige, iar alegerile, și să arate că poporul îl iubește pe Vladimir Vladimiriovici.

Rușii, chemați să își arate, de alegeri, opoziția față de Putin

Văduva lui Alexei Navalnîi, Iulia Navalnaia, a îndemnat cetățenii ruși să participe la acțiunea „la amiază împotriva lui Putin”, scrie MEDUZA. Ea a chemat rușii să vină la secțiile de votare în același timp, la ora 12.00, pe 17 martie, duminică, în ziua alegerilor prezidențiale din Federația Rusă. Această inițiativă a fost sprijinită de Alexei Navalnîi cu puțin timp înainte de moarte. După decesul opozantului, susținătorii lui au numit această acțiune „testamentul politic al lui Alexei Navalnîi”. […] „Urmează alegerile prezidențiale. Da, acestea reprezintă o ficțiune și un fals. Putin își va atribui orice rezultat dorește, 80, 180 de procente. Noi, însă, putem folosi aceste așa-anumite alegeri împotriva lui. Să folosim ziua alegerilor ca să demonstrăm că suntem mulți, să suntem oameni vii, reali și suntem împotriva lui Putin. […] Cel mai important e să veniți. Este o acțiune simplă și nepericuloasă, care nu poate fi interzisă. Aceasta va ajuta milioane de oameni să vadă că gândim la fel și că nu suntem singuri, că suntem înconjurați de persoane care sunt împotriva războiului, împotriva corupției și fărădelegii”, a declarat Iulia Navalnaia […]

LENTACH a întrebat mai mulți reprezentanți ai opoziției dacă trebuie de mers la alegerile prezidențiale din Rusia și cum să se voteze.  Concluzia pe care o trage publicația este că cetățenii trebuie să meargă la alegeri. La amiază. Votul trebuie dat oricărui candidat cu excepția lui Putin. Buletinul de vot trebuie compromis corect, nu trebuie sustras. Majoritatea  opozanților  susțin acțiunea „La amiază împotriva lui Putin”, printre aceștia Mihail Hodorkovski, Ekaterina Șulman, Vladimir Kara-Murza, Dmitrii Gudkov, Serghei Guriev, Alexei Venediktov, Tihon Dzeatko, Katerina Kotrikadze, Liubov Sobol, Ekaterina Dunțova, Viktor Șenderovici, Evghenii Kiselev, Lev Ponomarev, Abbas Galeamov și alții. […] Leonid Volkov și alți susținători ai lui Navalnîi cheamă populația la acțiunea „La amiază împotriva lui Putin”: „Aceasta nu îl va alunga pe Putin, dar îi va strica sărbătoarea. Pentru că nu se vor forma cozi (de votanți)  pentru Putin. Da, își vor atribui un rezultat convenabil cu ajutorul votului electronic, își vor da atâtea voturi de câte vor avea nevoie. Noi însă ne vom vedea unii pe alții la secțiile de votare”. Mihail Hodorkovskii susține că nu contează dacă buletinul de vot va fi deteriorat, sau dacă votul va fi dat pentru orice alt candidat decât Putin, sau dacă oamenii doar vor veni la acțiune: „CEC nu va număra. Ei vor falsifica și prezența și voturile. Doar că aceasta nu îi va ajuta, oamenii nu-i vor crede”. Vladimir Kara-Murza, deținut politic, propune deteriorarea buletinului de vot: „Deținuții nu au dreptul la vot, de aceea eu nu voi putea să votez la „alegerile” prezidențiale. Dacă aș avea această posibilitate, aș tăia toate cele patru nume din buletin și aș scrie Navalnîi”. 

Cozile pentru Nadejdin și Navalnîi, simptom al unui „război civil rece” în Rusia

Publicistul VLADIMIR PASTUKHOV scrie că funeraliile lui Navalnîi, la al cărui mormânt oamenii  au format cozi timp de trei zile, s-au transformat într-o acțiune de nesupunere civică. Amploarea acesteia denotă că în Rusia are loc un război civil rece. Deocamdată acest război încă n-a intrat într-o fază „fierbinte”, deoarece una dintre părți este dezarmată, iar cealaltă se ascunde după scutul terorii de stat. Doar într-o singură lună, Kremlinul s-a confruntat cu două situații  inacceptabile – „cozile pentru Nadejdin” (la colectarea semnăturilor pentru înregistrare în cursa prezidențială) și „cozile la Navalnîi” (la înmormântarea politicianului opozant). Este practic imposibil să le interpretezi altfel decât manifestări de frondă. În pofida terorii de un deceniu și a doi ani de război, spiritul protestatar nu a fost înăbușit și hidra revoluției este gata să ridice capul la prima ocazie. Pe lângă toate acestea, este și o palmă publică la adresa Administrației Prezidențiale, și nu voi fi mirat dacă după alegeri [adjunctul șefului Administrației Prezidențiale Serghei] Kirienko își va schimba locul de muncă, întrucât vor fi prea mulți doritori să dea vina pe el pentru aceste situații.

Poliția a început să-i rețină pe participanții la funeraliile lui Navalnîi, identificându-i cu ajutorul camerelor video, relatează AGENTS. După înmormântarea lui Alexei Navalnîi și în următoarele câteva zile în care oamenii au continuat să ducă flori la mormântul politicianului, reprezentanții instituțiilor de forță au început să urmărească persoanele care au participat la aceste acțiuni. Astfel, organele de forță revin la practica din 2021, când o mare parte din participanții la manifestările în susținerea lui Navalnîi au fost identificați cu ajutorul camerelor video și reținuți după aceea. Prima persoană reținută este o locuitoare din Moscova, a anunțat organizația OVD-Info. Ea a nimerit într-un cadru în care polițiștii au auzit fraza „Slavă eroilor”. Polițiștii au fost la ea acasă încă pe 1 martie, dar ea fiind atunci în afara orașului, a fost reținută pe 3 martie. După o noapte petrecută la poliție, femeia a fost amendată conform articolului privind afișarea simbolurilor interzise. […] Secretarul de presă al organizației OVD-Info, Dmitrii Anisimov, spune că sistemul de recunoaștere facială în Moscova „permite urmărirea drumului parcurs de orice persoană până la scara blocului”. […] După acțiunile din ziua morții lui Navalnîi, pe 16 februarie, potrivit datelor OVD-Info au fost reținute cu ajutorul camerelor cel puțin 15 persoane. În ziua înmormântării opozantului, au fost reținute 113 persoane. În Moscova, unde funeraliile, de fapt, s-au transformat într-o acțiune de protest cu mii de persoane, au fost reținute doar 17 persoane.

Cum pregătește regimul realegerea lui Putin și showuri care să arate că poporul îl iubește

NOVAYA GAZETA EVROPA relatează cum sunt forțați bugetarii să voteze electronic și de ce Kremlinul mizează pe votul „la distanță”. Peste trei milioane de cetățeni din regiunile Rusiei au depus cereri  să voteze la distanță, electronic, la alegerile prezidențiale. Cei mai mulți sunt din regiunile Moscova, Rostov și Altai. Sistemul de vot electronic va fi folosit în 27 de regiuni ale Federației Ruse, precum și în Crimeea ocupată și în Sevastopol. „Întâmplător” majoritatea acestor regiuni sunt susceptibile protestelor. Cu mult înainte de alegeri, în regiuni s-a făcut campanie pentru votul electronic: alături de simbolul V, în culorile tricolorului rusesc, au fost afișate anunțuri privind înregistrarea pe platforma de votare electronică. […] Campania arată de parcă autoritatea electorală ar avea grijă în primul rând de confortul alegătorilor. De fapt, însă, votul la distanță este necesar puterii, ca să-i asigure lui Vladimir Putin un rezultat „record” la aceste alegeri. […] Expertul Stanislav Andreiciuk, de la organizația „Golos” consideră că practica votării la indicația șefilor și aducerii la secția de votare a membrilor familiei și a prietenilor „conform celor mai proaste tradiții ale marketingului de rețea” este foarte răspândită. „Toți laolaltă, nu doar bugetarii, sunt constrânși (să voteze), în toate sferele și ramurile economiei”, susține Andreiciuk. Unul din consultanții politici din anturajul puterii, cu care a discutat Novaya-Evropa, a explicat că sarcinile privind mobilizarea bugetarilor și înregistrarea în sistemul de vot electronic sunt distribuite de biroul politic al Kremlinului către filialele politice regionale. Acestea din urmă transmit informația organizațiilor și instituțiilor de stat, care îi „mobilizează” pe angajați să se înregistreze în sistemul de vot electronic. Tot acest proces în regiuni este supravegheat de reprezentanții președintelui în districtele federale ale Rusiei.

Universitățile din Moscova și un deputat din Duma de stat au început să adune figuranți pentru un concert în susținerea lui Putin, programat a doua zi după alegeri, scrie AGENTS. Universitățile și cel puțin una din mișcările pro-Kremlin au început să cheme tinerii la un concert pe „Lujniki”, pe 18 martie. Studenților li se promite zi liberă, cadouri gratuite și spectacol cu vedete. Despre concert a anunțat deputatul în Duma de stat Evghenii Fedorov, liderul Mișcării de eliberare națională, de extremă dreaptă. El a chemat susținătorii pe 18 martie, ca să „asigure o susținere socială și populară pentru reformele de eliberare națională ale lui Vladimir Putin, pe care acesta planifică să le lanseze după alegeri”. […] În unele anunțuri evenimentul este prezentat ca un „Concert festiv cu ocazia aniversării a 10 ani de la alipirea Crimeii la Rusia”. Kremlinul organizează concerte cu o participare cât mai numeroasă pentru a demonstra „susținerea populară” a lui Putin. În 2018, un astfel de concert a avut loc lângă zidurile Kremlinului imediat după închiderea secțiilor de votare, atunci, în timpul discursului său, Putin chiar a vărsat și o lacrimă.

Rusia își aruncă cetățenii în închisoare, dar colaborează cu teroriștii Hezbollah

„Țara noastră s-a transformat într-o avalanșă de durere”. MEDIAZONA publică discursul jurnalistului Roman Ivanov, pentru care procurorii au cerut 8 ani de închisoare pentru că a distribuit mesaje antirăzboi. El a scris despre uciderea populației civile în Bucea și despre alte crime de război ale armatei ruse. Roman a ținut ultimul cuvânt în fața instanței de judecată, după care a îngenuncheat și a cerut iertare de la ucrainenii care și-au pierdut rudele în acest război. În discursul său, jurnalistul a declarat că nu vrea să vorbească „despre jurnalism, despre problemele acestuia în Rusia, pentru că în Rusia nu mai există jurnalism. Nu vreau să vorbesc despre sistemul de justiție, pentru că în Rusia nu mai există justiție și dreptate. Nu vreau să vorbesc despre politică, care de asemenea nu mai există. Vreau să vorbesc despre noi, despre oameni, despre cetățenii ruși. Cu toții vrem să fim fericiți, pentru că așa este făcut omul, visează să fie fericit. Vor fi fericiți cei care au deschis dosarul penal împotriva mea, care m-au anchetat, care mă judecă, care mă păzesc, dacă eu voi fi nefericit, dacă familia mea va fi nefericită? Sigur că nu. Trebuie să ne întrebăm, de ce semănăm în jur durere și nefericire, iar țara noastră s-a transformat într-o avalanșă de durere și nefericire […] pe care nimeni nu vrea să o vadă. Nimeni nu vrea să vadă că această durere a venit peste mine. Tuturor le pare că aceasta deja e normalitatea, când oamenii care nu au făcut nimănui niciun rău ajung după gratii. Mai groaznic e atunci când această durere se revarsă în afara țării noastre, când din cauza noastră ajunge la alți oameni. […] Trebuie să înțelegem că aceasta e vina noastră. Recunosc că e și vina mea, ca cetățean al Rusiei care a permis aceasta, care a permis autorităților ruse să ia asemenea decizii catastrofale. […] Vreau să cer iertare de la toți cetățenii Ucrainei cărora țara noastră le-a provocat durere, i-a lăsat fără familie și prieteni, pe care nu-i mai poți întoarce. Vreau să îngenunchez în fața rudelor celor care au fost uciși în Bucea. Sunt urmările a ceea ce a ajuns țara noastră”.

THE INSIDER relatează cum organizația teroristă Hezbollah ajută Rusia, pentru bani și armament, să evite sancțiunile și să lupte împotriva Ucrainei. Exclusă din lista țărilor civilizate după declanșarea războiului împotriva Ucrainei, Rusia construiește relații strânse cu state-paria la fel ca ea, Iran, Siria, Venezuela, Coreea de Nord, și chiar cu organizații teroriste. De exemplu, cu organizația Hezbollah care livrează în Rusia recruți pentru războiul din Ucraina, iar în schimb are posibilitatea să cumpere de la Moscova armament modern (inclusiv rachete), pentru a ataca Israelul.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mariana Vasilache

Mariana Vasilache
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 10 min
Presa rusă independentă, despre cinismul propagandiștilor și funcționarilor lui Putin
Presa rusă independentă, despre cinismul propagandiștilor și funcționarilor lui Putin

Propagandiștii cer spânzurarea opozanților lui Putin și ceartă victimele inundațiilor că se plâng, scrie presa independentă. Tot acolo, despre cum învață la metrou elevii ucraineni și mutări rusești la Marea Neagră.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
18 Apr 2024
Presa pro-Kremlin, despre teroriști controlați cu cipuri precum porcii lui Elon Musk
Presa pro-Kremlin, despre teroriști controlați cu cipuri precum porcii lui Elon Musk

Teroriștii de la Moscova au fost dirijați cu cipuri implantate, scrie presa pro-Kremlin. Aceasta este cu ochii și pe Armenia și Republica Moldova, descrise drept ostile Rusiei.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
11 Apr 2024
De la Apocalipsă la „Marea resetare”: Cel Bun, cel Rău și Estul
De la Apocalipsă la „Marea resetare”: Cel Bun, cel Rău și Estul

Una din cele mai recente teorii ale conspirației este cea a „Marii resetări”, prin care „Guvernul mondial” ar urmări să instaureze un regim totalitar la scară globală.

Marian Voicu
Marian Voicu
11 Apr 2024
Presa rusă independentă: de ce a atacat Statul Islamic Rusia
Presa rusă independentă: de ce a atacat Statul Islamic Rusia

Politica Rusiei, în special în Siria și Afghanistan, i-a făcut pe jihadiști să atace la 22 martie, scrie presa rusă independentă. Veridica a selectat și articole despre stagnarea economică a Rusiei și arestarea unui alt dizident.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
05 Apr 2024