Știri

Temutul Comitet de anchetă rus a anunţat că va cerceta declaraţiile unui cântăreţ de rap, acuzat că a insultat veteranii din Al Doilea Război Mondial

Object Name: RUSSIA WWII VICTORY MILITARY PARADE
© EPA-EFE/PAVEL GOLOVKIN / POOL   |   Russian soldiers dressed in Red Army World War II uniforms march during the military parade marking the 75th anniversary of the Nazi defeat in WWII, in the the Red Square in Moscow, Russia, 24 June 2020.

Holzstock Festival

Temutul Comitet de anchetă rus, care investighează cele mai grave dosare criminale din ţară, a anunţat că va cerceta declaraţiile unui popular cântăreţ de rap, acuzat că a insultat memoria veteranilor din Al Doilea Război Mondial. Alişer Morgenştern, 23 de ani, declarase, într-un interviu difuzat pe Youtube, că nu înţelege de ce în fiecare an, pe 9 mai, în Rusia se celebrează victoria asupra nazismului, care a  avut loc acum 76 de ani. Declaraţiile sale au provocat indignarea foştilor combatanţi. Ei au depus o plângere la Comitetul de anchetă, în care-l acuză pe Morgenştern că insultă memoria istorică a apărătorilor Patriei, care au luptat şi au fost ucişi între 1941 şi 1945. Preşedintele Comitetului, Aleksandr Bastrîkin, a ordonat sublaternilor săi să verifice dacă declaraţiile cântăreţului nu constituie o violare a legilor ruseşti, care interzic insultarea publică a memoriei apărătorilor patriei, precum şi reabilitarea nazismului. Pedeapsa maximă pentru astfel de delicte e de trei ani de detenţie. Morgenştern şi-a prezentat, deja, scuzele, a precizat că n-a vrut să bagatelizeze importanţa victoriei din 1945 şi a afirmat că declaraţiile sale au fost scoase din context. Avocatul său a adăugat că tânărul nu înţelesese de ce se celebrează tocmai victoria contra nazismului şi nu, de exemplu, aceea din 1812, asupra trupelor franceze ale împăratului Napoleon Bonaparte.

Asezonată cu gigantica paradă militară din Piaţa Roşie de la Moscova, Ziua Victoriei, cum e numită 9 mai în Rusia, este, în mod tradiţional, dedicată celor circa 20 de milioane de cetăţeni sovietici care au murit în ultima conflagraţie mondială. Preşedintele Vladimir Putin a celebrat-o de fiecare dată, în cele peste două decenii de când e la putere, pe de o parte exhibând puterea militară a Rusiei, iar pe de alta acuzându-i pe criticii săi din Occident  de revizionism istoric antirus şi de încercarea de a minimaliza rolul fostei Uniuni Sovietice în înfrângerea Germaniei naziste. Anul acesta, cel mai vehement adversar al Kremlinului, opozantul încarcerat Aleksei Navalnîi, a fost condamnat la o amendă de 850.000 de ruble (echivalentul a circa 9.500 de euro), sub acuzația că a defăimat un suporter al lui Putin, veteran nonagenar al armatei sovietice din cel de-Al Doilea Război Mondial.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
38.794 de morți în Fâșia Gaza
38.794 de morți în Fâșia Gaza

Numărul răniților se apropie de 90 de mii.

Veridica News
Veridica News
17 Jul 2024
Kremlinul neagă eșecul armatei sale de invazie în regiunea ucraineană Harkov
Kremlinul neagă eșecul armatei sale de invazie în regiunea ucraineană Harkov

Președintele Vladimir Putin voia crearea acolo a unei zone tampon, pentru a preveni loviturile inamice contra teritoriului rusesc.

Veridica News
Veridica News
17 Jul 2024
Nou schimb de prizonieri de război între Ucraina şi Rusia UPDATE
Nou schimb de prizonieri de război între Ucraina şi Rusia UPDATE

Au fost eliberați 95 de oameni de fiecare parte.

Veridica News
Veridica News
17 Jul 2024
România, depășită de Belgia în topul inflaţiei în luna iunie
România, depășită de Belgia în topul inflaţiei în luna iunie

Țara noastră este urmată de Spania și Ungaria.

Veridica News
Veridica News
17 Jul 2024