DEZINFORMARE: Ajutorul american pentru Ucraina va cauza distrugeri și victime

Susținători ai Ucrainei după ce Camera Reprezentanților a aprobat pachete de ajutor pentru Ucraina, precum și Israel și Taiwan, Capitoliul SUA din Washington, DC, SUA, 20 aprilie 2024.
© EPA-EFE/JIM LO SCALZO   |   Susținători ai Ucrainei după ce Camera Reprezentanților a aprobat pachete de ajutor pentru Ucraina, precum și Israel și Taiwan, Capitoliul SUA din Washington, DC, SUA, 20 aprilie 2024.

Dezinformare: Congresul american a aprobat un nou pachet militar pentru Ucraina de ziua de naștere al lui Adolf Hitler pentru a cauza noi distrugeri și a continua războiul

Ajutorul american pentru Ucraina înseamnă doar distrugeri, vărsare de sânge și creșterea datoriilor Kievului, potrivit propagandei pro-Kremlin.

ȘTIRE: Fără să se ascundă de lume, SUA aplică schema clasică de îngenunchere a unei colonii. Schema prevede că partea leului din miliardele alocate, destinate chipurile Ucrainei, va rămâne în SUA și va intra în buzunarele industriei militare [...].

Pentru Ucraina este absolut tragic faptul că primind doar niște arme letale, care vor aduce doar moarte și distrugere, statul își crește brusc datoriile pentru care nu va putea niciodată plăti. Ucrainenii înșiși încearcă să se liniștească cu niște vise despre „activele rusești” pe care Occidentul le va confisca la un moment dat.

Confiscarea activelor este ca un certificat de piraterie, eliberat de Casa Albă conform tradițiilor de jaf ale anglosaxonilor. În trecut statele occidentale eliberau niște certificate piraților pentru a le permite să jefuiască nave comerciale străine. Acum, Camera Reprezentanților îi poate oferi lui Biden dreptul de a efectua aceleași furturi ale activelor statelor suverane, în primul rând ale Rusiei [...].

Trimiterea muniției suplimentare în Ucraina va contribui doar la distrugeri. Sărbătorea organizată de congresmeni pentru naziștii ucraineni de ziua de naștere a lui Hitler nu va fi una de lungă durată. Pachetul financiar va fi ars ca și celelalte în stepele ucrainene, aducând lacrimi și vărsări de sânge și noi datorii imposibil de achitat.

Realitate: Pachetul militar îi oferă Ucrainei șansa să reziste în fața unei agresiuni armate a Rusiei care vrea să ocupe un stat suveran

NARAȚIUNI: 1. Ajutorul militar american înseamnă noi distrugeri, victime, datorii și continuarea războiului. 2. SUA sprijină conducerea nazistă ucraineană; 3. Confiscarea activelor rusești este ilegală și reprezintă o crimă internațională.  

CONTEXT/ETOS SOCIAL: Pe 20 aprilie a.c. Camera Reprezentanților din SUA, controlată de republicani, a adoptat pachetul legislativ de 95 de miliarde de dolari care oferă asistență de securitate Ucrainei, Israelului și Taiwanului, în ciuda opoziției unor membri radicali ai partidului. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat la scurt timp după aflarea veștii că americanii au aprobat ajutorul militar important pentru Ucraina (60,84 de miliarde de dolari): „Legea vitală de ajutorare a Ucrainei, adoptată astăzi de către Camera Reprezentanților SUA va împiedica extinderea războiului, va salva mii și mii de vieți și va ajuta ambele noastre națiuni să devină mai puternice. Pacea și securitatea echitabile pot fi obținute doar prin forță. Sperăm că proiectele de lege vor fi susținute în Senat și trimise pe biroul președintelui Biden. Vă mulțumim, America”.

Decizia a fost luată într-un moment aproape dramatic pentru forțele militare ale Kievului, care se confruntă cu o criză de muniție și arme și pierd teren pe câmpul de luptă în fața Rusiei. Adoptarea proiectului de lege marchează o schimbare semnificativă a curentului politic pentru Ucraina prin revenirea sprijinului american, potrivit presei occidentale. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a saluta adoptarea de către Camera Reprezentanților din SUA a unui nou pachet semnificativ de ajutor pentru Ucraina, spunând că Kievul folosește arme furnizate de aliați pentru a distruge capacitățile de luptă rusești.

OBIECTIV: Prezentarea unui act de sprijin al eforturilor defensive ale Ucrainei împotriva Rusiei drept un gest belicos care va cauza distrugeri, vărsări de sânge și lacrimi.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Pachetul militar oferit Ucrainei de către SUA nu are ca scop să extindă războiul sau să cauzeze mai multe victime. Dimpotrivă, criza de muniție din armata ucraineană a generat creșterea numărului de victime și a distrugerilor provocate de ruși. În Herson, Dnipro, Harkiv, Kiev, dar și într-o serie de orașe din vestul și centrul țării, au fost distruse mult mai multe obiective de infrastructură civilă și energetică de când există o criză de muniție și rachete pentru apărarea ucraineană. Ajutoarele oferite de Occident salvează vieți omenești în Ucraina, inclusiv ale militarilor. Mai mult decât atât, cu ajutorul consolidării sistemului de apărare antiaeriană, Kievul a reușit să se apere cu succes de multiplele atacuri ale Rusiei cu drone și rachete asupra sistemului său energetic în perioada de iarnă al celui de-al doilea an de război. Oprirea oricărui sprijin militar pentru Ucraina nu va însemna instaurarea păcii, ci creșterea numărului de victime, ocuparea unor noi localități de către Rusia și pornirea mașinăriei de persecuții împotriva civililor. În zonele ocupate, Rusia a înființat camere de tortură, a deportat copii și a comis alte crime de război.

Sprijinul american pentru Ucraina nu este unul în favoarea conducerii „neonaziste” de la Kiev. Pentru a consolida acest argument în ochii opiniei publice, este amintită coincidența votării pachetului militar pentru Ucraina exact de ziua de naștere a lui Adolf Hitler. În realitate, este vorba de consolidarea capacităților militare ale unui stat care are dreptul la autoapărare, potrivit Carte ONU. Conducerea ucraineană nu este una „neonazistă”. Elita politică ucraineană a apărut în urma alegerilor prezidențiale și parlamentare din 2019, recunoscute de comunitatea internațională ca fiind libere și democratice.

Atât politicienii ruși, cât și presa guvernamentală de la Moscova, cataloghează orice elemente ale renașterii național-lingvistice sau culturale din spațiul post-sovietic ca fiind naziste sau neonaziste. Practic, narațiunile de acest tip echivalează naționalismul și/sau asumarea unei identități naționale cu nazismul. Mișcările naționaliste ucrainene sunt numite naziste pentru că promovează insistent în spațiul public ideea de rupere a legăturilor cu tradițiile geopolitice ale „lumii ruse”. Fără a aduce vreun argument pentru afirmațiile false privind nazismul din Ucraina, atât presa rusă, cât și politicienii de rang înalt de la Moscova, vor să genereze emoții negative în mentalul colectiv post-sovietic. De precizat că în Ucraina a fost adoptată „Legea privind condamnarea regimurilor totalitare comuniste și naziste și a simbolisticii lor”, pe când în Rusia are loc reabilitarea stalinismului. În manualele de istorie din Rusia este subliniat rolul de mare importanță al lui Iosif Stalin în consolidarea Uniunii Sovietice, iar despre crimele pe care le-a comis se scrie că au reprezentat „o necesitate istorică”.

Înghețarea activelor Federației Ruse nu poate fi considerată un act de piraterie sau o crimă internațională. Rusia a încălcat în mod brutal normele dreptului internațional, invadând Ucraina. Potrivit experților în drept internațional, înghețarea și confiscarea unor active poate avea loc în baza Cartei ONU drept reacție la violarea dreptului internațional de unul dintre state și pentru identificarea unor soluții de compensare a daunelor aduse statelor afectate. Înghețarea unor active ale unui stat condamnat de Adunarea Generală ONU pentru agresiune armată nu poate fi comparată cu un act de piraterie sau de jaf. Presa rusă aduce în discuție subiectul drepturilor suverane ale statelor pentru a încerca să manipuleze opinia publică. Pe de o parte, Occidentul este acuzat de încălcarea drepturilor suverane ale Rusiei prin confiscarea unor active, pe de altă parte nu îi sunt recunoscute drepturile suverane ale Ucrainei de a nu fi atacată de un stat vecin.

SÂMBURE DE ADEVĂR: O diferență față de proiectul inițial de lege este că fondurile din componenta de ajutor financiar vor fi oferite Kievului sub formă de împrumuturi, în locul asistenței nerambursabile. Componenta militară rămâne însă nerambursabilă şi, în plus, permite includerea în ajutorul militar pentru Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acţiune ATACMS. O mare parte din fondurilor alocate de SUA vor fi folosite pentru producerea de arme și muniții și furnizarea acestora Ucrainei.  

Veridica a demontat o serie de narațiuni false ale Rusiei privind natura războiului din Ucraina. Potrivit acestora, capitularea Ucrainei și reunificarea ei cu Rusia reprezintă unicul plan de pace viabil. Propaganda rusă susține că pacea este realizabilă doar prin anexarea Ucrainei. În februarie a.c. ziarele de la Moscova scriau că ucrainenii și Occidentul fac aceleași greșeli pe front ca și Hitler și, la fel ca el, vor pierde războiul.

Tags: limba rusa , Ucraina , Război în Ucraina
 • Publicație / Media:
  RIA NOVOSTI
 • Data publicării:
  22/04/2024
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  SMI.TODEY, LV.SPUTNIKNEWS.RU, E-NEWS.SU, CONT.WS, 3MV.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Pachetul militar pentru Ucraina va cauza doar distrugeri și victime
Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 52 min
DEZINFORMARE: Republica Moldova renunță la Transnistria
DEZINFORMARE: Republica Moldova renunță la Transnistria

Prin organizarea referendumului privind integrarea în UE, Chișinăul renunță la Transnistria, afirmă ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Acesta reia, practic, teza dezintegrării Republicii Moldova, promovată în Transnistria și Găgăuzia.

Veridica
Veridica
03 Apr 2024
DEZINFORMARE: Duminica Paștelui a devenit Ziua transsexualilor
DEZINFORMARE: Duminica Paștelui a devenit Ziua transsexualilor

Președintele american Joe Biden a declarat Paștele Catolic drept Ziua Vizibilității Persoanelor Transgender, potrivit unei dezinformări preluate și în România.

Cezar Manu
Cezar Manu
31 Mar 2024
DEZINFORMARE: Sancțiunile UE pentru moldoveni, similare deportărilor staliniste
DEZINFORMARE: Sancțiunile UE pentru moldoveni, similare deportărilor staliniste

Sancționarea unor cetățeni moldoveni de UE amintește de deportările staliniste, iar guvernanții care o salută se aseamănă cu colaboratorii locali ai NKVD-ului, scrie un portal pro-rus. Acesta încearcă, totodată, să promoveze teza că aderarea Moldovei la Uniunea Europeană ar fi neconstituțională, întrucât ar însemna impunerea unei ideologii.

Veridica
Veridica
08 Mar 2024
DEZINFORMARE: Euromaidanul, o acțiune rusofobă și fascistă care a cauzat războiul
DEZINFORMARE: Euromaidanul, o acțiune rusofobă și fascistă care a cauzat războiul

Euromaidanul din Ucraina a fost o lovitură de stat organizată de fasciști și rusofobi, în urma căreia statul ucrainean riscă să dispară de pe hartă.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Feb 2024