Editoriale

Partener forțat sau aliat loial? Rolul Belarusului în războiul lui Putin împotriva Ucrainei

Președintele rus Vladimir Putin (r) și președintele belarus Alexander Lukașenko își strâng mâna în timpul unei reuniuni a Consiliului Suprem de Stat al Statului Unional Rusia Belarus la Kremlin din Moscova, Rusia, 06 aprilie 2023.
© EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL   |   Președintele rus Vladimir Putin (r) și președintele belarus Alexander Lukașenko își strâng mâna în timpul unei reuniuni a Consiliului Suprem de Stat al Statului Unional Rusia Belarus la Kremlin din Moscova, Rusia, 06 aprilie 2023.

Daruieste Viata

Relațiile strânse ale lui Alexander Lukașenko cu Kremlinul au făcut din Belarus un co-agresor în războiul Rusiei împotriva Ucrainei și ar putea, în viitor, să îl transforme într-o țintă pentru un atac nuclear de răspuns. Toate acestea au devenit posibile datorită barterului cu care au fost de acord autoritățile belaruse: dreptul lui Putin de a dispune de un teritoriu important din punct de vedere strategic în schimbul menținerii la putere a lui Lukașenko. Dar cât de important este rolul jucat de Belarus în războiul dintre Rusia și Ucraina și ce înseamnă acest lucru pentru viitorul regiunii?

Prieten forțat al Kremlinului

S-ar putea scrie un manual de manevre politice pe baza relației lui Lukașenko cu Putin. De ani de zile, autoritățile belaruse au stors cu abilitate concesii economice din partea Kremlinului, speriind Rusia cu trecerea de partea vectorului occidental. Lui Lukașenko i-a reușit destul de bine: Belarus a beneficiat mult timp de reduceri la petrolul și gazele rusești, în timp ce Rusia și-a pus greutatea în spatele unor sectoare întregi ale economiei belaruse. Iar atunci când Lukașenko a avut nevoie să se apropie de Uniunea Europeană (nu la fel de des ca în direcția Rusiei, dar uneori existau totuși motive), recurgea la manevra inversă.

Totul s-a schimbat în 2020. Protestele în masă care au avut loc în Belarus după alegerile prezidențiale l-au forțat pe Lukașenko să își schimbe poziția obișnuită de "vițel blând care suge la două vaci". Vladimir Putin l-a susținut atunci pe aliatul său belarus în lupta cu societatea civilă și l-a ajutat în mare măsură să rămână la putere. O astfel de favoare a venit cu un preț ridicat: pe 24 februarie 2022, Lukașenko a trebuit să plătească pentru generozitatea rusească cu independența unei întregi țări, transformând-o într-o trambulină pentru agresiunea rusă.

În prima zi a ofensivei la scară largă, patru rachete balistice au fost lansate în direcția Ucrainei – armata rusă trăgea de pe teritoriul belarus.  Și deja la câteva ore după începerea războiului, în mass-media au apărut imagini cu o coloană de vehicule blindate care traversau granița spre Ucraina la punctul de control dintre Belarus și Ucraina. Acest lucru a fost posibil datorită desfășurării a mii de militari ruși în Belarus, care fuseseră relocați în această țară în timpul exercițiilor bilaterale.

Lukașenko nu vrea să implice Belarusul în război ca să nu-și piardă puterea

Cu toate că teritoriul Belarusului a fost folosit pentru atacarea Ucrainei, în operațiune nu au fost implicate și trupe belaruse, iar Lukașenko încă nu a decis să îl sprijine pe Putin cu armata sa.

Este posibil ca unii politicieni occidentali să fi crezut că aceasta a fost o dovadă a autonomiei lui Lukașenko și a rezistenței față de Putin. Și în timp ce un lider autoritar pare complet necooperant, o conversație productivă poate fi încă încercată cu celălalt. Există, într-adevăr, explicații pentru care trupele belaruse nu se află încă în Ucraina, dar motivele reale par să fie diferite de ce și-au imaginat politicienii respectivi. 

În primul rând, conform celor mai recente date sociologice, majoritatea covârșitoare a cetățenilor sunt împotriva implicării directe a Belarusului în conflict. Chiar dacă stilul de guvernare al autorităților belaruse este departe de a fi unul democratic, Lukașenko nu poate ignora opinia populației cu privire la implicarea în război. Electoratul, căruia i-a promis un cer liniștit deasupra capului, se poate întreba ce s-a întâmplat cu această promisiune. Iar forțele de securitate, care cu greu sunt dispuse să moară pe pământ străin, s-ar putea întreba dacă ar trebui să-și sacrifice viețile într-o altă țară în semn de loialitate față de regimul Lukașenko. Dacă Putin insistă asupra asistenței din partea armatei belaruse, riscul unor evoluții imprevizibile în propria țară l-ar putea forța pe Lukașenko să negocieze amânarea acestui scenariu. Dar există și aici o subtilitate.

Având în vedere dependența politică și economică a Belarusului de Rusia, este puțin probabil ca autoritățile belaruse să opună o rezistență reală Kremlinului. Autonomia lui Lukașenko pare reală doar în interiorul Belarusului, în timp ce capacitatea sa de a lua decizii de politică externă pe fondul războiului pare mult mai îndoielnică. Concluzia este simplă: dacă Putin are nevoie de ajutor din partea belarușilor, Lukașenko va fi, de asemenea, forțat să fie de acord cu desfășurarea de trupe ale țării sale în Ucraina. În același timp, rămâne întrebarea dacă Putin însuși are nevoie de un astfel de sprijin: este puțin probabil ca trupele belaruse să fie capabile să ajute semnificativ armata rusă din punct de vedere numeric, iar lipsa lor de experiență de luptă nu este cu siguranță un avantaj.

Probabil că Lukașenko nu este cu adevărat interesat să se implice direct în război. A pune la dispoziție teritoriul belarus pentru o ofensivă a armatei ruse este cu siguranță deja mult. Dar nici măcar o astfel de ofensivă nu i-a îndepărtat pe unii politicieni occidentali, care doresc să oprească conflictul prin orice mijloace și, prin urmare, sunt gata să negocieze condițiile cu liderul de la Minsk. Autoritățile belaruse însele speră să păstreze posibilitatea de a fi în contact cu politicienii occidentali. Acest lucru poate fi observat și din schimbarea retoricii lui Lukașenko în cursul anului 2022. Cu puțin timp înainte de război, el și-a declarat încrederea în aliatul său estic și capacitatea acestuia de a câștiga rapid un conflict: „Ucraina nu va intra niciodată în război cu noi: acest război va dura cel mult trei sau patru zile. Nu va fi nimeni acolo care să lupte împotriva noastră.” 

Pe 24 februarie, în timpul unei întâlniri urgente cu conducerea armatei sale, Lukașenko a avertizat că a avertizat conducerea ucraineană cu privire la o posibilă "operațiune specială". El l-a numit „ticălos" pe liderul forțelor armate ucrainene, care a ignorat sfatul său de a contacta partea rusă pentru a evita izbucnirea războiului.

Cu toate acestea, la o lună după izbucnirea războiului, retorica curajoasă a lui Lukașenko a început să se schimbe. Încă de la începutul lunii martie, el a declarat că belarușii nu doresc „niciun scandal, niciun conflict și niciun război. Suntem oameni pașnici. Și am dori să avem pace în jurul nostru. Aceste încercări de a nega războiul par destul de obișnuite pentru Lukașenko. Când a devenit clar că Rusia nu a câștigat războiul din Ucraina în acele trei sau patru zile, Lukașenko, îngrijorat de viitorul său, a încercat să adopte poziția cea mai confortabilă pentru el însuși – aceea de pacificator. De exemplu, în primele zile de la izbucnirea războiului din Ucraina, a insistat asupra organizării de discuții ruso-ucrainene în Belarus și, cu puțin mai puțin de o lună în urmă, a propus tuturor părților implicate în conflict să oprească războiul din Ucraina. Chiar dacă este vina sa că Belarus este un co-agresor în război, Lukașenko nu a renunțat la încercările de a se prezenta în acest rol.

Belarușii nu vor arme nucleare rusești și se opun războiului din Ucraina

Pe 23 martie, Vladimir Putin a anunțat că Minskul și Moscova au convenit ca Rusia să desfășoare arme nucleare în Belarus. Instalația de depozitare ar urma să fie finalizată până la 1 iulie. Odată transferate pe teritoriul belarus, armele ar urma să rămână sub controlul rușilor.

Până la acest moment, toate acestea sună ca o încercare a Rusiei de a oferi țărilor occidentale o oportunitate de a "stabili un dialog" cu Kremlinul și de a înceta să mai sprijine Ucraina. Cu toate acestea, un scenariu în care UE nu ține cont de apelul Rusiei și rămâne fidelă vectorului ucrainean pare cel mai probabil. Iar în acest caz, Putin va avea o singură soluție – să escaladeze situația pentru a ajunge la dușmanii săi "nucleari" din Occident.

Și cum rămâne cu Belarusul? Este puțin probabil ca Lukașenko să nu înțeleagă ce așteaptă țara într-un astfel de caz. Dorința de a-și păstra puterea cu orice preț depășește cu mult posibilele consecințe, în care Belarusul ar putea fi ținta unui atac nuclear de răspuns. Care este concluzia? Lukașenko alege limbajul războiului în locul diplomației, urmând tendința de a conduce țara spre o militarizare maximă. O astfel de decizie duce, de asemenea, la izolarea țării, care în secolul XXI nu rezolvă problemele la întâlniri politice, ci cu amenințări zgomotoase de a folosi arme nucleare.

Decizia de a le desfășura în Belarus este o demonstrație clară a incapacității lui Lukașenko de a fi independent în deciziile sale. Sociologii subliniază că 77% dintre belaruși s-au opus unui astfel de scenariu – o cifră care l-ar fi putut opri pe Lukașenko dacă ar fi avut posibilitatea de a alege. Dar când vine vorba de menținerea propriei puteri, Alexander Lukașenko, în timp ce încearcă să se țină de cuvânt, conduce treptat Belarusul spre dezastru.

Manevra rusească cu armele nucleare nu este singura care îi nemulțumește pe belaruși. Mulți dintre ei se opun și invadării Ucrainei, iar unii s-au arătat chiar dispuși să își riște libertatea pentru a-și manifesta această opoziție.

Încă din prima zi a agresiunii rusești, liderul forțelor democratice Svetlana Tihanovskaia și persoanele apropiate ei au condamnat războiul din Ucraina. În Ucraina există un regiment Kalinovski format din belaruși gata să lupte împotriva Rusiei. Iar potrivit ultimelor sondaje de opinie, aproape jumătate dintre cetățenii țării își exprimă dezacordul față de conflict, în timp ce un alt sfert întâmpină dificultăți în a răspunde la întrebarea privind atitudinea lor față de o acțiune militară.

Belarușii își exprimă atitudinea nu doar prin cuvinte, ci și prin acțiuni. În ciuda nivelului fără precedent al represiunilor din țară, până în februarie 2023, cel puțin 1.575 de persoane au fost reținute pentru poziția lor anti-război.

Destul de mediatizată a fost povestea „partizanilor feroviari”, despre care ancheta a susținut că ar fi dat foc la cabinele de releu cu echipamente. Trei dintre ei au primit sentințe de 21 până la 23 de ani în colonia penală. Un alt bărbat, Vitaly Melnik, a fost împușcat în genunchi de forțele de ordine în timpul arestării. În total, se știe că doisprezece „partizani” au fost condamnați la un total de 191,5 ani de detenție.

În plus, belarușii au lansat monitorizarea online a activității militare din țară. „Belarusian Hajun” monitorizează lansările de rachete, deplasările de echipamente și ieșirile de avioane, ajutându-i pe ucraineni să reacționeze mai rapid la schimbările de situație. Informațiile sunt trimise acolo de persoane care locuiesc în Belarus, iar acestea pot primi sentințe penale pentru trimiterea unei singure imagini către botul canalului de Telegram.

Printre altele, la 26 februarie 2023, oamenii au auzit două explozii în apropierea aerodromului militar din Machulischy. O organizație a fostelor forțe de securitate belaruse BYPOL (care acum se opun lui Lukașenko) a raportat că un avion de transport militar rusesc și pluguri de zăpadă au fost avariate de partizanii belaruși cu ajutorul dronelor. 

Ce urmează?

Este încă dificil de presupus cum anume va decide Vladimir Putin să folosească Belarusul în planurile sale militare. Cu toate acestea, este evident că scenariul în care Alexander Lukașenko va putea găsi o modalitate de a contracara deciziile aliatului său cu privire la Belarus pare extrem de îndoielnic. Cel puțin acum, Lukașenko îl susține pe Putin nu doar cu o retorică tăioasă împotriva țărilor occidentale, ci și cu fapte, oferind un cap de pod pentru trupele și echipamentele rusești și fiind de acord cu o crimă comună împotriva poporului ucrainean.

Tatiana Așurkevici
Tatiana Așurkevici

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 9 min
Bulgaria: o luptă dificilă și de durată pentru a adera la Spațiul Schengen
Bulgaria: o luptă dificilă și de durată pentru a adera la Spațiul Schengen

Bulgaria începe să realizeze că lupta pentru aderarea la Spațiul Schengen nu s-a terminat; mai mult, autoritățile au pierdut controlul asupra procesului de aderare.

Svetoslav Todorov
Svetoslav Todorov
01 Dec 2023
În cursa pentru Casa Albă, statele baltice țin cu Joe Biden
În cursa pentru Casa Albă, statele baltice țin cu Joe Biden

Există îngrijorări în Țările Baltice că revenirea lui Donald Trump ar putea însemna politici americane haotice. Dacă Joe Biden rămâne, lucrurile ar fi ”business as usual”.

Kaspars Germanis
Kaspars Germanis
24 Nov 2023
„Nu are niciun sens să importăm conflictul altcuiva”
„Nu are niciun sens să importăm conflictul altcuiva”

În Estonia, atacul Hamas asupra Israelului și operațiunea militară ulterioară din Gaza au fost percepute ca o amenințare pentru propria securitate.

Olesia Lagașina
Olesia Lagașina
22 Nov 2023
Bin Laden ar fi ordonat, probabil, uciderea celor care îi distribuie scrisoarea
Bin Laden ar fi ordonat, probabil, uciderea celor care îi distribuie scrisoarea

„Scrisoarea către America” a lui Bin Laden e un ultimatum și o amenințare cu moartea pentru toți occidentalii. Mulți din cei care au lăudat-o și distribuit-o reprezintă ceea ce vâna Al-Qaida.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
21 Nov 2023