Editoriale

Letonia se mobilizează: serviciul militar va fi obligatoriu

Militari ai armatei letone participă la parada militară tradițională a Forțelor Armate Naționale, a unităților Ministerului de Interne și a unităților străine dedicată sărbătoririi Zilei Independenței Letoniei la Riga, Letonia, 18 noiembrie 2022.
© EPA-EFE/TOMS KALNINS   |   Militari ai armatei letone participă la parada militară tradițională a Forțelor Armate Naționale, a unităților Ministerului de Interne și a unităților străine dedicată sărbătoririi Zilei Independenței Letoniei la Riga, Letonia, 18 noiembrie 2022.

Letonia face obligatorie participarea la serviciul de apărare a statului (SAS), în cadrul unor eforturi mai ample de consolidare a securității sale.

Atacul Rusiei asupra Ucrainei a determinat Letonia să-și consolideze securitatea

Discuțiile despre capacitatea Letoniei de a se apăra în cazul unei invazii au devenit mai relevante în 2014, când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea și a început războiul în regiunile Donețk și Lugansk ale Ucrainei. Înainte de asta, sectorul de apărare al Letoniei era subfinanțat, parțial din cauza crizei economice severe care s-a declanșat în 2008. Riga nu a reușit să aloce 2% din PIB-ul său pentru apărare, conform cerințelor NATO. La începutul crizei, în 2008, Letonia a alocat 1,6% din PIB pentru apărare, dar asta includea cheltuieli  pentru restaurarea monumentelor, publicarea de cărți și chiar sprijinirea cluburilor sportive profesioniste. În timpul crizei – din 2008 până în 2012 – cheltuielile de apărare au fost reduse cu aproximativ 40%. Din 2014, situația s-a schimbat: finanțarea a crescut și aliații NATO au ajuns în Letonia. După 24 februarie 2022, când Rusia a invadat la scară largă Ucraina, Riga a decis să-și mărească cheltuielile pentru apărare cu până la 3% din PIB și arme noi, moderne, au ajuns în arsenalele Letoniei.

Un alt pas pentru consolidarea securității este introducerea SAS. „Sigur, aceasta este reacția la agresiunea Rusiei și la schimbările geopolitice”, a declarat pentru Veridica secretarul general al Organizației Transatlantice din Letonia (LATO), Sigita Struberga. Până în 2014, părea că provocările la adresa politicii europene de securitate erau imposibile, iar până în 2022 s-a crezut că războaiele convenționale la scară largă între națiuni deveniseră istorie. Dar invazia rusă a arătat contrariul. Prin urmare, Letonia trebuie să reacționeze în consecință – SAS, care înseamnă pregătire militară pentru grupuri extinse de populație, este unul dintre răspunsuri, explică Struberga.

SAS: mai mult decât o rezervă pentru armată

„SAS [întărește] capacitățile de apărare ale Letoniei prin atragerea și instruirea cât mai multor cetățeni letoni”, spune Toms Rostoks, cercetător principal la Centrul pentru Securitate și Cercetare Strategică din cadrul Academiei Naționale de Apărare din Letonia. Înseamnă să descurajeze, să reziste și să învingă adversarul și să protejeze granița. În cazul Letoniei, atenția se concentrează asupra Rusiei, în speranța că Riga își va putea apăra și singură frontierele, nu doar bazându-se pe ajutorul NATO, a declarat Rostoks pentru Veridica.

Struberga notează câteva alte funcții ale SAS. În primul rând, oamenii care ar fi instruiți în acest program ar putea ajuta și în operațiuni civile din Letonia; în al doilea rând, programul poate servi ca instrument de integrare. Cu alte cuvinte, trăind în condiții similare și îndeplinind sarcini similare în SAS, letoni de diferite etnii ar putea deveni mai apropiați. „Posibilitatea ca atitudinea față de romi să se schimbe este mai mare decât a pretinde că ei nu există [cum se întâmplă acum]”, a spus Struberga.

SAS se adresează  cetățenilor letoni cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani și este opțional pentru femei. Letonia s-ar alătura astfel altor țări NATO și/sau UE în care  SAS este obligatoriu: Estonia, Lituania și Finlanda, precum și Austria, Cipru, Danemarca, Grecia și Suedia.

Un antidot pentru amenințarea Wagner?

Întrebarea dacă armata de mercenari Wagner a Rusiei amenință Letonia, precum și Lituania și Polonia, a devenit relevantă de când grupul și-a mutat între 2000 și 4.000 de luptători în Belarus, după revolta de la sfârșitul lunii iunie.

Scopul și obiectivele lui Wagner în Belarus sunt neclare. S-a speculat că grupul ar putea organiza o invazie în nordul Ucrainei, să-și trimită luptătorii în Africa, unde este activ în mai multe țări, sau să conducă unele operațiuni speciale, care să aibă ca obiective direcționarea migranților către granițe sau chiar trimiterea de grupuri de sabotori spre Letonia, Lituania și Polonia. Liderul autoritar al Belarusului, Alexander Lukashenko, a spus provocator că este dificil să-i ții calmi pe luptătorii Wagner,  pentru că aceștia vor să viziteze Polonia.

Reacțiile instituțiilor letone au fost diferite. În timp ce noul președinte Edgars Rinkēvičs a avertizat că prezența lui Wagner sporește tensiunea și amenințările unui război hibrid, Ministerul Apărării  și Serviciul de securitate al statului  au afirmat contrariul, și anume că situația de securitate nu s-a înrăutățit. Unii experți  spun chiar că Lukașenko a devenit un fel de comic care nu ar trebui luat în serios.

Aici s-ar putea dovedi utilitatea SAS. Atât Struberga cât și Rostoks cred că oamenii instruiți în SAS trebuie să fie suficient de capabili să protejeze țara chiar și în cazul războiului hibrid, în care se amestecă elementele militare cu cele cibernetice și informaționale. Cu toate acestea, dureză ceva înainte ca această capacitate să fie atinsă. Struberga a subliniat că înrolarea a început abia la 1 iulie, iar recruții încă învață cum să țină o armă, așa că în mod clar nu sunt pregătiți să înfrunte mercenarii Wagner cu experiență de luptă. De asemenea, nu este clar care ar fi dimensiunea SAS, deoarece nici măcar la prima recrutare nu a putut fi atinsă ținta de 300 de persoane – doar 254 și-au început pregătirea. Cu toate acestea, Rostoks recunoaște că, având în vedere modul în care Rusia a început invazia în Ucraina, atât în ​​2014, cât și în 2022, forțele speciale ar fi mai potrivite pentru a proteja Letonia, deoarece ar fi pe măsură adversarilor ruși. Totodată, Rostoks subliniază că și SAS-ul va trebui să fie pregătit să se implice în momentele critice.

Fără verigi slabe pe flancul estic al NATO

Rostoks își amintește că, în urmă cu mulți ani, Estonia, pentru care apărarea era o prioritate, a recunoscut deschis că era mai preocupată de granița letono-rusă, mai puțin protejată decât propria sa graniță cu Rusia. Îngrijorarea era justificată, spune cercetătorul, care a remarcat că Letonia rămâne în continuare în urma Estoniei, de exemplu în ceea ce privește numărul de rezerviști. Rostocks a spus că estonienii se confruntă cu propriile provocări, fără să dea prea multe detalii despre acestea. În ceea ce privește Lituania, datorită faptului că are o populație mai numeroasă (2,7 milioane de oameni, comparativ cu mai puțin de 1,9 milioane Letonia), înființarea unei forțe de apărare este mai ușoară. Prin urmare, în ciuda tuturor problemelor de securitate pe care le are Letonia, ar fi simplist să spunem că această țară este cea mai slabă verigă de pe flancul estic al NATO.

„Au fost mai multe motive pentru decizia de a scoate serviciul militar obligatoriu [în 2006]”, a spus Struberga pentru Veridica. „Numărul militarilor noștri din serviciul profesional îndeplinea cerințele pentru situația geopolitică de la acea vreme. Nu au existat studii sau articole care să ateste că unitățile noastre profesioniste sunt mai puțin capabile decât cele lituaniene sau estoniene. Dimpotrivă, au existat uneori discuții despre faptul că ale noastre pot fi mai eficiente. Chiar în acest moment, având în vedere situația geopolitică, o decizie rezonabilă este reinstaurarea SAS”, explică ea. În plus, numărul de militari nu este singura modalitate de a determina capacitatea unui stat de a se proteja. În cazul Letoniei, foarte importante sunt menținerea și îmbunătățirea infrastructurii militare, unde s-au realizat multe lucruri, dar mai sunt încă multe altele de făcut.  

Armata letonă are în prezent în rândurile sale aproximativ 6600-6700 de militari profesioniști. Există, de asemenea, peste 8000 de persoane în Garda Națională și aproximativ 6000 de rezerviști din armată. Cu alte cuvinte, în acest moment, aproximativ 20 000 de oameni ar putea proteja Letonia în cazul unui atac militar sau hibrid. Există, de asemenea, planuri de sporire în următorii ani atât a dimensiunii armatei, cât și a Gărzii Naționale.

De asemenea, aproximativ 1700 de militari NATO au fost desfășurați în Letonia.  Urmează să sosească mai mulți după  ce poligonul militar de la Senia, aflat în prezent în construcție în centrul Letoniei, va fi finalizat.

Și toate aceste forțe combinate sunt acolo doar pentru un răspuns inițial. În caz de nevoie, NATO ar fi gata să sprijine Letonia cu întreaga sa capacitate.

 

Kaspars Germanis
Kaspars Germanis

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 6 min
Strigătul de lebădă al Turciei laice? O perspectivă de la Izmir
Strigătul de lebădă al Turciei laice? O perspectivă de la Izmir

La un secol de la fondarea republicii turce, aceasta se îndepărtează tot mai mult de valorile laice care au stat la baza sa, în timp ce naționalismul etno-religios câștigă teren.

Dragoș Mateescu
Dragoș Mateescu
22 Sep 2023
Va deveni Estonia lider în mineritul metalelor rare?
Va deveni Estonia lider în mineritul metalelor rare?

Estonia ar putea deveni un jucător important în mineritul de metale rare. Potențialul acestui sector este amenințat însă de îngrijorări vizavi de protecția mediului, concurența externă și opoziția locală față de activitățile de minerit.

Olesia Lagașina
Olesia Lagașina
20 Sep 2023
Rusia, ajutată de ezitările Occidentului și de state ex-sovietice
Rusia, ajutată de ezitările Occidentului și de state ex-sovietice

Prelungirea războiului din Ucraina îi face tot mai vocali pe occidentalii dispuși să lucreze cu Rusia. Aceasta rezistă economic în pofida sancțiunilor, dar se confruntă cu numeroase alte probleme.

Cosmin Popa
Cosmin Popa
18 Sep 2023
Mircea Snegur, președinte al Moldovei independente. A făcut el jocurile Rusiei?
Mircea Snegur, președinte al Moldovei independente. A făcut el jocurile Rusiei?

Primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a murit la 83 de ani. A fost elogiat pentru rolul său în obținerea independenței, dar și acuzat că ar fi fost omul rușilor.

Corneliu Rusnac
Corneliu Rusnac
14 Sep 2023