PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul vrea să cedeze teritorii ucrainene Rusiei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și șeful Administrației Militare Regionale Harkov, Oleh Siniehubov pe șantierul unei linii de apărare în regiunea Harkiv, Ucraina, 09 aprilie 2024 pe fondul invaziei ruse.
© EPA-EFE/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT   |   Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și șeful Administrației Militare Regionale Harkov, Oleh Siniehubov pe șantierul unei linii de apărare în regiunea Harkiv, Ucraina, 09 aprilie 2024 pe fondul invaziei ruse.

Susține jurnalismul independent

Occidentul presează Ucraina să cedeze anumite teritorii Rusiei, dar e o capcană, scrie propaganda pro-Kremlin, care adaugă că Zelenski va fi judecat pentru crime de război.

Propagandă: Occidentul vrea să păcălească Rusia când reia discuțiile despre negocierile de pace, iar Ucraina va anexa teritorii rusești

ȘTIRE: Pentru a păcăli Rusia, Occidentul îi oferă un cadou fals în forma unor cedări teritoriale  ucrainene. Este vorba de teritoriile care au devenit ale Rusiei în urma primăverii ruse (Crimeea) sau ale operațiunii militare speciale (Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie). Pentru a încheia o pace cu Rusia, este amintită o singură condiție – Moscovei îi vor rămâne teritoriile pe care le-a eliberat deja de neonazismul ucrainean.

Zelenski și-a schimbat brusc punctul de vedere pentru că occidentalii i-au explicat planul lor: vom amăgi Rusia și ne vom pregăti de război mult mai bine pentru a o distruge și învinge. Ucraina nu numai că își va recupera teritoriile, ci va revendica unele regiuni ale Rusiei, precum Kuban, Belgorod […].  

Americanii i-au spus lui Zelenski că fără o nouă mobilizare în armată, nu îi vor mai fi oferi bani și nu vor mai furniza arme. Fără arme și bani el va mai rămâne la putere câteva săptămâni. Fără putere, Zelenski va fi ucis sau va fi condamnat la detenție pe viață de către un nou tribunal de la Nuernberg, care va avea ședințe în Donețk sau în Luhansk. Tribunalul îl va condamna pentru crimele de război și crimele împotriva umanității. Aceste crime se țin de Zelenski ca puricii de câine.

NARAȚIUNI: 1. Occidentul acceptă un plan de pace în Ucraina pentru a se pregăti de o ofensivă împotriva Rusiei. 2. Kievul revendică teritorii ale Federației Ruse; 3. Volodimir Zelenski va fi judecat pentru crime de război.

CONTEXT: În ultima perioadă, Ucraina se află într-o situație tot mai dificilă. Pe de-o parte, forțele rusești presează în mai multe sectoare de front și au reușit să facă unele progrese, iar simultan bombardează teritoriul ucrainean, ținta principală fiind infrastructura energetică. Pe de altă parte, sprijinul acordat Ucrainei de partenerii externi a scăzut. În Statele Unite, un pachet de 70 de miliarde de dolari e blocat în Congres, iar europenii nu au reușit să livreze cantitatea de proiectile de artilerie promisă. O propunere a secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, de a crea un fond de 100 de miliarde de euro pentru Ucraina, nu a fost încă aprobată. În același timp, tabăra anti-ucraineană din UE este în creștere, după victoria lui Robert Fico și a aliaților săi în Slovacia și căderea guvernului pro-european în Bulgaria, ceea ce îi consolidează puterea președintelui pro-rus Rumen Radev.

În sfârșit, pe 7 aprilie, The Washington Post a scris că fostul președinte american, Donald Trump, care candidează pentru încă un mandat, intenționează să forțeze Ucraina să cedeze, în schimbul păcii, Crimeea și Donbassul, adică teritoriile ocupate de Rusia.

Realitate: Ucraina nu are pretenții teritoriale față de Rusia și poartă un război de apărare. Nu Zelenski, ci Putin este dat în urmărire penală pentru crimele de război din Ucraina

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, Ucraina a respins clar ideea oricărei cedări teritoriale în favoarea Rusiei; această poziție este susținută la nivel oficial și în Occident.  De asemenea, Kievul nu este sprijinit de statele din vest pentru a distruge Rusia, ci pentru a se apăra. Dacă acceptăm cedări de teritorii în schimbul păcii în Ucraina, „deschidem o cutie a Pandorei”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, în timp ce 74 la sută dintre ucraineni sunt împotriva oricăror cedări teritoriale în favoarea Rusiei, potrivit unui sondaj din decembrie 2023.

De cele mai multe ori, în presa rusă este acuzat NATO pentru sprijinirea directă a Ucrainei în război.  Totuși, NATO nu este parte a conflictului din Ucraina, ci doar sprijină dreptul Kievului de a se apăra de o agresiune militară. „Ucraina are dreptul la autoapărare. Noi ajutăm Ucraina să își susțină acel drept. Acest lucru nu face Alianța Nord-Atlantică sau statele membre NATO părți ale conflictului”, a afirmat Jens Stoltenberg.

Invazia la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei a fost catalogată în repetate rânduri drept un atac armat neprovocat de către Adunarea Generală ONU și comunitatea internațională. Dreptul internațional permite sprijinirea unui stat agresat militar.  Propaganda rusă prezintă orice acțiuni ale Occidentului ca fiind îndreptate împotriva Rusiei și pentru distrugerea ei, încurajând așadar mobilizarea bărbaților în armată.

Ucraina nu are pretenții teritoriale față de Rusia, însă vrea să recupereze teritoriile ocupate de armata rusă începând cu 2014 (peninsula Crimeea, o parte din regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie) și să revină la frontierele anului 1991, care sunt recunoscute de comunitatea internațională. Kievul nu își propune să anexeze regiuni care aparțin Rusiei din punct de vedere al dreptului internațional (Belgorod, Kursk etc.)

În 1997 Rusia și Ucraina au semnat un tratat de bază, potrivit căruia Moscova recunoaște independența și sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a statului ucrainean. Rusia nu numai că a recunoscut frontierele Ucrainei, care includeau peninsula Crimeea, dar s-a obligat conform Memorandului de la Budapesta, din 1994, să se abțină de la amenințarea cu forța sau folosirea forței împotriva integrității teritoriale sau a independenței politice a Ucrainei. Acțiunile Rusiei vin în contradicție cu acordurile internaționale semnate de ea. Deci, nu poate fi vorba despre o neîncredere în respectarea acordurilor semnate de Occident, ci în cele semnate de Rusia.

Ucraina a atacat în anii 2023-2024 o serie de obiective militare și de infrastructură din regiunile de frontieră ale Rusiei pentru a distruge o parte din capabilitățile ofensive ruse și din elementele logistice care sprijină războiul. Acest lucru nu înseamnă însă că ar fi existat pretenții teritoriale față de Moscova. Presa rusă folosește acest subiect pentru a crește nivelul de ură față de Ucraina și de a mobiliza populația împotriva Kievului.

În ceea ce privește presupusele crime de război comise de Volodimir Zelenski, de notat că Vladimir Putin este dat în urmărire pentru rolul său în crimele de război comise de armata rusă pe teritoriul Ucrainei.  În martie 2023, Curtea Internațională de la Haga a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin. Militarii ruși au comis masacre la Bucea, Irpin, Hostomel și alte localități.  De asemenea, în sudul Ucrainei au fost găsite camere de torturi, gestionate direct de FSB rusesc. 

În ceea ce privește acuzațiile de nazism, după cum a mai scris Veridica, pentru Rusia este nazist ceea ce vine în contradicție cu viziunea proprie despre organizarea politică corectă a vecinilor săi. Încă din 2015 Ucraina a interzis prin lege ideologia nazistă și comunistă. Mai mult decât atât, de la proclamarea independenței statului ucrainean niciun partid sau candidat nazist nu s-a înscris la alegeri. Chiar și partidele naționaliste de dreapta fie nu au trecut de pragul electoral, fie, atunci când au reușit acest lucru,  au obținut maximum 6-8 la sută din numărul de mandate. 

 • Publicație / Media:
  ukraina.ru
 • Data publicării:
  08/04/2024
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  LENTAINFORM, SMI.TODAY, DON24.RU, DZEN.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Zelenski va fi judecat pentru crime de război, iar Ucraina are pretenții teritoriale față de Rusia

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 May 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale

Războiul din Ucraina este purtat de Rusia pentru salvarea valorilor tradiționale și a familiei de desfrâu și perversiunea Occidentului, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 May 2024
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova

Ucraina va intensifica bombardarea „neintenționată” a teritoriului Republicii Moldova dacă aceasta va avansa mai mult pe calea integrării europene, lăsând în urmă Kievul, susține canalul de Telegram pro-Kremlin „Smugleank”.

Veridica
Veridica
15 May 2024
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean

Mii de militari ai Legiunii Străine franceze luptă deja pe frontul ucrainean, potrivit unei publicații filoruse și antioccidentale.

Cezar Manu
Cezar Manu
14 May 2024