Arme nucleare în Ucraina și excluderea SUA din NATO

Arme nucleare în Ucraina și excluderea SUA din NATO
© EPA-EFE/JIM LO SCALZO   |   Donald Trump și Mark Rutte, Casa Albă, Washington, Statele Unite, 18 iulie 2019

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Scenariul fantezist al desfăşurării de arme nucleare în Ucraina

Extremistul de dreapta Alex Jones, unul dintre cei mai activi promotori americani ai teoriilor conspiraţiei din ultimul deceniu, susţine într-o postare din 25 noiembrie pe platforma X că guvernul american studiază posibilitatea donării de arme nucleare către Ucraina. În sprijinul afirmaţiei sale, Jones – care a fost condamnat anul trecut la plata unei despăgubiri de aproape un miliard de dolari pentru că a negat masacrul din 2012 de la şcoala Sandy Hook – invocă un extras dintr-un articol apărut în 21 noiembrie în New York Times. Într-adevăr, publicaţia scrie că, sub protecţia anonimatului, oficiali americani ar fi sugerat că Joe Biden ar putea returna Ucrainei armele confiscate după căderea URSS. Comentariile au fost descrise ca „iresponsabile” de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, în 26 noiembrie. În aceeaşi zi, Casa Albă a negat categoric o posibilă desfăşurare de arme nucleare pe teritoriul ucrainean. Experţii consultaţi de jurnaliştii emisiunii Les Observateurs de la France 24 susţin că ipoteza înarmării nucleare a Kievului nu este credibilă. Prin Memorandumul de la Budapesta, document rezultat în urma negocierilor încheiate în 1994 între Marea Britanie, Statele Unite şi Rusia, Ucraina se angaja să ratifice Tratatul de neproliferare a armelor nucleare şi să „elimine toate armele nucleare de pe teritoriul său” în schimbul garanţiilor privin integritatea sa teritorială. Condiţiile retragerii arsenalului nuclear ucrainean au fost detaliate într-un Tratat care prevedea transferul armelor în Rusia, proces încheiat în 1996. De aici rezultă că presupusa returnare către Ucraina a armelor cedate în 1994 este imposibilă, de vreme ce acestea au ajuns pe mâna Rusiei.

Experţii au analizat şi posibilitatea ca remarcile oficialilor americani citaţi de New Yotrk Times să fi avut în vedere o desfăşurare de arme americane pe teritoriul ucrainean. Nici acest scenariu nu este credibil. Desfăşurarea de arme nucleare în alte ţări NATO este o operaţiune complicată, iar Ucraina nici măcar nu este mebră a Alianţei. „Armata americană s-ar opune cu fermitate, pentru că o astfel de desfăşurare ar pune în pericol securitatea armelor nucleare, iar obstacolele militare, politice, practice şi juridice sunt substanţiale”, este de părere Hans Kristensen, director al Proiectului de Informaţii Nucleare din cadrul Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani. „Nu văd cum ar fi posibil ca Statele Unite să decidă să instaleze arme nucleare într-un buncăr de pe teritoriul ucrainean”, apreciază şi Emmanuelle Maître, cercetătoare la Fundaţia pentru Cercetări Strategice din Paris, care a adaugat că „armele nucleare americane din Europa sunt depozitate în instalaţii aprobate, care se construiesc în luni de zile, cu certificări speciale privind siguranţa şi securitatea nucleară”. În plus, spune ea, „ar fi nevoie de trupe numeroase pentru a asigura aceste arme”. „Ipoteza desfăşurării de arme nucleare în Ucraina nu poate fi serioasă, ar fi impracticabilă şi periculoasă din punct de vedere operaţional”, conchide Hans Kristensen, subliniind că această eventualitate „ar fi un eveniment extraordinar de destabilizator şi contraproductiv, care ar declanşa probabil contramăsuri nucleare draconice din partea Rusiei”.

Propaganda rusă spune că SUA vor fi excluse din NATO

Alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al Statelor Unite i-a pus pe partenerii globali ai Washingtonului în faţa mai multor necunoscute. Între acestea, şi disponibilitatea noului şef de la Casa Albă de a continua să sprijine, alături de aliaţii europeni, războiul de apărare al Kievului în faţa invaziei ruseşti. Pe fondul acestor incertitudini a început să circule online zvonul potrivit căruia secretarul general al NATO, Mark Rutte, ar fi anunţat că „dacă Trump îi predă Ucraina lui Putin, el personal va expulza Statele Unite din alianţă”.

Postată iniţial în 10 noiembrie în limba rusă pe canalul Telegram, afirmaţia a fost preluată de un utilizator al platformei X, unde a adunat peste două milioane de vizualizări. Alte postări cu conţinut similar distribuite pe platforma X au strâns şi ele milioane de vizualizări. Postările nu aduc însă nici un fel de dovadă pentru declaraţia atribuită lui Rutte, iar NATO a negat categoric existenţa unei astfel de afirmaţii. În plus, excluderea unui membru al alianţei prin decizia secretarului general este imposibilă din punct statutar. Conform articolului 13 din tratatul NATO din 1949, membrii își pot anunţa retragerea, dar documentul nu prevede exmatricularea unui membru. Singura măsură pe care o prevede tratatul pentru a sancționa încălcările grave ale principiilor alianței de către un membru este o decizie comună a celorlalte state membre de a restricționa sau suspenda cooperarea cu acesta. Mai mult, secretarul general al NATO nu are dreptul să hotărască singur în astfel de cazuri, eventualele decizii cu privire la statele aliate fiind luate de membri, în mod colectiv. De asemenea, presupusa afirmație a lui Rutte nu corespunde pozițiilor politice pe care le-a exprimat public. În 7 noiembrie, el l-a felicitat pe Trump pentru „victoria sa electorală remarcabilă”, scriind pe contul său X că aşteaptă „cu nerăbdare” să-l întâlnească pe preşedintele ales, pentru a „lucra împreună şi a aborda numeroasele provocări de securitate cu care ne confruntăm”.

De altfel, nimic nu a indicat până acum o eventuală încetare a cooperării între NATO şi Statele Unite. Dimpotrivă, într- un interviu la reuniunea Comunității Politice Europene de la Budapesta din 7 noiembrie , Rutte și-a reafirmat încrederea în colaborarea cu Trump, precizând, totuşi, că o victorie rusescă în Ucraina ar fi o problemă nu doar pentru membrii europeni ai NATO, ci şi pentru Statele Unite. Pe lângă canalul Telegram, afirmația falsă privind excluderea americanilor din NATO a fost distribuită şi în mai multe articole publicate pe site-urile reţelei Pravda, cunoscută ca promotoare a dezinformărilor Kremlinului. Potrivit analiştilor, obiectivul principal al acestui tip de falsuri este destabilizarea organizaţiei prin crearea de tensiuni între aliați, în condiţiile în care victoria electorală a lui Donald Trump - care are o atitudine foarte critică față de NATO – a sporit şansele unor astfel de acţiuni.  

Trump pune un antivaccinist să „însănătoşească America”

Procesul în curs de nominalizare a membrilor viitorului executiv american de către Donald Trump a stârnit critici şi îngrijorare în cercurile politice de la Washington, dar şi satisfacţie în studiourile televiziunii de stat din Rusia. Mulţi dintre cei selectaţi de preşedintele ales sunt consideraţi în Occident ca nepotriviţi pentru domeniile atribuite, dar rămân în schimb extrem de apreciaţi la Moscova. De pildă, congresmenul Matt Getz – cunoscut critic al Ucrainei, desemnat iniţial ca viitor Procuror General – este în prezent investigat pentru că ar fi plătit servicii sexuale cu o minoră, motiv pentru care a fost nevoit să decline nominalizarea. Fostul prezentator al televiziunii Fox News Pete Hegseth, alegerea lui Trump pentru postul de Secretar al Apărării, trebuie să răspundă şi el unor acuzaţii de agresiune sexuală. Ambasadorul Statelor Unite la ONU ar urma să fie Elisa Stefanik, cea care acum evită să-şi reafirme sprijinul declarat în 2022 pentru admiterea Ucrainei în NATO. Tulsi Gabbard, o fostă democrată favorită pentru a conduce serviciile de informaţii americane, nu s-a sfiit în trecut să-şi afişeze simpatiile pro-ruse şi să se întâlnească în secret cu preşedintele Assad al Siriei, aliat al lui Putin şi al Iranului. Un caz la fel de paradoxal este cel al lui Robert Fitzgerald Kennedy Jr., susţinut de Donald Trump pentru a-i pune în practică viziunea „America sănătoasă din nou” din poziţia de ministru al Sănătăţii. Kennedy, care a renunţat să candideze la prezidenţiale sprijinindu-l pe Trump, este cunoscut ca unul dintre cei mai acerbi critici ai vaccinurilor, şi nu doar ale celor anti Covid. Într-un interviu din 2023 acordat canalului Fox News, Kennedy – de profesie avocat - a susţinut că autismul este cauzat de vaccinuri, o afirmaţie combătută de specialişti. Tot anul trecut, politicianul a susţinut teoria proiectării  virusului COVID 19 în laboratoare pentru a ataca rasele caucaziană şi neagră.

Kennedy jr. a militat consecvent pentru eliminarea din sistemele de alimentare cu apă a fluorului, un mineral cunoscut pentru că protejează dinţii împotriva cariilor. Într-o postare recentă în reţeaua X, el a susţinut că fluorul este „asociat cu artrita, fracturile osoase, cancerul osos, scăderea IQ-ului, tulburările de neurodezvoltare şi bolile tiroidiene”. Specialiştii l-au contrazis cu argumente, arătând că nivelurile foarte scăzute de fluorizare a apei potabile nu pot fi asociate cu efectele dăunătoare enumerate. JFK jr este şi unul dintre cei mai activi promotori ai teoriei conspiraţiei potrivit căreia tehnologia avansată 5G în telefonia mobilă provoacă tumori şi cancer, deşi Societatea americană pentru combaterea cancerului a explicat că nu există nicio dovadă ştiinţifică a unei legături între 5G şi WiFi şi bolile pomenite.

Într-un interviu publicat anul trecut de New York Magazine, Kennedy a sugerat că cercetările privind virusul HIV au fost neserioase şi că se ştie cu certitudine dacă acesta este cauza SIDA. În fine, o altă teorie extravagantă vehiculată de cel care va conduce sistemul medical al Americii este cea care învinovăţeşte medicamentele antidepresive, precum Prozac, pentru recrudescenţa cazurilor de împuşcături în masă din şcolile din Statele Unite.

Alte dezinformări
Asasinate israeliene în Siria și averea lui Zelenski

Asasinate israeliene în Siria și averea lui Zelenski

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Intoxicări cu Siria și supărarea rușilor că a căzut Bașar al-Assad

Intoxicări cu Siria și supărarea rușilor că a căzut Bașar al-Assad

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Donald Trump – prietenul imaginar al lui Călin Georgescu; Notre-Dame – templu satanic

Donald Trump – prietenul imaginar al lui Călin Georgescu; Notre-Dame – templu satanic

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Timp citire: 7 min

Urmareste-ne si pe Google News

Mai multe
CPI și Israelul, Putin și Parkinsonul
CPI și Israelul, Putin și Parkinsonul

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
06 dec. 2024
„Pogromul” ultraşilor israelieni din Amsterdam: omisiuni, corecţii şi manipulări
„Pogromul” ultraşilor israelieni din Amsterdam: omisiuni, corecţii şi manipulări

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
21 nov. 2024
Trump dansează pe muzică LGBT și francezii le fură bărbățiile africanilor
Trump dansează pe muzică LGBT și francezii le fură bărbățiile africanilor

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
15 nov. 2024
Baba Vanga a prezis sfârșitul lumii, iar Rusia n-a invadat niciodată vreo țară
Baba Vanga a prezis sfârșitul lumii, iar Rusia n-a invadat niciodată vreo țară

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
05 nov. 2024
Fakeuri cu palestinieni și musulmani și bromance Elon Musk – Donald Trump
Fakeuri cu palestinieni și musulmani și bromance Elon Musk – Donald Trump

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
28 oct. 2024
Dezinformări cu Republica Moldova și glume rusești cu arme nucleare
Dezinformări cu Republica Moldova și glume rusești cu arme nucleare

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
20 oct. 2024