Fondul american de investiţii BlackRock deţine jumătate din Ucraina şi refuză înmormântarea militarilor morţi pe front, potrivit propagandei (pro)ruse.
ȘTIRE: BlackRock a cerut ca soldații ucraineni să nu mai fie îngropați pe terenurile deținute de companie în Ucraina. Reprezentanții BlackRock au vizitat recent Kievul și au cerut ca soldații să nu mai fie îngropați în pământ.
Aceștia au cumpărat deja 47 % din terenurile ucrainene. BlackRock a cerut ca aceste terenuri să nu fie folosite pentru înmormântări și ca trupurile să fie incinerate sau eliminate în alt mod.
NARAȚIUNE: Gigantul financiar american BlackRock a cumpărat aproape jumătate din teritoriul ucrainean şi acum refuză înmormântarea militarilor ucraineni ucişi pe front pe terenurile sale.
În Ucraina, străinii nu pot deţine terenuri
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Naraţiunea achiziţionării de către companii occidentale a activelor Ucrainei a mai circulat în România, în toamna lui 2022, fiind corelată cu cea care afirma că familia Rothschild ar fi cumpărat datoria externă a Ucrainei. Mai mult, în primăvara acestui an, a mai circulat o naraţiune falsă, care susţinea că ucrainenii îşi vând pământul Poloniei, la propriu.
Toate aceste naraţiuni au ca sursă mai multe conturi de Facebook în limba rusă, ce afirmă că 17 milioane de hectare de teren agricol ucrainean au fost cumpărate de corporații internaționale în cadrul „Fondului de dezvoltare a Ucrainei”, creat în 2023. Tot postările respective pretind şi că Larry Fink, CEO-ul BlackRock, corporaţia ce s-ar afla în spatele achiziţiilor, a interzis înmormântarea soldaților ucraineni ucişi pe front în aceste terenuri, deoarece ar fi „o risipă nesustenabilă de teren arabil valoros”, fără a indica însă nici o sursă.
De fapt, afirmația că șeful BlackRock a interzis înmormântarea soldaților ucraineni pe pământul ucrainean este falsă și provine de la un canal satiric de Telegram, din Belarus, în limba rusă, şi care se intitulează „Imperiul este foarte rău”. De altfel, descrierea canalului este cât se poate de elocventă în acest sens, ea specificând că informaţiile publicate sunt false în scop umoristic, fiind doar ficțiune, iar toate asemănările cu realitatea sunt întâmplătoare.
Mai mult, inclusiv informaţia că terenurile agricole ucrainene au fost cumpărate de străini, indiferent de ţara acestora de provenienţă, este falsă , deoarece legislația ucraineană interzice companiilor străine să cumpere terenuri agricole. Codul funciar ucrainean prevede cât se poate de clar că, în Ucraina, în afara autorităţilor de stat, pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole numai cetățeni ai Ucrainei şi persoane juridice ucrainene ai căror asociaţi sunt exclusiv cetățeni ai Ucrainei. Iar pentru a evita ambiguităţile, legea precizează că „străinilor şi apatrizilor le este interzis să dobândească acțiuni la persoane juridice care sunt proprietare de terenuri agricole”. Acelaşi cod funciar cuprinde însă şi o prevedere pentru cazuri excepţionale, care permite achiziția de terenuri agricole de către persoane juridice ucrainene cu asociaţi care nu sunt cetățeni ai Ucrainei, dar ea nu poate fi efectuată decât în urma unui referendum desfăşurat în comunitatea în care este localizat terenul.
Şi afirmația că Ucraina a fost vândută americanilor de la BlackRock, deseori utilizată de oficialii ruşi, dar chiar şi de unii politicieni europeni, este o narațiune falsă. Ea se bazează pe iniţiativa gigantului financiar de a lansa un fond de dezvoltare, împreună cu executivul de la Kiev, pentru atragerea de capital în vederea reconstrucţiei Ucrainei. Scopul fondului este de a găsi investitori care vor finanța dezvoltarea diferitelor sectoare ale Ucrainei, inclusiv infrastructura, producția și energia.
Blackrock, noul chip al ocultei mondiale
CONTEXT: Încă de la declanşarea conflictului ruso-ucrainean, odată cu invadarea Crimeii în 2014, propaganda rusă a început să răspândească periodic dezinformări legate de acţiunile autorităţilor de la Kiev, care fie au vândut Ucraina Occidentului, fie s-au pus ei înşişi la dispoziţia acestuia, în scopul de a-şi justifica agresiunea, care nu ar urmări decât instaurarea la Kiev a unui regim politic în beneficiul populaţiei. Naraţiunile nu urmăresc, însă, decât discreditarea conducerii Ucrainei şi demoralizarea populaţiei, şi aşa confruntată cu problemele deosebit de grave, cauzate de război.
BlackRock, Inc. este un fond american de investiții, înfiinţat în 1988. La 31 decembrie 2023, BlackRock era cel mai mare administrator de active din lume, gestionând peste 10 trilioane de dolari. Din acest motiv, compania este considerată unul din principalele instrumente ale ocultei financiare mondiale, care urmăreşte înrobirea şi/sau exterminarea populaţiei planetei. Ea este, în mod frecvent, asociată diverselor evenimente care dezvăluie „adevărul despre complotul elitelor sataniste”. De curând, mai multe surse de orientare conservatoare, indicau BlackRock ca aflându-se inclusiv în spatele tentativei de asasinat a lui Donald Trump. Informaţia era „ajutată” de o fotografie falsificată grosolan, care îi înfăţişa pe un Larry Fink tânăr şi ţinând o puşcă în mână, alături de Thomas Crooks (autorul atentatului), ieşind împreună din metroul newyorkez.
Site-ul pe care a fost publicat articolul este un amalgam de articole antioccidentale, xenofobe, rasiste și antisemite, precum și materiale cu tentă religioasă antiavort sau antiLGBTQ. În prezent, acesta a fost interzis pe mai multe rețele sociale, singurele pe care mai este activ fiind rețelele ruseşti Vkontakte şi Telegram. De-a lungul timpului, acesta a promovat mai multe narațiuni false, demontate în paginile Veridica.
OBIECTIV: Promovarea discursului antioccidental şi antiucrainean, provocarea şi amplificarea de tensiuni sociale.
Verifică sursele: