FAKE NEWS: NATO vrea să construiască un terminal logistic militar în Republica Moldova prin care să livreze armament în Ucraina

FAKE NEWS: NATO vrea să construiască un terminal logistic militar în Republica Moldova prin care să livreze armament în Ucraina
© USAID   |   Strategia de Cooperare pentru Dezvoltare a Țării (CDCS) - Moldova, 2020-2025

NATO intenționează să construiască un hub militar în Republica Moldova prin care să livreze arme Ucrainei și, respectiv, să implice țara în război, potrivit politicianului fugar pro-rus Ilan Șor, dar și a unui număr mare de canale de telegram și pagini de Facebook. De fapt este vorba de un terminal logistic, pe care autoritățile de la Chișinău vor să-l construiască pentru a-și dezvolta capacitățile de infrastructură.

 ȘTIRI:  Sputnik Moldova: „NATO a uzurpat cu totul Moldova. Nu există nicio îndoială că regimul Sandu a convenit cu UE și alianța militară condusă de SUA să se implice până la gât în războiul din Ucraina” - Șor. 

„NATO împreună cu partenerii săi din UE vor construi un hub logistic militar”, a comentat Ilan Șor rapoartele oficiale privind intenția guvernului moldovean de a «dezvolta primul terminal multimodal» cu sprijinul USAID.

„Îl vor construi pentru a furniza arme Ucrainei prin România. Îl vor construi pe teritoriul unei țări neutre”, a scris Șor pe Telegram”.

Gagauznews: „Regimul Sandu, Uniunea Europeană și NATO au convenit să construiască un hub logistic militar pe teritoriul Moldovei neutre, prin intermediul căruia Alianța va livra arme din România către Ucraina.

Terminalul de 48 de hectare este planificat să fie construit în 2,5 ani lângă gara Berești din Ungheni.

Costul proiectului este de 30 de milioane de euro. Prin hub-ul moldovenesc, încărcăturile militare NATO vor fi transferate din trenuri în mijloace de transport auto

NARAȚIUNI:  1. NATO/Occidentul dezvoltă proiectele de infrastructură în Republica Moldova care ar permite tranzitul de armament către Ucraina. 2. NATO intenționează să implice Republica Moldova în războiul din Ucraina.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Autoritățile de la Chișinău au anunțat în luna mai despre discuțiile pe care le poartă pentru construcția unui așa-numit terminal logistic multimodal la Ungheni, care ar fi primul din Republica Moldova  și care ar urma să asigure conectarea statului la coridoarele de transport internaționale.

Într-un alt comunicat, emis pe 10 iulie, Ministerul Economiei anunță că au fost analizate trei opțiuni pentru amplasarea și configurarea terminalului și a fost aleasă cea mai potrivit. Astfel, complexul va fi construit pe un teren de aproximativ 18 de hectare, proprietate a statului (și nu 48 de hectare, cum afirma Gagauznews n.r.). Proiectul prevede dezvoltarea unei infrastructuri moderne care să acopere toate tipurile de transport terestru de mărfuri. Aceasta va include căi de acces feroviare și rutiere, macarale pentru containere, platforme de operare a mărfurilor și depozite, asigurând astfel o operare eficientă și rapidă. De altfel, autoritățile vorbea despre o investiție de „câteva milioane de dolari”, nu de 30 de milioane de euro, așa cum afirmă Gagauznews.

Războiul din Ucraina a afectat drastic rețelele logistice tradiționale ale Republicii Moldova, care era extrem de dependentă în special de portul Odesa și de infrastructura rutieră ucraineană. Respectiv, autoritățile caută soluții de alternativă.

OBIECTIV: Să asocieze un proiect de infrastructură cu NATO și războiul din Ucraina, inducând în paralel frica în societate în privința unor presupuse intenții ale autorităților pro-europene de la Chișinău și ale Occidentului de a implica Republica Moldova în război.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Afirmația că terminalul logistic pe care autoritățile de la Chișinău intenționează să-l construiască la Ungheni ar avea ca scop asigurarea tranzitului de armament către Ucraina nu se bazează pe niciun argument factologic. Chișinăul explică utilitatea acestuia prin necesitatea de a dezvolta infrastructura rutieră și, respectiv de a atrage investiții pentru a obține beneficii economice. „În prezent, Moldova nu dispune de o rețea logistică complexă care să ofere o alternativă competitivă transportului rutier, chiar dacă terminalele intermodale (care includ rutele maritime și feroviare) sunt un element cheie al lanțului logistic pentru economie. Astfel, este important crearea unor terminale în Moldova care vor transforma țara într-un hub sau nod regional pentru transportul internațional de mărfuri, deoarece această infrastructură va facilita accesul către coridoarele internaționale”, potrivit Ministerului Economiei.

În plus nu există nicio referire la faptul că terminalul va fi finanțat de NATO. Studiul de fezabilitate a fost finanțat în cadrul unui program USAID.

În plus este lipsită de orice logică ideea ca NATO să cheltuiască 30 de milioane de euro pentru a construi un terminal logistic în Republica Moldova pentru a aduce acolo armament din România de unde să-l transporte ulterior în Ucraina, în condițiile în care România și Ucraina au hotar comun pe o distanță de peste 600 de km. În plus Republica Moldova este un stat vulnerabil, cu un nivel scăzut de securitate și apărare, cu un număr mare al populației și factori de influență pro-ruși.

Nu este pentru prima dată când propaganda rusă și pro-rusă promovează narațiunea că Republica Moldova ar fi folosită ca teritoriu de tranzit pentru echipamentul militar pe care Occidentul îl livrează Ucrainei. Încă în primele zile de război a fost lansat un fake despre  faptul că NATO ar fi intenționat să livreze armament Ucrainei prin Aeroportul Mărculești, pe care Veridica l-a demontat.

De asemenea, narațiunea că NATO/Occidentul ar intenționa să implice Republica Moldova și militarii moldoveni în războiul din Ucraina este una dintre favoritele Kremlinului, iar Veridica a analizat câteva dintre acestea.În plus, Republica Moldova nici nu dispune de capacități militare semnificative care ar face-o atractivă pentru atragerea sa într-un război. Armata Republicii Moldova ocupă penultimul loc în lume, potrivit unui clasament anual realizat de Global Firepower.

 

Timp citire: 4 min