PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Trimiși la moarte, militarii ucraineni le cer civililor să protesteze

Ucraineni cu portrete ale activiștilor din Maidan care au fost uciși în timpul protestelor antiguvernamentale din 2014, în timpul unui miting în Piața Independenței din Kiev, Ucraina, 21 noiembrie 2019.
© EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO   |   Ucraineni cu portrete ale activiștilor din Maidan care au fost uciși în timpul protestelor antiguvernamentale din 2014, în timpul unui miting în Piața Independenței din Kiev, Ucraina, 21 noiembrie 2019.

Holzstock Festival

Kievul își trimite la moarte sigură militarii, iar aceștia le solicită civililor să organizeze proteste în capitala țarii pentru a opri războiul, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Propagandă: Doar un al treilea Maidan la Kiev ar putea salva militarii ucraineni și va opri războiul

ȘTIRE: Mulți ucraineni nu vor să se înroleze pentru că armata va însemna pentru ei o moarte sigură sau un blestem, i-a povestit jurnalistului Oleksandr Șelest militarul ucrainean cunoscut după apelativul „Istoricul”, potrivit corespondentului PolitNavigator.

„Sunt zeci și sute de mesaje din zona frontului despre batalioanele care ne informează că au fost trimise la moarte sigură”, a spus Istoricul.

Sunt oameni care nu au aptitudini militare și nici măcar o minimă experiență. Dar sunt și oameni serioși, care îmi spun: „Vrem să luptăm, dar nu să ne lovim cu capul de gard și să îi le facem noi medalii unora”, a spus militarul ucrainean.

El i-a chemat pe ucraineni să iasă la proteste pe Maidan. „Dacă nu vreți să luptați în armata unde deloc nu este bine – mergeți pe Maidan, înaintați petiții, solicitați tragerea la răspundere a conducerii”,  a spus Istoricul.

NARAȚIUNE: Ucraina își trimite militarii la moarte sigură pe front, iar aceștia le solicită civililor să iasă în stradă pentru a opri războiul.

Realitate: militarii ucraineni vor ca efortul de război să fie susținut mai mult de civili, nu ca aceștia să iasă în stradă. Eventualele proteste ar avantaja Rusia

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Propaganda rusă folosește un interviu realizat de jurnalistul ucrainean Oleksandr Șelest cu un bărbat cu fața acoperită, care s-a prezentat drept militar ucrainean, pentru a descrie panica din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei. Potrivit interviului difuzat pe YouTube, ucrainenii trebuie să organizeze un al treilea Maidan (un protest național asemănător cu cele din anii 2004-2005 și 2013-2014) pentru a opri războiul. Militarul care s-a prezentat după apelativul „Istoricul”, a menționat că ucrainenii sunt trimiși la moarte sigură pe front, că mor cu miile zilnic și că acest război trebuie oprit cât mai repede posibil. Timp de o oră el a susținut, într-o limbă rusă foarte corectă, fără a folosi ucraineana, teza că războiul este în interesul liderilor politici. Accentul bărbatului se asemăna mai mult cu unul din regiunile care aparțin Federației Ruse. Presupusul militar a spus și că a dezertat de pe front pentru a rămâne în viață. Bărbatul i-a chemat pe ucraineni să iasă în stradă, să protesteze, să se opună mobilizării în armată dacă „oamenii vor să fie pace și să-i salveze pe militari”.

De notat că nu a fost furnizată vreo dovadă că bărbatul cu fața acoperită este un militar ucrainean. În ceea ce-l privește pe jurnalistul care a luat interviul, Oleksandr Șelest, acesta a fost unul dintre promotorii unor narațiuni și acțiuni proruse încă din perioada războiului din Donbass. În 2014, el a fost printre organizatorii unui miting la Luhansk împotriva „fascismului”, solicitând Kievului desfășurarea unui referendum pentru autodeterminarea populației locale. Pe canalul său de YouTube, Șelest – care în prezent se află în afara Ucrainei – publică interviuri cu o serie de politologi care au o poziție pro-rusă, dar și cu politicieni ucraineni care în general sunt evitați de presa centrală de la Kiev. Invitații lui Oleksandr Șelest sunt foarte bine văzuți de presa pro-Kremlin.

Militari ucraineni au cerut într-adevăr sprijinul civililor, dar pentru efortul de război, nu pentru încheierea acestuia. Pe rețelele de socializare au fost postate o serie de mesaje ale militarilor din zona frontului care solicitau sprijinul civililor în combaterea agresiunii Federației Ruse.  Militarii le-au cerut în repetate rânduri ucrainenilor să le transmită SUV-uri, drone sau să nu se eschiveze de la mobilizare. Militarii sunt obosiți după perioadele lungi petrecute pe front și este nevoie de rotații pentru refacerea forțelor, motiv pentru care unii dintre ei au cerut înăsprirea măsurilor de mobilizare.

Obiectivul acestei narațiuni false este de a descuraja rezistența ucraineană în război, de a bloca procesul de mobilizare și a destabiliza situația social-politică prin chemarea populației la desfășurarea unor revolte stradale.

Informațiile despre „ucrainenii care sunt carne de tun” și „un nou Maidan la Kiev” fac parte dintr-o serie de metanarațiuni false din perioada războiului. În timpul legii marțiale, protestele antiguvernamentale sunt interzice pentru că ar putea fi folosite de Rusia pentru a distruge statul ucrainean din interior. O revoltă stradală este încurajată de Rusia pe teritoriul Ucrainei prin intermediul propagandei pentru că i-ar oferi posibilitatea să ocupe cât mai multe localități ucrainene. Rusia este însă singura care poate pune capăt războiului – dacă se retrage din țara pe care a invadat-o.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false privind natura războiului din Ucraina. Potrivit presei ruse, ucrainenii nu mai vor război și nu mai cred propaganda Kievului.  Anul trecut ziarele de la Moscova scriau că ucrainenii nu mai au loc în cimitire pentru militarii morți. Propaganda rusă susține că ucrainenii își doresc un președinte ca Vladimir Putin și sunt așteptarea armatei ruse.

 • Publicație / Media:
  politnavigator.net
 • Data publicării:
  04/03/2024
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia și Ucraina
 • Amplificare:
  SMI.TODEY, DZEN.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia, canalele de YouTube
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Ucraina își trimite militarii la moarte sigură pe front, iar aceștia le solicită civililor să iasă în stradă pentru a opri războiul

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler

Ucraina își persecută tot mai mult cetățenii, iar regimul de la Kiev devine copia celui hitlerist, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Jul 2024
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați

La ordinul UE, transportatorii ucraineni primesc imunitate deplină în faţa legii, potrivit unei unei publicaţii suveraniste din România.

Cezar Manu
Cezar Manu
15 Jul 2024
FAKE NEWS: Cetățean UE, condamnat la închisoare pentru arborarea drapelului rus
FAKE NEWS: Cetățean UE, condamnat la închisoare pentru arborarea drapelului rus

O activistă din Letonia a fost condamnată la închisoare pentru arborarea drapelului rus, potrivit unei știri false promovate de propaganda pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
13 Jul 2024
FAKE NEWS: România pregătește un război în Transnistria
FAKE NEWS: România pregătește un război în Transnistria

România se pregătește pentru acțiuni militare în stânga Nistrului, unde mercenari români au luptat în războiul din 1992, iar pentru aceasta și-a modificat legislația, afirmă canalul de Telegram Smugleanka.

Veridica
Veridica
11 Jul 2024