FAKE NEWS: Republica Moldova pregătește un milion de rezerviști pentru a ataca Transnistria

Militari moldoveni în timpul ceremoniei oficiale de primire a vehiculelor militare de transport „Piranha-3 H” la Baza Militară 142 din Chișinău, Moldova, 12 ianuarie 2023.
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Militari moldoveni în timpul ceremoniei oficiale de primire a vehiculelor militare de transport „Piranha-3 H” la Baza Militară 142 din Chișinău, Moldova, 12 ianuarie 2023.

Daruieste Viata

Republica Moldova pregătește un milion de rezerviști pentru un atac asupra Transnsitriei, scrie politnavigator.net, care trimite la exerciții anuale realizate de Armata Națională. Este reluată astfel narațiunea falsă a pregătirii unui război în Transnistria, de data aceasta cu un număr inventat: Republica Moldova n-ar avea cum să mobilizeze un milion de oameni.

ȘTIRE: „Exercițiile rezerviștilor Armatei naționale a Moldovei, care au durat o săptămână, s-au încheiat astăzi. Câteva sute de oameni au mărșăluit cu această ocazie  stângaci și au cântat fără tragere de inimă imnul național. Nu au făcut o impresie milităroasă.

Totuși, recalificarea, timp în care un milion de rezerviști vor studia echipamentele și tehnica militară NATO, va dura până pe 15 septembrie.

[...]

Jurnalistul moldovean de opoziție Nicolai Kostîrkin crede că problema atragerii țării în NATO, și poate chiar în România, va fi rezolvată prin lichidarea Transnistriei.”

NARAȚIUNI: 1. Republica Moldova se pregătește (este forțată de Occident/NATO) să atace Transnistria 2. Podurile peste Prut sunt reparate, armata cumpără echipamente și un milion de rezerviști au fost chemați în armată pentru război.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Propaganda rusă a intensificat în ultimele luni o campanie mediatică despre presupuse pregătiri ale Republicii Moldova cu sprijinul (sau la comanda) Occidentului/Ucrainei pentru un atac asupra regiunii separatiste transnistrene. Scenariile și scopurile prezentate sunt diferite: pentru a deschide un al doilea front împotriva Rusiei (în condițiile în care Transnistria nu are hotar comun cu Rusia sau cu actuala linie a frontului); pentru a prelua controlul asupra depozitului militar de la Cobasna și a transmite armatei ucrainene munițiile de acolo, asta deși acestea sunt învechite, provenind din perioada sovietică, iar mulți experți militari spun că sunt inutilizabile.

Ca o variație a acestui scenariu este și aderarea Republicii Moldova la NATO. Orice declarație de sprijin pentru Republica Moldova a unor oficiali sau lideri de state membre ale NATO, fiecare întrevedere sau exerciții militare comune (care se desfășoară periodic de ani de zile) sunt catalogate drept argumente ale pregătirilor pentru alăturarea țării la Alianța Nord-Atlantică.

OBIECTIV: Să prezinte Republica Moldova ca pe un stat belicos, periculos pentru securitatea Rusiei și a cetățenilor ruși (din Transnistria) și, respectiv, să justifice eventuale sancțiuni/presiuni/atacuri ale Rusiei asupra acesteia. Să realimenteze fobiile anti-NATO, create în perioada sovietică și întreținute de propaganda rusă în rândul cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Fiind neutră prin Constituție, Republica Moldova poate schimba acest statut doar prin modificarea Legii supreme, procedură îndelungată și care se poate realiza fie prin referendum, fie printr-o acțiune legislativă, cu două treimi din voturi. Deocamdată nu sunt întrunite niciuna dintre condiții. Toate sondajele arată că majoritatea populației ar fi împotriva aderării la NATO, iar în Legislativ nu există o majoritate calificată care ar putea modifica Constituția. Președintele Maia Sandu a reiterat la 10 aprilie, în cadrul unei emisiuni la Pro, TV Chișinău că aderarea la NATO se poate produce doar în urma unui referendum.

Între timp, Chișinăul a respins și orice scenariu de atac asupra regiunii transnistrene și pledează în continuare pentru identificarea unei soluții pașnice de reglementare a conflictului.

Afirmațiile din presa rusă legate de pregătirea rezerviștilor sunt interpretate și exagerate. Este adevărat că Ministerul Apărării a anunțat exerciții, dar, reprezentanții instituției atrag atenția că astfel de exerciții au loc anual. Exercițiile au durat cinci zile, nu o săptămână, cum susțin autorii articolului.

Numărul de „un milion de rezerviști care va învăța tacticile și tehnica militară NATO” este în mod vădit exagerat. Cu o populație de aproximativ 2,6 milioane de persoane, Republica Moldova nu poate avea din un milion de rezerviști. În plus, la exercițiile militare sunt chemate persoanele care au îndeplinit serviciul militar sau au absolvit catedra militară, fiind vorba de câteva mii de persoane pe an. Spre exemplu , în prima jumătate a acestui an (când conform propagandei ruse Republica Moldova se pregătește de război), este prevăzută încorporarea a cel mult 1500 de recruți. Republica Moldova nu are nici capacitatea logistică necesară să instruiască un milion de rezerviști în patru reprize, adică să asigure instruire, cazare, transport pentru 250.000 de oameni concomitent. Deși politnavigator vorbește de un milion de rezerviști, chiar la începutul articolului scrie că în prima etapă au participat câteva sute de persoane.

Autorii scenariului nu țin cont de faptul că Moldova, stat neutru prin Constituție, are una dintre cele mai mici, slab echipate și puțin finanțate armate din lume, în ciuda faptului că pe teritoriul său există un conflict înghețat, militari ruși staționați fără acordul său, și forțe armate separatiste care îi amenință securitatea. Toate aceste aspecte o fac puțin capabilă să declanșeze vreun război, dar și puțin eligibilă pentru calitatea de membră a NATO.

Chișinăul și Bucureștiul discută despre necesitatea reparării podurilor actuale și construirea altora de ani de zile, astfel că decizia respectivă a Guvernului de la Chișinău de a iniția negocieri cu Bucureștiul asupra documentului privind modernizarea a trei poduri (la care cel mai probabil se referă presa rusă) este, de fapt, parte a procedurilor birocratice care au fost lansate cu mult timp în urmă.

Ministerele Apărării de la Chișinău și București au dezmințit în mai multe rânduri falsuri despre presupuse traversări ale frontierei a tehnicii militare române. Dacă se referă la date mai recente, ar putea fi vorba de deplasări ale tehnicii militare moldovenești, despre care instituția de la Chișinău a preîntâmpinat cetățenii.

Militari ai Armatei Naționale a Republicii Moldova participă la exercițiile JCET începând cu 2009, deci cele desfășurate în acest an nu pot fi catalogate drept o acțiune excepțională, legată de presupusa aderare a acestui stat la NATO. 

SÂMBURE DE ADEVĂR: În contextul riscurilor de securitate, provocate de invazia militară rusă în Ucraina, Republica Moldova depune eforturi pentru a-și spori capacitățile de apărare, inclusiv cu sprijin financiar din partea partenerilor săi occidentali.

 • Publicație / Media:
  politnavigator.net
 • Data publicării:
  07/04/2023
 • Public țintă:
  locuitorii din Transnistria, minorități naționale, adepții neutralității
 • Amplificare:
  trmzk.ru
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Republica Moldova se pregătește să atace Transnistria
Veridica
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Potrivit dreptului internațional, Ucraina e a Rusiei
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Potrivit dreptului internațional, Ucraina e a Rusiei

Conform principiilor dreptului internațional, Ucraina face parte din Rusia iar ucrainenii sunt ruși, scrie presa pro-Kremlin, justificând „operațiunea militară specială”.

Marin Gherman
Marin Gherman
07 Dec 2023
FAKE NEWS: Mamografiile distrug sănătatea femeilor
FAKE NEWS: Mamografiile distrug sănătatea femeilor

Prin mamografii, forțe oculte urmăresc îmbolnăvirea femeilor, conform unei teorii conspiraționiste reluate în aceste zile pe rețelele de socializare.

Cezar Manu
Cezar Manu
06 Dec 2023
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia

Maia Sandu pregătește Republica Moldova de război cu Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate recent la Tiraspol și promovate de presa rusă de stat.

Veridica
Veridica
05 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023