Monitor Fake News Nr. 69: rușii clonează presa occidentală pentru a răspândi dezinformări

O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019
© EPA-EFE/HARISH TYAGI   |   O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019

Susține jurnalismul independent

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Conspiraţia britanică a mituirii fostului şef al armatei ucrainene

reuters.com / 15 mar. 2024

Un videoclip atribuit canalului BBC News, în care se pretinde că Volodimir Zelenski l-ar fi mituit cu 53 de milioane de dolari pe fostul şef al armatei ucrainene pentru a-l convinge să stea departe de politică a fost distribuit pe platforma X după 7 martie, data la care preşedintele Ucrainei a aprobat numirea lui Valerii Zalujnîi ca ambasador al Kievului la Londra. În clip este invocat ca sursă a informaţiei prestigiosul grup de investigaţii jurnalistice Bellingcat, care ar fi sugerat că tranzacţia ar face parte dintr-o operaţiune pusă la cale de serviciile secrete britanice. Un purtător de cuvânt al BBC a declarat că, în ciuda aparenţei create prin folosirea elementelor grafice consacrate ale televiziunii britanice, reportajul distribuit „nu este un videoclip BBC News”. De altfel, clipul nu apare pe site-ul BBC şi nici pe conturile asociate postului de televiziunie de pe reţelele de socializare.

La rândul său, fondatorul Bellingcat Eliot Higgins a dezminţit într-un e-mail transmis agenţiei Reuters că grupul de investigaţii cu sediul în Olanda ar fi abordat un astfel de subiect şi a afirmat că clipul este un trucaj. Contrafacerea face parte dintr-un lung şir de falsuri demontate la vremea lor, menite să răspândească şi să întreţină dezinformări anti-ucrainene, promovate încă de la începerea invaziei ruse prin imitarea digitală a aspectului unei publicaţii cu credibilitate precum BBC.  În cazul de faţă, falsul speculează decizia lui Zelenski de la începutul lui februarie de a-l numi la conducerea forţelor armate ucrainene pe Olexandr Sîrski în locul tot mai popularului Valeri Zalujnîi, supranumit „generalul de fier”.

Publicaţii online americane „made in Russia”    

nyt.com / 7 mar. 2024

În căutarea de noi platforme de influenţare a publicului american, propaganda rusă a făcut un pas tehnologic înainte şi a inserat pe piaţa presei din Statele Unite cinci publicaţii cu denumiri cu rezonanţâ cât se poate de americană. Specialiştii anticipează că site-urile nou-create sunt punctul de pornire al unei reţele online destinate să promoveze dezinformări, strecurate printre articole despre politică, crime şi cultură. Site-ul botezat „Miami Chonicle” şi-a făcut apariţia în 26 februarie, deşi pe manşetă stă scris că „livrează ştiri din statul Florida începând din 1937”.

Între câteva subiecte veritabile, pagina a publicat o falsă înregistrare audio cu fostul subsecretar de stat pentru probleme politice Victoria Nuland în care se vorbeşte despre o pretinsă fisură în susţinerea americană pentru opoziţia rusă, şi mai slăbită după moartea lui Alexei Navalnîi. Experţii citaţi de The New York Times spun că noua campanie rusească pare să implice rămăşiţele fostului imperiu media controlat de Evgheni Prigojin, a cărui fabrică de troli a interferat în alegerile americane din 2016 în favoarea lui Donald Trump. Cercetătorii au dezvăluit conexiunile rusești din spatele site-ului DC Weekly într-un raport din decembrie. Imediat, narațiunile rusești au început să apară pe site-ul Clear Story News, creat din octombrie. Alte două publicaţii – Chicago Chronicle şi New York Times Daily, au fost lansate în 18 ianuarie, potrivit autorităţii americane care monitorizează domeniile online. Ambele folosesc acelaşi soft de configurare a site-ului, un design asemănător şi, pentru a sugera autenticitate, denumiri şi logo-uri amintind  de o epocă apusă a jurnalismului american. Un element comun al noilor site-uri este lipsa datelor de contact. Ocazional, unele imagini au numele fişierelor originale în limba rusă. Potrivit specialiştilor, scopul contrafacerilor nu este de a-i convige pe citititorii americani să aprofundeze conţinutul, ci de a da o aură de credibilitate postărilor de pe reţelele de socializare care răspândesc dezinformările.

Un rabin israelian incită la uciderea copiilor palestinieni   

youtube/@MiddleEastEye / 9 mar. 2024

Un videoclip din 8 martie, distribuit pe Internet, îl prezintă pe un rabin sefard din Israel încurajându-şi studenţii să masacreze civilii palestinieni, fie ei şi copii. Invocând texte religioase evreieşti, interpretate cu acelaşi primitivism şi dispreţ pentru viaţă şi umanitate caracteristic propovăduitorilor Statului Islamic, Elyiahu Mali, conducătorul unei şcoli religioase din Jaffa ocupată, consideră că „legea evreiască” justifică uciderea tuturor inamicilor Israelului în războiul său „religios”, indiferent de vârstă, sex sau stare de sănătate.

Rabin Elyiahu Mali:

„Principiul nostru fundamental este că, câtă vreme trăim «războiul sfânt mizvah», în acest caz în Gaza, potrivit halakha (legea evreiască), «nu orice suflet trebuie să trăiască». Înţelesul este foarte limpede. Dacă nu-i ucizi tu pe ei, te vor ucide ei pe tine. Teroriştii de astăzi sunt copiii din războiul trecut rămaşi în viaţă. Şi, de fapt, femeile sunt cele care dau naştere acestor terorişti. Ceea ce înseamnă că porunca «nu orice suflet trebuie să trăiască» este foarte clară în scripturi: este ori tu, ori ei. Preceptul «nu orice suflet trebuie să trăiască» ne spune de fapt că «dacă duşmanii vin noaptea să te ucidă, ucide-i de dimineaţa». În sens mai larg, scripturile nu vorbesc doar de bărbaţii de 18, 16, 20, 30 de ani care folosesc împotriva ta o armă, ci şi despre noile generaţii viitoare şi, de asemenea, despre cele care creează generaţiile viitoare. Pentru că nu există nicio diferenţă.

- Dar ce facem cu oamenii bătrâni?

- Nu există inocenţi. Este valabil şi pentru oamenii în vârstă capabili să poarte o armă. Învăţăturile din Tora sunt foarte clare.

 - Este valabil şi în cazul copiilor?

- Este acelaşi lucru. E la fel. Dacă îi cruţi, înseamnă că încerci să nesocoteşti Tora. Tora nu îţi dă voie să laşi niciun suflet în viaţă. Astăzi este un băiat. Mâine nu va mai fi (copil). Luptătorii, teroriştii care astăzi au 18 ani, aveau opt ani în războiul precedent.”

Rabinul le-a mai spus discipolilor, înrolaţi în armata israeliană după absolvirea şcolii, că a fost prevenit că, fiind un subiect sensibil, discursul său va ajunge pe Internet, aşa că le-a cerut ca în armată să asculte doar de comandamentele militare.

Fotografie de familie princiară retuşată de mântuială

bbc.com / 11 mar. 2024

Speculaţiile privind starea de sănătate a Prinţesei de Walles după intervenţia chirurgicală suferită în ianuarie ar fi trebuit să ia sfârşit odată cu distribuirea de către familia princiară a unei fotografii oficiale în care Prinţesa Kate apare împreună cu cei trei copii. Numai că, la scurt timp după ce au publicat-o, marile agenţii din lume au decis să retragă fotografia postată pe contul Prinţului Wiliiam, invocând existenţa  unor anomalii care sugerau alterarea digitală a imaginii.

În scurt timp, Prinţesa de Walles şi-a cerut public iertare şi a recunoscut că a editat fotografia exersându-şi abilităţile de fotograf amator. A urmat o competiţie sui-generis în care specialiştii şi veleitarii s-au întrecut în identificarea intervenţiilor suferite de fotografia de familie originală. O observaţie cvasi-unanimă a fost lipsa unei porţiuni din manşeta jerseului Prinţesei Charlotte, urmată de absenţa verighetei şi de fermoarul de pe partea stângă a jachetei lui Kate. Recordmanul numărului de editări descoperite este un fotograf profesionist, care susţine că a găsit nu mai puţin de opt zone în care s-a intervenit digital. Se pare că niciuna dintre acestea nu a alterat chipurile fericite din fotografie.

  • Data publicării:
    21/03/2024

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Horia Grușcă

Horia Grușcă
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 6 min
Propagandă de război: NATO ar putea ocupa Ucraina, iar Rusia îi apără suveranitatea
Propagandă de război: NATO ar putea ocupa Ucraina, iar Rusia îi apără suveranitatea

În timp ce politicienii ucraineni au nevoie de război pentru a rămâne la putere, Rusia contribuie la păstrarea suveranității Ucrainei în fața pericolelor cauzate de NATO. 

Marin Gherman
Marin Gherman
19 Apr 2024
Monitor Fake News Nr. 73: Eclipsa și Apocalipsa, atacuri imaginare ale Iranului, rușii și Olimpiada
Monitor Fake News Nr. 73: Eclipsa și Apocalipsa, atacuri imaginare ale Iranului, rușii și Olimpiada

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
18 Apr 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul șantajează Occidentul cu un dezastru nuclear
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul șantajează Occidentul cu un dezastru nuclear

Ucraina șantajează Occidentul cu provocarea unui dezastru nuclear în Europa dacă nu va mai fi sprijinită în război, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
17 Apr 2024
FAKE NEWS: Băncile private nu dau credite românilor
FAKE NEWS: Băncile private nu dau credite românilor

Băncile private fac bani pe spinarea românilor, pe care refuză să-i ajute prin creditare, potrivit publicaţiei unui partid suveranist, de orientare extremistă.

Cezar Manu
Cezar Manu
15 Apr 2024