Știri

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a fost demis

Președintele rus Vladimir Putin cu ministrul Apărării Serghei Șoigu se plimbă după o paradă militară de Ziua Victoriei, care marchează cea de-a 79-a aniversare a victoriei asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, în Piața Roșie din Moscova, Rusia, 09 mai 2024 (reeditat la 12 mai 2024).
© EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT   |   Președintele rus Vladimir Putin cu ministrul Apărării Serghei Șoigu se plimbă după o paradă militară de Ziua Victoriei, care marchează cea de-a 79-a aniversare a victoriei asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, în Piața Roșie din Moscova, Rusia, 09 mai 2024 (reeditat la 12 mai 2024).

Holzstock Festival

Președintele rus, Vladimir Putin, l-a demis pe cel numit de media internaționale emblematicul său ministru al Apărării, Serghei Șoigu, în funcție din 12 ani.

Rotiri de cadre

Remanierea surpriză survine la câteva zile după învestirea lui Putin pentru al cincilea mandat prezidențial, după mai bine de doi ani de conflict în Ucraina și după ce presa specula că la Moscova se mizează pe o așa-numită continuitate guvernamentală.

Șoigu este înlocuit la șefia ministerului de Andreï Belousov (65 de ani), de profesie economist, fără pregătire militară și unul dintre principalii consilieri economici ai lui Putin în ultimii ani.

Fostul ministru devine secretar al Consiliului de Securitate, funcție deținută până acum de Nikolaï Patrușev, care a fost, la rândul său, demis, potrivit unui decret publicat de Kremlin.

Încă n-a fost anunțat ce rol va juca de acum Patrușev.

„Peste 355.000 de victime”

„Șoigu va continua să lucreze în acest domeniu (…), pe care îl cunoaște foarte bine din interior, cu colegii și partenerii de la fostul său loc de muncă” - susține purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, l-a acuzat pe Șoigu că este responsabil pentru „peste 355.000 de victime”, morți și răniți, „dintre propriii săi soldați” trimiși în Ucraina invadată.

Viața și opera

Serghei Șoigu, în vârstă de 68 de ani, este ministru al Apărării în Rusia din 2012 și, potrivit analiștilor, a personificat stabilitatea diferitelor guverne de sub Putin, la fel ca șeful diplomației, Serghei Lavrov, care-și păstrează funcția de ministru.

În ciuda unei serii de eșecuri umilitoare pentru trupele rusești în Ucraina în 2022, anul declanșării invaziei, Putin și-a menținut încrederea în Șoigu, deși acesta suscitase critici virulente, iar oligarhul Evgheni Prigojin,  patronul grupului paramilitar Wagner, îi devenise inamic jurat, înainte de muri într-un accident de avion.

Comentatorii speculează că poziția lui Șoigu a fost fragilizată suplimentar de arestarea, luna trecută, pentru corupție, a unuia dintre adjuncții săi, Timur Ivanov.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica News

Veridica News
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
38.794 de morți în Fâșia Gaza
38.794 de morți în Fâșia Gaza

Numărul răniților se apropie de 90 de mii.

Veridica News
Veridica News
17 Jul 2024
Kremlinul neagă eșecul armatei sale de invazie în regiunea ucraineană Harkov
Kremlinul neagă eșecul armatei sale de invazie în regiunea ucraineană Harkov

Președintele Vladimir Putin voia crearea acolo a unei zone tampon, pentru a preveni loviturile inamice contra teritoriului rusesc.

Veridica News
Veridica News
17 Jul 2024
Nou schimb de prizonieri de război între Ucraina şi Rusia UPDATE
Nou schimb de prizonieri de război între Ucraina şi Rusia UPDATE

Au fost eliberați 95 de oameni de fiecare parte.

Veridica News
Veridica News
17 Jul 2024
România, depășită de Belgia în topul inflaţiei în luna iunie
România, depășită de Belgia în topul inflaţiei în luna iunie

Țara noastră este urmată de Spania și Ungaria.

Veridica News
Veridica News
17 Jul 2024