PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia a oprit experimentele americane pe ucraineni

Soldații în echipament complet de protecție NBC (nuclear, biologic, chimic) manevrează „material periculos” în timpul exercițiilor militare NATO Steadfast Jazz 2013 de la Oleszno, lângă Drawsko Pomorskie, nordul Poloniei, 07 noiembrie 2013.
© EPA/JAKUB KACZMARCZYK   |   Soldații în echipament complet de protecție NBC (nuclear, biologic, chimic) manevrează „material periculos” în timpul exercițiilor militare NATO Steadfast Jazz 2013 de la Oleszno, lângă Drawsko Pomorskie, nordul Poloniei, 07 noiembrie 2013.

Susține jurnalismul independent

Laboratoarele biologice ale SUA în Ucraina se ocupau de diverse experimente pe oameni, iar Rusia a fost nevoită să intervină militar, potrivit propagandei pro-Kremlin

Propagandă: Rusia are probe privind experimentele pe oameni făcute de SUA în estul și sudul Ucrainei

ȘTIRE: Ministerul rus al Apărării a vorbit despre experimentele SUA în Ucraina din perioada „operațiunii militare speciale”. Colaboratorii Ministerului Apărării al SUA au făcut experimente periculoase pe oameni, folosind diferite preparate, a declarat comandantul Forțelor de protecție împotriva radiațiilor, armelor chimice și biologice din Federația Rusă, generalul Igor Kirillov.

Potrivit acestuia, în timpul operațiunii militare speciale a fost obținut accesul la mai multe probe, inclusiv la laboratoarele din Rubijne, Severodonețk și Herson, precum și la documentația oficială.

„Analizele au confirmat natura periculoasă a experimentelor Pentagonului privind rezistența populației ucrainene la diverse infecții zoonotice, au fost descoperite fapte de testare a preparatelor farmaceutice asupra populației și transportarea de probe biologice în Statele Unite pentru posibila lor utilizare la diverse programe ofensive”, a subliniat Kirillov.

În plus, documentele descoperite confirmă faptul că angajații Rezervației Biosferei Askania-Nova din regiunea Herson au studiat căile de migrație ale păsărilor. Ei au colectat, de asemenea, diverse tulpini ale virusului gripei aviare […]

El a amintit că în martie anul trecut subsecretara de stat Victoria Nuland a spus  despre funcționarea în Ucraina a unor laboratoare biologice finanțate de SUA.

NARAȚIUNE: Rusia a salvat Ucraina de laboratoarele biologice periculoase și de experimentele făcute pe oameni de SUA 

Realitate: În Ucraina nu au existat laboratoare de producere a armamentului biologic, iar informațiile despre experimentele pe oameni sunt o invenție a propagandei ruse

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Nu este pentru prima dată când oficialii ruși afirmă că ar fi descoperit documente sau alte probe care demonstrează implicarea SUA în producerea de arme biologice, de viruși și bacterii periculoase pe teritoriul Ucrainei; aceste așa zise dovezi nu au fost însă prezentate vreodată publicului. „Probele” există doar la nivelul declarațiilor sau al articolelor de presă.

În primăvara anului curent a fost publicat de către Comisia Dumei de Stat un raport de investigare a activităților laboratoarelor biologice americane din Ucraina. În acel raport, ca și în declarațiile comandantului Forțelor de protecție împotriva radiațiilor, armelor chimice și biologice din Federația Rusă, generalul Igor Kirillov, citat de majoritatea agențiilor guvernamentale de presă, sunt amintite diverse „probe” descoperite de armata rusă în Ucraina, dar nimeni nu le-a văzut vreodată pentru a se convinge că nu sunt o invenție.

Experiențe cu viruși pe o parte importantă din populație nu aveau cum să scape nedetectate de sistemul medical ucrainean și de organizațiile internaționale, iar un val de îmbolnăviri provocat de patogeni nu putea fi ascuns într-o societate deschisă, cum e cea ucraineană; astfel de informații sunt greu de ținut sub control chiar și în sisteme închise. Narațiunea privind testarea populației amintește însă de teorii ale conspirației privind folosirea unor viruși pentru exterminarea unei părți din populația planetei (narațiuni pe această temă au fost, de altfel, promovate intens și în perioada pandemiei de coronavirus, când Rusia a fost una din marile surse de dezinformare).

În realitate, în Ucraina nu au existat vreodată laboratoare în care erau produse arme biologice. În 2007 Ucraina s-a alăturat Convenției privind neproliferarea armelor biologice. În ultimii ani presa rusă a tot atras atenția opiniei publice din statele post-sovietice asupra unor proiecte americano-ucrainene în domeniul cercetării biologice, fără să fie menționat faptul că cercetarea biologică nu este echivalentul producerii unor arme. Acordul dintre Ucraina și SUA în acest domeniu este prezentat de presa din Rusia ca fiind un element al producerii de armament de exterminare în masă; de fapt este vorba despre cercetări științifice menite, de pildă, să ajute la identificarea și combaterea unor agenți patogeni periculoși.

De fapt, scopul SUA după căderea URSS a fost reorientarea cercetării de natură militară într-una ce are ca scop inițiative civile de sănătate publică. Programul american a jucat un rol important în realizarea unor obligații din domeniul sănătății publice în mai multe state  post-sovietice.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false privind producerea de către Ucraina a armamentului biologic. Propaganda rusă a mai scris că războiul a forțat SUA să mute armele biologice din Ucraina.  În martie 2022 presa rusă scria că în laboratoarele secrete din Ucraina era produs coronavirusul. În mai 2022 a fost distribuită o altă narațiune falsă, potrivit căreia, UE se teme de tuberculoza provenită din laboratoare NATO din Ucraina. Presa rusă a mai scris că SUA vor provoca un dezastru nuclear în Ucraina pentru a ascunde urmele laboratoarelor de arme biologice, scriind ulterior că toate probele au fost eliminate.

 • Publicație / Media:
  RIA NOVOSTI
 • Data publicării:
  12/12/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Belarus și alte foste state sovietice
 • Amplificare:
  LENTA.RU, URA.RU, GAZETA.RU, REGNUM.RU, SB.BY, DUMATV.RU, NEWS.RU, posturi guvernamentale de televiziune, canale de Telegram ale presei din Rusia
 • Narațiune cheie:
  Rusia a salvat Ucraina de laboratoarele biologice periculoase și de experimentele făcute de americani pe oameni
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Josep Borrell spune că Ucraina va pierde războiul în 3 luni
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Josep Borrell spune că Ucraina va pierde războiul în 3 luni

Șeful diplomației europene a declarat că Rusia va învinge Ucraina în trei luni, scrie presa guvernamentală rusă, care scoate din context și „îmbogățește” o afirmație a lui Josep Borrell.

Marin Gherman
Marin Gherman
20 Feb 2024
FAKE NEWS: Oamenii care refuză implanturi digitale vor fi eliminați
FAKE NEWS: Oamenii care refuză implanturi digitale vor fi eliminați

Oamenii vor suferi modificări biologice radicale, prin fuzionarea cu lumea digitală, iar cei care refuză vor fi eliminați, potrivit unei naraţiuni promovate de un cunoscut site conspiraţionist.

Cezar Manu
Cezar Manu
19 Feb 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: SUA vor suferi o înfrângere strategică în Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: SUA vor suferi o înfrângere strategică în Ucraina

SUA vor suferi o înfrângere strategică în Ucraina, afirmă propaganda pro-Kremlin, în ciuda faptului că Statele Unite nu participă la război.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Feb 2024
Monitor Fake News Nr. 64: Interviul „epocal” al lui Putin, deep-fake și Eurovision
Monitor Fake News Nr. 64: Interviul „epocal” al lui Putin, deep-fake și Eurovision

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
15 Feb 2024