Ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, a respins, luni, alegațiile omologului său rus, Serghei Lavrov, care afirmase că dictatorul nazist Adolf Hitler avea sânge evreiesc, și l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la sediul ministerului, pentru clarificări. De la invadarea Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie, statul evreu a încercat să mențină un echilibru delicat între Kiev și Moscova, dar comentariile lui Lavrov la un canal italian TV i-au enervat pe israelieni. Șeful diplomației ruse afirmase că faptul că președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, este evreu nu înseamnă că în țara lui nu există nazism, fiindcă și Hitler ar fi avut sânge de evreu. Așa-zisa denazificare a Ucrainei a fost, de altfel, unul dintre pretextele alese de ruși ca să invadeze țara vecină.
Reacții: sunt remarci scandaloase, declarații delirante, care dezvăluie antisemitismul adânc înrădăcinat al elitelor ruse
Potrivit lui Lapid, remarcile lui Lavrov sunt, în același timp, scandaloase, de neiertat și o eroare istorică îngrozitoare. Și președintele Yad Vachem, memorialul Holocaustului din Israel, Dani Dayan, a spus că declarațiile lui Lavrov sunt fără temei, delirante, periculoase și merită condamnate. Pentru ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, omologul său de la Moscova nu poate ascunde antisemitismul adânc înrădăcinat în așa-numitele elite ruse.
Lavrov, obsedat de Hitler, în slujba lui Putler
În martie, Lavrov, a acuza discursul, pe care l-a numit cu iz hitlerist, al europenilor, după ce aceștia au impus sancțiuni economice severe țării sale. El pretinde că numeroși politicieni occidentali au declarat Rusiei un război hibrid total, care evocă războiul total din retorica Germaniei hitleriste. Occidentalii, crede Lavrov, vor să sufoce și să distrugă atât economia rusă, cât și Rusia, în ansamblu. Victoria, pe 9 mai 1945, a Uniunii Sovietice a lui Iosif Visarionovici Stalin asupra Germaniei naziste a lui Adolf Hitler ocupă un loc central în conștiința colectivă rusă și e celebrată abundent de autorități și de populație. Președintele Vladimir Putin o utilizează propagandistic din plin și a mobilizat întregul aparat de stat pentru a pedepsi orice presupusă denigrare a acelui moment istoric. Crimele lui Stalin sunt trecute sub tăcere și orice critică la adresa veteranilor de război e riscantă. Pe de altă parte, războiul declanșat de Putin în Ucraina este cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial și sunt tot mai frecvente în lume jocurile de cuvinte care asociază numele liderului de la Kremlin cu cel al dictatorului nazist, sub formula Putler.