
Republica Moldova este un partener-cheie pentru UE, iar sprijinul va rămâne constant pe parcursul procesului de aderare al țării la Uniunea Europeană, afirmă într-un interviu pentru Veridica, Annita Hipper, purtătoarea de cuvânt a șefei diplomației europene, Kaja Kallas.
Am observat toate încercările de a submina democrația în Moldova
VERIDICA: La începutul lunii decembrie a.c. și-a început activitatea o nouă Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen, care va vea mandatul până în anul 2029. Kaja Kallas, propusă de Estonia, a preluat portofoliul de Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, vicepreşedinte al Comisiei Europene. În calitatea Dvs de purtător de cuvânt al șefei diplomației europene, vă întreb care sunt principalele priorități ale UE în relația cu Republica Moldova și ce așteptări are Uniunea Europeană de la autoritățile de la Chișinău?
ANNITA HIPPER: În primul rând vreau să spun că Republica Moldova este un partener-cheie și ne dorim ca ea să fie aproape de noi. Moldova este Europa pentru noi, pentru inima mea, pentru că sunt atât româncă, cât și germană. Republica Moldova aparține Uniunii Europene. Desigur, acum sunteți în procesul de aderare, un proces bazat pe merite, dar suntem foarte aproape de voi. Am observat toate încercările de a submina democrația în Republica Moldova, de aceea am reacționat cu un sprijin total față de Președinte, dar și pentru a combate toată manipularea și propaganda la care Republica Moldova a fost supusă. Și, pe plan personal, sunt foarte mândră să văd că, în ciuda tuturor încercărilor, Republica Moldova a rezistat.
În ceea ce privește mandatul Kajei Kallas, aceasta va fi o persoană foarte activă pe parcursul mandatului său. Sprijinul pentru Ucraina va fi absolut esențial. Ați văzut deja prima ei misiune, care a fost una foarte simbolică – în prima zi a mandatului său, pe 1 decembrie, a vizitat Ucraina, împreună cu Comisarul pentru Extindere. Pot să vă asigur că doamna Kallas va fi o persoană interesată de livrabile și de obținerea unor rezultate clare, pe parcursul întregului mandat.
VERIDICA: La mijlocul lunii decembrie președinta Maia Sandu a avut o primă întrevedere cu noua șefă a diplomației europene Kaja Kallas la Bruxelles. Care au fost principalele subiecte discutate?
ANNITA HIPPER: O parte importantă din această discuție a fost sprijinul nostru pentru Republica Moldova, sprijinul nostru în ceea ce privește procesul de aderare, dar și în lupta împotriva războiului hybrid al Rusiei. Acesta este un lucru absolut important. Așadar, punctul principal a fost discutarea interferențelor ostile ale Rusiei și cum putem sprijini combaterea acestui lucru. Iar mesajul principal transmis a fost că Uniunea Europeană este de partea Republicii Moldova.
Suntem la Chișinău pentru a sprijini Moldova în fața amenințărilor hibride
VERIDICA: În ce mod Uniunea Europeană intenționează să gestioneze provocările legate de dezinformarea și propaganda care afectează Republica Moldova?
ANNITA HIPPER: Aș dori să subliniez că anul trecut am lansat Misiunea de Parteneriat a Uniunii Europene. Acest lucru este foarte important, deoarece suntem acolo pentru a sprijini Republica Moldova în fața amenințărilor hibride, în ceea ce privește comunicarea strategică, dar și combaterea interferențelor electorale. Acesta este un aspect esențial. În același timp, avem și un regim de sancțiuni vizând persoanele care au încercat sau încearcă să interfereze și să destabilizeze Republica Moldova. Al treilea pachet de sancțiuni a fost adoptat în octombrie a.c. Un alt punct important este că, după Ucraina, Republica Moldova este a doua țară care beneficiază de sprijin din partea Facilității Europene pentru Pace.
VERIDICA: La acest sfârșit de an se pare că Republica Moldova e tot mai aproape de o criză energetică, lucru discutat și de președinta Sandu în cadrul întâlnirilor sale de la Bruxelles. Ce sprijin concret poate oferi UE Republicii Moldova în următoarele luni pentru a consolida securitatea energetică a țării, având în vedere contextul regional instabil?
ANNITA HIPPER: Ca parte a întâlnirilor de la Bruxelles, președinta s-a întâlnit cu noul Comisar pentru Energie și Locuințe. Discuția nu a fost doar despre situația actuală, ci și despre viitor, despre tranziția verde, unde putem merge împreună în viitor în ceea ce privește alinierea politicii energetice și așa mai departe. În ceea ce privește situația energetică, în special gazul, dar și problemele legate de electricitate, în special Transnistria, de ani de zile sprijinul Uniunii Europene a fost constant. Dacă ne amintim, în 2021, am avut o situație similară în care am intervenit și pentru a sprijini Moldova și financiar. În acest moment, lucrăm foarte strâns cu Republica Moldova în cadrul Dialogului Energetic la nivel înalt, care este practic structura în care contactele sunt la cel mai înalt nivel posibil.
În ceea ce privește sprijinul în domeniul energetic, am oferit asistență financiară, nu doar pe termen scurt, ci și pe termen lung. A existat o finanțare specifică pentru Moldova, iar 240 de milioane de euro au fost alocate pentru sprijin bugetar direct, în special pentru sectorul energetic, pentru a face față creșterii costurilor la energie. De asemenea, sprijinul a fost destinat îmbunătățirii securității aprovizionării și tranziției către energie curată.
De asemenea, este foarte important de spus că, pe 10 octombrie, Comisia Europeană a adoptat planul de creștere pentru Moldova, care se ridică la 1,8 miliarde de euro. Acesta este, de asemenea, inclus în procesul de reformă și cu posibilitatea de implementare pentru perioada 2025-2027. Acesta reprezintă cel mai mare pachet financiar al UE. Este esențial pentru a aduce țara mai aproape de Uniunea Europeană, în toate aspectele economiei și pentru accelerarea tuturor fondurilor.
VERIDICA: Cum este percepută, din perspectiva Bruxelles-ului, cea mai mare amenințare la adresa securității Republicii Moldova în prezent? Războiul hibrid sau războiul energetic?
ANNITA HIPPER: Cred că este o întrebare foarte bună, pentru că realitatea este atât de complexă încât nu poți numi doar un singur factor. Sunt toate acestea și mai mult decât atât. Și acesta e motivul pentru care este foarte dificil pentru Republica Moldova, și nu doar pentru Moldova, ci pentru toate țările care au experimentat ce înseamnă să ai Rusia ca vecin. Ele știu cum influența rusă pătrunde în toate domeniile — prin corupție, prin dezinformare, prin șantaj, prin forță brută. Știți asta, pentru că o trăiți în fiecare zi. Așadar, da, aș putea spune că sunt atacuri cibernetice, aș putea spune că este propagandă, aș putea spune că este manipulare informațională. Dar, este mult mai mult decât atât. De aceea, cred că atunci când ai instituții puternice, stat de drept solid, luptă puternică împotriva corupției, poți vedea cum închizi acele zone unde există mișcări care merg împotriva poporului moldovean și a democrației moldovenești.
Dacă vrei să fii puternic, trebuie să ai o țară care este liberă de corupție
VERIDICA: În contextul războiului din Ucraina, cum poate Republica Moldova să contribuie la consolidarea securității regionale, dar și celei naționale? Ce măsuri poate lua UE pentru a sprijini această contribuție?
ANNITA HIPPER: Cred că ceea ce am făcut și am încercat să demonstrăm cu colegii noștri este că lucrăm pe trei direcții principale. Prima este sprijinul nostru constant pentru Republica Moldova, care se vede clar atât prin sprijinul politic, cât și prin planul operațional sau sprijinul financiar pe care îl oferim pentru toate nevoile sale. Am spus deja că am adoptat planul de creștere, am pus în aplicare toate facilitățile și măsurile pentru a contracara toate sectoarele de comunicare strategică, dezinformare și interferențele electorale. Dar, de asemenea, lucrăm pe partea economică, pentru că aceasta este absolut esențială.
Cea mai importantă parte, atunci când vorbim despre securitate, este să asigurăm securitatea în Republica Moldova și, prin aceasta, în întreaga regiune. Acest lucru trebuie susținut de o economie puternică și de o lege a statului solidă. Fără statul de drept, nu putem vorbi despre o securitate reală. Privind contextul mai larg, este, de asemenea, un semn clar de sprijin politic în procesul de aderare, care, desigur, se bazează pe merite. Acesta este un aspect absolut esențial.