Analize

De la Apocalipsă la „Marea resetare”: Cel Bun, cel Rău și Estul

Un banner pe care scrie „Marele schimb, Marea Resetare, Opriți mizeria globalistă” în timpul unei demonstrații împotriva măsurilor anti-pandemie în Viena, Austria, 20 noiembrie 2021.
© EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA   |   Un banner pe care scrie „Marele schimb, Marea Resetare, Opriți mizeria globalistă” în timpul unei demonstrații împotriva măsurilor anti-pandemie în Viena, Austria, 20 noiembrie 2021.

Susține jurnalismul independent

Una din cele mai recente teorii ale conspirației este cea a „Marii resetări”, prin care „Guvernul mondial” ar urmări să instaureze un regim totalitar la scară globală. Pandemia ar fi fost preludiul, strategia finală fiind pusă la punct la Forumul Economic Mondial de la Davos, în ianuarie 2021. Conspirația pare a fi o reinterpretare a profețiilor privind Sfârșitul lumii, dar ce este nou?

Semnele s-au arătat. Se împlinesc vechile profeții?

În februarie 2022, un sondaj INSCOP arăta că 65% din români credeau că pandemia a fost provocată de Oculta Mondială. Cifra este uluitoare. La o rată de vaccinare de cca 42% cu prima doză, putem presupune că cei care au ales să nu se vaccineze au crezut că se salvează astfel de la complotul pus la cale de „Guvernul mondial”, cunoscut ca „Marea resetare.”

Conform acestei teorii a conspirației, pentru a-și atinge scopul final, acela de a controla umanitatea, Oculta a gândit mai multe scenarii. Printre altele, vrea să decimeze populația globului, care devine din ce în ce mai numeroasă (resursele fiind limitate), să îi elimine pe oponenții care i-au înțeles planul (suveraniștii), să înlocuiască populația albă, creștină, educată cu imigranți de culoare, necreștini, cu o instrucție sumară, să impună „agenda LGBT” pentru a perverti umanitatea și a o îndepărta de Dumnezeu.

Primul pas a fost planificarea atentă a pandemiei: „Guvernul mondial” a inventat tulpini ale virusului COVID-19 în laboratoare secrete și acum plănuiește o pandemie eternă. Va urma o criză a apei, oamenii vor fi legați de glie și dependenți total de un stăpân, apoi moneda digitală va deveni obligatorie, hrana nu va mai putea fi cumpărată decât cu pașaport digital, copiilor le vor fi implantate cipuri, oamenii vor trebui să plătească chiar și aerul pe care îl respiră și se va impune cenzura totală. Oamenii nu se vor mai putea ruga nici măcar în gând!

Aflăm că în spatele acestui cuvânt vag și misterios, „Oculta”, sunt evreii, masonii, illuminatii, mișcările New Age, sectele sataniste, reptilienii, tot felul de societăți secrete. Aceștia conspiră la instaurarea unei Noi Ordini Mondiale prin punerea în scenă a Marii Resetări, dar și prin lovituri de stat, crearea „Statului paralel”, supravegherea în masă, ocultism, controlul minții, etc.

Iar pentru cei care încă nu cred în aceste lucruri (aflați în minoritate, conform sondajului citat), ce exemplu mai bun este decât documentul numit chiar „Marea Resetare”, adoptat de Forumul Economic Mondial în ianuarie 2021, sub pretextul stimulării recuperării postpandemice? Efectul a fost imediat – în următoarele câteva luni, termenul „Marea Resetare” era citat de 8 milioane de ori pe Facebook și de 2 milioane pe Twitter, conform BBC Monitoring

Antropologul Radu Umbreș, conferențiar la SNSPA București, spune că teoria „Marii resetări” pleacă de la un sâmbure de adevăr: avem o elită globală care are obiective „mai mult sau mai puțin transparente și credibile”, care în contextul actual al declinul demografic și imigrației din Sudul global produc „frici” iar teoria apasă pe „butoanele emoționale ale conservatorismului cultural aflat în tensiune cu creșterea libertăților personale în societățile dezvoltate și cheamă la solidaritatea celor mulți și slabi împotriva unui dușman comun îndeajuns de vag dar amenințător”.

„Recepționarea și circularea acestor teorii nu este neapărat un indicator că ele sunt crezute în totalitate și că duc la schimbarea comportamentului oamenilor. Mai degrabă, oamenii le comunică mai departe pentru a semnala că sunt vigilenți, informați în ciuda încercărilor de dezinformare ale «cabalei», dar și pentru a transmite că sunt nemulțumiți și că îți caută sprijin printre cei la fel de nemulțumiți din jur”, subliniază Umbreș.

Teoria „Marii resetări” pare a fi o reinterpretare a profețiilor privind Sfârșitul lumii, prezente în mai toate religiile lumii. Dar ce este nou?

Protocoalele Înțelepților Sionului – „Biblia” conspiraționiștilor

Una din cele mai vechi și mai rezistente teorii ale conspirației este Protocoalele Înțelepților Sionului, care descrie cum au complotat evreii pentru a pune stăpânire pe lume. În carte se relatează că protocoalele ar fi prins formă la Conferința Mondială Sionistă din 1897 de la Basel, de-a lungul a 24 de ședințe secrete, formularea finală a documentului incriminat fiind dată de Theodor Herzl. Un spion rus ar fi fost însă prezent la conferință atunci când Herzl a prezentat documentul final unei audiențe selecte de conspiratori și i-a trimis un raport lui Serghei A. Nilus, un profesor din Moscova.

În toamna lui 1905, Nilus publică volumul în limba rusă sub titlul „Protocoalele Adunării Înțelepților Sionului”, ca un apendice la cea de-a doua ediție a lucrării sale, „Marele în mic”, sau apariția Antihristului și apropiata domnie a diavolului pe pământ (prima ediție apăruse în 1901, fără Protocoale). Nilus retipărește cartea în 1911, 1912 și 1917, anexa fiind de fiecare dată îmbogățită cu note de subsol, postfață, introducere.

Textul a fost editat în diverse variante și ediții în întreaga lume la începutul secolului XX dar a început să facă cu adevărat furori după Primul Război Mondial. Toată lumea avea nevoie de un țap ispășitor: rușii albi – pentru izbucnirea insurecției bolșevice și pierderea Războiului Civil Rus, germanii – pentru a-și explica înfrângerea în război, americanii – pentru implicarea în conflict, austriecii – pentru pierderea Imperiului.

În toamna anului 1919 apare prima ediție în Germania, de unde se răspândește pe tot globul, fiind considerată cartea cu cea mai largă circulație la acea vreme, după Biblie. Protocoalele sunt retipărite în 1920 în Anglia sub titlul „Pericolul evreiesc”. 

Jurnaliștii de la The Times aveau să găsească apoi un pamflet din 1870 care semăna cuvânt cu cuvânt cu textul publicat de Nilus. „O nebunie malignă", scria The Spectator, după dezvăluirea plagiatului. Dar era deja prea târziu – teoria conspirației avea să fie adoptată de naziști și apoi de sovietici. Securitatea română avea să contribuie prin Direcția de Informații Externe (DIE) la răspândirea cărții în Orientul Mijlociu.

Ion Mihai Pacepa, fost șef-adjunct al Departamentului de Informații Externe al Securității, afirma că prima misiune majoră de dezinformare a Securității a fost aceea de „a ajuta Moscova să reaprindă antisemitismul în Europa Occidentală" prin diseminarea Protocoalelor. Securitatea a tradus, multiplicat și difuzat cartea din 1951 până în 1978, data defectării lui Pacepa. Din 1972, DIE a difuzat lunar mii de exemplare în Orientul Mijlociu.

Teoria conspirației și narațiunile paranoide: lupta între bine și rău

În 1963, într-un discurs ținut la Universitatea Oxford, Richard Hofstadter, profesor de istorie la Universitatea Columbia, definea ca „paranoid" stiul american de a face politică. „Îl numesc paranoid pur și simplu pentru că niciun alt cuvânt nu evocă în mod adecvat sensul exagerării, al suspiciunii și fanteziilor conspiraționiste la care mă gândesc", scria el.

Paranoicii văd lumea ca pe o luptă pe viață și pe moarte între Bine și Rău, în termeni absoluți, fără putință de compromis. Cum dușmanul este Răul Absolut, singura șansă de victorie stă în eliminarea sa totală.  „Un model perfect de răutate, un fel de Superman amoral – sinistru, ubicuu, puternic crud, senzual, iubitor de lux [...] El generează crize, ruinează bănci, provoacă recesiuni, născocește dezastre și apoi se bucură de profiturile rezultate din suferința produsă”, scrie Hofstadter. Pare a fi portretul lui George Soros, în varianta guvernelor de la Moscova și Budapesta.

Paranoicul suferă de două ori – este impresionat și profund mișcat nu numai de lumea reală, ca noi toți, ci și de fanteziile în care trăiește. El va încerca să schimbe nu numai prezentul ci să îndrepte și nedreptățile trecutului. Istoria este câmpul său de bătalie, pe care îl străbate în căutarea stafiilor dușmanilor. Pentru el, trecutul este eroic iar eșecurile se explică prin conspirațiile străinilor. Istoricii care ies din această paradigmă sunt trădători. După cum spunea Orwell, „cine controlează trecutul, controlează viitorul. Cine controlează prezentul, controlează trecutul".

Primul studiu științific în care era examinată percepția publicului larg asupra asupra teoriilor conspirației era publicat în 2014 de E. J. Oliver și T. J. Wood. După patru sondaje anuale realizate în perioada 2006-2011, cei doi au ajuns la concluzia că jumătate din americani sprijină în mod constant cel puțin una din teoriile conspirației și că, în pofida opiniei generale că aceste teorii sunt un produs al ignoranței și autoritarismului, acestea sunt mai degrabă rezultatul „dorinței de a crede în ceea ce nu se poate vedea, în atracția față de narațiunile maniheiste". Teoriile conspirației par a fi modul de a reacționa al celor nesiguri, slabi, cinici și cu o stimă de sine redusă.

Teoriile conspirației nu sunt produse de oameni modești intelectual. Pamfletul lui McCarthy de 96 de pagini, „McCarthyism”, conține nu mai puțin de 3 131 note de subsol. Volumul 1 din biblia dughinistă a eurasianiștilor, „Bazele geopoliticii”, are 444 de pagini. Înainte de a fi răspândită de poliția secretă țaristă și de cea sovietică, „Protocoalele Înțelepților Sionului” a fost creația unui profesor universitar.

Conspirațiile se vând bine. Alex Jones – texanul care conduce InfoWars și care pretindea că masacrul de la școala din Sandy Hook din 2012 a fost o farsă (pentru asta însă, a fost obligat de instanță, după 10 ani de procese, să plătească familiilor victimelor peste 1 miliard de dolari daune), că ingineria genetică produce hibrizi oameni-pește, că o elită de vampiri, inclusiv cei doi Clinton, practică ritualuri satanice în care abuzează copii, că Obama este Al-Qaeda – produce o emisiune de radio care are 5 milioane de ascultători, iar cele video peste 8 milioane. Trump a apărut la Infowars, descriindu-l pe Jones că pe un tip cu o reputație „formidabilă".

Studiind sectele milenariste, istoricul britanic Norman Cohn afirma că a descoperit un complex psihic persistent care corespunde în mare măsură stilului paranoid: „A te vedea Ales, îndumnezeit, persecutat abominabil și cu toate astea a fi sigur de triumful final, a atribui puteri gigantice și demonice adversarului, [...] a interpreta greșit faptele în mod sistematic", acesta era portretul milenaristului reîncarnat astăzi în apologet al conspiraționismului, care se percepe ca fiind sărăcit și persecutat de sistemul politic.

Apocalipsa după Putin

Majoritatea narațiunilor care vorbesc despre un Guvern Mondial ocult care vrea să instaureze o societate totalitară nu sunt noi. Idei similare au circulat încă din anii 1960 sub termenul Noua Ordine Mondială, care împrumută, la rândul său, idei din teorii ale conspirației mai vechi, unele chiar din secolul al XVIII-lea.

În octombrie 2022, la cel de-al 24-lea Consiliu Mondial al Poporului Rus, Kiril, patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, mergea în întâmpinarea declarației lui Putin din septembrie conform căreia Occidentul a îmbrățișat o religie satanică. Bătălia împotriva Vestului, profețea Kiril, ar putea duce în cele din urmă la Apocalipsă. Salvarea putea veni doar de la Vladimir Putin, devenit „exorcistul șef” al lumii, „un luptător împotriva lui Antihrist”.

În aceeași zi, Aleksei Pavlov, secretar adjunct al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, cerea „desatanizarea” Ucrainei. El a vorbit despre înmulțirea cultelor neo-păgâne sataniste în Ucraina, care au fost „gătite în ceaunul unei vrăjitoare”. Ramzan Kadîrov a vorbit și el despre „de-șaitanizarea” Ucrainei, iar Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei, arăta că obiectivul războiului a fost acela de „a-l opri pe conducătorul suprem al Iadului, indiferent de numele pe care îl folosește – Satan, Lucifer sau Iblis”.

Cunoașterea este întunecată de fumul gros al teoriilor conspirației

Românii au simțit suflul pravoslavnic al celei de-„a Treia Rome” precum un Crivăț propagandistic, dar putem pune totul pe seama Moscovei? Sunt românii mai permeabili la teoriile conspirației, în general, și la cea a „Marii resetări”, în special?

Radu Umbreș afirmă că anumite particularități pot explica aceasta situație: nivelul ridicat de „neîncredere persistentă” în autorități instituționale cum ar fi Guvernul, Președenția, justiția sau administrația locală, și unul „și mai ridicat” de neîncredere în politicieni, trecutul comunist în care „propaganda mincinoasă și duplicitatea sistemică a erodat încrederea cetățenilor în stat și i-a făcut să apeleze la surse de informare alternative”, reputația „foartă scăzută” a mass-media și a altor canale de comunicare oficiale, care sunt percepute ca fiind „manipulate, tendențioase, și puse în slujba unor interese ascunse”, precum și transformarea accelerată a României „spre o societate mai bogată dar și mai inegală”.

„Se poate forma astfel o masă de români ce resimt o scădere a propriei poziții sociale în comparație cu elitele și sunt confruntați cu strategii  internaționale ce par să nu adreseze problemele lor urgente. Aceste forme de frustrare și neîncredere pot face anumiți oameni mai susceptibili către teorii ale conspirației ce «avertizează» cu privire la forțe oculte periculoase care manipulează jocul politic în detrimentul cetățenilor obișnuiți lipsiți de putere și informație”, mai spune Umbreș.

Dar de ce aleg unii politicieni, mai ales populiștii și extrema dreaptă să amplifice sau să foloseasca aceste teorii? Este doar calcul pragmatic, electoral, un joc al puterii, sau aceștia chiar sunt profeții acestor credințe?

Radu Umbreș afirmă că folosind aceste teorii ale conspirației, liderii populiști vor să-și întărească imaginea de „luptători de partea oamenilor simpli împotriva unor elite manipulatoare și exploatatoare” și cheamă alături de ei întreaga societate, cei care le sunt împotrivă fiind declarați „trădători și vânduți «strâinilor»”. De fapt, ținta sunt inamicii politici interni sau externi:

„Dacă succesul teoriilor conspiraționiste în rândul unei societăți este un fum gros ce întunecă cunoașterea publică, undeva în spatele lor există un foc ce cauzează semnificativ de multă neîncredere și frustrare”, subliniază Umbreș.

„Marea resetare” și Veridica

Veridica a documentat trei narațiuni care servesc meta-narațiunea „Marii resetări”: 1) „Guvernul mondial” vrea să decimeze populația lumii printr-o pandemie perpetuă și să o controleze prin vaccinuri, 2) Moscova duce un război sfânt cu Globaliștii, reprezentați de fasciști, musulmani, LGBTQ, NATO, pe scurt, Antihristul însuși, 3) în Republica Moldova, Oculta Mondială conspiră la destructurarea identității naționale a moldovenilor prin impunerea homosexualității, interzicerea limbii moldovenești și confiscarea adevăratei credințe pravoslavnice, reprezentată de Moscova.

Dacă ar fi să îi dăm crezare „exorcistului-șef al lumii”, V.V. Putin, „Marea resetare”, sau Apocalipsa, a început deja, în Est. Trebuie doar să crezi.

Material susținut de Science+

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marian Voicu

Marian Voicu
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 12 min
Presa rusă independentă, despre cum lucrează propaganda Moscovei și o nouă criză a migranților
Presa rusă independentă, despre cum lucrează propaganda Moscovei și o nouă criză a migranților

Ucrainenilor li se vinde povestea că pierd războiul, actori ruși pretind că-s ucraineni în filme de propagandă, iar copiii sunt îndoctrinați cu mituri sovietie. Între timp, se pregătește o nouă criză a migranților în Europa.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
17 May 2024
(R)evoluția dronelor în războiul din Ucraina
(R)evoluția dronelor în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina a transformat dronele într-una din cele mai redutabile arme din arsenalul celor două tabere, iar inovațiile în acest domeniu continuă într-un ritm rapid.

Victor Sămărtinean
Victor Sămărtinean
13 May 2024
Presa pro-Kremlin, despre cum Rusia e o victimă, eliminarea lui Zelenski și planuri NATO cu Moldova
Presa pro-Kremlin, despre cum Rusia e o victimă, eliminarea lui Zelenski și planuri NATO cu Moldova

Putin e citat de presa pro-Kremlin cu vechile narațiuni false privind agresarea Rusiei și a rușilor. Veridica a selectat și dezinformări despre îndepărtarea lui Volodimir Zelenski și planuri NATO cu Republica Moldova.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
10 May 2024
Presa rusă independentă, despre propaganda și dezinformarea Kremlinului pe TikTok
Presa rusă independentă, despre propaganda și dezinformarea Kremlinului pe TikTok

Propaganda rusă s-a intensificat pe TikTok, rețea care nu este moderată, scrie presa independentă rusă. Aceasta observă și noua tendință de dezinformare – nici nu se mai încearcă mimarea adevărului.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
10 May 2024