Expert militar ucrainean: „Este mult mai ușor să eliberăm Crimeea decât orașul Donețk”

Expert militar ucrainean: „Este mult mai ușor să eliberăm Crimeea decât orașul Donețk”
© EPA-EFE/24TH MECHANIZED BRIGADE PRESS SERVICE HANDOUT   |   Militari ucraineni ai Brigăzii 24 Mecanizate într-o locație nedezvăluită în apropierea orașului Chasiv Yar, regiunea Donețk, estul Ucrainei, 30 iunie 2024

Ritmul ofensivei rusești în Ucraina va încetini până la sfârșitul lunii iulie pentru că Rusia și-a pus în joc în regim de urgență toate rezervele disponibile, potrivit expertului militar ucrainean Oleg Jdanov. Acesta a analizat pentru Veridica starea de spirit din societatea ucraineană și armată, problemele cu care se confruntă Moscova și Kievul în acest război, dar și inconsecvența acțiunilor Occidentului îndreptate împotriva Rusiei.

Oleg Jdanov este unul dintre cei mai importanți analiști militari din Ucraina, colonel sovietic și ucrainean în rezervă, profesor la Academia Națională Militară de la Kiev. Din 2016 semnează analize militare și politice pentru presa din fostele state sovietice. Canalele sale de Youtube (circa un milion de urmăritori) și Telegram (în limbile rusă și ucraineană) se bucură de o mare popularitate în Ucraina, Belarus, Republica Moldova, Georgia și alte foste state sovietice. 

Rusia caută imigranți pentru a-i trimite pe front. „Toate rezervele rusești sunt acum în Ucraina”

Veridica: În presa internațională au apărut diferite puncte de vedere privind evoluțiile militare și social-politice din Ucraina. Cine este mai aproape de victorie în război sau credeți că nu este cazul să folosim noțiunea de victorie în acest moment?

Oleg Jdanov: Este prematur să vorbim despre victorie, atât în cazul Ucrainei, cât și în cel al Rusiei. Ne putem aștepta la preluarea inițiativei în război de către Kiev pe parcursul viitoarelor șase luni. Situația pe câmpul de luptă este următoarea. Rusia a luat decizia să-și folosească toate resursele și să avanseze în regim de urgență. Toate rezervele rusești sunt acum în Ucraina. Rezervele de lângă Donețk, de exemplu, sunt trimise în zona de lupte tactice cu o adâncime de 30 de kilometri. Circa 150 de mii de militari ruși sunt dislocați în direcțiile operative Torețk, Pokrovsk și Kramatorsk. Alte trupe luptă în direcția Kurahiv-Vuhledar. Luând în calcul rezervele rusești foarte modeste, sunt de acord cu prognoza șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, Kirilo Budanov, care a spus că acest ritm al luptelor intense propus de Rusia se va încheia până la sfârșitul lunii iulie.

Veridica: De ce Rusia se grăbește și își pune în joc rezervele despre care ați amintit?

Oleg Jdanov: Pentru că Putin rămâne treptat fără capital politic. Nu mă refer la resurse umane. Specialiștii din Occident susțin că Rusia mai poate mobiliza 15 milioane de bărbați, iar experții de la Moscova spun că resursele umane sunt de 25 de milioane. Putin nu mai poate anunța o mobilizare parțială sau generală pentru a compensa pierderile. Ei adună oameni cum pot și de unde pot. Comitetul de Investigație Criminală, care are altă misiune potrivit legii din Rusia, caută imigranți care au obținut recent cetățenia rusă pentru a-i înrola în armată. Acum câteva săptămâni, la un forum național din Rusia a fost anunțat faptul că acest comitet a trimis peste 10 mii de imigranți spre comisariatele militare. 

Veridica: Și care ar fi consecințele anunțării unui nou val de mobilizare pe teritoriul Rusiei?

Oleg Jdanov: Va urma o explozie socială în unele regiuni ale Rusiei. Valul mobilizării din 2022 a generat cea mai mare scădere în ratinguri a liderului rus. Oamenii au fost nemulțumiți. Astăzi, administrația Putin se teme de tulburări sociale și încearcă să completeze armata în alte moduri, mai puțin vizibile. Cred că Vladimir Putin din nou încearcă să obțină șansa inițierii unor negocieri pe care le-ar putea desfășura atâta timp cât va considera de cuviință. Kremlinul ar avea nevoie în acest an de o discuție despre pace pentru a-și consolida capabilitățile și a ataca cu o nouă forță Ucraina.

Operațiunea Harkov trebuia să devină o capcană pentru Kiev, dar a devenit pentru Moscova

Veridica: Ofensiva Rusiei în direcția Harkov a fost un eșec al Rusiei, un eșec al spionajului ucrainean sau un calcul greșit al ambelor părți? 

Oleg Jdanov: Serviciile ucrainene de informații nu au nicio vină, însă au existat probleme la capitolul construcțiilor inginerești de apărare. Rusia s-a folosit de slăbiciunile Kievului și a pornit ofensiva pe un nou front. Operațiunea Harkov a fost declanșată de Rusia cu o lună mai devreme decât trebuia. Potrivit informațiilor obține de ucraineni, dar și de partenerii occidentali ai Kievului, Rusia urma să acumuleze în regiunea Belgorod circa 50-70 de mii de militari. Moscova nu a așteptat și a înțeles că timpul lucrează în folosul ucrainenilor. A fost luată decizia de a deschide un nou front cu doar 30 de mii de militari. Aceste resurse umane s-au dovedit a fi insuficiente.

Pentru ruși operațiunea Harkov a fost un eșec, de fapt este și părerea lor. Kievul a reușit să trimită rezerve în acea zonă și, din fericire, au urmat pierderi uriașe pentru trupele rusești. Acum au loc lupte în care armata ucraineană se apără cu succes și a reușit să oprească ofensiva.  Deoarece Rusia nu mai dispune de rezerve operaționale, Moscova este nevoită să trimită militari din alte direcții ale frontului. Brigada 86 a fost retrasă în regiunea Belgorod pentru a fi completată. Rusia nu știe ce să facă mai departe cu această porțiune a frontului, dar nu își permite politic să se retragă de acolo.

Veridica: Ați menționat graba Rusiei și în cazul ofensivei din regiunea Harkov. Cu ce este legată?

Oleg Jdanov: Decizia SUA de a oferi sprijin militar Ucrainei i-a făcut pe ruși să se grăbească. Ei au crezut că acum este momentul să ocupe alte teritorii. Rusia s-a temut de o armată ucraineană consolidată cu ajutorul unor noi tipuri de arme occidentale.

Rusia știe că Ucraina poate elibera Crimeea și creează noi focare de escaladare pe alte fronturi

Veridica: Mai este discutată în societatea ucraineană problema Crimeii? Cât de complicată vi se pare o operațiune de eliberare a peninsulei anexate de Rusia în 2014?

Oleg Jdanov: În Ucraina se discută permanent despre Crimeea, nimeni nu a uitat de ea. Din punct de vedere militar, este mult mai ușor să eliberezi peninsula Crimeea decât orașul Donețk. Crimeea poate fi încercuită operațional și eliberată cu resursele de care dispune Ucraina în momentul de față. Kievul se ocupă, de fapt, de acest proiect, care se compune din distrugerea apărării antiaeriene rusești, a obiectivelor și infrastructurii militare, a centrelor de radiolocație și de antrenament. Pregătirile pentru operațiunea Crimeea au loc de ceva vreme și Rusia știe acest lucru. Pentru a face acest plan imposibil de realizat, armata rusă caută noi și noi căi de escaladare în Donbas și în alte regiuni. Ne sunt create probleme suplimentare pentru a nu ne permite să ne concentrăm asupra proiectului de eliberare a Crimeii. Repet, ca operațiune militară, eliberarea peninsulei nu este greu de realizat.    

Războiul ar putea dura mai mulți ani chiar și după o posibilă eliberare a regiunilor ucrainene

Veridica: Propaganda rusă amintește din când în când despre diverse cedări teritoriale care trebuie să le facă Ucraina în numele păcii. Vladimir Putin a numit chiar și regiunile dorite de Rusia pentru a se așeza la masa negocierilor. Ce cred ucrainenii despre aceste discuții?

Oleg Jdanov: Sondajele sociologice din Ucraina arată că cetățenii nu sunt de acord să ofere teritorii în numele păcii. Nu este primul nostru război cu Rusia. Am mai avut un război în estul țării în anii 2014-2022. Atunci când scopurile nu sunt atinse, războiul nu se încheie. Ar putea să vină o pauză în acest război, așa cum a fost începând cu 2015 după armistițiul de la Minsk. Putin va ataca din nou Ucraina pentru că scopul Kremlinului este să distrugă statul ucrainean și națiunea ucraineană.

O altă problemă este că rușii și ucrainenii revendică același patrimoniu istoric. Conviețuirea statelor noastre ca proiecte politice, așa cum există acestea în momentul de față, este imposibilă. De aceea, eliberarea tuturor regiunilor ucrainene nu va însemna încheierea războiului. Dacă vom ajunge la frontierele noastre firești, nu avem nicio garanție că va avea loc oprirea focului. Nu exclud că ne așteptă un scenariu asemănător cu cel din Israel, când părțile implicate într-un conflict internațional se vor ataca reciproc din când în când pe parcursul mai multor ani.

Revenind la subiectul cedărilor teritoriale, dacă așa ceva se va întâmpla, sistemul de drept internațional va fi demontat, dar și sistemul de securitate globală va fi afectat. Inviolabilitatea teritorială și suveranitatea statelor trebuie respectate. Dacă Rusia va obține teritorii ucrainene, lumea riscă să intre în logica junglei, când regulile vor fi scrise de cei mai tari.

Conducerea politică ucraineană nu știe cum să-și motiveze personalul militar: „Oamenii sunt obosiți, sunt obosiți și militarii”

Veridica: Ați vorbit despre problemele întâmpinate de Rusia la capitolul mobilizării, dar există dificultăți și în Ucraina. A fost recent adoptată o nouă lege a mobilizării. Care este starea de spirit în armată și în societate? Mai are Ucraina resurse? 

Oleg Jdanov: Resurse umane avem. Kievul are la dispoziție între două și trei milioane de persoane care pot completa armata ucraineană. Problema Ucrainei acum nu este cea a resurselor umane, ci a motivării personalului militar. Avem o nouă lege a mobilizării care nu este deloc perfectă, însă care creează un registru electronic al tuturor celor apți pentru serviciul militar. Vom cunoaște cu exactitate pe ce ne putem baza în acest război. Observ o creștere a ritmului de înrolare în armată în ultimele luni, asemănător cu cel din anii trecuți. După ce autoritățile au depus eforturi pentru a mobiliza mai mulți bărbați, ne-am trezit cu o altă problemă – nu avem suficiente echipamente. Tehnica militară ajunge foarte greu din Occident în Ucraina. Aceste două procese (mobilizarea și echiparea) nu sunt sincronizate și nu depind doar de Kiev. Cunosc militari ucraineni recent mobilizați care în loc să fie trimiși pe front, sunt în așteptarea echipamentelor.

Kievul trebuie să lucreze mult mai mult la capitolul motivării personalului militar. A apărut necesitatea reconsiderării tuturor mecanismelor de comunicare în cel de al treilea an de război în Ucraina. Din păcate, nu am observat din partea conducerii politice ucrainene nimic nou în acest sens, ceea ce nu este bine. Oamenii sunt obosiți, sunt obosiți și militarii. Este nevoie de o rotație a cadrelor militare, însă acest lucru reprezintă un risc. În două situații am fost atacați în direcția unde activau brigăzi în care se producea rotația, mă refer la Oceretino și Sumî. Rusia a profitat de fluctuația de acolo și am fost nevoiți să ne retragem. În ciuda acestei oboseli, ucrainenii știu că nu trebuie să se oprească pentru că au fost martori oculari ai genocidului organizat de Rusia în localitățile ocupate. Unde vine Rusia nu mai există viață...

Tehnologiile și banii din Occident ajung în Rusia și îi consolidează industria de război

Veridica: Ce trebuie să se întâmple pentru o victorie ucraineană în acest război? Este oare de vină Occidentul pentru că războiul încă durează?

Oleg Jdanov: Occidentul este parțial vinovat. Sancțiunile antirusești sunt slabe și inconsecvente. Rusia încasează zilnic milioane de dolari pentru gaze și petrol vândut Occidentului. Petrolul Rusiei ajunge în Ungaria prin conducta Drujba, Austria și Franța cumpără gaz rusesc. Băncile rusești au acces la sistemul SWIFT. Sunt multe alte aspecte ale acestor sancțiuni care nu slăbesc Rusia. Uneori am impresia că SUA vor ca, după încheierea acestui război, Rusia să nu se destrame. Ucraina a așteptat jumătate de an decizia SUA privind [deblocarea] sprijinului militar, iar în aceste șase luni Coreea de Nord i-a livrat Rusiei peste 5 milioane de unități de muniție. În același timp, UE nu și-a putut onora angajamentul de a transmite Ucrainei un milion de proiectile. 

Incertitudinea strategică occidentală i-a permis Rusiei să prelungească războiul, iar oligarhilor ruși – să se adapteze, pentru că banii nu au miros. Am analizat recent din ce este compusă drona rusească Orlan și am descoperit că 50 la sută dintre componentele ei sunt din Occident, fabricate recent, în anii 2023-2024. Deci, tehnologia occidentală continuă să ajungă în Rusia și îi întărește industria militară.

Veridica: Luând în calcul tendințele descrise mai sus, la ce ne putem aștepta în viitoarele luni și care ar putea fi situația la sfârșitul acestui an?

Oleg Jdanov: Războiul se va termina atunci când va exista suficientă voință politică la Washington și în alte capitale occidentale. În 2022 am avut o serie de șanse ratate pentru a ajuta Ucraina să învingă. Vorbim, de exemplu, de lend lease, de un sprijin mult mai consistent și rapid, care însă nu a venit. Nici acum nu este târziu, însă vremurile sunt puțin altfel. În decembrie 2024 mă aștept să văd o altă situație pe front. Sper să reușim să preluăm inițiativa în război și să începem distrugerea treptată a trupelor ruse.

Alte știri
Expert rus: Moscova are nevoie de sprijin extern pentru a continuă războiul

Expert rus: Moscova are nevoie de sprijin extern pentru a continuă războiul

Rusia are nevoie de arme și oameni de la aliați precum Coreea de Nord ca să continue războiul din Ucraina, notează expertul independent și specialistul în relații internaționale rus Pavel Luzin.

Ambasadorul Victor Chirilă: Ziua de 20 octombrie ar putea fi o altă zi de independență a Republicii Moldova

Ambasadorul Victor Chirilă: Ziua de 20 octombrie ar putea fi o altă zi de independență a Republicii Moldova

Republica Moldova se află din nou la răscruce, între Est și Vest. Mâine au loc alegerile prezidențiale și referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Despre miză, dar și despre dezinformarea care vine de la Moscova, într-un interviu cu ambasadorul Republicii Moldova în România, dl. Victor Chirilă. 

Diplomat belarus: opozanții eliberați pot fi oricând re-încarcerați

Diplomat belarus: opozanții eliberați pot fi oricând re-încarcerați

Pavel Matsukevich spune că Aleksandr Lukașenko a eliberat unii opozanți pentru că știe că îi poate arunca oricând în închisoare, nu pentru că s-a înțeles cu Occidentul.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mai multe
Analist rus: „Revenirea Rusiei la normele internaționale va fi posibilă după o lovitură de stat”
Analist rus: „Revenirea Rusiei la normele internaționale va fi posibilă după o lovitură de stat”

Trecerea la următoarea etapă de dezvoltare a Rusiei este posibilă doar printr-un conflict civil violent, consideră analistul politic independent rus Aleksandr Morozov.

Cristina Gherasimov: Se dorește crearea percepției că opțiunea Republicii Moldova de a ne  integra în Uniunea Europeană va aduce războiul peste noi
Cristina Gherasimov: Se dorește crearea percepției că opțiunea Republicii Moldova de a ne integra în Uniunea Europeană va aduce războiul peste noi

Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a vorbit într-un interviu pentru Veridica despre planurile Chișinăului de aderare la UE și despre măsurile pe care le pregătește Republica Moldova pentru această etapă, despre sprijinul constant al României, dar și despre elementele de război hibrid utilizate astăzi de Rusia pentru a deturna Republica Moldova de la parcursul european.

Svetlana Tihanovskaia: „Soarta Ucrainei și a Belarusului sunt strâns legate”
Svetlana Tihanovskaia: „Soarta Ucrainei și a Belarusului sunt strâns legate”

La 20 iulie s-au împlinit 30 de ani de la instaurarea regimului lui Aleksandr Lukașenko. În urmă cu patru ani, stabilitatea sa politică în Belarus a fost grav subminată de proteste în masă: atunci, belarușii cu vederi democratice au cerut organizarea de noi alegeri și au susținut-o pe Svetlana Tihanovskaia. Dispersarea manifestanților a fost urmată de o represiune brutală ce i-a forțat pe mulți dintre ei să plece în străinătate, inclusiv pe liderul forțelor democratice. Veridica a discutat cu liderul opoziției belaruse despre starea actuală a opoziției, despre eliberarea deținuților politici și despre așteptările pe care putem să le avem de la alegerile prezidențiale din Belarus de anul viitor.

Expert francez: Rusia și-a intensificat eforturile de destabilizare a Moldovei
Expert francez: Rusia și-a intensificat eforturile de destabilizare a Moldovei

Strategia Rusiei în Moldova este să insiste pe discreditarea UE și subminarea procesului de integrare europeană și să pună mai puțin accentul pe promovarea sa, este de părere Florent Parmentier, unul dintre cei mai buni tineri cercetători francezi pe spațiul ex-sovietic.

Observator Cultural, interviu Maia Sandu: „Și țările mici pot da scriitori mari care să îmbogățească literatura lumii”
Observator Cultural, interviu Maia Sandu: „Și țările mici pot da scriitori mari care să îmbogățească literatura lumii”

Rolul culturii și al literaturii în Republica Moldova, integrarea europeană a acesteia și relațiile cu România sunt printre temele abordate în interviul acordat lui Matei Martin, pentru Observator Cultural, de președintele Maia Sandu. Republica Moldova este țară invitată de onoare la ediția din acest an a Bookfest.

Veridica
29 mai 2024
Philippe Sands: „Orice persoană este capabilă de lucruri îngrozitoare”
Philippe Sands: „Orice persoană este capabilă de lucruri îngrozitoare”

Literatura ne ajută să înțelegem actul justiției. Iar pentru a depăși traumele, moștenite din partea victimelor sau călăilor, avem nevoie atât de literatură cât și de justiție, de memorie și dreptate. Scriitorul și expertul în drept internațional Philippe Sands explică de a pornit într-o adevărată vânătoare de naziști literară și de ce este relevantă și astăzi.

Marian Voicu
03 mai 2024