Știri

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti susține că nu a primit dovezi concludente după ce fragmente de drone rusești au căzut în Delta Dunării

Valery Kuzmin, ambasadorul Federației Ruse în România, susține un discurs la Cimitirul Eroilor Soldaților Sovietici din București, România, 8 mai 2018, în cadrul manifestărilor dedicate sărbătoririi a 73 de ani de la Ziua Victoriei.
© EPA-EFE/ROBERT GHEMENT   |   Valery Kuzmin, ambasadorul Federației Ruse în România, susține un discurs la Cimitirul Eroilor Soldaților Sovietici din București, România, 8 mai 2018, în cadrul manifestărilor dedicate sărbătoririi a 73 de ani de la Ziua Victoriei.

Susține jurnalismul independent

De cel puţin trei ori în cursul anului 2023, MAE român, la cererea Ministerului Apărării, a transmis Ambasadei ruse la Bucureşti „protestul ferm” pentru că drone sau fragmente din drone de model rusesc ar fi căzut în mod necontrolat pe teritoriul României, în Delta Dunării, provenind de la lovirea unor infrastructuri portuare din Ucraina, dar ambasadorul Valeri Kuzmin spune că nu i-a fost prezentată nici o dovadă „concludentă” în acest sens şi a menţionat că aşa s-a întâmplat şi în urmă cu câţiva ani, când autorităţile române au acuzat o navă rusă că a intrat în apele teritoriale româneşti, scrie News.ro.

Trecând în revistă ce s-a întâmplat pe planul relaţiilor bilaterale în ultimul an, diplomatul rus a constatat că dialogul politic şi diplomatic este practic îngheţat şi a amintit cu dezaprobare de reducerea reciprocă a personalului diplomatic şi de închiderea centrelor culturale ruse.

El a acuzat că NATO face o „spălare de creier” prin presa mainstream şi social media, încurajând vânătoarea de vrăjitoare la adresa agenţilor Kremlinului. „Cu toate acestea, numărul cetăţenilor români care au depus cereri pentru burse de studiu în universităţile ruseşti şi pentru cursuri de limbă rusă ne-au întrecut aşteptările, aşa că am cerut să fie crescut numărul acestora şi am primit un feedback pozitiv de la Moscova”, a susţinut ambasadorul.

Constatând că volumul comerţului bilateral a scăzut în comparaţie cu anul trecut, el a spus că „unii strategi” de la Bucureşti pot să raporteze triumfător că au făcut în sfârşit ţara independentă de gazul, petrolul, îngrăşămintele, produsele chimice ruse, care erau „mai ieftine şi mai competitive”. Între timp, a arătat ambasadorul rus, producţia industrială românească a continuat să se diminueze, din cauza preţurilor la energie electrică unele întreprinderi a trebuit să-şi reducă activitatea sau chiar să-şi suspende temporar producţia, iar inflaţia a crescut, deşi nu la un nivel record pentru un stat membru UE. „Felicitări!”, a transmis ironic şeful misiunii diplomatice ruse la Bucureşti.

El a mai spus că în cursul anului nu o dată partea rusă a atras atenţia autorităţilor române că este inadmisibilă asistenţa militară persistentă acordată „regimului criminal neonazist de la Kiev. Eforturile noastre au vizat avertizarea autorităţilor române că eventuala folosire a avioanelor americane de luptă de pe teritoriul românesc în viitoare operaţiuni militare - acele avioane ar urma să fie date Kievului în curând, chiar au apărut ştiri recente că unele dintre ele deja au fost desfăşurate în Ucraina - împotriva populaţiei sau a forţelor armate ruse, acest fapt va fi considerat de Rusia drept o implicare directă în conflictul ucrainean”, a declarat Valeri Kuzmin.

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
Sondaj: jumătate dintre români ar fi de acord cu comasarea alegerilor
Sondaj: jumătate dintre români ar fi de acord cu comasarea alegerilor

O treime o consideră o idee proastă.

Veridica News
Veridica News
20 Feb 2024
Socialiştii filoruşi din Republica Moldova s-au dus la Moscova
Socialiştii filoruşi din Republica Moldova s-au dus la Moscova

E un pas rușinos, mai ales în contextul actual de război și de ucidere a opozanților Kremlinului - consideră comentatorii politici de la Chișinău.

Veridica News
Veridica News
20 Feb 2024
Liderul mişcării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, e în Egipt, pentru a discuta despre un nou armistițiu cu Israelul în Fâşia Gaza
Liderul mişcării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, e în Egipt, pentru a discuta despre un nou armistițiu cu Israelul în Fâşia Gaza

Sâmbătă, el şi-a reiterat solicitările, chiar dacă unele au fost descrise drept „delirante” de premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

Veridica News
Veridica News
20 Feb 2024