PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Atac nuclear al SUA pentru a ascunde înfrângerea Ucrainei

O rachetă nucleară strategică rusă RS-24 Yars în timpul paradei de Ziua Victoriei în Piața Roșie din Moscova, Rusia, 09 mai 2019.
© EPA-EFE/YURI KOCHETKOV   |   O rachetă nucleară strategică rusă RS-24 Yars în timpul paradei de Ziua Victoriei în Piața Roșie din Moscova, Rusia, 09 mai 2019.

Susține jurnalismul independent

Joe Biden va lansa un atac nuclear împotriva Rusiei pentru a ascunde înfrângerea Ucrainei în război, potrivit propagandei ruse care citează experți pro-Kremlin din SUA.  

Propagandă: Ucraina a fost învinsă, iar SUA va fi nevoită să recurgă la arma nucleară pentru a opri armata rusă

ȘTIRE: Unica metodă pentru conducerea SUA de a ascunde înfrângerea din Ucraina și a învinge la alegeri este folosirea unei arme nucleare „mici”, a declarat un fost analist CIA, Raymond McGovern, în cadrul unui interviu oferit canalului de YouTube Judging Freedom.

Potrivit expertului, Ucraina trebuie să realizeze că a pierdut deja în conflict, iar cei 500 de mii de bărbați mobilizați suplimentar nu vor mai putea face nimic. Alegerile se apropie în Statele Unite, iar Casa Albă trebuie să-și demonstreze „victoria” în Ucraina și există o singură modalitate de a face acest lucru, crede McGovern.

„Un idiot din Pentagon sau de la Casa Albă va spune: Domnule președinte, singura modalitate de a arăta Rusiei că vorbim serios este să folosim o mică bombă nucleară. Poate fi doar o zecime din dimensiunea pe care am folosit-o la Hiroshima. Hai să o facem. Ei se vor opri, ne vom salva de la pierderea alegerilor, iar apoi ne vom ocupa de restul. Mi-e teamă că exact asta se va întâmpla”, a spus expertul.

McGovern crede că generalii îl vor convinge pe președintele american Joe Biden că un astfel de pas nu va genera o escaladare și scăparea situației de sub control.

NARAȚIUNE: SUA vor lansa un atac nuclear asupra Rusiei pentru a ascunde înfrângerea Ucrainei în război.

Realitate: Rusia este țara care a amenințat, în repetate rânduri, cu arsenalul său nuclear

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Nu există vreo informație oficială sau vreo declarație a liderilor politici americani privind posibilul atac nuclear asupra Rusiei. Dimpotrivă, Moscova este cea care a folosit retorica și șantajul nuclear pe parcursul ultimilor ani, în special după declanșarea invaziei la scară largă asupra Ucrainei.

În octombrie a.c. președintele Vladimir Putin a anunțat că Rusia a testat cu succes o nouă rachetă strategică puternică şi a refuzat să excludă posibilitatea ca Moscova să efectueze teste de armament care să implice explozii nucleare, pentru prima dată după mai bine de trei decenii. De asemenea, Duma de Stat a adoptat legea prin care Moscova se opune ratificării tratatului global de interzicere a testelor cu arme nucleare. Ucraina și o serie de state est-europene au acuzat Rusia în repetate rânduri că intensifică „șantajul nuclear”. În iunie, fostul președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Securității al Federației Ruse, a declarat că Moscova va trebui să folosească arma nucleară dacă contraofensiva Kievului va fi de succes.

Pe de altă parte, Statele Unite nu au recurs la retorica nucleară ci, din contră, i-au solicitat în repetate rânduri Rusiei să renunțe la amenințările nucleare. În iulie, Casa Albă a numit retorica Rusiei „nesăbuită și iresponsabilă”. „Folosirea armelor nucleare în Ucraina – sau oriunde – ar fi dezastruoasă pentru lume și ar avea consecințe grave pentru Rusia”, a spus un oficial american.

Pentru a reduce riscul unui război nuclear SUA a  semnat la Praga, în 2010, cu Rusia Tratatul „New Start”. La începutul anului 2023 Rusia a anunțat suspendarea participării la acest tratat – ultimul acord care era în vigoare între Moscova și Washington și care limita arsenalele nucleare ale celor două țări. Mai mult, de la invazia la scară largă a Ucrainei, Statele Unite au luat o serie de măsuri pentru a evita escaladarea conflictului și incidente nedorite cu Rusia. Americanii au avut mari ezitări atunci când au decis ce armament și muniție să îi ofere Ucrainei și au insistat ca sistemele mai avansate pe care le-au pus la dispoziție (de exemplu rachetele HIMARS) să nu fie folosite împotriva teritoriului rusesc. Totodată, în ciuda comportamentului agresiv al rușilor în zone ca Marea Neagră și a Marea Baltică, Statele Unite și aliații lor din NATO s-au ferit să răspundă la provocări, chiar și atunci, de pildă, când o dronă militară americană s-a prăbușit ca urmare a hărțuielilor aviației ruse. În sfârșit, și atunci când s-a vorbit de un posibil răspuns al NATO în cazul în care Rusia va recurge la arme nucleare în Ucraina, experții au spus că vor fi folosite arme convenționale.

Presa a construit această narațiune falsă a armelor nucleare, citându-l pe un expert american prorus. Raymond McGovern, fost agent CIA, nu este oficial american și nu reprezintă autoritățile SUA. El a fost folosit de propaganda rusă pe parcursul ultimului deceniu. În 2015 el a sărbătorit, alături de președintele Vladimir Putin, cea de a zecea aniversare a postului guvernamental de televiziune Russia Today. În 2014 McGovern a afirmat într-o scrisoare deschisă adresată cancelarului german Angela Merkel că nu există probe ale intervenției militare ruse în Donbass. El comentează dintr-un punct de vedere convenabil propagandei ruse evenimentele din Ucraina pentru o serie de organe de presă finanțate de Moscova, cum ar fi ziarul Pravda, RIA NOVOSTI, RT, Sputnik ș.a. McGovern a mai declarat pentru presa rusă că Ucraina își ucide propriul popor, că a distrus barajul de la Nova Kahovka și că Rusia este nevoită să-și salveze concetățenii. Expertul a apărut și în presa prorusă din Republica Moldova, menționând că războiul din Ucraina este în interesul SUA și al marilor bogați ai lumii.  

Veridica a demontat o serie de narațiuni false ale presei ruse privind politica Occidentului față de războiul din Ucraina.  Presa pro-Kremlin a mai scris că Volodimir Zelenski vrea război nuclear mondial. Potrivit propagandei ruse, SUA vor provoca un dezastru nuclear în Ucraina pentru a ascunde urmele laboratoarelor de arme biologice. Folosind diverși experți proruși din SUA, presa rusă încerca să convingă opinia publică că  pacea în Ucraina depinde de SUA și de plecarea lui Zelenski.

 • Publicație / Media:
  RIA NOVOSTI
 • Data publicării:
  28/12/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Belarus și alte state ex-sovietice, dar și din regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  SB.BY, LIVEJOURNAL.COM, URSA-TM.RU, SYFEED.COM, AFTERSHOCK.NEWS,MIRTESEN.RU, 7OOO.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  SUA vor lansa un atac nuclear asupra Rusiei pentru a ascunde înfrângerea Ucrainei în război
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Josep Borrell spune că Ucraina va pierde războiul în 3 luni
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Josep Borrell spune că Ucraina va pierde războiul în 3 luni

Șeful diplomației europene a declarat că Rusia va învinge Ucraina în trei luni, scrie presa guvernamentală rusă, care scoate din context și „îmbogățește” o afirmație a lui Josep Borrell.

Marin Gherman
Marin Gherman
20 Feb 2024
FAKE NEWS: Oamenii care refuză implanturi digitale vor fi eliminați
FAKE NEWS: Oamenii care refuză implanturi digitale vor fi eliminați

Oamenii vor suferi modificări biologice radicale, prin fuzionarea cu lumea digitală, iar cei care refuză vor fi eliminați, potrivit unei naraţiuni promovate de un cunoscut site conspiraţionist.

Cezar Manu
Cezar Manu
19 Feb 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: SUA vor suferi o înfrângere strategică în Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: SUA vor suferi o înfrângere strategică în Ucraina

SUA vor suferi o înfrângere strategică în Ucraina, afirmă propaganda pro-Kremlin, în ciuda faptului că Statele Unite nu participă la război.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Feb 2024
Monitor Fake News Nr. 64: Interviul „epocal” al lui Putin, deep-fake și Eurovision
Monitor Fake News Nr. 64: Interviul „epocal” al lui Putin, deep-fake și Eurovision

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
15 Feb 2024