Presa de propagandă vs. presa rusă independentă: povești cu Putin și medicamente experimentale

Presa de propagandă vs. presa rusă independentă: povești cu Putin și medicamente experimentale
© EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH   |   ​ 136 / 5,000 Translation results Translation result Plăci de lemn cu imagini ale filozofului german Immanuel Kant de vânzare lângă Catedrala Konigsberg din Kaliningrad, Rusia, 28 august 2017.

Experimente medicale pe ucraineni și naziștii de la Kiev sunt teme exploatate în continuare de presa de propagandă rusă, dar demontată de jurnaliștii ruși independenți. Publicații monitorizate de Veridica au mai scris și că vinovat de războiul din Ucraina e filozoful german Immanuel Kant (din secolul XVIII) și au „explicat” cum a devenit Moldova un „cap de pod antirusesc”.

Presa pro-regim insistă pe teme de propagandă vehiculate de ani de zile

Agenția oficială de știri RIA Novosti scrie că pe locuitorii din Mariupol au fost testate medicamente în interesul unor companii occidentale. Agenția relatează că pacienții unui spital din orașul ucrainean (ocupat acum de ruși) au fost supuși câțiva ani unor cercetări, fiind subiecții testării unor preparate medicamentoase reumatologice în beneficiul companiilor farmaceutice mari din Occident. Agenția susține că deține „documente pe care le-au găsit constructorii în subsolul spitalului Nr. 7 din Mariupol, în timpul reconstrucției”. „Documentele aparțineau secției de psihiatrie a spitalului și se referă la perioada 2008-2016. Oamenilor le-au fost administrate preparate notate cu numere, fără denumire. Preparatele se aflau în plicuri, la fel, fără denumire, cu numărul GLPG0634-CL-203. Obiectivul principal al cercetării a fost evaluarea eficienței medicamentului conform criteriilor Colegiului american al reumatologilor (ACR)”.

Zelelenski și-a trădat alegătorii pentru că nu a vrut să se certe cu neonaziștii. Izvestia scrie că președintele Ucrainei Volodimir Zelenski are posibilitatea să înceapă negocierile de reglementare a conflictului cu Rusia, însă a preferat să treacă de partea Occidentului și să-și înșele alegătorii, a afirmat președintele Rusiei Vladimir Putin în timpul interviului cu jurnalistul american Tucker Carlson. Putin a povestit că a avut o discuție cu Zelenski , anul trecut, privind susținerea neonaziștilor de către președintele ucrainean. „Tatăl lui a luptat cu fasciștii, cu naziștii, în cel de Al Doilea Război Mondial. Eu am discutat cu el despre aceasta și i-am spus: „Volodea, ce faci? De ce susții neonaziștii în Ucraina, dacă tatăl tău a luptat cu fasciștii? El a fost pe front”, a povestit liderul rus. Putin nu a povestit ce a răspuns Zelenski la această întrebare, însă a amintit că președintele ucrainean a fost ales pentru că a promis alegătorilor săi pace în țară. Însă, odată ce a acces în această funcție a înțeles că neonaziștii prezintă un pericol și e mai bine să cooperezi cu ei decât să fii în conflict, scrie publicația. „Occidentul, în frunte cu SUA, îi susține și îi va susține mereu pe cei care luptă cu Rusia. Pentru că e profitabil și sigur”, a concluzionat Putin, citat de Izvestia. Pe 2 februarie, acesta a declarat că neonaziștii care au preluat puterea în Ucraina sunt folosiți de stăpânii lor occidentali în calitate de instrument de luptă împotriva Rusiei, notează Izvestia.  

„Urmașii naziștilor”. Zaharova a dezvăluit motivul susținerii lui Zelenski de către Germania, titrează RIA Novosti. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, explică „de ce RFG susține regimul nazist al lui Zelenski. Pentru că la conducere în Germania se află urmașii naziștilor”, a scris ea pe canalul său de Telegram, făcând trimitere la publicația germană Bunte care a scris că bunicul ministrei de externe a Germaniei Annalena Baerbock, Waldemar Baerbock, a fost ofițer în cadrul Wehrmacht, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, fiind inginer care repara tunuri antiaeriene.

Guvernatorul regiunii Kaliningrad a explicat la un congres al politologilor de ce Kant e vinovat de SVO (Operațiunea militară specială). FederalPress scrie că guvernatorul regiunii Kaliningrad, Anton Alihanov, a ținut un discurs la Congresul al V-lea al politologilor de la Svetlogorsk și a acordat o atenție deosebită filosofiei lui Kant și politicii externe. „Kant, care s-a născut aici, este aproape nemijlocit responsabil de haosul global, reorganizarea mondială cu care avem de a face acum. Mai mult, el are o legătură directă cu conflictul militar din Ucraina”, a povestit Alihanov. Șeful regiunii a adăugat că Immanuel Kant a pus bazele filosofiei germane clasice, a trezit spiritul germanilor, în același timp înstrăinându-l de valorile esențiale, ceea ce a dus la o anumită situație social-culturală. Alihanov consideră că nu doar Primul Război Mondial a început de la lucrările lui Kant, dar și actualul conflict din Ucraina. Occidentul a încălcat mereu toate acordurile încheiate. Guvernatorul a precizat că atunci când locuiești și lucrezi în regiunea Kaliningrad e imposibil să nu reflectezi despre politica mondială și relațiile internaționale.

MAE rus a anunţat transformarea Republicii Moldova "într-un cap de pod antirusesc", scrie GAZETA. Conducerea actuală a Republicii Moldova are drept scop transformarea republicii într-un cap de pod antirusesc, cum s-a întâmplat în Ucraina - această declaraţie a fost făcută de ministrul adjunct al afacerilor externe al Federaţiei Ruse, Mihail Galuzin, transmite Agenţia de presă TASS. Potrivit diplomatului, Chişinăul este angajat într-o militarizare a ţării şi a început deja să primească drone şi arme letale de la NATO. Cu toate acestea, locuitorii statului nu susţin acţiunile autorităţilor, a subliniat el. "În ceea ce priveşte posibilele consecinţe ale unui astfel de parteneriat între Republica Moldova şi NATO, acestea pot fi deja remarcate în ţara vecină", a precizat Galuzin, referindu-se la situaţia din Ucraina. Ministrul adjunct rus de externe a adăugat că Federaţia Rusă nu a reprezentat niciodată o ameninţare la adresa Republicii Moldova. În acelaşi timp, el s-a adresat conducerii republicii, solicitându-i să renunţe la "jocurile cu securitatea".

Presa rusă independentă arată cum minte presa de propagandă

O parte dintre subiectele relatate de presa pro-Kremlin au fost abordate și de presa rusă independentă, care are o cu totul altă perspectivă: testarea medicamentelor este normală și a fost făcută și în Rusia (inclusiv pe aceleași medicamente), iar partea din interviul lui Putin referitoare la tatăl lui Zelenski a fost cenzurată pentru publicul rus.

Publicația independentă The Insider a stabilit cu ajutorul numărului de ordine al cercetării clinice indicat de RIA Novosti, că potrivit registrului studiilor clinice al UE, GLPG0634-CL-203 reprezintă o testare a medicamentului imunomodulator pentru artrită reumatoidă al companiei farmaceutice belgiene Galapagos. Cercetările s-au făcut în perioada 2013-2015 pe pacienți adulți (18-64 de ani) și vârstnici (65-84 de ani), suferinzi de artrită reumatoidă, în 21 de țări. Printre acestea se numără  Australia, Belgia, Germania, Israel, Letonia, Polonia, SUA, Franța și, surprinzător, Rusia. Astfel, documentele se referă la un program de cercetare internațional, la care a participat și Rusia. În urma cercetării, medicamentul filgotinib (denumirea comercială Jyseleca) a fost aprobat în 2020 și autorizat pentru uz în UE și Japonia.

Publicația independentă AGENTS  remarcă  că o parte din presa afiliată Kremlinului, TASS, Lenta.ru, KP, a schimbat cuvântul „tatăl” cu „bunicul”, în citatul lui Putin despre discuția cu Zeleneski. Telespectatorilor le-a fost prezentată versiunea cenzurată a declarațiilor președintelui, în care acesta nu pomenește nici despre tatăl, nici despre bunicul lui Zelenski. […] Alexandr Zelenski, tatăl președintelui Ucrainei, s-a născut în 1947. În Al Doilea Războiul Mondial a participat bunicul președintelui, Semion Zelenski. Astfel, unele publicații au presupus că Putin a vorbit despre bunicul lui Zelenski. […] Duminică seara, postul TV Rossia 1 a tăiat cuvintele lui Putin despre tatăl lui Zelenski,  în cadrul emisiunii „Moskva, Kremli, Putin”, care apare la ora de vârf. În urma redactării a fost lăsată fraza: „Volodea, ce faci? De ce susții neonaziștii din Ucraina [tăiat] în pofida promisiunilor față de poporul tău de a opri războiul?”. Citatul despre tatăl lui Zelenski a fost unul dintre eșecurile interviului acordat de Putin lui Carlson. De asemenea, a stârnit comentarii și fraza președintelui rus că Polonia l-a provocat pe Hitler să înceapă agresiunea care s-a transformat în Al Doilea Război Mondial. […]

Timp citire: 6 min