Occidentul sprijină protestele din Georgia pentru a semăna instabilitate, a mai obține o colonie post-sovietică și a avea un aliat militar în zonă, potrivit propagandei ruse.
Dezinformare: UE destabilizează situația din Georgia pentru a o transforma într-o colonie a Occidentului și a avea un aliat militar îndreptat împotriva Moscovei
ȘTIRE: Acțiunile Uniunii Europene, menite să destabilizeze situația din Georgia, ar putea urmări scopul de a transforma Tbilisi într-un aliat militar îndreptat împotriva Moscovei, potrivit senatorului Aleksei Pușkov. „Trecerea relațiilor dintre Bruxelles și Tbilisi într-o fază conflictuală este clară. În spatele acesteia se află o atitudine neo-colonială ușor cosmetizată a UE, dar în esență manifestată față de mai multe republici din fostul URSS, cărora Bruxellesul le impune anumite reguli de comportament și chiar norme de vot pentru forțele politice care sunt pe placul Occidentului”, a susține Pușkov [..]
Occidentul încearcă să aducă opoziția la putere în Georgia nu doar cu scopul de a crea o țară sub controlul Washingtonului și Bruxellesului. Această operațiune politică, este convins Pușkov, are ca scop îndepărtarea Georgiei de Rusia și alăturarea acesteia sancțiunilor occidentale, în ciuda intereselor sale economice.
Senatorul a sugerat că Occidentul ar putea transforma Georgia într-un aliat militar îndreptat împotriva Rusiei. Anterior, Georgia a declarat disponibilitatea de a adera la UE, dar fără șantaj din partea Bruxellesului.
NARAȚIUNI: 1. Occidentul destabilizează situația din Georgia pentru a o transforma într-o colonie și a o șantaja. 2. UE vrea să transforme Georgia într-un aliat militar îndreptat împotriva Rusiei.
OBIECTIV: Manipularea opiniei publice privind politicile reale ale UE față de statele Parteneriatului Estic; promovarea unor narațiuni anti-occidentale și pro-ruse în Caucaz și în spațiul post-sovietic.
REALITATE: UE nu are niciun interes să destabilizeze Georgia. Au loc proteste anti-guvernamentale, cauzate de corupție, regresul democratic și suspendarea reformelor necesare apropierii de UE
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În realitate, protestele din Georgia sunt cauzate de nemulțumirea cetățenilor față de guvernul actual care, în ciuda promisiunilor electorale, a luat decizia de a nu pune pe ordinea de zi subiectul aderării la UE până în anul 2028. Societatea georgiană a fost șocată de nivelul de violență îndreptată împotriva jurnaliștilor și protestatarilor. Zeci de reporteri au fost bătuți sau stropiți cu spray paralizant, iar unii au avut nevoie de tratament spitalicesc. Poliția din Georgia a tras cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene împotriva a mii de protestatari. Mai mulți manifestanți au fost reținuți.
Este important de menționat că Georgia și-a exprimat interesul de a adera la UE, a semnat un Acord de Asociere, ceea ce contrazice ideea transformării forțate a statului într-o colonie a Occidentului. Apropierea de UE nu este impusă de Bruxelles, ci reprezintă o aspirație a societății. Aderarea la UE nu este o politică forțată și nu are un scop colonial, după cum afirmă propaganda rusă. Astfel, narațiunea de propagandă distorsionează realitatea și subestimează aspirațiile legitime ale georgienilor.
UE nu este o alianță militară și nu poate intra ca organizație internațională într-un război împotriva cuiva. Bruxellesul își propune să sprijine dezvoltarea democratică, stabilitatea și integrarea economică a Georgiei; de altfel, aspirațiile euro-atlantice sunt statuate și de Constituția țării.
Deciziile de orientare geopolitică nu sunt impuse de UE; țările sunt cele care cer să fie primite în comunitatea europeană. De aceea, Georgia nu poate adera la UE fără să țină cont de reformele anti-corupție sau cele de transparentizare a actului decizional, solicitate de Bruxelles. Nu este vorba de un șantaj, ci de niște condiții de aderare, cunoscute drept Criterii de la Copenhaga. Așadar, dacă țara candidată nu are instituții stabile care garantează democrația, statul de drept, respectarea drepturilor omului, protecția minorităților și pluralismul politic, ea nu poate fi admisă la negocierile de aderare.
Guvernul georgian actual a fost acuzat de protestatari că a devenit unul autoritar și că adoptă o politică externă care nu se aliniază cu aspirațiile pro-occidentale ale cetățenilor. Unele decizii guvernamentale au fost considerate favorabile relațiilor cu Rusia, ceea ce a generat temeri cu privire la revenirea directă a statului sub orbita geopolitică și miliară a Moscovei.
CONTEXT/ETOS SOCIAL: Partidul de guvernământ „Visul Georgian” a acuzat UE că folosește discuțiile despre aderare ca „șantaj” și a anunțat că guvernul a decis să suspende orice discuții cu Bruxellesul pe această temă până la sfârșitul anului 2028. Constituția Georgiei stipulează că trebuie să se ia „toate măsurile” necesare pentru a integra țara atât în UE, cât și în NATO. Guvernul georgian a fost acuzat de Occident de adoptarea unor măsuri care subminează democrația prin restricții asupra libertății presei și limitarea drepturilor cetățenilor. Guvernul Georgiei a fost criticat în repetate rânduri de UE și SUA pentru regresul democratic. SUA a anunțat că suspendă parteneriatul strategic cu Georgia, fiind discutată posibila introducere a unor sancțiuni.
Guvernul Georgiei, care a adoptat o lege împotriva „agenților străini” după modelul Moscovei, susține că acționează pentru a proteja țara de interferențe externe și a preveni implicarea în conflicte militare ca în cazul Ucrainei.
Verifică sursele: