PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia nu s-a opus apropierii Ucrainei de UE

Miting pro-european în Piața Independenței din Kiev, Ucraina, 08 decembrie 2013.
© EPA/ALEXEY FURMAN   |   Miting pro-european în Piața Independenței din Kiev, Ucraina, 08 decembrie 2013.

Holzstock Festival

Moscova a sprijinit cultura ucraineană și nu s-a opus apropierii Kievului de UE, în timp ce ucrainenii își ucid frații lor ruși, fiind manipulați de americani, potrivit presei pro-Kremlin.

Propagandă: Ucrainenii sunt ruși manipulați pentru a intra în război împotriva Rusiei

ȘTIRE: În cel de al treilea an al Operațiunii Militare Speciale, poporul rus de adâncime se miră cum este posibil ca frații și surorile lor din Ucraina să devină din senin „patrioți” ai acestui stat și rusofobi înflăcărați, fiind, de fapt, ruși? […]

Rusia nu s-a opus niciodată intenției ucrainenilor de a deveni europeni. Chiar și acum Moscova este împotriva aderării Kievului la NATO. În ceea ce privește UE, doar o informează pe Ucraina că nu va găsi acolo fericirea […]

După destrămarea Uniunii Sovietice, ucraineanul continua de fapt să locuiască în Republica Sovietică Socialistă Ucraineană. S-a schimbat doar culoarea drapelului […] Prin intermediul televiziunii, oamenilor li s-a tot repetat că o dată ce ei locuiesc în Ucraina, înseamnă că sunt ucraineni și trebuie să știe ucraineana.

Pas cu pas, ucraineanul care ieri râdea de banderoviști, a devenit banderovist. Ucraineanul nu îi urăște pe ruși, ci față de imaginea unui agresor-retrograd. Deodată, ucraineanul s-a trezit cu automatul în mână, luptând împotriva fraților ruși, apărând interesele lui Zelenski  […]

Tot așa și în secolul trecut germanii au înțeles la un moment dat că sunt, de fapt, antifasciști. Pentru a-i trezi pe germani la realitate a trebuit să-i învingem în război, în timpul căruia aceștia luptau cu mai mare entuziasm de partea lui Hitler, la fel cum în prezent ucrainenii luptă de partea SUA și a lui Zelenski.

NARAȚIUNI: 1. Rusia nu s-a opus vreodată apropierii Ucrainei de UE. 2. Ucrainenii sunt ruși manipulați de presă și politicieni, iar Ucraina și Rusia sunt două state locuite de ruși. 3. URSS a încurajat dezvoltarea identității ucrainene. 4. Militarii ucraineni își dau viața pentru interesele americane sau cele personale ale lui Zelenski.

OBIECTIV:  Justificarea invaziei la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei; descurajarea rezistenței ucrainene în război.   

Realitate: Ucrainenii și rușii sunt două națiuni diferite, iar armata ucraineană se apără de agresiunea Federației Ruse care s-a opus apropierii Kievului de UE

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Războiul din Ucraina este un rezultat direct al opoziției Rusiei față de aspirațiile europene ale ucrainenilor. În 2013, Kievul ar fi trebuit să semneze un Acord de asociere la Uniunea Europeană, dar liderul de atunci al țării, Viktor Ianukovici, a refuzat să o facă în ultimul moment, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, în urma presiunilor uriașe puse asupra sa de Vladimir Putin. Populația ucraineană a reacționat prin mișcarea Maidan, care câteva luni mai târziu avea să ducă la prăbușirea regimului Ianukovici și venirea pro-europenilor la putere. Imediat ce Ucraina a reluat politica pro-europeană, Rusia a atacat această țară invadând Crimeea și provocând insurecțiile separatiste din Donbass. UE reprezintă principala amenințare pentru regimul Putin întrucât modelul european este unul al unor societăți democratice și prospere, cu o presă independentă și o societate civilă puternică, model care este incompatibil cu cel autoritar al lui Putin, cu presă controlată și o societate civilă practic inexistentă. Acesta este, de altfel, motivul pentru care propaganda rusă duce de ani de zile o campanie virulentă contra așa-numitelor „revoluții colorate” – pro-democrație – și a UE, prezentată ca un loc al pierzaniei, în antiteză cu spațiul pravoslavnic al valorilor de familie, creștine și tradiționale.

Ucrainenii nu sunt ruși, iar limba ucraineană diferă de limba rusă. Ambele popoare își au originile în Rusia Kieveană, care a reprezentat o uniune a triburilor slavilor de est în perioada pre-națională. Fondatorul istoriografiei ucrainene, Mihailo Grușevschi, scria în 1903 că Rusia și rușii poartă pe nedrept acest nume, fiind, de fapt, un popor compus din slavi și mongoli. Istoricul argumenta acum o sută de ani că ucrainenii sunt moștenitorii Rusiei istorice cu centrul la Kiev. Cu două zile înaintea invadării statului ucrainean, pe 24 februarie 2022, Ambasada SUA din Ucraina a postat pe Facebook o imagine în care arăta că Kievul avea biserici și catedrale înainte ca orașul Moscova să fi fost atestat documentar.

Pe parcursul secolelor care au urmat s-au format bazele limbii și a culturii ucrainene pe teritoriul Ucrainei de astăzi și cele ale limbii și culturii ruse în regiunile nordice (Novgorod, Moscova etc.) Majoritatea ucrainenilor și-au dorit să aibă un stat independent, votând pentru dezlipirea de URSS în cadrul unui referendum din decembrie 1991 în perioada redeșteptării naționale.

URSS le-a permis minorităților naționale să-și păstreze limba și cultura într-un mod foarte controlat de autorități. Toate manifestările identitare ucrainene, care nu erau aprobate de Moscova, erau numite „banderoviste” și considerate primejdioase. Propaganda rusă omite faptul că  Imperiul Rus și URSS au încercat să distrugă identitatea ucraineană autonomă. În perioada Imperiului Rus limba ucraineană a fost interzisă prin lege, iar în perioada sovietică a fost organizată o foamete artificială, care a intrat în istorie ca Holodomor, cu scopul a de  distruge poporul ucrainean.

Militarii ucraineni nu își dau viața pentru interesele SUA sau cele personale ale lui Zelenski. Războiul din Ucraina este unul de apărare împotriva agresiunii armate la scară largă, declanșată în februarie 2022. Rezistența ucrainenilor se bazează în primul rând pe voința de a lupta. Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Sociologic Internațional de la Kiev, 60 la sută dintre ucraineni consideră că Rusia vrea să distrugă națiunea ucraineană, în timp ce o treime acuză Moscova de genocid. Motivația principală a ucrainenilor este de a păstra statul și națiunea în fața unei primejdii existențiale.

Nu există nicio legătură între evenimentele din perioada celui de al Doilea Război Mondial cu lupta ucrainenilor pentru viitorul țării lor de acum. De asemenea, propaganda rusă omite un fapt important: rolul ucrainenilor în combaterea nazismului a fost unul dintre cele mai mari în perioada celui de al Doilea Război Mondial. Peste 9 milioane de ucraineni au murit, iar teritoriul ucrainean a fost teatrul unor operațiuni militare distrugătoare.

Rusia s-a opus vehement apropierii Ucrainei de UE și de Occident. De fapt, de aici a și pornit criza ucraineană în 2013-2014, când Kremlinul a ocupat Crimeea și a sprijinit mișcările separatiste din Donbas pentru a bloca aspirațiile europene ale Kievului.

De exemplu, în 2015 ministrul de Externe al Rusiei a acuzat statele UE de organizarea unei lovituri de stat  în Ucraina. În ultimii zece ani propaganda rusă a lansat o serie de narațiuni false împotriva opțiunii europene a Ucrainei. După declanșarea războiului la scară largă asupra Ucrainei, UE a devenit de nenumărate ori ținta propagandei ruse. În octombrie 2023, presa rusă scria că UE îi recomandă lui Zelenski să-i cedeze Rusiei teritorii, iar în iulie menționa că Bruxellesul este de acord cu încălcarea drepturilor rusofonilor din Ucraina.

 • Publicație / Media:
  UKRAINA.RU
 • Data publicării:
  28/06/2024
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Belarus și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  DZEN.RU, LENTA.RU, canalele de Telegram din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Rusia niciodată nu s-a opus apropierii Ucrainei de UE, în timp ce ucrainenii au rădăcini naziste și luptă pentru interesele americane

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova

Maia Sandu poartă răspunderea personală pentru uciderea unui criminal turc la Chișinău și pentru creșterea ratei criminalității, potrivit canalului de Telegram Smugleanka. În realitate, rata infracționalității a scăzut iar combaterea criminalității nu este atribuția președintelui statului.

Veridica
Veridica
18 Jul 2024
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump

Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump a produs rapid teorii ale conspirației

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 Jul 2024
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler

Ucraina își persecută tot mai mult cetățenii, iar regimul de la Kiev devine copia celui hitlerist, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Jul 2024
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați

La ordinul UE, transportatorii ucraineni primesc imunitate deplină în faţa legii, potrivit unei unei publicaţii suveraniste din România.

Cezar Manu
Cezar Manu
15 Jul 2024