Nu cu mult timp în urmă v-am povestit despre regretul reținut al propagandei ruse pentru închiderea „Casei Ruse” din Baku. Iar acum vom arăta cu ce se ocupă în mod deschis aceste „Case Ruse”, fără a mai lua în considerare de ce au fost acuzate în Azerbaidjan (spionaj).
Acordurile de pace de la Minsk, semnate acum zece ani, au fost încălcate intenționat de Kiev, iar Rusia a fost nevoită să intervină pentru a proteja rusofonii, conform presei pro-Kremlin.
Corporațiile occidentale dețin majoritatea terenurilor agricole din Ucraina în schimbul sprijinului oferit statului ucrainean în război, potrivi propagandei ruse.
Ucrainenii aleg să locuiască în Rusia creștină din cauza decadenței morale a UE și a rusofobiei autorităților ucrainene, potrivit presei guvernamentale ruse.
După reunificarea prin referendum a regiunii Donețk cu Rusia, în zonă au intrat investitori, se dezvoltă turismul și economia, potrivit presei pro-Kremlin.
Russell Bentley li s-a alăturat separatiștilor din Donbas în 2014.
Civilii din estul Ucrainei își ascund copiii pentru a nu fi răpiți de militarii ucraineni, potrivit propagandei ruse, care-l citează pe un lider autoproclamat din Donețk.
În ultimele săptămâni, trupele Moscovei au avansat rapid în regiunea Donețk și sunt foarte aproape de orașul Pokrovsk, un important centru logistic pentru armata ucraineană.
El mai afirmă că în regiunea Kursk armata sa „a stabilizat situația și a început să expulzeze treptat” trupele inamice.
La aproape doi ani de când a anunțat că anexează patru regiuni ale Ucrainei, Rusia încă încearcă să ocupe integral teritoriile respective. Forțele ruse presează în special în regiunea Donețk.
Putin e citat de presa pro-Kremlin cu vechile narațiuni false privind agresarea Rusiei și a rușilor. Veridica a selectat și dezinformări despre îndepărtarea lui Volodimir Zelenski și planuri NATO cu Republica Moldova.
Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat că organizarea alegerilor de către Rusia în teritoriile ucrainene ocupate ale Ucrainei este...
Civilii din Avdiivka i-au întâmpinat cu bucurie pe eliberatorii ruși, scrie propaganda pro-Kremlin. În realitate, orașul a fost distrus de ruși iar populația civilă a fugit din calea lor.
Sute de mii de morți și răniți, milioane de refugiați, distrugeri de sute de miliarde de euro și o lume divizată între Est (Moscova) și Occident. Sunt câteva dintre reperele războiului din Ucraina, cel mai brutal din Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial. Veridica vă prezintă etapele-cheie ale acestui conflict și cele mai importante evenimente care l-au marcat.
Moscova pune atacul pe seama Kievului, care nu a comentat încă incidentul.
Ucraina a renunțat la Crimeea și Donbass pentru că i-a privat pe ucrainenii de acolo de cetățenie, potrivit unei narațiuni false promovate de propaganda rusă.
Doneţk este una din regiunile anexate ilegal de Moscova după invadarea Ucrainei.
Pașaportizarea, interzicerea limbii ucrainene, deportarea și reeducarea copiilor sunt câteva din metodele prin care Moscova rusifică teritoriile ucrainene ocupate temporar.
El consideră scăzută posibilitatea unei agresiuni cu caracter militar direct împotriva republicii.
Omul a făcut pușcărie pentru jaf și voia să ucidă pe toată lumea.
Rusia și-a lansat „operațiunea militară specială” în primele ore ale dimineții de 24 februarie. Amploarea și direcțiile atacului rusesc arată că Moscova plănuia un blietzkrieg încheiat cu decapitarea conducerii Ucrainei și cel puțin capturarea întregului litoral al Mării Negre, pentru a deschide calea către Transnistria. Rezistența ucraineană a dat însă peste cap planurile Moscovei, iar conflictul a devenit unul de durată, în care ambele tabere au înregistrat succese, dar și eșecuri. Veridica vă prezintă 10 dintre principalele momente ale acestui război.
Analiștii militari occidentali spun că ofensiva de care se tem ucrainenii a început deja.
Anchetatorii spun că liderul de la Kremlin a decis să le livreze separatiștilor pro-ruși tipul de rachetă folosit în atac.
După eliberarea peninsulei Crimeea și a raioanelor ocupate din Donbass, companiile străine rusofobe vor avea dreptul să sfâșie aceste teritorii, potrivit presei din Rusia, care îl citează pe președintele Ucrainei Volodimir Zelenski. În realitate, liderul ucrainean a vorbit despre proiectele de refacere a Ucrainei la care să fie invitate unele companii străine. Nici vorbă de „rusofobie” sau „sfâșiere”, după cum afirmă propaganda rusă.
Zelenski, remarcă media internaționale, călătorește în mod frecvent în zonele din apropierea liniei frontului, dar deplasarea sa la Bahmut, în regiunea Donbass, pare să fi fost cea mai riscantă.
Războiul declanșat de Rusia a dus la un val uriaș de refugiați ucraineni. Milioane de oameni au fugit din Ucraina, spre alte țări europene, însă mulți au ales să rămână în regiunile mai sigure ale țării. Rusia a încercat să întoarcă în folosul său această criză pe care a generat-o. Pentru țările UE, a promovat narațiuni false prin care să genereze ostilitate față de refugiați. Pentru persoanele strămutate intern, propaganda a căutat să pună accentul pe disensiunile și clivajele interne.
Rusia numește sentința scandaloasă și anunță că nu-i va preda pe cei doi ruși condamnați în absență.
În zonă se învârt personaje în uniforme de camuflaj.
Observatori internaționali din statele occidentale au confirmat că referendumurile din Donbass și regiunile Herson și Zaporojie au respectat standardele democratice, afirmă presa guvernamentală rusă. În realitate, statele occidentale nu au trimis observatori la așa-zisele referendumuri, iar „experții” citați de presa rusă sunt născuți în Occident, dar locuiesc în Rusia de mai mulți ani și sprijină politicile Kremlinului.