Pașaportizarea, interzicerea limbii ucrainene, deportarea și reeducarea copiilor sunt câteva din metodele prin care Moscova rusifică teritoriile ucrainene ocupate temporar.
El consideră scăzută posibilitatea unei agresiuni cu caracter militar direct împotriva republicii.
Omul a făcut pușcărie pentru jaf și voia să ucidă pe toată lumea.
Rusia și-a lansat „operațiunea militară specială” în primele ore ale dimineții de 24 februarie. Amploarea și direcțiile atacului rusesc arată că Moscova plănuia un blietzkrieg încheiat cu decapitarea conducerii Ucrainei și cel puțin capturarea întregului litoral al Mării Negre, pentru a deschide calea către Transnistria. Rezistența ucraineană a dat însă peste cap planurile Moscovei, iar conflictul a devenit unul de durată, în care ambele tabere au înregistrat succese, dar și eșecuri. Veridica vă prezintă 10 dintre principalele momente ale acestui război.
Analiștii militari occidentali spun că ofensiva de care se tem ucrainenii a început deja.
Anchetatorii spun că liderul de la Kremlin a decis să le livreze separatiștilor pro-ruși tipul de rachetă folosit în atac.
După eliberarea peninsulei Crimeea și a raioanelor ocupate din Donbass, companiile străine rusofobe vor avea dreptul să sfâșie aceste teritorii, potrivit presei din Rusia, care îl citează pe președintele Ucrainei Volodimir Zelenski. În realitate, liderul ucrainean a vorbit despre proiectele de refacere a Ucrainei la care să fie invitate unele companii străine. Nici vorbă de „rusofobie” sau „sfâșiere”, după cum afirmă propaganda rusă.
Zelenski, remarcă media internaționale, călătorește în mod frecvent în zonele din apropierea liniei frontului, dar deplasarea sa la Bahmut, în regiunea Donbass, pare să fi fost cea mai riscantă.
Războiul declanșat de Rusia a dus la un val uriaș de refugiați ucraineni. Milioane de oameni au fugit din Ucraina, spre alte țări europene, însă mulți au ales să rămână în regiunile mai sigure ale țării. Rusia a încercat să întoarcă în folosul său această criză pe care a generat-o. Pentru țările UE, a promovat narațiuni false prin care să genereze ostilitate față de refugiați. Pentru persoanele strămutate intern, propaganda a căutat să pună accentul pe disensiunile și clivajele interne.
Rusia numește sentința scandaloasă și anunță că nu-i va preda pe cei doi ruși condamnați în absență.
În zonă se învârt personaje în uniforme de camuflaj.
Rusia a anexat săptămâna trecută 15% din Ucraina – provinciile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie iar Putin a ordonat mobilizare parțială, prima după 1941. Propaganda de război, dezinformarea și discursul instigator la ură contribuie la escaladarea conflictului.
Observatori internaționali din statele occidentale au confirmat că referendumurile din Donbass și regiunile Herson și Zaporojie au respectat standardele democratice, afirmă presa guvernamentală rusă. În realitate, statele occidentale nu au trimis observatori la așa-zisele referendumuri, iar „experții” citați de presa rusă sunt născuți în Occident, dar locuiesc în Rusia de mai mulți ani și sprijină politicile Kremlinului.
Populația din Donbass, Zaporojie și Herson are dreptul la autodeterminare, potrivit Cartei ONU, de aceea referendumurile din sudul și estul Ucrainei sunt legitime, potrivit ministrului rus de externe, Serghei Lavrov. În realitate, Rusia a încălcat Declarația principiilor dreptului internațional a ONU, invadând Ucraina, iar referendumurile nu vor fi recunoscute de comunitatea internațională.
Forțele speciale ucrainene spun că au preluat controlul unui oraș-cheie de pe traseul de aprovizionare a trupelor ruse.
Transnistria a ieşit, de facto, de sub controlul autorităţilor centrale după un conflict armat soldat cu sute de morţi şi tranşat odată cu intervenţia trupelor Moscovei de partea rebelilor secesionişti, în 1992.
Luna trecută, Phenianul a recunoscut cele două entităti separatiste - aşa-numitele republici populare Doneţk (DPR) şi Lugansk (LPR), din bazinul carbonifer Donbass – înființate de ruși în estul Ucrainei.
„S-a acordat o atenție deosebită armonizării legislației” regiunilor separatiste cu cea a Rusiei.
Presa rusă independentă relatează că medici, profesori, funcționari și constructori ruși sunt trimiși în teritoriile ocupate din Ucraina pentru a pregăti „unirea cu Rusia”. În același timp, sancțiunile occidentale lovesc în economia rusă și în bunăstarea populației, spun experții. Președintele Putin însă, continuă să șantajeze Europa cu frigul la iarnă și foamete.
Fără recunoaștere internațională, Republica Donețk mai face un pas pentru executarea a doi cetățeni britanici și unul marocan, condamnați la moarte pentru că au luptat ca mercenari de partea Ucrainei
Armata ucraineană aduce în orașul Lisiciansk cadavre și tehnică militară distrusă pentru a înscena un nou masacru, afirmă reprezentanți ai Ministerului rus al Apărării. Este cea mai recentă dintr-o serie de narațiuni false prin care Moscova încearcă să atribuie Ucrainei responsabilitatea pentru crimele de război comise de militarii ruși.
Canalele de Telegram din Rusia și din republicile autoproclamate Donețk și Lugansk distribuie narațiuni de propagandă potrivit cărora conducerea de la Kiev începe să înțeleagă că Harkovul se va uni cu Rusia, de aceea nu investește în reconstrucția acestei regiuni. În realitate, Ucraina a exclus cedarea vreunui teritoriu, dar nu poate lansa reconstrucția cât timp orașele îi sunt bombardate.
Locuitorii din Zaporojie au cerut ca orașul lor să fie alipit la autoproclamata Republică Populară Donețk, scrie presa din Rusia. E o invenție; nu există vreo solicitare în acest sens.
În ciuda superiorității covârșitoare a forțelor sale, Rusia nu a atins vreun obiectiv notabil în Ucraina, în primul rând din cauza rezistenței înverșunate a urainenilor. Această rezistență se vede și în teritoriile ocupate de armata rusă, în care populația refuză să accepte forțele de ocupație și puținii colaboratori locali pe care acestea încearcă să îi impună la conducere.
SÂMBĂTĂ, 23 septembrie, ZIUA 576. Olena Zelenska: rușii au avariat 81 de universități ucrainene.
Majoritatea ucrainenilor așteaptă să fie eliberați de Rusia, care a fost silită să lanseze o operațiune specială și este victima agresiunii ucrainenilor, afirmă liderul separatist din Luhansk. Narațiunile false sunt amplificate de presa din Rusia.
În articolele selectate săptămâna aceasta de Veridica, jurnaliștii le cer colegilor de breaslă care au pactizat cu regimul Putin să spună adevărul, scriu despre modul în care e abordat războiul în școlile din Rusia și relatează cum a fost introdusă în manualele școlare, încă de acum câțiva ani, informația care să justifice agresiunea rusă în Ucraina.
Presa din Rusia scrie că doar Kievul este de vină pentru prelungirea războiului din Ucraina. Narațiunea este folosită alături de mesaje de propagandă mai vechi, potrivit cărora Moscova desfășoară o operațiune militară specială și îi protejează pe civili, pe care Kievul îi folosește ca scuturi umane.
În regiunea Luhansk a fost descoperit un lagăr de concentrare, în care erau torturați rusofonii, potrivit unei narațiuni false distribuite de presa guvernamentală rusă. Aceasta prezintă Rusia drept un stat care, prin „operațiunea militară specială” din Donbass a eliberat populația locală și a alungat „naziștii” și „naționaliștii”.
Propaganda rusă continuă să încerce să justifice invadarea Ucrainei și bombardarea obiectivelor civile, inclusiv școli și spitale. Potrivit unei narațiuni recente, era iminent un atac ucrainean asupra Donbassului, iar Kievul își masca intențiile dislocând militari în școli și spitale.
Rusia încearcă să justifice și să cosmetizeze invadarea Ucrainei printr-o propagandă agresivă, în care sunt reluate multe teze și idei prezente de ani de zile în dezinformările și discursul oficial al Moscovei. Printre acestea, obsesia pentru „naziști” inexistenți, catalogarea celor care se opun politicilor Kremlinului drept „trădători” și denunțarea unei-așa zise „ideologii” LGBTQ.
Presa guvernamentală rusă a publicat o serie de documente care ar demonstra că Ucraina pregătea o invazie asupra Donbass-ului în martie a.c. Narațiunea a fost lansată cu scopul de a justifica acțiunile militare ale Rusiei împotriva Ucrainei.