Știri

Ucraina salută verdictul justiției olandeze în cazul avionului malaezian de pasageri doborât de o rachetă rusă în 2014

O fotografie plină pusă la dispoziție de serviciul de presă prezidențial ucrainean arată că președintele ucrainean Volodymyr Zelensky se întâlnește cu autoritățile militare în timpul vizitei în orașul recucerit Herson, Ucraina, 14 noiembrie 2022.
© EPA-EFE/UKRAINE PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES   |   O fotografie plină pusă la dispoziție de serviciul de presă prezidențial ucrainean arată că președintele ucrainean Volodymyr Zelensky se întâlnește cu autoritățile militare în timpul vizitei în orașul recucerit Herson, Ucraina, 14 noiembrie 2022.

Kievul a salutat sentințele pronunțate joi de un tribunal olandez, care a condamnat doi ruși și un ucrainean la închisoare pe viață pentru doborârea unui avion de linie malaezian deasupra Ucrainei, în 2014, cu 298 de oameni la bord.

"O decizie importantă a instanței de la Haga. Primele sentințe pentru cei responsabili pentru doborârea #MH17", a scris președintele Volodimir Zelenski pe Twitter. "Dar este necesar ca și cei care au ordonat-o să ajungă pe banca acuzaților, pentru că sentimentul de impunitate duce la noi crime. Trebuie să risipim această iluzie. Pedeapsa pentru toate atrocitățile rusești - atât atunci, cât și acum - va fi inevitabilă".

Cei trei condamnați în lipsă sunt foștii agenți ai serviciilor secrete ruse Igor Ghirkin și Serghei Dubinski, alături de Leonid Hartcenko, un lider separatist ucrainean. Avionul a fost doborât în timp ce separatiștii susținuți de ruși luptau cu forțele ucrainene în estul Ucrainei, o regiune în care luptele continuă și după invazia rusă. Instanța de la Haga a admis că zborul Malaysian Airlines MH17 a fost doborât de o rachetă de fabricație rusă, trasă de pe un câmp din estul Ucrainei și că Rusia deținea controlul general asupra forțelor separatiste.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a salutat „efortul comun profund” al Ucrainei, Țărilor de Jos, Belgiei, Australiei și Malaeziei. „Verdictele de astăzi transmit Rusiei un mesaj: nicio cantitate de minciuni nu te poate scăpa de justiție. Toți criminalii din lanțul de comandă rusesc vor fi trași la răspundere”, a scris el pe Twitter.

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a declarat că decizia a transmis „cel mai puternic semnal întregii lumi, inclusiv Rusiei, că fiecare crimă de război comisă de ruși va fi documentată, investigată și încheiată prin concluzii. Indiferent cât timp va dura”.

Rusia a calificat drept scandaloasă sentința tribunalului olandez, care potrivit Moscovei, s-a aflat sub presiune politică. Un deputat rus a declarat că decizia n-are consecințe legale pentru că cei doi ruși nu vor fi extrădați.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica News

Veridica News
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Continuă bombardamentele în Fâșia Gaza
Continuă bombardamentele în Fâșia Gaza

Aviația israeliană a lovit și sudul Libanului.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024
Germania: start pentru EURO 2024
Germania: start pentru EURO 2024

În meciul de deschidere joacă echipa țării gazdă și Scoția.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024
Acord de securitate Statele Unite-Ucraina, care ar putea deschide calea Kievului spre NATO
Acord de securitate Statele Unite-Ucraina, care ar putea deschide calea Kievului spre NATO

Primul între egali în cadrul Alianței, Washingtonul îşi reafirmă sprijinul pentru apărarea, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024
Rușii susțin că au doborât aproape 90 de drone ucrainene
Rușii susțin că au doborât aproape 90 de drone ucrainene

Cele mai multe au vizat regiunea Rostov, care găzduiește cartierul general al invaziei.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024