PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Pacea, realizabilă doar prin anexarea Ucrainei

Președintele rus Vladimir Putin și prim-ministrul Dmitri Medvedev ciocnesc paharele în timpul recepției de marcare a „Zilei Rusiei”, la Marele Palat al Kremlinului din Moscova, Rusia, 12 iunie 2019.
© EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ/SPUTNIK/KREMLIN POOL   |   Președintele rus Vladimir Putin și prim-ministrul Dmitri Medvedev ciocnesc paharele în timpul recepției de marcare a „Zilei Rusiei”, la Marele Palat al Kremlinului din Moscova, Rusia, 12 iunie 2019.

Susține jurnalismul independent

Capitularea Ucrainei și reunificarea ei cu Rusia reprezintă unicul plan de pace viabil, spune fostul președinte rus Dmitri Medvedev, preluat de propaganda pro-Kremlin.

Propagandă: Pacea va fi instaurată după ce Ucraina va fi dezarmată și anexată de Rusia

ȘTIRE: O formulă liniștită și realizabilă de pace, una rusească, a fost propusă de președintele partidului politic „Rusia unită”, președintele adjunct al Consiliului de Securitate ale Federației Ruse, Dmitri Medvedev […].

El a spus că Ucraina nu arată că trebuie să se așeze la masa negocierilor, în orice caz în baza recunoașterii unor realități, după cum a spus recent președintele Vladimir Putin.

„Pentru ei, realitățile sunt reprezentate de formula de pace propusă de un clovn din provincie rămas fără creier și îmbrăcat într-un tricou verde. Dacă așa stau lucrurile, unica ieșire este să propunem o formulă rusească, una realistă și umană pentru toți”, a spus Medvedev.

El a amintit câteva puncte ale acestei formule de pace, care prevăd recunoașterea înfrângerii de către fosta Ucraină în conflict, capitularea ei și a juntei neonaziste de la Kiev. Mai este nevoie de demilitarizarea Ucrainei și interzicerea creării a unor formațiuni militare pe teritoriul ei în viitor […].

ONU va fi nevoită să constate că Kievul nu mai este un subiect al relațiilor internaționale și nu poate intra în alianțe militare fără acordul Rusiei […].

Un parlament provizoriu va declara Ucraina drept teritoriu al Rusiei și va avea loc actul de reunificare. Parlamentul va fi dizolvat, iar ONU va recunoaște reunificarea. Aceasta este o formulă blândă de pace. O poziție de compromis, nu-i așa?

NARAȚIUNE: În Ucraina va fi pace doar când aceasta va capitula și va fi anexată de Rusia.

Realitate: Planul Moscovei nu este unul de pace, ci de cucerire și lichidare a unui stat independent. Argumentele lui Medvedev, similare cu cele ale Germaniei naziste

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Dmitri Mevedev, văzut cândva ca un moderat și un reformist, a devenit, după invadarea Ucrainei la scară largă, în urmă cu doi ani, una dintre cele mai virulente și mai radicale voci ale Moscovei. El a lansat atacuri vitriolice împotriva Ucrainei și Occidentului, împletind de multe ori amenințări care merg până la război de proporții și exterminare cu insulte personale neobișinuite în comunicarea politică la un așa nivel. Discursul lui Medvedev este surprinzător chiar și pentru standardele, nu foarte ridicate, fixate de Kremlin și de presa de propagandă în ultimii ani, astfel încât s-au căutat explicații pentru această violență verbală; una dintre ele, publicată de publicația rusă independentă The Insider, corela ieșirile lui Medvedev pe Telegram cu livrările de vin de la podgoria sa din Italia.

În realitate, președintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse nu propune o formulă de pace, ci un plan de cucerire și lichidare a unui stat independent.

Ironizând formula de pace a lui Volodimir Zekenski, care prevede retragerea tuturor trupelor rusești de pe teritoriul Ucrainei, Medvedev susține că Rusia are dreptul să ocupe acest stat, iar ONU să recunoască „reunificarea”.

De fapt, argumentația lui Medvedev seamănă izbitor de mult cu cea a liderilor naziști din Germania care explicau de ce trebuie anexate teritorii ale Cehoslovaciei, Austriei, Poloniei sau altor state invocând „drepturi” istorice, naționale sau rasiale. Dmitri Medvedev vorbește de „reunificare” atunci când se referă la cucerirea de tip imperial a unei țări independente, care a fost atacată neprovocat, și la intenția de a elimina identitatea națională a ucrainenilor – ceea ce se apropie mult de definiția dată genocidului în Convenția ONU pentru prevenirea și combaterea crimei de genocid.

Ucraina și-a proclamat independența prima oară odată cu prăbușirea Imperiului Rus, în condițiile în care teritoriul pe care se află avea, în ciuda perioadei în care făcuse parte din imperiu, o identitate istorică și lingvistică diferită. Liderul bolșevic Vladimir Lenin a dispus invadarea Republicii Populare Ucrainene, iar forțele sale au ajuns până la Kiev, unde a fost instaurat un guvern provizoriu, și au lichidat rezistența politică și militară a ucrainenilor. Războiul de atunci este numit în manualele de istorie din Ucraina primul război ruso-ucrainean, în urma căruia Ucraina a fost integrată cu forța în proiectul geopolitic cunoscut mai târziu ca URSS. A urmat Holodomorul și alte evenimente tragice pentru poporul ucrainean, în urma cărora s-a produs rusificarea populației și distrugerea identității naționale autohtone. Având în vedere această istorie, este clar că nu se poate pune problema de o „reunificare” ci doar de o nouă cucerire și anexare forțată.  

Dincolo de aceste aspecte istorice, din punct de vedere al normelor dreptului internațional, Rusia este cea care a invadat Ucraina începând cu anul 2014 și a comis o serie de crime de război în timpul invaziei la scară largă. ONU, pe care Medvedev o consideră datoare să recunoască la un moment dat „reunificarea”, a condamnat în repetate rânduri războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Adunarea Generală a ONU a cerut retragerea imediată a trupelor ruse care au invadat Ucraina, solicitând o pace „justă şi durabilă". Așadar, potrivit ONU, retragerea trupelor ruse este calea spre pace, nu continuarea războiului de cucerire pentru care pledează Medvedev.

În martie 2023 , Curtea Internațională de la Haga a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin. În document se arată că președintele rus nu a reușit să-și exercite controlul în mod corespunzător asupra subordonaților civili și militari care au comis acte criminale sau a permis săvârșirea acestor acte.

În ceea ce privește acuzațiile de nazism, după a mai scris Veridica, pentru Rusia este nazist ceea ce vine în contradicție cu viziunea proprie despre organizarea politică corectă a vecinilor săi. Deseori, naționalismul și nazismul sunt sinonime în cazul narațiunilor Federației Ruse. Încă din 2015 Ucraina a interzis prin lege ideologia nazistă și comunistă. Mai mult decât atât, de la proclamarea independenței statului ucrainean niciun partid sau candidat nazist nu s-a înscris la alegeri. Chiar și partidele naționaliste de dreapta fie nu au trecut de pragul electoral, fie, atunci când au reușit acest lucru,  au obținut maximum 6-8 la sută din numărul de mandate. Presa rusă cataloghează în mod tradițional manifestările naționaliste/identitare din spațiul ex-sovietic drept forme de nazism.

Planul de pace anunțat de Dmitri Medvedev repetă sloganurile propagandei ruse în contextul invaziei la scară largă. Medvedev propune exact ceea ce a anunțat Vladimir Putin pe 24 februarie 2022 (denazificarea și demilitarizarea), prezentând aceste scopuri ale războiului de cotropire ca puncte ale unui plan de pace.

Promovarea acestei știri de către rețeaua presei guvernamentale ruse, inclusiv în regiunile ocupate de Rusia, are ca scop să descurajeze rezistența ucraineană, să crească distanța psihologică și informațională între Kiev și cetățeni. În același timp, narațiunea falsă are ca scop să prezinte acțiunile trupelor ruse pe teritoriul Ucrainei ca fiind de mare succes și să încurajeze înscrierea bărbaților în armată.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false din perioada războiului din Ucraina privind „victoriile” armatei ruse. Recent, intrarea trupelor ruse pe teritoriul orașului Avdiivka aflat în ruine a fost prezentată ca un eveniment istoric pentru civili. Presa de la Moscova a scris că Rusia câștiga războiul dacă era la fel de brutală ca Israelul.  Potrivit propagandei de război a Rusiei, principiile morale împiedică Moscova să încheie războiul. La un an de la lansarea invaziei la scară largă, presa rusă demonstra că „operațiunea militară specială” a salvat Rusia de invazia NATO și nazismul ucrainean. A fost deseori promovată  narațiunea falsă despre reținerea Moscovei, atunci când bombardează Ucraina, știind că ucrainenii nu-i susțin pe liderii naziști de la Kiev.

 • Publicație / Media:
  UKRAINA.RU
 • Data publicării:
  14/03/2024
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  LENTA.RU, DZEN.RU, DNR-NEWS.RU, IZVESTIA, URA.RU, LIFE.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  În Ucraina va fi pace doar când aceasta va capitula și va fi anexată de Rusia.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 6 min
Propagandă de război: NATO ar putea ocupa Ucraina, iar Rusia îi apără suveranitatea
Propagandă de război: NATO ar putea ocupa Ucraina, iar Rusia îi apără suveranitatea

În timp ce politicienii ucraineni au nevoie de război pentru a rămâne la putere, Rusia contribuie la păstrarea suveranității Ucrainei în fața pericolelor cauzate de NATO. 

Marin Gherman
Marin Gherman
19 Apr 2024
Monitor Fake News Nr. 73: Eclipsa și Apocalipsa, atacuri imaginare ale Iranului, rușii și Olimpiada
Monitor Fake News Nr. 73: Eclipsa și Apocalipsa, atacuri imaginare ale Iranului, rușii și Olimpiada

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
18 Apr 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul șantajează Occidentul cu un dezastru nuclear
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul șantajează Occidentul cu un dezastru nuclear

Ucraina șantajează Occidentul cu provocarea unui dezastru nuclear în Europa dacă nu va mai fi sprijinită în război, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
17 Apr 2024
FAKE NEWS: Băncile private nu dau credite românilor
FAKE NEWS: Băncile private nu dau credite românilor

Băncile private fac bani pe spinarea românilor, pe care refuză să-i ajute prin creditare, potrivit publicaţiei unui partid suveranist, de orientare extremistă.

Cezar Manu
Cezar Manu
15 Apr 2024