Știri

Schimbare la vârful ministerului ucrainean al Apărării

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, la Liov, Ucraina, 18 iulie 2022 (reeditat la 3 septembrie 2023). Președintele ucrainean Zelensky a declarat pe 3 septembrie că a decis să-l demită pe Reznikov din postul său de șef al apărării. Șeful statului ucrainean a adăugat că va cere parlamentului înlocuirea lui Reznikov cu Rustem Umerov.
© EPA-EFE/MYKOLA TYS   |   Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, la Liov, Ucraina, 18 iulie 2022 (reeditat la 3 septembrie 2023). Președintele ucrainean Zelensky a declarat pe 3 septembrie că a decis să-l demită pe Reznikov din postul său de șef al apărării. Șeful statului ucrainean a adăugat că va cere parlamentului înlocuirea lui Reznikov cu Rustem Umerov.

Holzstock Festival

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat înlocuirea ministrului  Apărării, Oleksi Reznikov. În obișnuitul său discurs nocturn adresat națiunii, Zelenski a amintit că „Reznikov a trecut prin mai bine de 550 de zile de război”, iar „ministerul are nevoie de noi abordări și noi moduri de interacțiune cu armata și cu societatea”. Numit ministru cu trei luni înainte de declanșarea, pe 24 februarie 2022,  a invaziei ruse, Reznikov (57 de ani) a lucrat în special pentru a-i convinge pe aliații occidentali să-i livreze Kievului tancuri grele, obuziere sau sisteme de apărarea aeriană Patriot.  

Corupție

Potrivit unei anchete jurnalistice, realizată recent de un cartel de mass-media ucrainene, ministerul Apărării a semnat, în toamna anului 2022, un contract cu o companie turcă pentru furnizarea de uniforme de iarnă, iar prețul acestora s-a triplat după semnare. Jurnaliștii ucraineni au mai stabilit că uniformele de iarnă pot fi achiziționate în Turcia la prețuri mult sub cele plătite de minister companiei turcești, printre ai cărei proprietari ar fi figura nepotul unui politician din partidul președintelui Zelenski. Reznikov a calificat acuzațiile drept false și a dat asigurări că prețurile practicate corespund celor oferite de producătorii din Turcia. La sfârșitul lunii ianuarie anul acesta, o serie de înalți oficiali au fost revocați din posturi, după ce presa a dezvăluit sume supraevaluate într-un contract semnat de minister și legat de achiziționarea de produse alimentare pentru soldați. Reznikov a recunoscut, atunci, că serviciile anticorupție ale ministerului său „au eșuat în sarcina lor”. La începutul lunii august, toți oficialii regionali responsabili cu încorporarea militarilor au fost demiși de Zelenski, fiindcă patronau un sistem care le permitea multor potențial recruți să scape de armată.  

De la FPS la Apărare

Viitorul ministru ucrainean al Apărării e șeful de la Fondul Proprietății de Stat, etnicul tătar Rustem Umerov, în vârstă de 41 de ani. El s-a născut în Uzbekistan, unde familia sa fusese exilată sub dictatorul sovietic Iosif Stalin, și era copil când părinții s-au reinstalat în Crimeea. Deputat din 2019, Umerov a fost co-președinte al așa-numitei Platforme Crimeea, care a coordonat eforturile diplomatice ale Kievului pentru recuperarea peninsulei anexată de ruși în 2014, în urma unui așa-zis referendum. Tătarii, care reprezintă 12-15% din populația Crimeei, au boicotat în mare măsură referendumul și au devenit din nou ținta represiunii rusești.  

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica News

Veridica News
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
Continuă bombardamentele în Fâșia Gaza
Continuă bombardamentele în Fâșia Gaza

Militarii israelieni ar fi „eliminat zeci de teroriști, în atacuri aeriene țintite și în lupte la corp”.

Veridica News
Veridica News
23 Jul 2024
A murit un mercenar japonez, care lupta pentru ruși în Ucraina invadată
A murit un mercenar japonez, care lupta pentru ruși în Ucraina invadată

Între Moscova și Tokyo există un diferend istoric, legat de Arhipelagul Kurilelor.

Veridica News
Veridica News
23 Jul 2024
Atât rușii, cât și ucrainenii susțin că au anihilat dronele inamice
Atât rușii, cât și ucrainenii susțin că au anihilat dronele inamice

Oficiali ucraineni au anunțat că un atac aerian al armatei ruse de invazie a afectat infrastructura critică din regiunea Sumî.

Veridica News
Veridica News
23 Jul 2024
Guvernanții pro-europeni de la Chișinău se așteaptă la intensificarea acțiunilor destabilizatoare patronate de ruși
Guvernanții pro-europeni de la Chișinău se așteaptă la intensificarea acțiunilor destabilizatoare patronate de ruși

„Se dorește crearea percepției că opțiunea noastră de a ne integra în UE va aduce războiul peste noi” – acuză vicepremierul Cristina Gherasimov.

Veridica News
Veridica News
23 Jul 2024