Monitor Fake News Nr. 78: Africani în armata ucraineană și promisiunea raiului pentru rușii care mor în război

O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019
© EPA-EFE/HARISH TYAGI   |   O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019

Holzstock Festival

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Operaţiune secretă israeliană de influenţare a opiniei americanilor despre război

nytimes.com / 5 iun. 2024

Israelul a organizat şi plătit o campanie clandestină de influenţare a parlamentarilor americani şi a opiniei publice din Statele Unite în favoarea acţiunilor sale militare din Gaza. Concluzia jurnaliştilor de la cotidianul The New York Times se bazează pe mărturiile a patru actuali sau foşti oficiali israelieni implicaţi, precum şi pe documente legate de operaţiune.

 

Potrivit acestora, campania a fost comandată de Ministerul Afacerilor Diasporei din Israel, organism guvernamental care a alocat aproximativ două milioane de dolari companiei Stoic, o firmă de marketing politic din Tel Aviv. Începută în octombrie anul trecut, la câteva săptămâni de la începerea războiului, campania este încă activă pe platforma X. În momentele de vârf ale operaţiunii, sute de conturi false ale unor cetăţeni americani fictivi au postat comentarii pro-Israel pe reţelele X, Facebook şi Instagram. Mesajele erau focalizate preponderent asupra parlamentarilor americani, în special a membrilor de culoare ai Partidului Democrat, îndemnaţi să pledeze pentru continuarea finanţării armatei israelien. Investigaţia îi nominalizează, printre alţii, pe newyorkezul Hakeem Jeffries, liderul minorităţii din Camera Reprezentanţilor, pe senatorul de Georgia Raphael Warnock şi pe Ritchie Torres, deputat democrat de New York. Pentru a genera cât mai multe postări a fost utilizat ChatGPT, chatbot-ul alimentat de Inteligenţa Artificială. În paralel cu campania propriu-zisă, au fost create trei site-uri de ştiri false în limba engleză, cu nume precum Non-Agenda şi UnFold Magazine, care au copiat şi rescris articole preluate inclusiv de la CNN şi The Wall Street Journal pentru a susţine poziţia Israelului în război. Conturile false de pe Reddit erau apoi „legate” de articolele de pe aşa-numitele site-uri de ştiri pentru a fi promovate. Deşi jurnaliştii de la The New York Times au meritul de a fi devoalat implicarea guvernului israelian în operaţiune, primele informaţii despre campania pro-Israel au fost publicate în martie de site-ul israelian Fake Reporter, specializat în combaterea dezonformării, şi de cotidianul Haaretz. La sfârşitul lunii mai, compania Meta - care deţine Facebook şi Instagram, şi Open AI - care produce ChatGPT, au anunţat la rândul lor că au depistat şi desfiinţat 510 conturi, 11 pagini şi un grup pe Facebook, precum şi 32 de conturi Instagram asociate operaţiunii clandestine israeliene.

 

Campania de influenţare a publicului şi oficialilor americani arată cât de departe este dispus să meargă Israelul în încercarea de a-şi asigura susţinerea Statelor Unite pentru acţiunile din Gaza, criticate de o tot mai mare parte a comunităţii internaţionale. New York Times aminteşte că preşedintele Joe Biden a semnat de curând acordarea unui ajutor militar de 15 miliarde de dolari guvernului Netanyahu, în condiţiile în care conflictul este tot mai nepopular în rândul americanilor din cauza numărului impresionant de victime civile. Experţii în reţele de socializare spun că operaţiunea reprezintă primul caz documentat în care guvernul israelian organizează o campnaie de influenţare a guvernului SUA. Astfel de campanii sponsorizate de guverne nu sunt neobişnuite, dar ele sunt dificil de probat. Iranul, Coreea de Nord, China, Rusia şi Statele Unite sunt adesea acuzate că se află în spatele unor acţiuni similare, dar implicarea acestora este mascată prin externalizarea operaţiunilor către companii private sau prin terţe ţări. „Rolul jucat de Israel în această afacere este nesăbuit şi probabil inutil”, consideră Achiya Scatz, directorul executiv al FakeReporter, adăugând că „această operaţiune dirijată de Israel care se amestecă în politica SUA este iresponsabilă”. Ministerul israelian al Afacerilor Diasporei a negat implicarea în campanie şi a spus că nu are nicio legătură cu compania Stoic. Firma - care a încasat două milioane de dolari pentru derularea operaţiunii - nu arăspuns la solicitările jurnaliştilor, cum nu au răspuns nici parlamentarii americani nominalizaţi în investigaţia de presă. Pe de altă parte, oficialii Meta şi OpenAI susţin că impactul campaniei de influenţare israeliene nu a fost foarte mare. Şi asta pentru că există posibilitatea ca mulţi dintre cei peste 40.000 de urmăritori ai conturilor false de pe X, Facebook şi Instagram să fi fost roboţi şi să nu fi generat o audienţă substanţială.

Falsul voluntarilor africani din armata Ucrainei

rfi.fr / 30 mai 2024;

La mai puţin de o lună de la inaugurare, ambasada Ucrainei în capitala Coastei de Fildeş a devenit ţinta online a propagandiştilor pro-ruşi. În 29 mai, în chiar ziua în care secretarul de stat american declara că aliaţii Ucrainei îşi vor spori livrările de arme către Kiev, pe reţelele de socializare a fost distribuit un presupus comunicat de presă din care reieşea că reprezentanţa diplomatică ucraineană din Abidjan  recrutează tineri voluntari din ţara africană, dispuşi să lupte în războiul cu invadatorii ruşi. Documentul, care purta însemnele oficiale şi culorile Ucrainei, preciza condiţiile care trebuie îndeplinite, îi direcţiona pe cei interesaţi către un număr de telefon ivorian şi indica ziua de 30 mai ca dată a începerii recrutărilor.

 

Anunţul este în întregime fals. Abia inaugurată, ambasada Ucrainei în Abidjan nu are în prezent decât un funcţionar, restul personalului urmând să ajungă la post în câteva săptămâni. Există şi alte inadvertenţe, incompatibile cu un document oficial: numărul de telefon indicat are opt cifre în loc de zece, câte conţin numerele din Coasta de Fildeş, iar greşelile de ortografie în limba franceză sunt grosolane. În plus, pretinsul document nu poartă ştampila ambasadei, cerinţă de autentificare obligatorie. De altfel, autorităţile ucrainene au reacţionat prompt, denunţând o tentativă de manipulare provocatoare a serviciilor speciale ale Rusiei, menită să perturbe Summitul internaţional dedicat păcii din Ucraina, programat la sfârşitul săptămânii în Elveţia.

Un cleric rus le promite soldaţilor viaţă fără de moarte  

sg.news.yahoo.com / 29 mai  2024; youtube.com/@russianmediamonitor

Decizia nefastă a preşedintelui Vladimir Putin de a invada Ucraina i-a pus la grea încercare pe propagandiştii Kremlinului, nevoiţi să recurgă la cele mai bizare metode pentru a recruta cât mai mulţi voluntari şi a alina durerea familiilor îndoliate de pierderile de pe câmpul de luptă. Încă din februarie 2022, loialiştii lui Putin s-au străduit să convingă că războiul este unul „sfânt”, un veritabil „Jihad global” împotriva Occidentului decăzut şi blasfemator. 

Vladimir Soloviov, jurnalist (ian. 2023):

„O parte a societăţii noastre încă nu înţelege că este vorba cu adevărat de un război sfânt. Este un război patriotic. Suntem în război cu întregul bloc NATO, împotriva a 50 de ţări satanice.”

Apti Alaudinov, comandantul Diviziei Akhmat (ian. 2023):

„Încă de la începutul evenimentelor am spus că suntem cu toţii într-un război sfânt. (…) Vedem în fiecare zi revărsarea turbată a sentimentelor satanice din Occident, începând cu America şi Europa. Vedem zilnic ce se întâmplă: Biblia şi Coranul sunt călcate în picioare şi arse.”

 

Viaceslav Nikonov, deputat în Duma de Stat (aprilie 2022):

„De fapt, noi întruchipăm forţele Binelui în lumea modernă, pentru că această încleştare este una metafizică. Este o încleştare între forţele Binelui şi ale Răului. Noi suntem de partea Binelui, împotrivă forţelor Răului absolut întrupatb în batalioanle naziste ucrainene.”

 Magomed Kitanaev, teolog, vorbindu-le soldaţilor (ian. 2023)

„Papa de la Roma a deschis oficial templul lui Satan. Din acest motiv ei sunt de partea Satanei! Iar noi suntem de partea lui Dumnezeu! Noi apărăm legile divine! De asta Creatorul Suprem ne ajută pe noi ! Creatorul Suprem al Cerului şi Pământului ! Îngerii Lui sunt cu noi!”

Se pare că toate aceste promisiuni propagandistice încărcate de misticism nu mai sunt suficiente pentru atragerea de noi voluntari, cu atât mai puţin pentru a stinge durerea părinţilor sutelor de mii de soldaţi ruşi care, potrivit mai multor estimări, şi-au pierdut viaţa pe frontul din Ucraina. De curând, un protopop al Bisericii Ruse s-a gândit să ridice miza, pretinzând într-o emisiune a canalului de televiziune Soiuz că militarii ruşi care luptă în Ucraina vor avea parte de miracolul Învierii dacă sunt ucişi. 

 

Artemi Vladimirov, protopop în Biserica Rusă:

„Trebuie spus că pe câmpul de luptă nu există necredincioşi. Atunci când te confrunţi cu dispariţia fizică, fiecare fibră a sufletului tău se trezeşte la viaţă. Chiar acum există multe mărturii minunate despre biruinţa lui Hristos asupra morţii. Soţia mea îmi trimite multe declaraţii ale militarilor şi videoclipuri. Înainte de Lăsata Secului am văzut o înregistrare video cu un chinez care a participat la operaţiunea militară specială. A fost lovit de un glonţ în abdomen şi i-au fost distruse toate măruntaiele. A murit din cauza asta, apoi a înviat! I s-a arătat Sfântul Luca din Crimeea şi s-a vindecat complet, măruntaiele i s-au refăcut pe de-a-ntregul. Şi iată, s-a botezat apoi cu întreaga sa familie! Sunt fotografiaţi toţi împreună, îmbrăcaţi în haine albe, creştinaţi întru Biserica Ortodoxă Rusă. Aceasta nu este singura mărturie a unui astfel de miracol în care Mântuitorul nostru Înviat le apare soldaţilor care îşi dau viaţa pentru fraţii lor, li se arată ca frate al lor martirilor binecuvântaţi.”

  • Data publicării:
    12/06/2024

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Horia Grușcă

Horia Grușcă
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 7 min
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump

Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump a produs rapid teorii ale conspirației

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 Jul 2024
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler

Ucraina își persecută tot mai mult cetățenii, iar regimul de la Kiev devine copia celui hitlerist, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Jul 2024
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați

La ordinul UE, transportatorii ucraineni primesc imunitate deplină în faţa legii, potrivit unei unei publicaţii suveraniste din România.

Cezar Manu
Cezar Manu
15 Jul 2024
FAKE NEWS: Cetățean UE, condamnat la închisoare pentru arborarea drapelului rus
FAKE NEWS: Cetățean UE, condamnat la închisoare pentru arborarea drapelului rus

O activistă din Letonia a fost condamnată la închisoare pentru arborarea drapelului rus, potrivit unei știri false promovate de propaganda pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
13 Jul 2024