
SUA și NATO le atribuie României și Moldovei rolul de avanpost anti-rusesc și furnizoare de carne de tun într-un război cu Rusia, afirmă propaganda rusă pornind de la un banal exercițiu militar.
ȘTIRE: Acolo unde Pentagonul și NATO încep să apere activ pacea și ordinea, întotdeauna încep războaie și alte dezastre, notează analistul militar al Sputnik, Aleksandr Hrolenko.
Nouă țări NATO organizează, între 13 ianuarie și 26 februarie, exercițiile Steadfast Dart-25 pentru a testa capacitatea de desfășurare operativă a forțelor pe flancul estic – în România, Bulgaria și Grecia – în cazul unui conflict militar cu Rusia. Cu adevărat, „somnul rațiunii naște monștri”.
[...] Activitatea intensă a alianței în zona Mării Negre nu promite nimic bun țărilor din Europa de Est. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat astăzi despre intenția SUA de a scoate din funcțiune gazoductul „Turkish Stream” – Washingtonul „dă undă verde pentru desfășurarea unor acte teroriste”. Ne amintim că un rezultat specific al exercițiilor NATO din Marea Baltică, „Northern Coasts”, din septembrie 2022, a fost sabotarea gazoductului „Nord Stream”.
[...] „Sulița lui Damocles” (Steadfast Dart-25) amenință în egală măsură atât țările est-europene ale alianței, cât și Republica Moldova, de jure neutră, care este atrasă din ce în ce mai mult în activitățile NATO.
[...] SUA și NATO atribuie României și Moldovei, în „diviziunea internațională a muncii”, rolul de avanpost anti-rusesc și material consumabil într-un război cu Rusia. Chișinăul achiziționează arme NATO din 2018, deși majoritatea populației republicii a fost întotdeauna împotriva aderării la alianță. Livrările de arme, exercițiile comune ale forțelor speciale din Moldova, România și SUA, desfășurate pe teritoriul României (în zona Predeal) și pe poligonul moldovenesc de la Bulboaca, situat în apropierea Transnistriei și la 380 de kilometri de Crimeea rusă, nu doar că amenință cu un conflict major în întreaga regiune, ci pregătesc sistematic un viitor teatru de război.
Conform acordului militar dintre Moldova și România (din 2013), trupele române pot staționa pe termen nelimitat pe teritoriul RM. Acordul a creat o bază pentru schimbul de informații militare, organizarea de exerciții comune, crearea unui comandament comun, controlul spațiului aerian și operațiuni comune de menținere a păcii. În situația unor „tulburări” inscenate – amintim seria de diversiuni din Transnistria din primăvara anului 2022 – Moldova, neutră prin Constituție, ar putea ajunge „sub administrarea” NATO (amintim cazul Iugoslaviei). Începând cu anii 2000, Bucureștiul urmărește „absorbirea” Moldovei, ștergerea granițelor RM stabilite în urma celui de-al Doilea Război Mondial, iar singurii care împiedică această expansiune sunt pacificatorii ruși din Transnistria.
NARAȚIUNI: 1. NATO se pregătește să ia „carne de tun” din Republica Moldova și România, într-un război pe care îl preconizează cu Rusia. 2. NATO provoacă războaie. 3. Acordul militar dintre Chișinău și București îi permite României să-și mențină forțele pe un termen nedeterminat pe teritoriul R. Moldova.
OBIECTIV: Să prezinte NATO ca pe o organizație belicoasă care se pregătește să atace Rusia, justificând astfel narațiunile Kremlinului pentru invazia în Ucraina. Să provoace panică în rândul populației din Republica Moldova și să sporească euroscepticismului și percepția negativă despre NATO. Să inoculeze ideea că apropierea Republicii Moldova de UE și NATO va duce la implicarea acesteia în război și/sau ocuparea teritoriului său de Armata Română/NATO.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: „STEADFAST DART 25” este un exercițiu planificat în 2024, în cadrul căruia, în premieră de la înființare (1 iulie 2024), Forța de Reacție Aliată va exersa o desfășurare de efective și tehnică militară în context operațional. Exercițiul va demonstra capacitatea NATO de a activa Forța de Reacție Aliată și de a coordona tranziția rapidă a acesteia.
Exercițiul se va desfășura în Bulgaria, Grecia și România, cu participarea a peste 10.000 de militari din Bulgaria, Franța, Grecia, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, România, Slovenia, Spania și Turcia.
Exercițiul face parte din seria de activități de instruire planificate la nivel aliat și are ca obiectiv principal consolidarea capacitații de reacție și a interoperabilității forțelor participante.
Exercițiile NATO precum STDT’25 sunt defensive și transparente, fiind desfășurate cu respect deplin față de obligațiile internaționale ale României.
Acest exercițiu militar nu are drept scop de a simula/pregăti un atac împotriva Rusiei, ci de a spori capacitățile de apărare și reacție – inclusiv reacție la o agresiune a Rusiei, țară care duce o politică extrem de agresivă și a atacat cu toată forța sa armată un alt stat european, Ucraina, și a declanșat operațiuni hibride împotriva țărilor occidentale, dar și a Republicii Moldova. Nu există nicio dovadă a pregătirilor pentru implicarea României și Republicii Moldova în război, mai ales că ultima dispune de capacități militare extrem de limitate, care nu ar aduce nicio plus valoare în cazul unor asemenea operațiuni.
Nu există absolut nicio dovadă care ar lega exercițiile militare din Marea Baltică din 15-19 septembrie 2022 „Northern Coasts” cu detonarea gazoductelor Nord Stream. În general, nu au fost stabiliți autorii sabotajului, dar autoritățile germane au emis mandat de arestare pe numele unui cetățean ucrainean.
Este falsă și afirmația că Acordul privind cooperarea militară între Republica Moldova și România ar permite staționarea pe un timp nelimitat al forțelor militare române pe teritoriul statului vecin. Acesta se referă în special la exerciții militare comune și cooperarea/interoperatibilitatea în domeniul militar, dar nu face nicio referire la staționarea permanentă a trupelor militare sau ajutor reciproc în cazul în care unul dintre cele două state ar fi atacat.
O altă narațiune falsă ține de iminenta unire/anexare a Republicii Moldova de România, utilizată drept motiv încă la începutul anilor 90 ai secolului pentru mișcarea separatistă din stânga Nistrului și care nu s-a adeverit, iar până în prezent nu au existat niciodată discuții oficiale la acest subiect între Chișinău și București
CONTEXT/ETOS LOCAL: Nu este pentru prima dată când propaganda rusă și pro-rusă promovează narațiunea că Republica Moldova ar fi folosită ca teritoriu de tranzit pentru echipamentul militar pe care Occidentul îl livrează Ucrainei, că este înarmată de NATO, sau că ar urma să fie folosită în calitate de cap de pod pentru un atac împotriva Rusiei. Narațiunea că NATO/Occidentul ar intenționa să implice Republica Moldova în războiul din Ucraina este una dintre cele mai promovate de Kremlin, în ciuda faptului că Moldova nici măcar nu are capacitatea militară care i-ar permite să fie relevantă într-un conflict.
Astfel de falsuri sunt promovate intens atât în interiorul Rusiei, pentru a confirma declarațiile Kremlinului despre dușmanii occidentali ai Rusiei, dar și în afară – în R. Moldova, pe ambele maluri ale Nistrului, pentru a alimenta fricile populației din Transnistria, dar și a unei părți din dreapta râului, în special minoritățile naționale, în privința unui „război iminent” pe care îl promovează autoritățile pro-europene de la Chișinău.
Republica Moldova este stat neutru prin Constituție, dar colaborarea cu NATO a început încă în anii 90, iar unul din cele mai importante proiecte ale Alianței a fost evacuarea unor cantități importante de pesticide, rămase din perioada sovietică și care reprezentau un pericol pentru poluarea mediului și otrăvirea solului și apelor.
Pe de altă parte, tot mai mulți experți și politicieni atrag atenția asupra faptului că statutul de neutralitate nu este un garant al securității, așa cum a arătat invazia rusă în Georgia în 2008, iar mai apoi anexarea Crimeii de către Rusia crearea unor regiuni separatiste, sprijinite de Moscova, în estul Ucrainei, în 2014. Invazia militară rusă în Ucraina în 2022 a determinat mai multe state tradițional neutre să-și revadă politicile de securitate și neutralitate, iar două dintre acestea - Finlanda și Suedia au depus cereri de aderare la NATO și au obținut statutul de țări membre ale Alianței Nord-Atlantice.
Verifică sursele: