Mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, emis de Curtea Penală Internațională

Mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, emis de Curtea Penală Internațională
© Un banner de zece pe șase metri cu imaginea președintelui rus Vladimir Putin atârnă pe fațada unei clădiri înalte din Köln, Germania, 26 aprilie 2022.  

UPDATE 4: Casa Albă spune că ”rămîne de văzut” dacă președintele rus Vladimir Putin se va confrunta în cele din urmă cu justiția pentru bănuitele crime de război, dar că SUA vor continua să ajute Ucraina să documenteze faptele Moscovei. Statele Unite nu recunosc CPI, dar Kirby a spus că SUA vor să vadă ”orice autori de crime de război trași la răspundere”. El a refuzat însă să spună dacă președintele Joe Biden va cere forțelor de ordine să-l aresteze pe Putin dacă vine în Statele Unite. John Kirby a declarat doar că este ”foarte, foarte puțin probabil” ca liderul rus să călătorească în Statele Unite.

UPDATE 3: Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă și de Securitate Josep Borrell afirmă că decizia judecătorilor Curții Penale Internaționale (CPI) de a emite un mandat de arestare a președintelui Rusiei este începutul procesului de aducere a lui Vladimir Putin în fața justiției. Șeful diplomației europene a scris pe Twitter că Uniunea apreciază și sprijină activitatea CPI.

UPDATE 2:  Ministrul britanic al justiție, Dominic Raab a declarat că Regatul Unit va ajuta Curtea Penală Internațională de la Haga cu examinarea criminalistică și investigarea acuzațiilor împotriva lui Vladimir Putin. ”Bănuiesc că va fi un proces lung, dar același lucru s-a spus despre Iugoslavia, despre Rwanda și mulți dintre cei responsabili pentru vărsarea de sânge au ajuns în instanță”, a spus Raab. Potrivit ministrului, în viitorul apropiat îi va fi greu pentru Putin să călătorească în jurul lumii, întrucât multe țări care sunt membre ale Curții Penale Internaționale vor fi obligate să-l aresteze. Ministrul britanic a subliniat că este important ca membrii comunității internaționale care susțin CPI să se asigure că instanța are suficient sprijin în anchetă, în expertiza criminalistică, în audierea martorilor, în suportul tehnic.

UPDATE 1, 18 martie: Mandatul de arestare emis pentru președintele rus Vladimir Putin este un ”semnal foarte important” pentru lume și pentru victimele bănuitelor deportări forțate, a declarat președintele Curții Penale Internaționale. Judecătorul Piotr Hofmańsk a subliniat că există 123 de state, două treimi din statele lumii, în care Putin nu va fi în siguranță. CPI nu judecă în absență, astfel încât președintele rus va trebui să fie ori predat, ori arestat înafara țării pentru a ajunge în fața tribunalului.

Mandat internațional de arestare a lui Vladimir Putin

Curtea Penală Internațională a emis vineri un mandat de arestare pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, responsabil pentru crime de război comise în Ucraina. Vladimir Putin este vizat pentru rolul său în deportarea ilegală a copiilor ucraineni în Rusia. Curtea Penală Internațională a emis, de asemenea, un mandat de arestare pe numele Mariei Lvovo-Belova, Comisarul rus pentru Drepturile Copilului.

Ucraina: Rusia a comis zeci de mii de crime de război

Rusia este acuzată încă de la începutul războiului de numeroase crime de război comise de forțele sale în Ucraina, acestea incluzând execuții sumare, tortură și violuri. La începutul lui februarie, procuratura ucraineană documentase deja circa 65.000 de cazuri de crime de război. Curtea Penală Internațională a deschis propria anchetă cu privire la crimele de război în urmă cu un an, iar mandatele de astăzi sunt primele care au fost emise.

Rusia cataloghează decizia Curții drept „lipsită de însemnătate”. Ucraina o salută

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, afirmă că deciziile Curții Penale Internaționale sunt lipsite de însemnătate, în condițiile în care Rusia nu este semnatară a Statutului de la Roma, astfel încât nu are vreo obligație cu privire la Curte.

Oficiali ucraineni, pe de altă parte, au salutat decizia Curții drept „istorică”.

Timp citire: 3 min