Analize

Presa rusă independentă, despre militarizarea Rusiei

Un băiat poartă flori în timpul unui eveniment de marcare a Zilei Apărătorului Patriei la Moscova, Rusia, 23 februarie 2024.
© EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY   |   Un băiat poartă flori în timpul unui eveniment de marcare a Zilei Apărătorului Patriei la Moscova, Rusia, 23 februarie 2024.

Susține jurnalismul independent

Steaua roșie a armatei sovietice devine simbol al elevilor și studenților, iar cuvântul „pace” este eliminat din discursuri, scrie presa rusă independentă. Veridica a selectat și articole despre sabotaje GRU și falsuri anti-ucrainene.

„Soția dădea ordinele” – o familie de spioni ruși, implicată în explozii și otrăviri în Europa, relevă o investigație realizată de THE INSIDER.

O serie de sabotaje cu bombă și otrăviri în Europa, care au avut în spate unitatea militară 29155 a GRU, au fost organizate cu ajutorul unei familii de spioni ruși, „ilegaliști”, cu cetățenie cehă, a aflat The Insider. Nicolai și Elena Șapoșnikov s-au stabilit în Cehia ca imigranți politici, apoi au procurat în Grecia o vilă folosită de asasinii GRU ca loc de întâlniri conspirative. Familia Șapoșnikov colecta informații pentru GRU despre livrările militare și ajuta serviciile speciale ruse să organizeze acțiuni de sabotaj ca acelea de la depozitele de muniții din Cehia și Bulgaria și otrăvirea comerciantului de arme Emilian Gebrev. Recent, anchetatorii cehi au început să cerceteze activitatea spionilor ruși, însă Nicolai a murit subit de atac de cord, iar Elena a declarat că este urmărită din cauza rădăcinilor ei rusești. The Insider a descoperit că aceasta are nu doar rădăcini rusești, ci și un pașaport rusesc secret, din seria celor eliberate de GRU. […] La începutul anilor 2000, Șapoșnikov a fost angajat la compania IMEX, care comercializa arme, condusă de fostul agent al Serviciului de Securitate al Cehoslovaciei Petr Bernatik. Șapoșnikov căuta clienți noi pentru companie. […] Soția sa avea propria afacere, care oficial nu avea vreo legătură cu treburile soțului ei. Însă, după cum a stabilit ancheta, aceasta era implicată pe deplin în afacerile Imex. Mai mult, ea conducea acțiunile soțului ei în coordonare directă cu șeful unității militare 29115 GRU, generalul Andrei Averianov. […] În 2009,  familia Șapoșnikov a procurat o vilă în Halhidiki, Grecia cu 275 de mii de euro. Elena Șapoșnikova le-a spus anchetatorilor că a cumpărat vila „pe banii părinților ei”, care sunt pensionari și locuiesc la Kiev. Potrivit publicației The Insider, vila este un loc de întâlniri conspirative pentru membrii departamentului 29155, inclusiv Averianov. […] Poliția cehă a descoperit că Elena Șapoșnikova îi transmitea generalului Averianov prin poșta electronică informații importante despre livrările de armament, pe care le afla de la soțul ei angajat la Imex. În cazul în care GRU considera că livrările contraveneau intereselor Rusiei, departamentul 29155 recurgea la operațiuni de sabotaj împotriva companiei, aruncând în aer depozitele de muniții sau otrăvind participanții la afacere (cazul Emilian Gebrev). În cel puțin trei cazuri, familia Șapoșnikov, cel mai probabil prin intermediul directorului executiv al Imex, Petr Bernatic junior, a facilitat accesul fizic la depozitele închiriate de Imex angajaților GRU, care au instalat detonatoare controlate de la distanță. […] În 2014, soții Șapoșnikov au facilitat accesul agenților lui Averianov, Mișkon și Cepiga, la depozitele de la Vrebice. În ziua în care aceștia au vizitat depozitul nr. 12 a avut loc o explozie puternică. […]

Autoritățile ruse au decis să facă din steaua cu cinci colțuri un simbol al „apărării și securității” elevilor, scrie AGENTS.

Publicația face referire la instrucțiunile pe care le-au primit școlile, colegiile și alte instituții de învățământ, privind organizarea unor flashmoburi la care copiii sunt puși în formă de stea, inclusiv în genunchi. Steaua roșie cu cinci colțuri este simbolul armatei ruse. Potrivit documentului, a cărui veridicitate a fost confirmată de un consilier pentru educație dintr-o școală din Siberia, instituțiile de învățământ trebuie să organizeze flashmoburi cu genericul „Peste veacuri”, la care copiii „să fie aliniați în forma unei stele, cu candele în mâini, ca simbol al apărării și securității”. […] În ultimele săptămâni, pe rețeaua VKontakte au fost publicate cel puțin două mii de fotografii-rapoarte ale școlilor, colegiilor și școlilor profesionale rusești privind participarea la flashmobul „Peste veacuri”. În unele fotografii, copiii stau în genunchi. În document se spune că acțiunea este organizată cu prilejul „Zilei memoriei genocidului poporului sovietic”, marcată pe 19 martie. Despre această dată relatează și presa de stat. Agents, însă, n-a găsit în lista zilelor comemorative o asemenea dată oficială. Este prima acțiune propagandistică de proporții introdusă în școlile din toată țara în acest an școlar. […]

Canalele pro-Kremlin au început să răspândească un clip video fals cu nepoata fratelui lui Heinrich Himmler, relatează AGENTS.

Canalele pro-Kremlin de Telegram și kremleboții de pe rețeaua X (fosta Twitter) au început să răspândească un clip video cu scriitoarea și antifascista Katrin Himmler, a observat Bot Blocker. În clipul video, nepoata fratelui Reichsfuhrerului  SS Heinrich Himmler ar fi reacționat la inițiativa privind readucerea în țară a tinerilor ucraineni din Europa și ar fi făcut apel să „nu fie lăsați ucrainenii pe mâna dictatorului sângeros Zelenski”. Katrin Himmler a spus pentru Agents că acest clip este un fals. Video-ul este montat din cadre cu Himmler, cronici de arhivă din timpul celui de al Treilea Reich, cu șefii diplomațiilor Ucrainei și Germaniei, Dmitrii Kuleba și Annalena Baerbok, alți politicieni germani. „Citatul” lui Katrin Himmler este prezentat doar ca subtitrare: „Este o strămutare cu forța a oamenilor liberi din locurile lor de reședință sub justificativ juridic. Am văzut și alte cazuri în istorie, când oamenii au fost strămutați împotriva voinței lor. Acum aceasta se întâmplă cu ucrainenii, la ordinul propriului guvern. Astfel de procese inumane au fost odinioară și în Germania. Cu toții știm la ce au dus acestea”. În realitate, Katrin Himmler nu a făcut o asemenea declarație, după cum a afirmat scriitoarea pentru Agents. „Indiferent de ce scrie acolo, este, cel mai probabil, un fals”, a răspuns ea la solicitarea redactorului publicației. Pe Telegram, acest video a fost publicat de 28 de canale cu zeci și sute de mii de abonați. […] Ucraina, care în prezent are nevoie acută de forțe noi pe front, săptămâna trecută, a diminuat vârsta de recrutare la 25 de ani. În plus, Kievul încearcă să readucă în țară tinerii. MAE al Ucrainei a ordonat limitarea acordării serviciilor consulare cetățenilor ucraineni aflați în afara țării. […] Falsul diseminat de propaganda Kremlinului are scopul de a crea o reacție negativă la acțiunile autorităților ucrainene.

Autoritățile ruse au eliminat cuvântul „pace” din lozincile de 1 mai. Cuvântul „pace” a fost cenzurat, scrie MO, în schimb au fost folosite simbolurile războiului - „Z”.

Unul din cele trei simboluri ale zilei de 1 mai, care era sărbătorită în URSS și Rusia sub lozincile „Pace, muncă, mai”, a dispărut în toată țara. La Moscova și în alte regiuni au fost anulate acțiunile stradale, iar în orașele în care a fost serbat 1 mai au fost folosite doar cuvintele „muncă”, „mai” și „primăvară”, a observat MO. […] Unul din puținele orașe în care a fost organizat marșul de 1 mai este Ulianovsk, locul de baștină al lui Lenin. Partidul Comunist, care a organizat acțiunea a evitat și el tradiționalul îndemn la pace din perioada sovietică, însă a reanimat lozinca „slavă marelui Lenin”. Procuratura, Comitetul de anchetă, postul de televiziune Pervîi Kanal și Compania de stat de radio și televiziune din Rusia au scos din mesajele de felicitare de pe rețele lor de socializare cuvântul „pace”. […]

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mariana Vasilache

Mariana Vasilache
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 6 min
Presa rusă independentă, despre cum lucrează propaganda Moscovei și o nouă criză a migranților
Presa rusă independentă, despre cum lucrează propaganda Moscovei și o nouă criză a migranților

Ucrainenilor li se vinde povestea că pierd războiul, actori ruși pretind că-s ucraineni în filme de propagandă, iar copiii sunt îndoctrinați cu mituri sovietie. Între timp, se pregătește o nouă criză a migranților în Europa.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
17 May 2024
(R)evoluția dronelor în războiul din Ucraina
(R)evoluția dronelor în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina a transformat dronele într-una din cele mai redutabile arme din arsenalul celor două tabere, iar inovațiile în acest domeniu continuă într-un ritm rapid.

Victor Sămărtinean
Victor Sămărtinean
13 May 2024
Presa pro-Kremlin, despre cum Rusia e o victimă, eliminarea lui Zelenski și planuri NATO cu Moldova
Presa pro-Kremlin, despre cum Rusia e o victimă, eliminarea lui Zelenski și planuri NATO cu Moldova

Putin e citat de presa pro-Kremlin cu vechile narațiuni false privind agresarea Rusiei și a rușilor. Veridica a selectat și dezinformări despre îndepărtarea lui Volodimir Zelenski și planuri NATO cu Republica Moldova.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
10 May 2024
Presa rusă independentă, despre propaganda și dezinformarea Kremlinului pe TikTok
Presa rusă independentă, despre propaganda și dezinformarea Kremlinului pe TikTok

Propaganda rusă s-a intensificat pe TikTok, rețea care nu este moderată, scrie presa independentă rusă. Aceasta observă și noua tendință de dezinformare – nici nu se mai încearcă mimarea adevărului.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
10 May 2024