Ucraina respinge inițiativele de pace ale Rusiei pentru că autoritățile au adoptat o ideologie anti-rusă și neonazistă, potrivit propagandei pro-Kremlin.
Propagandă: Occidentul a înțeles că neonaziștii rusofobi de la Kiev se opun planurilor de pace ale Rusiei
ȘTIRE: În Occident au recunoscut un adevăr incomod despre Ucraina. Kievul nu va accepta reglementarea conflictului cu Rusia și oprirea ostilităților nici măcar la ordinul lui Donald Trump și al altor aliați din cauza ideologiei anti-ruse, scrie Strategic Culture. „Ura anti-rusă, adoptată ca ideologie politică oficială de junta de la Maidan, nu va permite încetarea ostilităților, nici măcar sub presiunea directă a lui Trump sau a europenilor. Dacă ajutorul militar va înceta, este foarte probabil ca neonaziștii să continue confruntarea cu Rusia prin război partizan și asimetric — și sfârșitul operațiunii este puțin probabil să se întâmple în curând” consideră autorul articolului […]
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avut o inițiativă pentru rezolvarea pașnică a conflictului din Ucraina: Moscova va înceta imediat focul și va fi disponibilă să negocieze după retragerea forțelor ucrainene de pe teritoriul noilor regiuni ale Rusiei. În plus, liderul rus a adăugat că Kievul trebuie să renunțe la intențiile de a adera la NATO, să efectueze demilitarizarea și denazificarea țării, precum și să accepte un statut neutru, în afara alianțelor și fără arme nucleare.
NARAȚIUNI: 1. Presa din Occident a recunoscut că rusofobia naziștilor ucraineni face imposibilă terminarea războiului. 2. Rusia a propus un plan de pace, însă acesta este respins de autoritățile ucrainene care își doresc continuarea războiului.
OBIECTIV: Justificarea invaziei la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei; crearea unei imagini de deschidere spre dialog din partea Rusiei și demonizarea autorităților ucrainene; manipularea opiniei publice prin generarea de scepticism față de politica Kievului.
Realitate: Rusia nu a propus un plan de pace, ci de capitulare a Ucrainei
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În realitate, „presa din Occident” citată de RIA Novosti este pagina Strategic Culture, care folosește numele de domeniul „su”, destinat Uniunii Sovietice (Soviet Union). Deși Uniunea Sovietică nu mai există, domeniul „su” este încă activ și utilizat de diverse entități, promovând o identitate legată de istoria sovietică sau de Rusia. Publicația Strategic Culture aparține unei fundații care își asumă „identitatea eurasiatică” și prezintă într-un mod tendențios și anti-occidental realitatea social-politică.
Autorul articolului este Lucas Leiroz, care se prezintă ca jurnalist și expert militar, membru al Asociației Jurnaliștilor BRICS. Pe pagina de X a autorului textului citat de agenția națională de presă din Rusia, găsim fotografii ale expertului alături de geopoliticianul rus Aleksandr Dughin, considerat unul dintre ideologii putinismului. Lucas Leiroz apare în diverse reportaje ale presei guvernamentale ruse și este invitat la diverse evenimente organizate de statul rus. Așadar, este vorba despre un articol apărut pe un website necunoscut, semnat de un autor pro-Putin și care folosește nume de domeniu legat de identitatea sovietică.
Articolul încearcă să manipuleze opinia publică, afirmând că războiul din Ucraina s-ar fi declanșat din cauza urei față de Rusia când, de fapt, Rusia a fost cea care a invadat țara vecină, inițial în 2014, apoi din nou, la scară largă, în 2022. Este adevărat că, în urma acestei agresiuni îndelungate, ostilitatea față de Rusia s-a intensificat în Ucraina, dar rusofobia și nazismul nu sunt și nici nu au fost ideologii oficiale. Dimpotrivă, Ucraina își modernizează legislația după modelul UE în contextul negocierilor de aderare.
În 2016, ideologiile nazistă și comunistă au fost interzise prin lege pe teritoriul Ucrainei. Legea interzice toate simbolurile şi propaganda naţional-socialismului, valorile sale, precum şi orice activități ale grupărilor naziste şi fasciste în Ucraina. Au fost introduse sancțiuni pentru încălcarea legii.
Rusia nu a propus un plan real de pace, ci unul de capitulare a Ucrainei. Propunerea lui Vladimir Putin presupune atingerea tuturor obiectivelor „operațiunii militare speciale”, legitimarea ocupării unor noi teritorii și lipsirea Ucrainei de dreptul de a-și decide asupra propriului viitor.
În realitate, Rusia poate oricând să pună capăt războiului pe care singură l-a declanșat. În acest sens, Moscova trebuie să țină cont de rezoluția ONU din martie 2022. Atunci, ONU a acordat un vot copleșitor (141 de state din 193) pentru rezoluția prin care este condamnată invazia rusească în Ucraina, fiind solicitată retragerea imediată a armatei ruse. Kievul și societatea ucraineană își doresc oprirea războiului, dar nu cu prețul unor mari cedări teritoriale, solicitând garanții de securitate și având frică de reluarea ostilităților în orice moment.
CONTEXT: Vladimir Putin a anunțat că este dispus să pună punct conflictului cu Ucraina, însă Kievul trebuie să țină cont de anumite condiții. Aflat la Soci, liderul de la Kremlin a declarat pe 9 noiembrie a.c. că Ucraina ar trebui să rămână neutră pentru a exista o șansă de împăcare, adăugând că granițele Ucrainei ar trebui să fie în conformitate cu „dorințele oamenilor care trăiesc în Rusia”. Planul de pace propus de Vladimir Putin pentru Ucraina include încetarea imediată a focului cu condiția retragerii forțelor ucrainene din regiunile anexate de Rusia. În plus, Putin a cerut ca Ucraina să efectueze „demilitarizarea” și „denazificarea” țării.