Editoriale

În căutare de voturi în țară, extremiștii bulgari curtează pe față Rusia

O femeie trece pe lângă un afiș electoral pentru liderul partidului Renașterea, Kostadin Kostadinov, în Sofia, Bulgaria, 28 septembrie 2022
© EPA-EFE/VASSIL DONEV   |   O femeie trece pe lângă un afiș electoral pentru liderul partidului Renașterea, Kostadin Kostadinov, în Sofia, Bulgaria, 28 septembrie 2022

Susține jurnalismul independent

Extrema dreaptă pro-rusă din Bulgaria a devenit din ce în ce mai vocală și belicoasă, încercând să profite de tensiunile din cadrul coaliției de guvernare pro-europene și pro-ucrainene.

Un februarie plin de sfidări pentru Renașterea: partidul curtează pro-rușii din Moldova, trimite reprezentanți la Moscova și batjocorește comemorarea lui Navalnîi

Luni, reprezentanții celui mai mare partid pro-Kremlin și eurosceptic din Bulgaria, Renașterea, au efectuat o vizită la Chișinău pentru a se întâlni cu comunitatea bulgară basarabeană și a semna un acord de parteneriat cu formațiunea care poartă același nume și are aceeași afiliere ideologică. Partidul Renașterea din Moldova a fost înființat de foști membri ai Partidului Comuniștilor, de orientare pro-rusă, iar la un moment dat a fost condus de fostul premier Vasile Tarlev, etnic bulgar. Partidul Renașterea din Moldova a fost legat de Partidul „Șor”, care a fost interzis de Curtea Constituțională a Republicii Moldova pentru acțiuni împotriva suveranității țării. Membrii acestui partid au fost implicați într-un presupus plan al Rusiei, dezvăluit în urmă cu un an, de a organiza o lovitură de stat în Moldova.

„După ce am descoperit că avem aceiași dușmani și aceleași probleme, am decis că și noi trebuie să ne coordonăm acțiunile”, a scris marți într-o postare liderul partidului, Kostadin Kostadinov, menționând, de asemenea, că Renașterea din Moldova are reprezentare în Parlament și „protejează dezvoltarea independentă a Patriei Mamă și luptă împotriva oricărui amestec din exterior în politica internă a țării”.

Cele două partide Renașterea și-au consolidat relațiile în contextul în care o parte a societății din Republica Moldova se teme că ar putea fi declanșat un scenariu militar care ar avea ca rezultat anexarea regiunii separatiste Transnistria. De asemenea, pe fondul începerii negocierilor de aderare la UE, se observă și o creștere a eforturilor separatise de susținere a Rusiei în Regiunea Autonomă Găgăuză din Moldova. Este cunoscută și relația strânsă a găgăuzilor cu minoritatea bulgară din Moldova.

Trebuie de asemenea remarcat faptul că Moscova caută de mult timp să amplifice tensiunile dintre Ucraina și Moldova și minoritățile lor bulgare și să le mențină pe acestea din urmă sub influența propagandei ruse. După cum explică jurnalistul Dimitar Kenarov într-o investigație Veridica din 2022, „localnicii din Basarabia încă percep Rusia ca pe Uniunea Sovietică, o entitate multinațională care are o oarecare putere de protecție, și nu ce este cu adevărat Rusia în prezent”.

Vizita în Moldova nu a fost singura mutare pe plan internațional a partidului bulgar Renașterea.

Pe 19 februarie, reprezentanții partidului s-au deplasat la Moscova pentru a se întâlni cu partidul „Rusia Unită” a lui Putin. La întoarcere la Sofia, membrii delegației au explicat că au participat la un „forum împotriva neocolonialismului” și au discutat despre posibilitatea ca „diplomații bulgari să fie educați gratuit” în Rusia.

Au existat provocări și în Bulgaria. Pe 21 februarie, Kostadinov a publicat o fotografie cu el în Parlamentul Bulgariei citind ziarul Rosisskaya Gazeta, unde se putea citi titlul „Adviivka este a noastră”, referitor la retragerea trupelor ucrainene din micul oraș din Ucraina, devenit acum simbol al ciocnirilor dintre cele două armate. În aceeași fotografie, liderul „Continuăm schimbarea”, Kiril Petkov, care în timpul scurtului său mandat de Prim-Ministru din 2021-2022 a criticat spionii ruși, expulzând un număr mare de diplomați ruși demascați ca spioni, citește un omagiu adus liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, a cărui moarte i-a emoționat pe mulți în Bulgaria și a fost urmată de un priveghi și un protest organizat în fața ambasadei Rusiei la Sofia.

Renașterea încearcă să exploateze noile tensiuni din coaliția de guvernare

Orientarea politică a Renașterii nu reprezintă o noutate. Steagurile rusești pot fi văzute constant la protestele partidului, iar ambasadorul rus a descris la un moment dat partidul ca fiind singurul căruia îi pasă de Bulgaria. Liderul partidului, Kostadin Kostadinov, a încercat să imite o parte din practicile Moscovei, cum ar fi propunerea unei legi prin care jurnaliştii care critică guvernul să fie desemnați agenţi străini. De asemenea, partidul a condamnat amendamente prin care se urmărea îmbunătățirea legislației privind drepturile omului.

La fel ca și în cazul altor partide pro-ruse (cum ar fi Partidul Socialist Bulgar sau Ascensiunea Bulgariei, partid ieșit din Parlament după alegerile din 2023), influențele Kremlinului pot fi observate în atitudinea și acțiunile partidului, în promisiunea de neutralitate și în crearea unui climat de frică privind pierderea identității, mai degrabă decât printr-un sprijin clar și deschis pentru regimul lui Putin.

Ani de zile de la înființarea partidului în 2014, Renașterea (termenul în bulgară, Възраждане, se traduce uneori și ca răscoală, o trimitere la mișcarea de eliberare națională din Bulgaria din timpul ocupației otomane în secolele 18 și 19) a reprezentat o prezență marginală în politica locală. Președintele partidului, Kostadin Kostadinov, este un cunoscut traseist între partidele naționaliste ale țării. Pe fondul ciclului electoral din 2021-2022, al începutului invadării la scară largă a Ucrainei și al tulburărilor generate de măsurile de prevenție legate de COVID-19, Renașterea a găsit momentul prielnic pentru a intra în Parlament în noiembrie 2021, obținând rezultate din ce în ce mai bune cu fiecare nouă rundă de algeri. La ultimul scrutin, partidul a reușit să se situeze pe locul trei, cu 14,6% din voturile exprimate. Cu toate acestea, în ciuda apropierii ocazionale de Partidul Socialist și de președintele filorus Rumen Radev, Renașterea rămâne destul de izolat în parlament.

Atitudinea mai combativă a partidului survine pe fundalul poziției ferme pro-Ucraina exprimată de Ministrul Apărării, Todor Tagarev, și al eforturilor de a accelera livrarea mult întârziată a asistenței militare, precum și al vizitei Premierului Nikolai Denkov la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Volodîmîr Zelenski (care la rândul său a vizitat Sofia în 2022). În ultima sa declarație, Denkov a anunțat că în viitorul apropiat Bulgaria și Ucraina vor semna un nou acord bilateral.

De asemenea, Renașterea încearcă probabil să exploateze noile tensiuni din coaliția de guvernare, care trece printr-o rotație planificată. Este puțin probabil ca aceste tensiuni să ducă la o ruptură a coaliției și la o revenire la ciclul de alegeri anticipate. Cu toate acestea, Renașterea și celelalte partide bulgare sunt deja în regim de campanie electorală și caută modalități de a-și mobiliza electoratele, avide de promisiuni făcute la repezeală.

Acțiunile recente ale partidului reprezintă un avertisment puternic că atunci când stabilitatea țării, oricât de fragilă ar fi ea, este pusă în pericol, viziunile anti-occidentale riscă să crească în intensitate și să ia amploare.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Svetoslav Todorov

Svetoslav Todorov
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
Găgăuzia, pârghia prin care se încearcă blocarea aderării Moldovei la UE
Găgăuzia, pârghia prin care se încearcă blocarea aderării Moldovei la UE

Administrația regiunii autonome găgăuze din sudul Republicii Moldova pare să fie noul instrument pe care îl folosește Rusia pentru a împiedica parcursul european al Republici Moldova.

Corneliu Rusnac
Corneliu Rusnac
19 Apr 2024
Bosnia și Herțegovina, între aspirațiile europene și pericolul secesiunii
Bosnia și Herțegovina, între aspirațiile europene și pericolul secesiunii

Bosnia și Herțegovina va începe negocierile de aderare la UE la 30 de ani de la sfârșitul războiului civil. Țara a progresat puțin în tot acest timp, iar sârbii – sprijiniți de ruși – amenință cu secesionismul.

Ioana Dumitrescu
Ioana Dumitrescu
17 Apr 2024
Se pregătește Georgia să-și dea un autogol?
Se pregătește Georgia să-și dea un autogol?

Georgia ar putea să limiteze drepturile minorității LGBT după un model ruso-ungar. Măsura ar sabota integrarea europeană a țării.

Diana Şanava
Diana Şanava
16 Apr 2024
Războiul cu Rusia pune sub presiune democrația ucraineană
Războiul cu Rusia pune sub presiune democrația ucraineană

Amânarea alegerilor este folosită propaganda rusă pentru a pune sub semnul întrebării legitimitatea lui Volodomir Zelenski și a diviza societatea ucraineană din interior.

Marin Gherman
Marin Gherman
15 Apr 2024