Analize

SCIENCE+: Dezinformări anti-ucrainene în Europa Centrală și de Est

Salvatorii îi ajută pe localnici să ajungă acasă în satul Afanasiivka, regiunea Mykolaiv, Ucraina, 12 iunie 2023, după prăbușirea barajului Nova Kakhovka.
© EPA-EFE/STAS KOZLIUK   |   Salvatorii îi ajută pe localnici să ajungă acasă în satul Afanasiivka, regiunea Mykolaiv, Ucraina, 12 iunie 2023, după prăbușirea barajului Nova Kakhovka.

Daruieste Viata

Cerealele ucrainene amenință economiile europene, iar laboratoarele biologice ale Kievului pot provoca pandemii, potrivit unor dezinformări notate de SCIENCE+ și Free Press Eastern Europe, alături de partenerii lor. MAKSYM ERISTAVI, PETER GEORGIEV, MARIUS DAEA și KATERYNA SAVRANSKA au selectat și materiale legate de campaniile contra refugiaților în regiune, dar și despre propaganda de război a Rusiei.

Nesiguranța alimentară

Personaje pro Rusia îi acuză pe ucraineni că sunt „nerecunoscători”

Personaje pro Rusia din Slovacia, asociate în primul rând cu proaspăt alesul partid de guvernământ SMER-SSD, condus de Robert Fico, îi cataloghează pe ucraineni drept „nerecunoscători”. Mesajul apare pe fondul unei dispute cu privire la exporturile de cereale ucrainene către UE și are ca intenție erodarea sprijinului pentru Ucraina și promovarea perspectivelor pro-ruse. Potrivit Infosecurity, acest discurs, alături de alte mesaje anti-ucrainene, au ca scop subminarea susținerii publice pentru ajutorul acordat de Slovacia Ucrainei, ascunzându-și intențiile sub pretextul că protejează cetățenii slovaci și denaturând conceptul de suveranitate a statului. De remarcat că cerealele ucrainene au mai fost vizate anterior de campanii de dezinformare, inclusiv de afirmații fără temei despre „toxicitatea” lor, propagate de personaje pro-ruse.

Îngrijorări legate de sănătate

Dezinformări despre biolaboratoare și despre barajul Nova Kakhovka

Rusia susține de ani de zile că în Ucraina funcționează laboratoare biologice și a afirmat că acțiunile sale militare au avut ca scop eliminarea acestor laboratoare. Discursurile false, dezmințite de nenumărate ori, au reapărut în urma distrugerii barajului Nova Kakhovka. Revenirea în atenție a mesajului face parte din campania de propagandă a Rusiei, menită să inducă ideea că Ucraina a fost responsabilă pentru distrugerea barajului, sub o presupusă coordonare occidentală. O poveste spusă de Veridica, produsă împreună cu Science+, verifică legătura propagandistică dintre armele biologice și dezastrul ecologic al barajului Nova Kakhovka din Ucraina. De asemenea, iată o versiune cehă a investigației transfrontaliere, susținută de Science+, cu privire la consecințele catastrofei ecologice, publicată de HlidaciPes,

Mesaje anti-refugiați

Nu, nimeni nu deportează ucrainenii la război

Dezinformarea care spune că Polonia și Irlanda iau în considerare deportarea refugiaților ucraineni pentru realizarea serviciului militar, datorită eșecului contraofensivei armatei ucrainene, a ajuns și în Cehia, potrivit AFP și Manipulátoři. Am vorbit despre acest subiect într-o ediție anterioară, subliniind faptul că alte țări nu au autoritatea să extrădeze refugiați obligându-i la serviciul militar.

Polonia nu plătește pensiile ucrainenilor

În perioada de dinaintea alegerilor parlamentare din Polonia, un politician a făcut o afirmație eronată, care sugera că ucrainenii ar putea lucra în Polonia pentru o zi, ar putea să își declare rezidența în țară și să primească de mai multe ori pensia minimă. Conform celor de la Demagog și Konkret24, această declarație descrie situația într-un mod mult prea simplificat, deoarece, deși ucrainenii au dreptul la pensie după o zi de muncă, după împlinirea vârstei de pensionare în Polonia, avantajul efectiv este semnificativ mai mic decât pensia minimă. În plus, nu este suficientă doar declararea rezidenței în Polonia pentru a primi această compensație; rezidența efectivă este verificată de ZUS, iar verificarea include și informații de la poliția de frontieră.

O privire mai atentă la discursul anti-Ucraina din Polonia

Doi dintre partenerii noștri, Lakmusz și Demagog, au discutat despre dezinformarea din timpul campaniei electorale care îi vizează pe refugiați. Esther Neuberger a discutat cu redactorul șef de la Demagog, Paweł Terpiłowski, despre eforturile entității media de a combate știrile false pe platforme precum Facebook. Totodată, conversația a intrat în profunzimea retoricii extremei drepte poloneze, ghidată de propaganda rusă și de mesaje legate de război.

Propagandă de război

Ucraina nu sponsorizează războiul împotriva Israelului

Multe articole de pe rețelele de socializare susțin că soldații Hamas sunt înarmați cu arme ucrainene și fac referire la presupuse dovezi dintr-un articol necunoscut, filmări realizate de amatori și materiale ale Bellingcat și BBC. Însă aceste referințe sunt false, pentru că nu există niciun articol cu titlul respectiv sau similar online, iar filmările nu certifică acuzațiile. În plus, nici BBC și nici echipa Bellingcat nu au făcut asemenea declarații. După cum au arătat DemagogKonkret24Fakehunter și Manipulátoři (12), răspândirea acestui mesaj de către conturile pro-ruse indică faptul că este posibil să fie un efort coordonat de dezinformare, menit să denigreze Ucraina în beneficiul Kremlinului.

Runda Bonus

În ultimele trei luni, datorită sprijinului acordat de Science+, partenerii noștri au publicat câteva proiecte jurnalistice exclusive excelente, care analizează cele mai importante discursuri de dezinformare pe tema războiului din Ucraina. Iată câteva aspecte interesante, pe care le recomandăm:

  • Campania colegilor de la Defapt, în România, s-a concentrat pe dezinformarea despre calitatea cerealelor din Ucrainași pe verificarea faptelor din miturile anti-ucrainene răspândite printre fermierii români;
  • Hu24 a scris despre influența mesajelor istorice promovate de Rusia în Ungaria (12);
  • Telex s-a ocupat de dezinformarea care alimentează uzura de război;
  • Proiectul celor de la Gazeta Wyborca despre cancerul la sâna abordat mituri legate de sănătate, cu unele legături cu mesajul anti-migrație care vizează refugiatele din Ucraina.
Veridica
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
Presa rusă independentă, despre noua teză a eliberării Ucrainei și „divinizarea” lui Putin
Presa rusă independentă, despre noua teză a eliberării Ucrainei și „divinizarea” lui Putin

La un eveniment la care propaganda l-a arătat ca pe un țar semi-divin, Putin a emis teza că Rusia poartă în Ucraina un război de eliberare, scriu publicații independente. Veridica a selectat și articole despre datornici iertați dacă merg la război, rusoaice trimise în prima linie și femei care vor ca soții să li se întoarcă de la război.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
30 Nov 2023
Science+: Tendințele de dezinformare medicală în Europa Centrală și de Est
Science+: Tendințele de dezinformare medicală în Europa Centrală și de Est

Papa nu a pledat pentru cipare, iar cancerul nu se vindecă prin înfometare, scrie echipa de la Science+

Veridica
Veridica
25 Nov 2023
Presa rusă independentă, despre prizonierii politici ai regimului Putin
Presa rusă independentă, despre prizonierii politici ai regimului Putin

Persoanele care protestează față de războiul din Ucraina sunt supuse unor rele tratamente, potrivit presei independente ruse. Aceasta scrie și cum vrea regimul să cumpere tăcerea celor care au rude pe front.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
23 Nov 2023
Presa rusă independentă: cum se cumpără opinii pro-Putin și îndoctrinarea copiilor
Presa rusă independentă: cum se cumpără opinii pro-Putin și îndoctrinarea copiilor

Un jurnalist german a primit sute de mii de euro ca să îl laude pe Putin, scrie presa rusă independentă. Veridica a selectat și articole despre îndoctrinarea copiilor și judecarea prizonierilor de război.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
16 Nov 2023