PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul ajută Ucraina să producă o „bombă murdară”

Personalul ucrainean de intervenție în caz de urgență participă la exerciții de pregătire pentru un posibil atac asupra centralei nucleare din Zaporojie, Ucraina, 29 iunie 2023, pe fondul invaziei ruse.
© EPA-EFE/NICOLETTA STOYANOVA   |   Personalul ucrainean de intervenție în caz de urgență participă la exerciții de pregătire pentru un posibil atac asupra centralei nucleare din Zaporojie, Ucraina, 29 iunie 2023, pe fondul invaziei ruse.

Holzstock Festival

Ucraina ar putea folosi o bombă radiologică sub steag fals pentru a acuza Rusia de terorism nuclear, potrivit presei pro-Kremlin, citând oficiali de la Moscova.

Propagandă: Occidentul ajută Ucraina să producă o bombă murdară care ar putea fi folosită pentru a acuza Rusia de terorism nuclear

ȘTIRE:  Statele din Occident continuă să aducă în Ucraina substanțe radioactive pentru a fi utilizate, însă din acest material poate fi produsă o „bombă murdară”, a declarat șeful Forțelor de Protecție Radiologică, Chimică și Biologică din Rusia, Igor Kirilov, comentând activitatea militar-biologică a SUA în Ucraina. 

„Aceste substanțe pot fi folosite pentru crearea unei bombe radiologice. Ar putea avea loc un atac sub steag fals”, a declarat Kirilov.

Generalul a explicat că substanțele chimice și radiologice periculoase ajung în Ucraina prin Polonia și România, responsabil de asigurarea logistică fiind șeful Oficiului Președintelui Ucrainei Andrei Ermak.

În septembrie anul trecut șeful-adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Iuri Kokov, a declarat pentru „Rossiiskaia gazaeta” că se pregătește o provocare de către Kiev, coordonată de Occident, care ar fi constat în explozia „bombei murdare”. Rusia urma să fie acuzată de terorism nuclear, însă Moscova a descoperit aceste planuri și a reacționat.

NARAȚIUNI: 1. Occidentul ajută Ucraina să producă o bombă radiologică. 2. Kievul ar putea folosi o „bombă murdară” sub steag fals.

CONTEXT/ETOS LOCAL: „Bomba murdară” sau arma radiologică combină materialul radioactiv cu explozibili, în scopul contaminării radioactive în aria de dispersie a agentului exploziv convențional. Acest tip de bombe – care până acum nu a fost folosit – a ajuns în atenție în contextul atacurilor teroriste ale Al Qaida de la sfârșitul anilor 90 și începutul anilor 2000, când au apărut îngrijorări că gruparea jihadistă ar putea să încerce să fabrice o „bombă murdară”.

Propaganda rusă a lansat narațiunea în toamna anului 2022, când a afirmat că președintele Volodimir Zelenski a ordonat detonarea unei bombe radiologice în regiunea Odesa sau în Crimeea. Presa rusă încerca la vremea respectivă să atragă atenția comunității internaționale și a publicului occidental asupra „planurilor periculoase” ale Kievului, care nu merită să mai fie susținut de statele din Vest. Narațiunea a fost reluată acum ușor modificată, intenția folosirii unei bombe radiologice în Ucraina fiindu-i acum atribuită și Occidentului.

OBIECTIV: Justificarea invaziei la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei; consolidarea imaginii Rusiei ca cetate asediată, care este nevoită să se apere.

Realitate: Ucraina nu produce „bombe murdare”, nu are vreun program nuclear și vrea să-și securizeze centralele atomice de atacurile Rusiei 

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Nici în 2022 și nici în 2024 reprezentanții autorităților ruse nu au oferit vreo probă atunci când au acuzat Ucraina sau Occidentul de producerea unei bombe radiologice. De exemplu, Daily Moscow publică un clip video în care generalul  Igor Kirilov prezintă niște diagrame privind pericolul nuclear ucrainean. Nu sunt prezentate, însă, documente, fotografii sau mărturii care să fi stat la baza diagramelor respective. Generalul rus a mai vorbit despre laboratoarele de arme biologice și de viruși produși de SUA în Ucraina, a căror prezență ar justifica acțiunile agresive ale Rusiei, fără să prezinte vreo dovadă privind existența acestora. Ucraina a primit la finele anului trecut combustibil nuclear din SUA pentru centralele sale nucleare în contextul crizei energetice cauzate de bombardamentele rusești; acest lucru însă nu are vreo legătură cu bombele „murdare” anunțate de propaganda rusă.

Occidentul nu poate sprijini și încuraja Kievul să producă o bombă „radiologică” în condițiile în care securitatea nucleară este una dintre principalele preocupări ale statelor din Vest. Atât Adunarea Generală ONU, cât și grupul G7 i-au solicitat Rusiei să elimine riscurile care au apărut pentru securitatea nucleară după ocuparea de către trupele Moscovei a centralei Zaporoje din estul Ucrainei. De mai multe ori a fost criticat șantajul nuclear rus, considerat primejdios pentru securitatea globală. Mai mult decât atât, majoritatea statelor din Occident au semnat Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare. Potrivit acestui acord, statele posesoare de arme nucleare se angajează să nu transfere arme nucleare sau alte dispozitive explozive nucleare şi să nu sprijine, încurajeze sau determine orice stat neposesor de arme nucleare să le producă sau să le obţină pe orice altă cale.

Ucraina, semnatară a tratatului amintit mai sus, nu are vreun program de producere a armamentului nuclear, chimic sau biologic, fapt confirmat de un raport al Înaltului Reprezentant al ONU pentru dezarmare. În același timp, activitatea teroristă sau de poluare intenționată a mediului ambiant este interzisă de legislația ucraineană. Ucraina își asumă în mod direct, prin legea nr. 25 din 2003, să combată și să prevină terorismul tehnologic, care include folosirea oricăror tipuri de bombe. În același timp, Kievul nu are niciun interes să bombardeze propriul teritoriu sub steag fals și să cauzeze consecințe ecologice de neprevăzut. Mai mult decât atât, potrivit declarației finale a summit-ului de pace din Elveția, Ucraina și statele partenere s-au pronunțat pentru siguranța utilizării energiei nucleare – inclusiv la centrala nucleară Zaporojie, care trebuie să funcționeze în conformitate cu cerințele AIEA și sub supravegherea acesteia. Preocuparea Occidentului și a Ucrainei pentru securitatea nucleară este una constantă.

 • Publicație / Media:
  RIA NOVOSTI
 • Data publicării:
  25/06/2024
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Belarus și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  1PRIME.RU, SPUTNIK.BY, TASS.RU, GAZETA.RU, REGNUM.RU, DAILYMOSCOW.RU, canalele de Telegram din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Occidentul sprijină procesul de producere a unei bombe radiologice de către Kiev

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova

Maia Sandu poartă răspunderea personală pentru uciderea unui criminal turc la Chișinău și pentru creșterea ratei criminalității, potrivit canalului de Telegram Smugleanka. În realitate, rata infracționalității a scăzut iar combaterea criminalității nu este atribuția președintelui statului.

Veridica
Veridica
18 Jul 2024
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump

Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump a produs rapid teorii ale conspirației

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 Jul 2024
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler

Ucraina își persecută tot mai mult cetățenii, iar regimul de la Kiev devine copia celui hitlerist, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Jul 2024
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați

La ordinul UE, transportatorii ucraineni primesc imunitate deplină în faţa legii, potrivit unei unei publicaţii suveraniste din România.

Cezar Manu
Cezar Manu
15 Jul 2024