
Presa rusă spune că Prigojin acceptă detensionarea situației după discuții cu Lukașenko.
UPDATE 12: Agenţia Federală de Drumuri a Rusiei le-a recomandat azi locuitorilor din regiunea Moscovei să evite călătoriile de dimineaţă pe autostrada M-4, care leagă capitala de oraşul saudic, Rostov pe Don. Agenţia anunţase anterior că pe unele tronsoane au rămas în vigoare restricţiile de circulaţie instituite în urma rebeliunii. Mercenarii lui Evgheni Prigojin, puternic înarmaţi au parcurs ieri mare parte a drumului spre Moscova, înainte a-şi opri înaintarea la ordinul şefului lor care spus că vrea să evite o baie de sânge.
UPDATE 11: Președintele belarus Alexandru Lukașenko a purtat discuții cu șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, în timpul cărora Prigojin a fost de acord să-și oprească trupele și să „detensioneze situația”. Potrivit paginii de internet a televiziunii de stat Russia-24, care citează serviciul de presă al președintelui belarus, Prigojin a acceptat propunerea lui Lukașenko de a opri înaintarea grupării Wagner pe teritoriul Rusiei și de a lua măsuri suplimentare pentru a reduce tensiunea, în schimbul unor garanții de securitate pentru luptătorii Wagner. Părțile au ajuns la un acord cu privire la inadmisibilitatea declanșării unui masacru sângeros, mai transmite Russia-24, care adaugă că această conversație a fost convenită cu Putin.
Reacții în presa din Ucraina: Rebeliunea este o consecință a contraofensivei ucrainene. „Sperăm să fie luată Moscova în timp de 3 zile”.
UPDATE 10: Rebeliunea militară lansată de liderul grupării Wagner Evgheni Prigojin este văzută la Kiev ca o posibilitate pentru finalizarea cu succes a contraofensivei ucrainene. Postul de televiziune Kanal 5 menționează că gruparea Wagner este compusă din criminali protejați în trecut de Kremlin, asupra cărora, însă, a fost pierdut controlul. Politologul ucrainean Yehven Mahda a comparat rebeliunea cu „operațiunea militară specială”, exprimându-și speranța că „Prigojin nu va fi ca Putin în 2022 și va lua Moscova în timp de 3 zile”.
În Rusia are loc un început de război civil, scrie publicația „Obozrevatel”, citându-l pe consilierul președintelui ucrainean Mihailo Podoliak. „Declanșarea contraofensivei ucrainene a destabilizat elitele ruse, aprofundând scindările interne apărute după înfrângerile din Ucraina”, a menționat consilierul lui Zelenski.
Presa de la Kiev îl citează pe secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei, Oleksii Danilov, care a scris pe contul său de Twitter că armata ucraineană trebuie să recupereze toate teritoriile ocupate de Rusia. „Războiul se va termina tot așa cum s-a și început – în interiorul Federației Ruse. Procesul a fost lansat”, a scris Danilov.
Publicația „Ukrainska Pravda” trage primele concluzii în urma lansării rebeliunii. „Sistemul rus de conducere a forțelor armate este defect. De fapt, regulamentele și ordinele nu mai contează. Au importanță doar contactele criminale și personale”, potrivit analizei ziarului de la Kiev.
Vladimir Putin, potrivit jurnaliștilor ucraineni, ar putea rezolva criza dacă îl va numi pe Evgheni Prigojin noul ministru al Apărării. Acesta va deveni automat principalul moștenitor al „tronului lui Putin”. Un alt scenariu posibil, analizat la Kiev, este folosirea unor metode în stilul liderului sirian Bashar al-Assad – distrugerea grupării Wagner cu ajutorul aviației, indiferent de faptul dacă vor avea de suferit civilii sau vor fi distruse orașele Rusiei.
UPDATE 9: Autoritățile ruse au anunțat, sâmbătă, că se luptă cu un incendiu major, izbucnit într-un depozit de combustibil din orașul Voronej, capitala regiunii omonime, în care a fost semnalată prezența grupării paramilitare rebele Wagner. „Peste 100 de pompieri și 30 de vehicule sunt la fața locului. Potrivit informațiilor inițiale, nu există victime" - a declarat guvernatorul regional, Aleksandr Gusev. El nu a precizat cauzele incendiului, dar mass-media au publicat un filmuleț care arată în zonă un elicopter militar înaintea unei explozii.
Reacții ale presei guvernamentale ruse: Evgheni Prigojin este un colaborator al inamicilor Rusiei
UPDATE 8: Liderul grupării Wagner, Evgheni Prigojin, încă ieri era considerat de unii cetățeni ruși un adevărat erou și patriot al țării sale. Acum el este un trădător de stat, un colaborator al inamicului, un lider fals al celor care luptă eroic pe front, scrie agenția de presă RIA Novosti.
„Nu există și nu poate exista o justificare pentru trădare. Rebeliunea militară este o trădare față de Patria Mamă. Punct. Sperăm că majoritatea luptătorilor grupării Wagner vor rămâne de partea noastră, alături de popor, de țară și președintele nostru”, potrivit jurnaliștilor ruși, care au dezvoltat în diverse articole principalele idei ale lui Vladimir Putin din dimineața zilei de sâmbătă.
Agenția TASS îl citează pe Ramzan Kadîrov care a catalogat declarațiile lui Evgheni Prigojin drept o provocare enormă pentru stat. Liderul cecen a spus că nu este vorba despre un ultimat care se referă doar la Ministerul Apărării al Rusiei, ci la o problemă națională. „Luptătorii Ministerului Apărării și Gărzii Naționale din Republica Cecenă s-au deplasat în zona confruntărilor. Vom face totul pentru păstrarea unității Rusiei și salvarea statului”, a menționat Kadrîrov.
Portalul de știri URA, scrie că toți rebelii trebuie să se dezică de Evgheni Prigojin și să se subordoneze direct președintelui rus Vladimir Putin. Potrivit președintelui Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, citat de presa guvernamentală rusă, „luptătorii Wagner trebuie să facă alegerea corectă: să fie alături de oameni, să fie de partea legii, să protejeze securitatea și viitorul Patriei, să urmeze ordinele Comandantului Suprem”. Potrivit lui Volodin, dacă mercenarii Wagner nu se vor supune ordinelor lui Putin, ei vor fi considerați trădători de stat.
Lupte la Voronej
UPDATE 7: Armata rusă desfășoară operațiuni „de luptă” în regiunea Voronej, situată la granița cu Ucraina și aflată la aproximativ 600 kilometri sud de Moscova - au informat autoritățile locale, în plină rebeliune armată a grupului paramilitar Wagner. „În cadrul operațiunii antiteroriste de pe teritoriul regiunii Voronej, forțele armate ale Federației Ruse desfășoară acțiuni (…) de luptă” - a declarat guvernatorul regional, Aleksandr Gusev, pe Telegram. Voronej se află la jumătatea distanței dintre Moscova și orașul Rostov (sud-vest), unde, sâmbătă dimineață, mercenarii Wagner au anunțat că au preluat obiective militare de la armata regulată.
UPDATE 6: Așa-ziși oficiali instalați de ruși în regiunile ucrainene ocupate și-au exprimat sprijinul pentru președintele Vladimir Putin, care se confruntă cu o rebeliune armată a grupării paramilitare Wagner. Liderii pro-moscoviți din regiunile Donețk și Lugansk (est), respectiv Zaporojie și Herson (sud) au anunțat, în declarații separate postate pe Telegram, că sunt „alături de președinte!”. Sprijin pentru Putin au exprimat și șefii celor două camere ale Parlamentului rus.
Citește și Grupul Wagner: „armata nimănui” în războiul hibrid al Rusiei.
UPDATE 5: Veridica a scris în 2021, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, despre această „armată fantomă” a Rusiei, coordonată inițial de un fost ofițer GRU, care i-a permis regimului Putin să desfășoare operațiuni militare în afara granițelor fără a implica oficial Rusia și fără să riște viețile militarilor ruși. Mercenarii Wagner ar fi fost implicați și într-o confruntare, în Siria, cu militari din Forțele Speciale ale Statelor Unite.
Putin își acuză „bucătarul” de trădare.
UPDATE 4: Președintele Vladimir Putin l-a acuzat, sâmbătă dimineață, pe patronul grupării de mercenari Wagner, oligarhul Evgheni Prigojin, că a „trădat” Rusia, din cauza „ambițiilor sale nemăsurate”. „Trădătorii” vor fi „pedepsiți” – a spus Putin într-un discurs televizat, în care a calificat revolta mercenarilor drept un cuțin înfipt pe la spate și o „amenințare mortală” pentru statul rus. Liderul de la Kremlin a mai spus că nu va permite izbucnirea unui „război civil” și le-a cerut rușilor să dea dovadă de „unitate”. Cândva un apropiat al Kremlinului, Prigojin era chiar poreclit „bucătarul lui Putin”, pentru dineurile fastuoase pe care i le organiza președintelui.
UPDATE 3: Preşedintele rus, Vladimir Putin, se va adresa curând națiunii, într-un discurs televizat – anunță media moscovite. Analiștii străini spun că revolta mercenarilor Wagner pare cea mai gravă criză internă cu care se confruntă regimul Putin de când, pe 24 februarie anul trecut, a ordonat o invadarea Ucrainei vecine, într-o așa-zisă operaţiune militară specială.
UPDATE 2: Ministerul rus al Apărării le-a cerut, sâmbătă, mercenarilor Wagner să-și abandoneze patronul, pe oligarhul Evgheni Prigojin, și le-a promis că instituțiile legale ale statului le vor garanta securitatea. Într-un comunicat, citat de agențiile internaționale de știri, ministerul afirmă că mercenarii au fost „înșelați și târâți într-o aventură criminală” de șeful lor.
Mercenarii susțin că au preluat un punct de comandă al armatei.
UPDATE 1: Liderul grupării paramilitare Wagner, oligarhul Evgheni Prigojin, a afirmat, sâmbătă dimineața, că a intrat în cartierul general al armatei ruse din orașul Rostov-pe-Don (vest), un punct cheie pentru coordonarea invaziei din Ucraina, și că a preluat controlul asupra unor obiective militare, inclusiv a unui aerodrom. „Suntem la cartierul general, este ora 07:30” (04:30 GMT) - susține Prigojin într-un videoclip difuzat pe Telegram și citat de media internaționale. „Punctul principal de comandă funcționează normal”, avioanele militare angajate în ofensiva rusă din Ucraina „pleacă normal” de pe aerodrom pentru a-și îndeplini „sarcinile de luptă” și nu „nu există nicio problemă” – mai afirmă oligarhul, care apare în film înconjurat de bărbați în uniformă.
ȘTIRE INIȚIALĂ: Evgheni Prigojin, așa-numitul „bucătar al lui Putin” a fost pus sub acuzare pentru rebeliune armată după ce a anunțat un „marș pentru justiție” pentru a-i înlătura pe liderii armatei. Într-o serie de postări succesive pe rețeaua de socializare Telegram, Prigojin i-a acuzat pe liderii armatei că au ordonat bombardarea unei baze Wagner, provocând pierderi masive de vieți omenești, și a anunțat că luptătorii Wagner vor porni într-un „marș pentru justiție” ca să îi îndepărteze. Prigojin a avertizat, totodată, că dacă armata va încerca să îl oprească, vor fi zeci de mii de morți. Ulterior, oligarhul a anunțat că luptătorii săi au trecut granița înapoi în Rusia, dar a negat că ar încerca să dea o lovitură de stat.
În Moscova mai multe străzi au fost închise, iar blindate au fost mobilizate în jurul clădirilor de stat; primarul capitalei Rusiei, Serghei Sobianin, a declarat că în oraș sunt luate „măsuri anti-teroriste”. Totodată, pe autostrada Don, care leagă Moscova de Rostov-pe-Don, au fost organizate blocaje rutiere, iar în Rostov-pe-Don populației i s-a cerut să rămână în locuințe, după ce pe străzile orașului au apărut bărbați înarmați.
Evgheni Prigojin se afla de mai mult timp în conflict cu conducerea armatei, pe care a criticat-o în termeni tot mai duri în ultima perioadă. Prigojin i-a acuzat pe ministrul apărării Serghei Șoigu și pe șeful Marelui Stat Major al armatei, Valeri Gherasimov, de incompetenţă şi că nu au oferit sprijinul necesar companiei sale de luptători. În videoclipuri în care îi insulta pe comandanții ruși, el acuza trupele armatei ruse inclusiv de laşitate, susţinând că acestea fug de pe pozițiile lor în luptele împotriva armatei ucrainene.
Grupul Wagner, armata de mercenari aflată în slujba Kremlinului
Grupul Wagner a fost implicat în războiul din Ucraina încă de la debutul acestuia, în 2014. Gruparea de mercenari a fost folosită, ulterior, în alte conflicte în care s-a implicat Rusia, în primul rând în războiul civil sirian, dar și în diferite țări africane (Sudan, Mali, Republica Centrafricană). Odată cu declanșarea invaziei la scară largă a Ucrainei, vizibilitatea Grupului Wagner a crescut, în condițiile în care acesta a participat la unele dintre cele mai sângeroase bătălii ale războiului, cum a fost cea de la Bahmut, reușind să obțină victorii acolo unde armata eșuase. Victoriile au venit însă cu pierderi uriașe de vieți omenești dată fiind tactica Wagner de a ataca în valuri umane. Mii de luptători ai grupării au fost recrutați din pușcării, uneori direct de Evgheni Prigojin. De altfel, acesta cunoaște sistemul penitenciar și din interior, el fiind condamnat la închisoare pentru jaf înainte de 1990.
După căderea URSS, Prigojin a intrat în afaceri, iar începând cu anii 2000 a câștigat o serie de contracte de catering cu statul, livrând mâncare pentru școli, funcționari guvernamentali și armată, ceea ce i-a adus și porecla de „bucătarul lui Putin”. Asocierea cu regimul Putin a trecut rapid dincolo de furnizarea de alimente: dincolo de grupul Wagner, care i-a permis Kremlinului să desfășoare operațiuni fără a-și asuma responsabilitatea pentru ele, Prigojin s-a aflat și în spatele așa-numitei „ferme de troli” de la Sankt Petersburg, implicată în campaniile de dezinformare ale Rusiei.