Un scafandru ucrainean ar fi fost implicat în sabotajul de la gazoductele Nord Stream, din Marea Baltică

Un scafandru ucrainean ar fi fost implicat în sabotajul de la gazoductele Nord Stream, din Marea Baltică
© EPA/BERND SETTNIK   |   O fotografie pusă la dispoziție pe 12 martie arată angajați ai Ghizzoni verificând un tub de conductă în Damerow, Germania, 11 martie 2010. Conducta OPAL va conecta conducta North Stream din Rusia cu țările europene.

Justiția germană a emis un mandat european de arestare împotriva unui ucrainean, suspectat de implicare în sabotajul din septembrie 2022 asupra gazoductelor Nord Stream 1 și 2, din Marea Baltică - au anunțat, miercuri, mass-media germane, citate de cele internaționale.

Chestionată de jurnaliști, procuratura federală de la Berlin nu a dorit să comenteze informația.

Instructor de scufundări

Mandatul european de arestare ar fi fost emis în iunie, împotriva unui instructor de scufundări ucrainean, care locuia atunci în Polonia, nu departe de Varșovia - spun postul public de televiziune ARD și ziarele Süddeutsche Zeitung și Die Zeit.

Justiția îl suspectează că ar fi fost implicat, împreună cu alți doi scafandri ucraineni, în sabotaj și plasarea de explozibili pe gazoduct.

Fugar

Conform regulilor de asistență judiciară reciprocă europeană, autoritățile poloneze au avut la dispoziție 60 de zile pentru a reacționa la cererea germană și a-l aresta pe ucrainean.

Totuși, acest lucru nu s-a întâmplat, iar suspectul pare să fi fugit și nu se știe dacă a plecat sau nu în Ucraina.

Nu există dovezi

Riverane Mării Baltice, Suedia și Danemarca încetaseră, deja, la începutul anului, investigarea acestui caz, în timp ce anchetatorii germani și-au continuat investigațiile.

Nu există dovezi care să indice că scafandrul și cei doi presupuși complici ai săi - împotriva cărora nu a fost emis încă un mandat de arestare - au acționat la ordinele autorităților din țara lor, ale serviciului secret sau ale armatei ucrainene.

Kievul neagă orice responsabilitate pentru sabotaj.

26 septembrie 2022

Pe 26 septembrie 2022, patru scurgeri uriașe de gaz, precedate de explozii subacvatice, au avut loc la câteva ore distanță pe Nord Stream 1 și 2, conducte care leagă Rusia de Germania și transportă cea mai mare parte a gazului rusesc în Europa.

Gazoductele nu erau în funcțiune în momentul producerii scurgerilor.

1 și 2

Moscova a încetat să livreze gaze prin Nord Stream 1, pe fondul divergențelor cu țările europene care sprijină Ucraina invadată.

Nord Stream 2 nu a intrat niciodată în funcțiune.

Timp citire: 1 min